Με έδρα το Κορωπί, η THEON SENSORS έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αγορά οργάνων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, θέτοντας νέα πρότυπα και κατέχοντας το προβάδισμα στον τομέα της. Ενώ η εταιρία ξεκίνησε με λίγα στελέχη το 1997 εξυπηρετώντας μόνο την ελληνική αγορά, η THEON SENSORS είναι σήμερα κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη με περισσότερα από 100.000 συστήματα σε επιχειρήσεις ή σε σύμβαση, σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Τα πρώτα χρόνια

Η THEON SENSORSάρχισε νωρίς να υιοθετείμια εξωστρεφή επιχειρηματική οπτική με την πρώτη ανάθεση διεθνούς συμβολαίου το 2004 για την προμήθεια οργάνων νυχτερινής όρασης στις Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις. Ακολούθησαν επιπλέον συμβόλαια εξαγωγών, ενώ χρονιά ορόσημο για τη διεθνή αγορά νυχτερινής όρασης υπήρξε το 2010όταν η THEONSENSORS, προς μεγάλη έκπληξη των παγκόσμιων ανταγωνιστών της, κέρδισε ένα δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια μονόκυαλων νυχτερινής όρασης στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό το συμβόλαιο ήταν πράγματι ένα σημείο καμπής για την εταιρία, όπου σε αναγνώριση της εξαιρετικής ποιότητας και απόδοσης των συστημάτων της, καθώς και του εξαιρετικού customersupport,οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμειςπροχώρησαν σε παραγγελία σχεδόν 15.000 συστημάτων κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασης –ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτό που αρχικά είχε σχεδιαστεί! Κατόπιν ακολούθησανμεγάλες επιτυχίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδίακαι η Δανία,ενώ η THEON SENSORS επεκτείνει το παγκόσμιο δίκτυο των πωλήσεών της μέσω της ίδρυσης γραφείων στη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της δημιουργίας γραμμών συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Το success story του δίκυαλου NYX της THEON SENSORS

Το 2013, η THEON SENSORS κυκλοφόρησε το δίκυαλο νυχτερινής όρασηςNYX για να ανταποκριθεί στην παγκόσμια τάση πολλών τελικών χρηστών να αλλάξουν από σύστημα μονόκυαλων σε σύστημα δίκυαλων. Μετά από μια σειρά μικρότερων συμβολαίων, η THEON SENSORS συνέχισε την επιτυχία της με δύο πρωτοποριακά συμβόλαια για το NYX με τον Γερμανικό Στρατό και τις Γερμανικές Ειδικές δυνάμεις KSK.

Σε συνεργασία με το KSK, το δίκυαλο NYX υποβλήθηκεσε 18μηνη δοκιμαστική περίοδο αποδοχής κατά τη διάρκεια της οποίας το σύστημα δοκιμάστηκε σε περιβάλλον αρκτικό, ερήμου και ζούγκλας, διαδικασία που οδήγησε σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και τροποποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της «όσμωσης» μεταξύ του «ελληνικού ταλέντου & επιχειρηματικότητας» και του «γερμανικού βιομηχανικού DNA» ήταν ένα ολοκαίνουργιο αναβαθμισμένο NYX που παρέχει εξαιρετικές οπτικές επιδόσεις και παράλληλα χαμηλό βάρος, χωρίς να διακυβεύεται η ευρωστία και η εργονομία του συστήματος.

Το «νέο NYX» συνέχισε τη διεθνή επιτυχία του με συμβόλαια στην Πολωνία, τη Λετονία, την Πορτογαλία και την Αυστρία, ενώ η SAFRAN-Vectronix μέσα από τη συνεργασία τηςμε τη THEON SENSORS κέρδισε το συμβόλαιο με τον Ελβετικό Στρατό για την προμήθεια 8.385 δίκυαλων νυχτερινής όρασης NYX, τα οποία θα συναρμολογηθούν τοπικά από τη SAFRAN-Vectronix αρχίζοντας από το  2020. Προς υποστήριξη των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της, η THEON SENSORS ίδρυσε επίσης τη γερμανική θυγατρική της, τη Theon Deutschland την άνοιξη του 2019, στην οποία ανατέθηκε το πρώτο της συμβόλαιο για την προμήθεια προσαρτημάτων νυχτερινής όρασης (clipon) στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους!

Είσοδος στην αγορά των ΗΠΑ

Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές επιτυχίες της με το δίκυαλο NYX, η THEONSENSORS υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας το 2016 με τον πολύ γνωστό κατασκευαστή λυχνίων νυχτερινής όρασης και κατασκευαστή συστημάτων HARRIS στις ΗΠΑ, η οποία πρόσφατα αποκτήθηκε από την ElbitSystemsofAmerica (ESA). Αυτή η συμφωνία παρέχει στη HARRIS/ESA τα δικαιώματα για την εκμετάλλευση και την τοπική συναρμολόγηση του δίκυαλου νυχτερινής όρασης NYX στην αγορά των ΗΠΑ με την ονομασία F5032, χρησιμοποιώντας 3ης γενιάς λυχνίες ενισχυτών εικόνας από τις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2019, η HARRIS/ESAυπερίσχυσε με το νέο F5032 έναντι όλων των ανταγωνιστών, κερδίζοντας ένα 5ετές συμβόλαιο IDIQ για τουλάχιστον 14.000 όργανα νυχτερινής όρασης για το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότιτο F5032 (συνεπώς έμμεσα το NYX) έλαβε την αμερικανική ονομασία PVS-31B, διαδέχοντας έτσι το L3 PVS-31A που θεωρούνταν επί έτη πρότυπο και το καλύτερο στον κόσμο όργανο νυχτερινής όρασης στην κατηγορία του.

Τον Μάρτιο του 2020, η ΤΗEΟΝ SENSORS άνοιξε τη νέα θυγατρική της στις ΗΠΑ επεκτείνοντας περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλειά της!

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η ιστορία της THEON SENSORS μπορεί πράγματι να περιγραφεί ως ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα με ένα επίμονο όραμα για τη δημιουργία ισχυρών διεθνών συνεργασιών. Ως εκ τούτου, η THEON SENSORS είναι στο δρόμο για να γίνει ένας πραγματικός πρωταθλητής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας!