Προχθές, στο Eurogroup, πάρθηκαν σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ύφεσης που αναμένεται από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωναϊού. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

1/ Δεν ισχύει ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ για το 2020, με πιθανότερο στόχο το 3% του ΑΕΠ, ακόμα και μικρότερο, ανάλογα το μέγεθος της ύφεσης (το 0,5% αντιστοιχεί σε € 1 δισεκατομμύριο περίπου).

2/ Εκτός της ονομαστικής μείωσης του στόχου του 3,5%, στο τελικό ποσοστό του πλεονάσματος δεν θα προσμετρούνται τα μέτρα-δαπάνες για την αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού (τα έκτακτα οικονομικά βοηθήματα και οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία, για παράδειγμα).

3/ Στο τελικό ποσοστό του πλεονάσματος δεν θα προσμετρούνται και οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Τα μέτρα αυτά, θετικά για τα δημοσιονομικά της χώρας, δημιουργούν αυτό που η κυβέρνηση επικαλείται συχνά, δηλαδή δημοσιονομικό χώρο. Άποψη μας είναι ότι μέρος αυτού του δημοσιονομικού χώρου θα πρέπει να διοχετευθεί στην άμυνα και στην κάλυψη, τουλάχιστον των άμεσων και απολύτως αναγκαίων προγραμμάτων, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια.

Δεν αγνοούμε τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες που έχει η χώρα, αλλά θεωρούμε ότι η άμυνα της χώρας, η ανεξαρτησία και η εδαφικής μας ακεραιότητα είναι ύψιστη κοινωνική και εθνική ανάγκη. Δικό μας είναι ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε. Εδώ και 15 χρόνια η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει εξοπλισμούς εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις (αναβάθμισης F-16 και P-3, προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior και CH-47 Chinook και προμήθεια των οχημάτων M-1117 Guardian).

Όμως οι ανάγκες είναι πολλές. Εξοπλιστικά προγράμματα που θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Σήμερα, η κατάσταση είναι κρίσιμη και οριακή. Αύριο, η κατάσταση θα είναι όχι απλά εις βάρος μας αλλά το ισοζύγιο θα έχει ανατραπεί πλήρως, με τις ευθύνες να βαραίνουν τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, που δεν μεριμνούν για την αμυντική ενίσχυση της χώρας. Πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, διότι τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup οι συνθήκες για την αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι θετικές.

Και μιλάμε για προγράμματα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα, για παράδειγμα: Εκτεταμένη και όχι επιφανειακή αναβάθμιση των MEKO-200, ολοκλήρωση της ναυπήγησης της 6ης και της 7ης Super Vita, τορπίλες για τα T-214.1700 AIP και το αναβαθμισμένο T-209.1200, συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης για όσα οπλικά συστήματα το έχουν ανάγκη, όπως τα NH-90, τα Mirage-2000, τα C-27J Spartan και τα C-130 Hercules, πυρομαχικά για τα Leopard-2HEL και τα Leopard-2A4.

Εκτός αυτών υπάρχουν και άλλες ανάγκες, που ενέχουν όμως μεγαλύτερο κόστος όπως είναι η αναβάθμιση των παλαιότερων AH-64A+ Apache, η προμήθεια των 40 μεταχειρισμένων M-270 MLRS και εκσυγχρονισμός όλων των M-270 και των RM-70, μεταξύ άλλων με νέες κατευθυνόμενες ρουκέτες, η ανανέωση της αεράμυνας του Ελληνικού Στρατού, με την αντικατάσταση των Hawk και OSA-AK/-AKM, η προμήθεια ενός νέου τεθωρακισμένου οχήματος και τόσες άλλες ανάγκες.

Comments

 1. Τα νέα από το Eurogroup όντως είναι καλά. Όμως και πριν από αυτό, είχαμε μέτρα κάποιων δις. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι ΑΝ ή ΟΤΑΝ το κράτος θέλει, ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΟΡΟΥΣ. Μέχρι τώρα ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ (τουλάχιστον τα τελευταία 3 χρόνια που οι δείκτες και τα πλεονάσματα πάνε καλά). Η σχετικά πρόσφατη κατάργηση άλλωστε του χαρτόσημου στα ενοίκια, στοίχισε στο κράτος πάνω από 350 εκ το χρόνο. Ποσό που αν πήγαινε στις Ε.Δ. θα έλυνε ένα σωρό προβλήματα, χωρίς καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό ή στους δείκτες.
  Το κράτος λοιπόν να σοβαρευτεί, να κατανοήσει πλήρως το τι παίζεται και να βρει τα κονδύλια που χρειάζονται οι Ε.Δ., ενώ καθήκον του είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα παραγωγής αμυντικού υλικού στην Ελλάδα.
  Παρά τα του Eurogroup, δεν είμαι αισιόδοξος για ιδιαίτερη αύξηση των αμυντικών δαπανών.

  1. Όταν πρόκειται να κάνουν ρουσφέτια και διορισμούς στην κομματική αγέλη-κομματική πελατεία βρίσκουν αμέσως δισεκατομμύρια.
   Όταν πρόκειται για αμυντικές δαπάνες και αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα τότε ξεψειρίζουν τη μαιμού.

   Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.

   1. Όσο σκέφτομαι ότι με 3 χρόνια με τα λεφτά π.χ. MONO του παραπάνω χαρτοσήμου (χώρια άλλες πηγές που ΜΠΟΡΕΙ να βρει ΑΝ ΘΕΛΕΙ το κράτος) , θα είχαμε τις ΜΕΚΟ του κουτιού, νέες τορπίλες, αναβάθμιση ΚΑΙ των 38 F-16C/D Block 50 σε Viper και οτιδήποτε άλλο πρώτης προτεραιότητας, μου έρχεται να φάω το πληκτρολόγιο από τα νεύρα μου.
    Αυτός είναι και ο λόγος που ΠΟΤΕ εγώ προσωπικά δεν αποδέχθηκα το «λεφτά δεν υπάρχουν για τις Ε.Δ.» ή το ένα απαραίτητο είναι ακριβό ή το άλλο ακριβό κ.λπ. (σε λογικά πλαίσια βέβαια).

    1. Τζάμπα ασχολούμαστε και χάνουμε χωρίς λόγο το χρόνο μας και την ηρεμία μας.
     Δεν είναι ότι δεν μπορούν αλλά δεν θέλουν.
     Δεν χρειάζεται και δεν αξίζει να νευριάζεις εξάλλου δεν εξαρτάται από εμάς όσο και αν φωνάζουμε.
     Ασχολήσου με πράγματα που σε ευχαριστούν και δεν σε κουράζουν.
     Αυτό θα κάνω κι εγώ!

   1. Ας πούμε τέλος πάντων ότι το ένφια από παλιά είναι δεσμευμένο για τους δείκτες από τους δανειστές. Όμως υπάρχουν χιλιάδες κωδικοί στον προϋπολογισμό που όπως με το χαρτόσημο, θα μπορούσαν να πάνε σε κωδικούς για την άμυνα. Και βέβαια δεν λέμε για πακτωλό δις. Αλλά και τίποτα? Ξέρω και γω?
    Και επιπλέον δεν πρέπει να καλύψουμε ένα χάσμα 15 ετών στα εξοπλιστικά (και τις αναβαθμίσεις)?

    1. Και να ήταν μόνο αυτά;
     Στο τέλος δεν θα υπάρχει αδιόριστος «δημοσιογράφος» από την κυβέρνηση!

     https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%A464?inline=true
     Διορισμός δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ από την κυβέρνηση στη ΡΑΕ.
     Κομματοκρατία αλά Τούρκα από την κυβέρνηση.
     Άλλωστε το είπε ο Κούλης η Ελλάδα ήταν μια μικρή πρώην οθωμανική επαρχία.
     Τι πρώην τι νυν!

    2. Καλύτερη πρώτη κίνηση ένα σετ τορπίλες(οποία από τις 3 επιλογές προκύψει) , απλά και ξεκάθαρα.
     Δεύτερη κινηση: αντί να ρίξουμε 2δις για 2 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, στέλνουμε τις υπάρχουσες φρεγάτες που σηκώνουν αντιπλοικο αγώνα και αγοράζουμε 8-12 rafale η f35. (κόστος κοντά στο 1 δις). Πάνω σε αυτά, κουμπωνουμε κάπου 100 πυραύλους meteor με τα γν στα 100-150χλμ εμβέλεια. Σαν αποτέλεσμα, αποκτούμε σαφή αεροπορική υπέροχη (ποιος θα επιχείρησει οτιδήποτε αν έχει 10-20 meteor απέναντι του έτοιμους και άλλους 10-20 σε δεύτερο κύμα). Αυτο από το μέτωπο του Έβρου έως και νότια του Καστελόριζου και μάλιστα από κάτι που μπορεί να είναι κ stealth. Αεροπορική υπέροχη σημαίνει δε θα υπάρχουν εχθρικά αεροπλάνα, γιατί λοιπόν να χρειαστείς φρεγάτα AAW μετά; επίσης, αεροπορική υπέροχη σημαίνει πως κυνηγάς και υποβρύχια χωρίς φόβο (ένα ακόμη κενό των φρεγατών μας καλύπτεται).
     Θα μπορούσα να παραθέσω λίστα με τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής. Τις φρεγάτες τις αφήνουμε γι αργότερα η παίρνουμε ότι υπάρχει μτχ στη διεθνή αγορά.
     Τρίτη κίνηση, ακόμη δύο Τ214.
     Τετάρτη κίνηση, αναβάθμιση ελληνικού πυροβολικού και υιοθέτηση κατευθυνομενα όπλων (είναι γνωστή η ισραηλινή συλλογή των 2000€ που μετατρέπει απλή ρουκέτα Rm70 σε κατευθυνομενα, τι περιμένετε;)

     Σε ότι αφορά την οικονομία και τη μείωση του αεπ και την ανεργια, υπάρχει μια επιλογή που την εκτελέσαμε και δούλεψε. Μείωση ελάχιστου μισθού. Αν μην είναι στα 586, ας είναι στα 600… Έτσι θα στηριχτεί η βιωσιμότητα και κερδοφορία των επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν. Ναι, υπάρχει το κοινωνικό κόστος, αλλά κόστος δε συνεπάγεται και το να κρατάς ψηλά την ανεργία επιβάλλονται μισθούς που δε μπορούν να πληρωθούν;

     1. Θα αγοράσεις 8-12 Αφη και θα λύσεις το πρόβλημα σου με 100 meteor; Η αγορά ενός αφους,ειδικά νέου για μια αεροπορία δεν είναι απλή υπόθεση.
      Στο κόστος πρέπει να υπολογιστεί το κόστος δημιουργίας υποδομών, το κόστος εκπαίδευσης νέων χειριστών, οπλουργων, τεχνικών, το κόστος συντήρησης κτλ κτλ κτλ
      Και όσον αφορά τον Meteor, γνωρίζουμε κάτι για τις δοκιμές του, την αποτελεσματικότητα του, τις πραγματικές του δυνατότητες;;; ΟΧΙ, απλά εικασίες κάνουμε όπως και για τον MICA…
      O AIM-120 C7 είναι με διαφορά καλύτερος πύραυλος.

 2. Η συγκυρία είναι κάτι παραπάνω από ευνοική αλλά θα το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση που τόσο καιρό προσπαθούσε να βρει προφάσεις ώστε να παγώσει τα εξοπλιστικά;

  Πολύ αμφιβάλλω.

  Τώρα με τον κορονοιό απλά θα φάνε όλοι τους με δέκα μασέλες.

 3. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και της οικονομίας κατ’επέκταση…
  Οχι τα εξοπλιστικά… Πλεόνασμα αμφιβάλλω αν θα υπάρξει, και μάλλον θα τρέχουμε να καλύψουμε ελλείμματα τέλος του χρόνου… ξανά…

  1. Ενώ όταν υπήρχε δημοσιονομικός χώρος έτρεχαν τα εξοπλιστικά με χίλια!
   Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
   Και 30 δις ευρώ να είχαν περίσσευμα αυτοί πάλι εξοπλιστικά προγράμματα δεν θα έκαναν.
   Το πολύ πολύ θα διόριζαν άλλα τόσα κομματόσκυλα θα έκαναν «χάρες» στην οικονομική ελίτ και θα έτρωγαν και οι ίδιοι τους όσα περισσότερα μπορούσαν.
   Το έργο το έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές.
   Και με το ιό τώρα βρήκαν ευκαιρία να φάνε με δέκα μασέλες και να δικαιολογήσουν την κατηφόρα που είχε πάρει η οικονομία πολύ πριν την ύπαρξη του ιού.
   Αν κοιτάξεις τα οικονομικά στοιχεία της οικονομίας πολύ πριν την ύπαρξη της εμφάνισης του ιού θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.

 4. ΚΟΨΤΕ χρήματα από τον εκσυγχρονισμό των F-16. Το AESA γενικά ακούει καλύτερα αλλά δεν κάνει project τόσο μεγάλη ενέργεια, οπότε αν ανοίξει ΗΠ ο Τούρκος δεν έχουμε πλεονέκτημα γιατί ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Ηθελα να ήξερα δεν έγινε σύγκριση με αυτό που φοράνε τώρα? Στον Αέρα. Άρα με το νέο ραντάρ μάλλον θα έχουμε χειρότερες επιδόσεις από το προηγούμενο. ΑΥΤΆ και είναι γύρω στα 500 μύρρια με τα οποία αγοράζαμε 30 ταιβανεζικα ΜΙΡΑΖ με τους ΜΙΚΑ ΙΡ τους.

 5. Μάλλον δεν έχετε πολλοί συνειδητοποιήσει σε τι μπελά έχουμε μπει και με τι άγνωστες και πρωτόγνωρες συνέπειες θα βρεθούμε ίσως αντιμέτωποι. (τουλάχιστον για την γενιά μας).

  Περίμενετε να δούμε πως θα πάει το πράμα,εγώ βλέπω ζουμί μπροστά μας.

  Και βλέπω ΚΑΙ την Τουρκία σε 1-2 μήνες με μεγάλο αγγούρι στο πισινό.

  Για να περιμένουμε…

 6. Πρέπει στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχουν οι απέναντοι να ρίξουμε και κάποια χρήματα. Πως σκεφτόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα μη επανδρωμένα των τούρκων αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος;
  Από τις επειχειρήσεις σε Συρία και Λιβυή βλέπουμε ότι κάνουν πόλεμο από μακριά με χαμηλό κόστος και σε ανθρώπινο δυναμικό.

 7. Την εποχή των παχιών αγελάδων έκαναν διπλωματία τις κουμπαριάς (Καραμανλής) και τις ζεμπεκιάς (ΓΑΠ).
  Αντί από τότε να προχωρήσουν τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα το «αφήγημα» τότε έλεγε πως η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο και όλα τα «κακά» συμβαίνουν από το βαθύ κράτος της Τουρκίας τους στρατιωτικούς και τους Κεμαλικούς.
  Όσο η Τουρκία ήταν γονατισμένη από το ΔΝΤ και την κρίση της οι δικοί μας ξόδευαν τα λεφτά σε άσκοπους διορισμούς κομματόσκυλων και αργόσχολων για να έχουν κομματικό στρατό και πελατεία.
  Έφαγαν δεκάδες δισεκατομμύρια σε υπερκοστολογημένα δημόσια έργα σε ολυμπιακούς αγώνες και άλλα τόσα δεκάδες δισεκατομμύρια έκαναν φτερά από το φαγοπότι με τη φαρμακευτική δαπάνη τα «δωράκια» και τις χάρες σε ημέτερους ενώ και με τα θαλασσοδάνεια έγινε μεγάλο πάρτι.
  Δισεκατομμύρια από το μόχθο και το αίμα των Ελλήνων και δημόσιο χρήμα έχουν γίνει βίλες σε κοσμοπολίτικα νησιά,σπίτια στο εξωτερικό,καταθέσεις στην Ελβετία και οφσορ.
  Έχει γίνει μεγάλο πλιάτσικο στην Ελλάδα και φυσικά συνεχίζεται.
  Τώρα σαν επαίτες παρακαλάνε για δωρεάν μεταχειρισμένο υλικό από Αμερική και αλλού χωρίς αποτέλεσμα.
  Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα ακόμα και σήμερα για τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα αλλά με τα χρήματα που κοστίζουν τα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα η κυβέρνηση αυτή όπως και οι προηγούμενες θέλουν να εξαγοράσουν ψήφους αλλά να φάνε και οι ίδιοι τους.
  Η προτεραιότητα τους είναι πως θα επιβιώσουν πολιτικά αλλά και πως θα αυξήσουν την περιουσία τους με το γνωστό τρόπο.
  Αντίδραση δεν υπάρχει πέρα από κάτι τύπους γραφικούς σαν εμάς που επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια και για το τι πρέπει να γίνει, οι «δημοσιογράφοι» είναι φερέφωνα της κυβέρνησης και παίζουν το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με το αζημίωτο,οι στρατιωτικές ηγεσίες είναι ουσιαστικά κομματάνθρωποι που τους διορίζουν για να μην μιλάνε και να παίζουν το παιχνίδι τους και η Ελλάδα συνεχίζει να οδηγείται στα βράχια.
  Όταν θα σκάσει η κρίση με την Τουρκία που είναι θέμα χρόνου τότε όλοι αυτοί θα τρέχουν σαν τα ποντίκια να σωθούν να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους και οι περισσότεροι πολιτικοί θα φύγουν αυτοεξόριστοι μέχρι να φύγει η μπόρα.
  Οι νεοέλληνες είναι άξιοι της μοίρας τους.

 8. Ιούλιος-Σεπτέμβριο καθοριστικοί μήνες για τον τουρισμό. Δυστυχώς η ζημιά απο τον κορωναιό στην οικονομία θα είναι μεγάλη και δεν αφήνει περιθώρια. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες πηγές και τρόποι χρηματοδότησης της άμυνας. Η Ελλάδα με την πρόφαση των ελληνικών συνόρων που είναι και ευρωπαικά μπορεί να λάβει ικανοποιητική χρηματοδότηση απο την Ε.Ε. για δημιουργία ενός σοβαρού σώματος για την φύλαξη αυτών των συνόρων. Το ίδιο και με διαχωρισμό του Λ.Σ. απο την ακτοφυλακή.

 9. 6-7 στα 10 σχόλια είναι γραφικότητες του «Μιχάλη»
  που μας έχει κουράσει πιστέυω τους περισσότερους.
  Κρίμα γιατί έχετε αναλυτικά και τεχνικά άρθρα, αλλά το επίπεδο σχολιασμού
  ολισθαίνει στο προνιούζ.

  1. Είναι απλό,μην τα διαβάζεις.
   Κάτι άλλο σε πείραξε στα σχόλια μου και είναι προφανές.
   Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

   1. Ο Taurus350 είναι κομματάρχης και αυτό φαίνεται!
    Δεν έχουμε όλοι το δικό του καημό και τη δική του αγωνία.
    Άλλους τους ενδιαφέρει μόνο το κόμμα και άλλους μόνο η Ελλάδα.

    1. 2 φορές έχω ψηφίσει όλες και όλες στη ζωή μου και λόγω απόστασης και λόγω άποψης, και καμία απο τις 2 δεν ήταν στο κόμμα που σήμερα
     κυβερνά. Πάντως δεν το κρύβω πως αν έπρεπε να ψηφίσω σώνει και καλά τώρα θα ψήφιζα τον σημερινό πρωθύπουργο αφού όσο περνάει ο καιρός με εκπλήσει ευχάριστα και δεν έχω την απαίτηση μέσα σε λίγους μήνες να εξαλείψει παθογένειες 10ετιών.
     Πολύ φοβάμαι πως αν δεν είσαι βαλτός (που μάλλον δεν είσαι) έχεις σίγουρα κάποια προβλήματα ασταθούς προσωπικότητας και το σάιτ
     λίγο απερίσκεπτα αθελά του ίσως (χάρις της ελευθερίας του λόγου)
     σου περνάει απο χαζά μέχρι υβριστικά σχόλια, και είναι σαν κάποιος να σε επιβεβαιώνει και έτσι εσύ νομίζεις ότι κάνεις «επανάσταση» στο κατεστημένο.
     Κρίμα το σάιτ θα έπρεπε τουλάχιστον να σε «προστατέψει».

     1. Με επιβεβαίωσες πλήρως!

      «Πάντως δεν το κρύβω πως αν έπρεπε να ψηφίσω σώνει και καλά τώρα θα ψήφιζα τον σημερινό πρωθύπουργο αφού όσο περνάει ο καιρός με εκπλήσει ευχάριστα και δεν έχω την απαίτηση μέσα σε λίγους μήνες να εξαλείψει παθογένειες 10ετιών»

      Καρφώνεσαι από μόνος σου!
      Κάνεις μπαμ από χιλιόμετρο ότι είσαι κομματάρχης του Κούλη.
      Προστάτεψε τον εαυτό σου και άσε τις αμπελοφιλοσοφίες για τους άλλους.

 10. δεν νομιζω οτι ο χωρος δημοσιονομικου περιεχομενου θα περιλαμβανει της ενοπλες δυναμεις παρα μονον σε σχεση με υλικα για αντιμετωπιση μεταναστευτικου.

  1. Δεν τα περιλαμβάνει και σωστά. Έχουμε και μια οικονομία που θα δοκιμαστεί να στηρίξουμε.
   Αλλά βλέπουμε ότι μόλις ζόρισε λίγο το πράγμα και 2-3 δις βρέθηκαν και σήμερα άλλα 3,8 δις.
   Δηλαδή π.χ. πέρσι από όλα αυτά, δεν υπήρχαν (ή δεν μπορούσαν να βρεθούν) 500 εκ. να έχουν δοθεί, να έχουμε ήδη κάνει κάποια πράγματα πρώτης προτεραιότητας στις Ε.Δ.? Φυσικά και θα μπορούσαν. Εγώ τουλάχιστον αυτό καυτηριάζω.
   Και φυσικά θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε διάφορα κονδύλια για ενίσχυση των μέσων φύλαξης των συνόρων. Είναι ευκαιρία και για drones και για ελαφρά θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα με θερμικές κάμερες, αποστασιόμετρα κ.λπ. και για άλλα σχετικά υλικά.
   Θα ήθελα επίσης να δω που θα πάνε αυτά τα 700 εκ, της Ε.Ε. που μας ενέκριναν για το μεταναστευτικό. Και θα ήθελα να διεκδικήσουμε και άλλα.

   1. Για αυτό η κυβέρνηση του Κουλού λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα!

    https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%A464?inline=true
    Και προχωρά στο διορισμό του δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ στη ΡΑΕ.
    Στο τέλος δεν θα υπάρχει αδιόριστος δημοσιογράφος-φερέφωνο!

    Καλές δουλειές με καλά λεφτά ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

     1. Και αυτό τι σημαίνει ότι πρέπει να το δεχόμαστε αφού το έκαναν και οι προηγούμενοι;
      Τα νοσοκομεία δεν έχουν αναλώσιμα και προσωπικό η Ελλάδα απειλείτε με γενικευμένη πανδημία και η κυβέρνηση διορίζει ακόμα κομματικούς σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
      Και εμείς πρέπει να το δεχόμαστε επειδή το έκαναν και οι προηγούμενοι;
      Είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό;

 11. Τα ελικοφόρα μη επανδρωμένα όπως αυτά που έχουν οι τούρκοι δεν μπορούν να είναι stealh (λόγω έλικας) όποιο σχήμα και να έχουν. Χαμηλή ταχύτητα, μεγάλο ίχνος, και ενίοτε χαμηλό ύψος πτήσης τα κάνουν πολύ «ζουμερούς» στόχους για όλα τα αντιαεροπορικά μας συστήματα ακόμα και για τα πιο παρωχημένα. Όσο για αυτά που πετούν πολύ ψηλά (με μηδενική επιχειρισιακή αξία) για να αποφύγουν μερικά από τα εν λόγω αντιαεροπορικά δεν χρειάζεται καν πύραυλος για να τα ρίξει. Αρκεί ένα «παρωχημένο» F16 (ναι τα μπλοκ 30 που κάποιοι φωστήρες θέλουν να πουλήσουν) να «κάτσει» εμπρός από το ρύγχος τους για ένα δευτερόλεπτο και θα πέσουν σαν παρατηγανισμένοι λουκουμάδες. Αρκεί να δοθεί η εντολή.

 12. Σιγά μην κάνουν εξοπλιστικά προγράμματα.
  Τώρα θα τρώνε στην κυβέρνηση με δέκα μασέλες,τώρα θα πέσουν πάνω στο δημόσιο χρήμα σαν νηστικές ύαινες!
  Οι φωτογραφικές τροπολογίες τώρα θα πέφτουν βροχή για να διοριστούν και άλλα κομματόσκυλα αργόσχολοι.

 13. Εκτός τόπου και χρόνου κάθε προσδοκία για εξοπλιστικά τώρα. Μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί την ζημιά που θα κάνει ο κορωνοϊός στην οικονομία. Κινδυνεύουμε να κλείσουμε με αρνητική ανάπτυξη…

  1. Αγαπητέ Νίκο η οικονομία είχε πάρει την κάτω βόλτα πολύ πριν τον κορονοιό.
   Απλά τώρα με τον ιό τους έκατσε λουκούμι στην κυβέρνηση μιας και τώρα την ανικανότητα τους θα την «φορτώσουν» στον ιό!
   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος
   Πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,351 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 380 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
   Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 7,026 δισ. ευρώ, από 7,409 δισ. ευρώ πέρυσι.

   Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9,014 δισ. ευρώ, από 7,973 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019.

   Παρόλα αυτά η κυβέρνηση του Κουλού λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζει με διορισμούς ημετέρων παντού.

   https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%9D%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%A464?inline=true

   Δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ διορίστηκε στη ΡΑΕ.

   Καλές δουλειές με καλά λεφτά ήταν το προεκλογικό σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 14. καλό άρθρο. Αναγκαία η αύξηση των αμυντικών δαπανών. Συμφωνώ ειδικά και στα προγράμματα/οπλικά συστήματα που αναφέρονται στο άρθρο

 15. Το άρθρο κινείται εκτος πραγματικότητας
  Προβλέπεται δραματική συρρίκνωση του GDP
  https://www.capital.gr/oikonomia/3438708/xathikan-40-000-theseis-ergasias-tis-teleutaies-18-meres
  Οι αμυντικές δαπάνες δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν
  Μάλλον επιπλέον περικοπές θα ζητηθούν
  Καλο κουράγιο σε όλους μας

 16. Οι αναγκες των ΕΔ ειναι πολλες και πιεστικες και φυσικα-ιδιαιτερα στην περιπτωση μας-ισχυει το ρητο που λεει «μας ανηκει αυτο που μπορουμε να προστατεψουμε»,τα χρηματα για την Αμυνα μπορουν να βρεθουν,πολιτικη βουληση χρειαζεται..

 17. Οι επιπτώσεις στην οικονομία από 1-2 μήνες επιβράδυνσης και απώλειες του τουρισμού θα είναι πολύ μεγάλες. Και γω φωνάζω για δαπανες στην άμυνα, και καυτηριάζω όλες τις κυβερνήσεις για την ολιγωρία τους. Αλλά εδώ απειλείται παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση απροσδιόριστου μεγέθους και επιπτώσεων. Η παγκόσμια οικονομία είναι μια φούσκα ταλαιπωρημένη από αλλεπάληλες κρίσεις από το 2008. Ας δούμε τι θα γίνει.
  Όσο γι’αυτο που είπε ο Chris Ain. με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα στόλο τεθωρακισμένων οχημάτων και ταχύπλοων σκαφών με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη σωστή επιτήρηση των συνόρων. Η επιτυχής αντίσταση σε Έβρο και νησιά πρόσφερε διαπραματευτική άνεση σε Ευρωπαίους να μην υποκύψουν στον εκβιασμό του Ερντογάν. Τα οχήματα αυτά προφανώς μπορούν να δεχτούν και οπλικά συστήματα και να χρησιμεύσουν και στην ένοπλη άμυνα της χώρας αν χρειαστεί, ή να εξυπηρετήσουν ανάγκες επιτήρησης και βορείων συνόρων όπου προσωπικά περιμένω αντιπερισπασμό σε περίπτωση κλιμάκωσης με Τουρκία. Επίσης πρέπει να αγορατούν εξειδικευμένα οχήματα με μη φονικά όπλα για έλεγχο πλήθους.
  Δύο είναι τα μεγάλα εγκλήματα. Το ότι δεν προνοήθηκε τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον η υποστήριξη/αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Και το ότι δεν έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για την παραχώρηση δωρεάν στρατιωτικού εξοπλισμού ως αντάλαγμα των 4 στρατιωτικών βάσεων. Αυτόν τον εξοπλισμό που τον έχουμε μεγάλη ανάγκη, ελπίζω να μη μας λείψει.

 18. αναρωτιεμαι απο τα 700 ποσα θα δωθουν για ταχυπλοα του λιμενικου κ ποσα για θωρακισμενα οχηματα ποσα για τα κλειστα κεντρα κ ποσα για την σιτηση των ορδων.

 19. Μάς πιάνει το πατριωτικό και θα θέλαμε αύριο η κυβέρνηση να δώσει 5 δις για φέτος και 3 δις αυξανόμενο για κάθε χρόνο ,θεμιτό . Θα συμφωνήσω με τον Cris και θα τονίσω για τις συσκευές πού ‘κτυπάνε χωρίς να σκοτώσουν’ στο χιλιόμετρο κυρίως για την θάλασσα μια και ο Έβρος δεν τους βγήκε. Περιμένω απο το site αλλά και τους σχολιαστές λύσεις,χρήματα κλπ Τέλος άς μείνουμε ενωμένοι είναι το σημαντικότερο για τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *