Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha TV διευκρίνησε την ελληνική κόκκινη γραμμή. Αυτή είναι η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τους Τούρκους εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων των νησιών σύμφωνα με τον Υπουργό που ξεκαθάρισε τη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να αντιδράσει απέναντι στη Τουρκία.

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά».

Συνεπώς, από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού προκύπτει το συμπέρασμα πως η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει και όπως θέλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και να ακυρώνει στη πράξη στο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη και σε επίπεδο διπλωματίας η χώρα μας δεν έχει κάνει αυτονόητες ενέργειες όπως είναι η κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ.

Ενέργειες που σε διεθνές επίπεδο θα εξυπηρετούσαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υποστήριζαν από νομικής πλευράς μια αντίδραση προς τη Τουρκία. Σε επικοινωνιακό επίπεδο οι δηλώσεις Γεραπετρίτη περνούν το πλέον λάθος και ακατάλληλο μήνυμα στη Τουρκία που εφαρμόζει πολιτική πειθαναγκασμού στη χώρα μας (με προβολή ισχύος του Oruc Reis), με την ελληνική πλευρά να έχει απεμπολήσει την αντίδραση στην άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δηλώνει ευθέως πως θα αντιδράσει μόνον στη ζώνη εθνικής κυριαρχίας όπως είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρική θάλασσα.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.