Με έδρα το Κορωπί, η THEON SENSORS έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά οργάνων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, θέτοντας νέα πρότυπα και κατέχοντας το προβάδισμα στον τομέα της. Ενώ η εταιρία ξεκίνησε με λίγα στελέχη το 1997 εξυπηρετώντας μόνο την ελληνική αγορά, η THEON SENSORS είναι σήμερα κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη με περισσότερα από 100.000 συστήματα σε επιχειρήσεις ή σε σύμβαση, σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα πρώτα χρόνια

Η THEON SENSORSάρχισε νωρίς να υιοθετείμια εξωστρεφή επιχειρηματική οπτική με την πρώτη ανάθεση διεθνούς συμβολαίου το 2004 για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησαν επιπλέον συμβόλαια εξαγωγών, ενώ χρονιά ορόσημο για τη διεθνή αγορά νυχτερινής όρασης υπήρξε το 2010όταν η THEONSENSORS, προς μεγάλη έκπληξη των παγκόσμιων ανταγωνιστών της, κέρδισε ένα δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια μονόκυαλων νυχτερινής όρασης στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό το συμβόλαιο ήταν πράγματι ένα σημείο καμπής για την εταιρία, όπου σε αναγνώριση της εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης των συστημάτων της, καθώς και του εξαιρετικού customersupport,οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμειςπροχώρησαν σε παραγγελία σχεδόν 15.000 συστημάτων κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασης –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί! Κατόπιν ακολούθησανμεγάλες επιτυχίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδίακαι η Δανία,ενώ η THEON SENSORS επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο των πωλήσεών της μέσω της ίδρυσης γραφείων στη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της δημιουργίας γραμμών συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Το success story του δίκυαλου NYX της THEON SENSORS

Το 2013, η THEON SENSORS κυκλοφόρησε το δίκυαλο νυχτερινής όρασηςNYX για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια τάση πολλών τελικών χρηστών να αλλάξουν από σύστημα μονόκυαλων σε σύστημα δίκυαλων. Μετά από μια σειρά μικρότερων συμβολαίων, η THEON SENSORS συνέχισε την επιτυχία της με δύο πρωτοποριακά συμβόλαια για το NYX με τον Γερμανικό Στρατό και τις Γερμανικές Ειδικές δυνάμεις KSK.

Σε συνεργασία με το KSK, το δίκυαλο NYX υποβλήθηκεσε 18μηνη δοκιμαστική περίοδο αποδοχής κατά τη διάρκεια της οποίας το σύστημα δοκιμάστηκε σε περιβάλλον αρκτικό, ερήμου και ζούγκλας, διαδικασία που οδήγησε σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της «όσμωσης» μεταξύ του «ελληνικού ταλέντου & επιχειρηματικότητας» και του «γερμανικού βιομηχανικού DNA» ήταν ένα ολοκαίνουργιο αναβαθμισμένο NYX που παρέχει εξαιρετικές οπτικές επιδόσεις και παράλληλα χαμηλό βάρος, χωρίς να διακυβεύεται η ευρωστία και η εργονομία του συστήματος.

Το «νέο NYX» συνέχισε τη διεθνή επιτυχία του με συμβόλαια στην Πολωνία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και την Αυστρία, ενώ η SAFRAN-Vectronix μέσα από τη συνεργασία τηςμε τη THEON SENSORS κέρδισε το συμβόλαιο με τον Ελβετικό Στρατό για την προμήθεια 8.385 δίκυαλων νυχτερινής όρασης NYX, τα οποία θα συναρμολογηθούν τοπικά από τη SAFRAN-Vectronix αρχίζοντας από το  2020. Προς υποστήριξη των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της, η THEON SENSORS ίδρυσε επίσης τη γερμανική θυγατρική της, τη Theon Deutschland την άνοιξη του 2019, στην οποία ανατέθηκε το πρώτο της συμβόλαιο για την προμήθεια προσαρτημάτων νυχτερινής όρασης (clipon) στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους!

Είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ

Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της με το δίκυαλο NYX, η THEONSENSORS υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας το 2016 με τον πολύ γνωστό κατασκευαστή λυχνίων νυχτερινής όρασης και κατασκευαστή συστημάτων HARRIS στις ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα αποκτήθηκε από την ElbitSystemsofAmerica (ESA). Αυτή η συμφωνία παρέχει στη HARRIS/ESA τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση και την τοπική συναρμολόγηση του δίκυαλου νυχτερινής όρασης NYX στην αγορά των ΗΠΑ με την ονομασία F5032, χρησιμοποιώντας 3ης γενιάς λυχνίες ενισχυτών εικόνας από τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2019, η HARRIS/ESAυπερίσχυσε με το νέο F5032 έναντι όλων των ανταγωνιστών, κερδίζοντας ένα 5ετές συμβόλαιο IDIQ για τουλάχιστον 14.000 όργανα νυχτερινής όρασης για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότιτο F5032 (συνεπώς έμμεσα το NYX) έλαβε την αμερικανική ονομασία PVS-31B, διαδέχοντας έτσι το L3 PVS-31A που θεωρούνταν επί έτη πρότυπο και το καλύτερο στον κόσμο όργανο νυχτερινής όρασης στην κατηγορία του.

Τον Μάρτιο του 2020, η ΤΗEΟΝ SENSORS άνοιξε τη νέα θυγατρική της στις ΗΠΑ επεκτείνοντας περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλειά της!

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η ιστορία της THEON SENSORS μπορεί πράγματι να περιγραφεί ως ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα με ένα επίμονο όραμα για τη δημιουργία ισχυρών διεθνών συνεργασιών. Ως εκ τούτου, η THEON SENSORS είναι στο δρόμο για να γίνει ένας πραγματικός πρωταθλητής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας!

Comments

 1. Μακάρι, να συνεχίσει δυναμικά !
  Με φοβίζουν λίγο οι συνεργασίες που αναγκαστικά μοιράζεσαι την έρευνα σου δίνοντας απαρτία για συναρμολόγηση.
  Ελπίζω να είναι πάντα ψηλά και πάντα Ελληνική !

  1. Ειδες για να κανουν γραμμη παραγωγης στη Γερμανια .Οχι παιζουμε
   Τιποτα για την Eλλαδα να φτιαχνουμε και εμεις απο Germany μονο »Nein»εχει Frau Merkel

  2. Εκεινα τα πολυεστερικα FB 56 για το Λιμενικο γιατι τα παρηγγειλαν απο τους Ιταλους .Στο Αιγαιο και με τους τουρκους να προσπαθουν να σε εμβολισουν εκουσια γιατι δεν προμηθευονται Αλουμινιου .Το ζητουμενο δεν ειναι να εχεις μονο 50-60kts ταχυτητα διαφυγεις αλλα και μια υποτυποδη Ασφαλεια σε περιπτωση προσκρουση εκουσια η ακουσια .Υπαρχουν ηδη στο λιμενικο τρεια CB 90 Σουηδικης κατασκευης δεν θα επρεπε να παρουν τα ιδια για ομοιοτυπια η την μεγαλυτερη εκδοση IC20M Interceptor που ειναι και Αλουμινιου νομειζω θα ηταν οτι καλητερο για πολλα χρονια.
   Τωρα οι τουρκοι στην επομενη η αγορα τους, θα ειναι μεταλλικης κατασκευης ,και εμεις θα τρεχουμε παλι για σκαφη αυτο που κανουν και σημερα δηλαδη

 2. Παλαιότερα είχαμε την econ optics, η οποία είχε κι αυτή να επιδείξει σπουδαίο έργο με τα δεδομένα της εποχής, αλλά κάποια στιγμή κατέρρευσε.

 3. Σκοπευτικα ενυσχησης φωτός παράγει δικής της σχεδίασης αλλά θερμικά είναι εμφανισιακά αντιγραφή των αντίστοιχων της Harris και όμοιος καμία καινούργια σχεδίαση ακόμα και σε απλά Red dot ή πιο σύνθετα συστήματα για drone

 4. Και σίγουρα θα φτάσουν ή έφτασαν ίδη στα χέρια των γειτόνων που θα πάνε για copy paste, βάζοντας και λίγη δική τους σάλτσα.
  Εύχομαι η ΤΗΕΟΝ SENSORS να μπεί και να παίξει μεγάλο ρόλο στην έναρξη παραγωγής ελληνικού μη επανδρωμένου.

 5. Καλό απόγευμα!
  Οι Έλληνες είναι πολύμηχανος και έξυπνος λαός.θα μπορούσαμε να παράγουμε τα πάντα.
  Υπάρχει 40ετες σχέδιο αποχαυνωσης αυτού του λαού ,καθαρά για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.το σχέδιο έχει πετύχει,καθώς δεν παράγουμε ούτε καρφίτσα.
  Ευθύνη φέρουμε σχεδόν όλοι,καθώς εμείς ψηφίζουμε αυτούς που μας κυβερνάνε και οι οποίοι ήταν μέσα στο κόλπο με το αζημίωτο.
  Μπράβο στην εταιρία,τέτοιες εταιρίες χρειάζονται στήριξη από την κυβέρνηση.
  Έχω δυο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κρήτη.και τα δυο έχουν ρομποτικά συστήματα παρακολούθησης του ηλίου (trackers) της Κρητικής εταιρίας Mechatron,σχεδιασμένα από Κρήτες επιστήμονες.
  Τόλμη να πω ότι οι άνθρωποι έκαναν φοβερή δουλειά..αν δεν είναι ο καλύτερος είναι σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους trackers στον κόσμο.αυτη η εταιρία δεν υπάρχει πλέον.το γιατί δεν υπάρχει,είναι μεγάλη συζήτηση.
  Εύχομαι και ελπίζω να υπάρξει κάποια στιγμή ένας πατριώτης πρωθυπουργός με αρχές και αξίες. πιστεύω ότι μετά είναι θέμα χρόνου να γίνει η Ελλάδα ένα δυνατό και ανεξάρτητο κράτος.
  Επίσης να πω κάτι γενικό,καθώς τώρα τελευταία σας ανακάλυψα και σας διαβάζω,ότι έχω μείνει άναυδος από τις γνώσεις σας γύρω από τα αμυντικά και εξοπλιστικά θέματα καθως και το πολύ υψηλό επίπεδο σχολίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *