Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha TV διευκρίνησε την ελληνική κόκκινη γραμμή. Αυτή είναι η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από τους Τούρκους εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων των νησιών σύμφωνα με τον Υπουργό που ξεκαθάρισε τη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να αντιδράσει απέναντι στη Τουρκία.

«Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια. Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά».

Συνεπώς, από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού προκύπτει το συμπέρασμα πως η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει και όπως θέλει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και να ακυρώνει στη πράξη στο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια. Ακόμη και σε επίπεδο διπλωματίας η χώρα μας δεν έχει κάνει αυτονόητες ενέργειες όπως είναι η κατάθεση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ.

Ενέργειες που σε διεθνές επίπεδο θα εξυπηρετούσαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και θα υποστήριζαν από νομικής πλευράς μια αντίδραση προς τη Τουρκία. Σε επικοινωνιακό επίπεδο οι δηλώσεις Γεραπετρίτη περνούν το πλέον λάθος και ακατάλληλο μήνυμα στη Τουρκία που εφαρμόζει πολιτική πειθαναγκασμού στη χώρα μας (με προβολή ισχύος του Oruc Reis), με την ελληνική πλευρά να έχει απεμπολήσει την αντίδραση στην άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δηλώνει ευθέως πως θα αντιδράσει μόνον στη ζώνη εθνικής κυριαρχίας όπως είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρική θάλασσα.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Comments

 1. Τα είπα και σε άλλο σχόλιο εχτές το βράδυ….

  Οι κόκκινες γραμμές έρχονται όλο και πιο μέσα, σε λίγο θα θυμηθούμε και την φράση που είχε πει στρατιωτικός δεν θυμάμαι το όνομά του, ότι αν πατήσουν σε Ελληνικό χώμα πρώτα θα τους ισοπεδώσουμε και κάψουμε και μετά θα τους ρωτήσουμε.

  Όπερ, μετά τα 6 μίλλια, θα πούμε ότι είναι στα 3 μίλια αλλά δεν πάτησαν γη, μετά θα κάνουν απόβαση στην παραλία και θα πούμε ότι είπαμε για χώμα αλλά εκεί είναι παραλία και άμμος, μετά θα πάνε στην ταβέρνα του Μπαρμπα Φωτη και θα πούμε δεν πάτησαν χώμα αλλά πήγαν από το πεζοδρόμιο ή την άσφαλτο.

  Αν όποτε ξεφτιλίζουν κάθε κόκκινη γραμμή εμείς την τραβάμε πιο μέσα, ας μην ανακοινώνουμε κόκκινες γραμμές.

  Μέχρι τώρα η εξέλιξη ήταν:

  1) Να μην μπουν ΑΟΖ (και μπήκαν στα 150 χλμ από τα νησιά όμως)
  2) Να μην κάνουν έρευνες στην ΑΟΖ (και έκαναν αλλά είπαμε τους πήρε ο άνεμος)
  3) Να μην μπουν στην υφαλοκρηπίδα (αλλά μπήκαν)
  4) Να μην κάνουν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα (αλλά έκαναν)
  5) Να μην μπουν στα 12 μίλια (αλλά μπήκαν) και να μην κάνουν έρευνες σε λιγότερο από 12 μίλια (αλλά έκαναν)

  Τώρα λέμε για τα 6 μίλια. Τα 6 μίλια είναι ακριβώς η θέση της Τουρκίας εδώ και χρόνια, ότι αποδεχόμαστε να έχουν 6 μίλια υφαλοκρηπίδα και όλο το υπόλοιπο γύρω τους είναι Τουρκικό, και χάρη λέει μας κάνουν γιατί κανονικά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα γιατί κάθονται στις Τουρκίας. Οπότε αυτή που είναι ακρι΄βώς η θέση της Τουρκίας, εμείς λέμε ότι είναι κόκκινη γραμμή.

  Δηλαδή η κόκκινη γραμμή μας είναι αν οι καπετάνιοι της Τουρκίας ζητήσουν να μας πάρουν περισσότερα από όσα ζητάει ο σουλτάνος. Εεεε να πω την αλήθεια δεν περνάει ωραία μηνύματα.

  Ελπίζω και έχω πίστη ότι στο τέλος θα το διαχειριστούν καλά οι δικοί μας, αλλά αυτό μοιάζει κάπως ατυχές, καλύτερα να μην μιλούσαμε καθόλου για κόκκινες γραμμές, καθώς οι άλλοι μοιάζει να σπάνε πλάκα μαζί μας και να μας βάζουν να τις καταπίνουμε την μία πίσω από την άλλη, καθώς τους ΄δίνουμε την ευκαιρία να το κάνουν.

  Εκτός και αν έχουν κάποια μεγαλοφυή ιδέα πίσω από όλα αυτά και μας εκπλήξουν όλους στο τέλος (μακάρι γιατί σε τέτοια περίπτωση θα δοξάζονται επί δεκαετίες)

  1. μεσα στο 2021 με Ραφαλ ,
   Φ16 μπλοκ 72(αναβαθμισμενα) και τορπιλες τουρμπο για τα υποβρυχια και μετα μπουμπουνισμα δυνατο. Ο καιρος γαρ εγγυς.

   1. Και μετά ξύπνησες, τα Ραφαλ θα είναι επιχειρησιακά το 22 και αν, τα f16 μετά το 2023 μεχρι το 2028 και για τις τορπίλες τουρμπο όπως λες δεν έχει αρχίσει ο διαγωνισμός ακόμα….

 2. Άψογα!!! Προφανώς κανείς από εμάς δεν έτρεφε αυταπάτες ότι οι κυβερνώντες δε θα αντιδρούσαν με αυτό τον τρόπο. Ψάχνουν να βρουν τρόπο πως θα μας πλασάρουν την συνεκμετάλλευση και την απεμπόληση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων , προκειμένου το πόπολο να το «χάψει» όσο το δυνατό πιο ανώδυνα γι αυτούς (τους πολιτικούς). Οπότε τι να τις κάνουμε τις τορπίλες, τα rafale, τις φρεγάτες κτλ

 3. Όταν έρθει πλοίο γεώτρησης, που αποτελεί την επόμενη τουρκική κίνηση, θα λέει τα ίδια; Τότε, αναγκαστικά και με βαριά καρδιά, θα πρέπει να αντιδράσουν. Το Kanuni είναι ήδη στην περιοχή, εντελώς τυχαία…

 4. xaxaxaxaxa…..
  κρατάω τις κοιλιές μου απ τα γέλια………..
  το ίδιο και οι Τούρκοι…..
  άρα, κουρελόχαρτο η …υφαλο..τρυπίδα, η ΑΟΖ…
  ΑΛΛΆ και τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ??
  γιατί ουσιαστικά αυτό μας λένε τα παληκάρια.
  ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τα 6 ν.μ να ΜΗΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ τουλάχιστον εδώ αναμεταξύ μας γιατί αυτό ΛΕΜΕ..ΩΣ ΧΩΡΑ…
  ΟΤΙ το Δικαιο της Θαλασσας που ΔΙΝΕΙ κυριαρχικό δικαιωμα αιγιαλίτιδας ζωνης τα 12 ν.μ …ΕΜΕΙΣ δεν ακολουθούμε τα ειωθότα του Διεθνούς Δικαίου καθώς πρέπει να είμαστε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρατος στον ΠΛΑΝΗΤΗ με 15.000 χλμ ακτών….και το απεμπολούμε.
  Οπότε λέμε…δε βαριέσε ρε τουρκάκο;; Έλα και πιο δυτικά…να μας τον ακουμπήσεις και λιγο έξω απ τη Ρόδο και λίγο αποξω αποξω απ την Κάρπαθο,…ααα..έλα και απ ην Κρήτη…δίπλα είναι…α. και που σαι, μην ξεχαστείς και πάς στα 5,9…μεινε στα 6 .1 γιατί θα σε κάνω ..ντα…αααχχ καλέ…

  1. Και ποιος σου είπε ότι η Τουρκία θέλει συνεκμετάλλευση;

   Η Τουρκία δεν λέει μισή – μισή η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Λέει ότι είναι δική της. Τα περί συνεκμετάλλευσης είναι ελληνικές μπουρδολογίες.

   Πόσο δύσκολο είναι να ερμηνεύσουμε μία χώρα που λέει πεντακάθαρα αυτό που επιδιώκει; Μιλάμε για ομαδικό στρουθοκαμηλισμό.

   1. Ο μέσος νεοέλληνας αναπαράγει ότι μπούρδα του κατέβει, έχουμε συμφωνήσει σε συνεκμετάλλευση σε αυτά που θεωρεί η τουρκία δικά της… και αφού έχουν συμφωνήσει κάνει νταβαντούρι η τουρκια για να περάσει ή ώρα… άρες μάρες κουκουνάρες δηλαδή…

   2. @yandr

    Πραγματικά. Οι Τούρκοι πάνε βουρ για εποικισμό και τουρκοποίηση των νισιών του ανατολικού Αιγαίου και αυτονόμηση της Θράκης κι εμείς ακόμα ελπίζουμε να την βγάλουμε καθαρή απλώς με μια «συνεκμετάλλευση».

    Το πράγμα φάνηκε καθαρά απ την στιγμή που κωλώσαμε να κάνουμε αμυντική συμμαχία με την Γαλλία, μπας και οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα, άσε που θα έπρεπε να στείλουμε και καμιά μονάδα στο Μαλί και που να τρεχεις τώρα, θα φωνάζει και ο ΚΚΕ.. Και αντ αυτού τρέξαμε στην Μέρκελ να μας τα βρεί με τα Τουρκά..

    Τα 18 Ραφάλ (ούτε μια πλήρης μοίρα) είναι στάχτη στα μάτια, πιθανόν να μην τα πάρουμε και ποτέ, κι αν τα πάρουμε θα είναι και δωράκι στους Γάλλους να το βουλώσουν..

    Η μεγάλη κατρακύλα της μεταπολίτευσης του «η Κύπρος είναι μακρυά» και των κενολογιών «ανοίκομεν εις την δύση» και «είμεθα Ευρωπαίοι» δεν έχει τελειωμό δυστυχώς. Και μάλλον θα λήξη με την εξαφάνιση του έθνους μέσα σ αυτό τον αιώνα..

 5. Αυτό που έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο μου.
  Οι κύριοι έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12νμ, μεταξύ άλλων, ενώ η «στρατηγική» που ακολούθησαν από τα τέλη του προηγούμενου αιώνος έως και τις ημέρες μας έχει καταστήσει την Ελλάδα εκ των πραγμάτων ένα κράτος μειωμένης κυριαρχίας.

  Περιμένει λέει να αναδείξει την υποκρισία της Τουρκίας, λές και οι εν Ε.Ε και Η.Π.Α σύμμαχοι και εταίροι να είναι αργοί στον εγκέφαλο και να μην καταλαβαίνουν…
  Απλώς, στο βαθμό που η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν προτίθεται να κλιμακώσει στρατιωτικά, αυτοί θα επιλέξουν τη ροή με την μικρότερη αντίσταση για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους, σε απώλεια κατά τα φαινόμενα των ελληνικών συμφερόντων.
  Αφήνω την Γερμανία εκτός διότι καθώς φαίνεται συνεργάζεται αγαστά με την Τουρκία, η οποία ενεργεί και ως στρατιωτικός βραχίωνας των Γερμανών στην περιοχή.

  Λέτε ο χιτλεροειδής ιλαμοφασίστας επίδοξος κατακτητής της πατρίδας μας και συνομιλητής τους, οι προθέσεις του οποίου χρειάζονται διερεύνηση, να προχωρήσει πέραν των 6νμ;
  Μα δεν υπάρχει περίπτωση.
  Όλες οι πειρατικές επιδιώξεις της Τουρκίας αφορούν ελληνική κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που ξεκινούν από τα 6νμ και πέραν.

 6. Τον πόλεμο πρέπει να τον σέβεσαι.
  Όχι να τον φοβάσαι.
  Όταν τον σέβεσαι , τον υπολογίζεις,προετοιμάζεσαι για αυτόν και είναι μέρος της εξωτερικής πολιτικής σου.
  Όταν όμως τον φοβάσαι , τον έχεις διαγράψει από κάθε τι που αφορά την στρατηγική σου, θα έρθει η ώρα που θα επωμιστείς τις συνέπειες των πράξεών σου.
  Αργήσαμε πάρα πολύ.
  Και όλα αυτά…με γείτονα την Τουρκία.
  Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  1. Ναι αλλά και εμείς πριν συμφωνήσουμε με Αϊγυπτο και Ιταλία, δεν πηγαίναμε 6 μίλια από τις ακτές τους να κάνουμε ότι θέλουμε και να τους πούμε μα δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη.

   Δεν είναι το ίδιο, ούτε δικαιολογείται αυτό που κάνουν. Αν μέχρι να συμφωνήσουμε εμείς με Αίγυπτο πηγάιναμε συνέχεια 6 μίλια από τις ακτές τους, αρχικά θα δημιουργούνταν διπλωματική κρίση και μετά θα μας βύθιζαν. Η μη συμφωνία ΑΟΖ δεν είναι δικαιολογία

  2. Τυπικά αυτή την στιγμή μπορούμε να τους κατηγορήσουμε μόνο για το γεγονός ό,τι εκτελούν μονομερείς ενέργειες σε μη οριοθετημένες περιοχές. Ούτε εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια έχουμε κηρύξει, ούτε αοζ, ούτε υφαλοκρηπίδα. Αυτό προβλέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό, θα πρέπει πρώτα να προβούμε σε νομικές κινήσεις και μετά. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αξιοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να προχωρήσουμε δικά μας θέματα, με πρώτα και καλύτερα τα 12 μίλια. Ας τολμήσουν να αντιδράσουν. Μέχρι και η Ρωσία δηλώνει οκ με τα 12 μίλια. Ποιος διαφωνεί? Οι σύμμαχοι μας? Θα μας αποτρέψουν δημόσια από το να ασκήσουμε έννομο δικαίωμα μας?

   1. Δε νομίζω ότι το τάιμινγκ αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο (διπλωματικά ΚΑΙ στρατιωτικά) για επέκταση χωρικών υδάτων.

    Ασχέτως του αν έχουμε δίκιο και αν μπορούμε να το κάνουμε τυπικά.

    Πάντως, ακόμα κι αν μας δοθεί Όλη η ΑΟΖ που προβλέπει ο χάρτης της Σεβίλλης, πάλι συνεκμετάλλευση θα έχουμε. Καθώς η Ελλάδα δε διαθέτει ούτε πλοίο ερευνών, ούτε φυσικά γεωτρύπανο, τη δουλειά θα την αναλάβουν οη ENI/Total/Exxon κλπ. Με το αζημιωτο φυσικα.

    Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ικανό κοίτασμα που να αποδώσει οικονομικά σ’ε δέκα χρόνια (τόσο χρειάζεται περίπου). Σε δέκα χρόνια από τώρα βέβαια, θα ψάχνουμε να παράγουμε φτηνές μπαταρίες και φτηνό υδρογόνο, όχι να σκάβουμε για πετρέλαιο…

 7. Γι αυτό και ο Δένδιας δήλωσε ότι δεν απορρίπτουν εντελώς το τουρκολυβικό σύμφωνο. Γι αυτό τον λόγο δεν ορίζουν χωρικά ύδατα με την Κύπρο.
  Αυτή την στιγμή στην πολιτική σκηνή δεν υπάρχει αντίλογος και ότι φέρουν στην Βουλή θα ψηφιστεί και με την απαιτούμενη πλειοψηφία.
  6 ναυτικά μίλια λοιπόν, θα είναι η συμφωνία για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  Γι αυτό τον λόγο τα Rafale είναι στάχτη στα μάτια, γι αυτό όλη η πρεμούρα για αγορά όπλων είναι ένα τρικ, όπως έγινε στον Έβρο όπου βρέθηκε η κυβέρνηση αποσβολωμένη από την αποφασιστικότητα του στρατού και της αστυνομίας (και δεν μπορούσαν να διατάξουν να τους αφήσουν, περίμεναν ότι δεν θα τα κατάφερναν) και έπειτα τα σύνορα ήταν τρύπια, περνούσαν χιλιάδες ανεμπόδιστα και καταδίκασαν ως ρατσιστή τον γεωργό που σταμάτησε τους τούρκους εισβολείς, παράλληλα με την έρευνα που γίνεται τώρα για τους πολίτες που βοήθησαν τον στρατό όπου κι αυτοί θα καταδικαστούν για ρατσιστική βία.
  Έξυπνα και με σύστημα περνάνε το «μήνυμα» στον λαό. Τα σύνορα είναι θέμα διπλωματίας, τα περί νατιβισμού και προάσπισης με βία ισούται με φυλακή.
  Και οι φρεγάτες θα είναι ότι χειρότερο φθηνό σύστημα που δεν θα ανατρέψει τις ισορροπίες για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως ότι άλλο ετοιμάζονται να αγοράσουν.
  Ο Φλώρος πως αισθάνεται άραγε; «Να σε κάψω πρώτα να σ αλείψω λάδι», αλλά μείναμε στο άλειμα του λαδιού.

  1. Σιγά Lefteris! Σιγά!
   Σε λίγο θα μας πεις ότι έχουμε υπογράψει και την παραχώρηση του Παρθενώνα!
   Αποσβολωμένη η κυβέρνηση έβλεπε το σταμάτημα των λαθρωμεταναστών; Ήμαρτον!
   Τί άλλο να έκανε δηλαδή; Σήμανε συναγερμό στο στρατό και τον έστειλε πάνω στο ποτάμι, έστειλε ισχυρές αστυνομικές ενισχύσεις ειδικών μονάδων, ζήτησε και πήρε βοήθεια από ένα σωρό χώρες τις δυνάμεις των οποίων παρέταξε κι αυτές στα σύνορα, σήκωσε φράχτη…
   Φαντάσου δηλαδή και να μην ήθελε να περάσουν.

   1. Αγαπητέ φίλε, επειδή λόγω της δουλειάς μου γυρίζω σχεδόν όλη την Ελλάδα ,δεν βλέπω να έχει σταματήσει η λαθρομετανάστευση. Σε μικρές πόλεις που επισκέπτομαι, κάθε φορά βλέπω
    όλο και περισσοτερες μαντήλες,όλο και περισσότερους αμερικανούς,με 3-4-5μικρα παιδιά στα χέρια να βολταρουν,ούτε στο αγ.Παντελεήμονα, δεν βλέπεις αναλογικά τόσους,άρα πιστεύω ότι ο Έβρος σφραγίστηκε μόνο επικοινωνιακά.

 8. Αυτα τα ανθυπομηδενικα της πολιτικης ουτε καφενειο δεν μπορουν να διαχειριστουν οχι χωρα με τις προκλησεις της Ελλαδας.
  Η μονη τακτικη που γνωριζουν ειναι η ατακτη υποχωρηση αφου οτι παραχωρουν δεν το θεωρουν δικο τους ουτε το υπολογιζουν αρκει και μια μερα να παρατεινει την ανιερη παραμονη τους στην εξουσια.
  Ντοκοι ,στοκοι και το κακο συναπάντημα.
  Ολοι αμορφωτοι ,ανελληνιστοι,ανικανοι εστω και να αντιγραψουν αλλους ικανους σε μονιμη ελλειψη επαφης μετην πραγματικοτητα σαν τυφλοι οδηγουν την χωρα των ατερμονως ηθελημενα εξαπατημενων στον αφανισμο.
  Πληθυσμιακο,βιολογικο,πολιτικο,στρατιωτικο,οικονομικο,κοινωνικο..
  Οι δε θεματοφυλακες αφαντοι και σαπιοι ως το μεδουλι πρωτοι προθυμοι της φυλαξης των πυλων λιποτακτες.
  Και εμεις εδω θλιβεροι κομπαρσοι στο εργο της ζωης μας, σχολιαστες του χαμου μας με εξαρσεις πατριωτισμου και πανστρατιων των ΕΔ σαν τις τελευταιες αναλαμπες ενος κεριου που αργοσβηνει τρωγοντας τις σαρκες του.
  Ενω ο εποικισμος συνεχιζεται ο ζωτικος εθνικος μας χωρος συρρικνωνεται μερα με την μερα παρα τις παραστασεις .
  Ντε φακτο σημερα ντε γιουρε αυριο.
  Ο πολεμος φθορας δεν μας ευννοει .
  Η μονιμη παρουσια τριτων δημιουργει τετελεσμενα ηδη παρα την αποστολη δυναμεων μας αφου λυση δεν ειναι η παρακολουθηση της εισβολης και παραμονης κατα το δοκουν του εχθρου στο σπιτι μας αλλα ο εκμηδενισμος του ωστε να μην φανει ξανα για αλλα εκατο χρονια.
  Οσα Ραφαλ και να αγοραστουν εαν τα παιρνεις χωρις προθεση χρησης παρα θεατρινιστικων κοκκινων γραμμων η εθνικων στοχων θα ηττασαι ακομη και απο αντιπαλους με διπλανα ποσο μαλλον τοπικες αναθεωρητικες δυναμεις με επιθετικη παραδοση και δυναμικες ηγεσιες που φθανουν να δηλωνουν ανοιχτα προθεση αποκτησης πυρηνικων .
  Μπροστα τους οι Καιρηδες και αλλα τετοια ατομα φανταζουν ανεκδοτα που σαρωνονται με το πρωτο αερακι .
  Εδω πρασινη ενεργεια ,μεγαλοι περιπατοι και κομματικο φαγοποτι απο την μεταβυζαντινη μουργα χωρις ιχνος της αξιας των προγενενεστερων.
  Ο χρονος ηδη τελειωσε .

 9. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τα ΜΜΕ που μιλάνε για ελληνική ΑΟΖ. ΔΕΝ έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ και επομένως τα νερά είναι στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητούμενα. Και όταν λέω αμφισβητούμενα εννοώ ότι η Ελλάδα αμφισβητεί την τουρκική κυριαρχία και όχι το ανάποδο. Αυτοί έχουν από καιρό και δηλώνουν καθημερινά την περιοχή που θεωρούν δική τους και έχουν προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται.

  Ακόμη χειρότερα για την περιοχή 6-12νμ. Από που και ως που είναι ελληνικά αυτά τα χωρικά ύδατα; Τα χωρικά ύδατα της χώρας είναι στα 6νμ και όλα τα υπόλοιπα είναι διεθνή (στο Αιγαίο).

  Εάν η Ελλάδα θέλει να διεκδικήσει κάτι, πρέπει να βγει ευθαρσώς και να δηλώσει με χάρτες και συντεταγμένες ποια είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα που θεωρεί δική της. Προσωπικά πραγματικά απορώ γιατί δεν το έχει κάνει ακόμη. Οι χάρτες που διακινούνται είναι παντελώς ανεπίσημοι από την δική μας πλευρά.

  Τέλος, για τα χωρικά ύδατα μοναδική διπλωματική και χαμηλού ρίσκου κίνηση είναι ανακύρηξη 12νμ σε Ιόνιο και όλη την ηπειρωτική χώρα. Έχουν γίνει οι σχετικές διεργασίες; Που κολλάει το ζήτημα; Τι θα κάνουν δηλαδή; Θα εισβάλλουν;

  Προσωπικά κατανοώ απόλυτα ότι τα 12νμ στο Αιγαίο χρειάζονται παραπάνω εξέταση γιατί τίθενται θέματα ελεύθερης ναυσιπλοιίας. Αλλά τα υπόλοιπα; Ποιο είναι το πρόβλημα δηλαδή;.
  Ως προς την ΑΟΖ, όσοι σκέφονται ότι η Ελληνική ΑΟΖ εφάπτεται τηε κυπριακής καλό θα ήταν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Το σύμπλεγμα τη Μεγίστης είναι εξαιρετικά μικρό ώστε να εξασφαλίσει στη χώρα τέτοια ΑΟΖ. Απλό διπλωματικό χαρτί είναι.

  1. Ποιά Μεγίστη και ποία Α.Ο.Ζ με την Κύπρο;

   Εδώ προσβάλλεται έως σημείου κατάργησης το σύνολο της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και Α.Ο.Ζ, στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου και την Ν.Α Μεσόγειο.
   Δηλαδή αυτή καθ’ εαυτή η υπόσταση του κράτους μας.
   Επιτρέπεται για σειρά δεκαετιών ένα κράτος να απόσχει από την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων;
   Είναι αυτή συμπεριφορά φυσιολογικού κράτους και φυσιολογικών κυβερνήσεων;
   Δεν ανακηρύξαν Α.Ο.Ζ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας προτού προχωρήσουν σε οριοθετήσεις.
   Ουδέποτε απέστειλαν στον Ο.Η.Ε χάρτες με τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
   Δεν επέκτειναν τα χωρικά ύδατα στα 12νμ ως κάθε παράκτιο κράτος έχει μονομερώς δικαίωμα. Δικαίωμα που εκ της UNCLOS συνεπάγεται και υποχρεώσεις όσον αφορά την πρόβλεψη για παροχή οδών, εναέριων και θαλάσσιων, προς την απρόσκοπτη διενέργεια αεροπλοΐας και ναυσιπλοΐας αντίστοιχα.
   Και εσχάτως απεμπολούν δια δηλώσεως κάθε δικαίωμα της Ελλάδας πέραν των 6νμ.

   Είναι δυνατόν να αφήσεις τουρκικό ερευνητικό σε ύδατα εντός των 12νμ, εντός περιοχής που δυνητικά δικαιούσαι να ασκήσεις κυριαρχία μονομερώς και να ζητάς να σε λάβουν στα σοβαρά, εντός και εκτός Ελλάδος;

  2. Με Ιόνιο και με Αίγυπτο λίγη σημασία πλέον έχουν τα 12 μίλια από την στιγμή που ανακηρύσσεται ΑΟΖ

   Με το θέμα της ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας κτλ σε Καστελόριζο Αιγαίο κτλ, το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές υπάρχουν μέρη που είναι αμφισβητούμενα, απλά συνήθως η αμφισβήτηση είναι για κάτι που μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση και είναι νομικά γκρίζο.

   Εδώ δεν μιλάμε πλέον για κομμάτια που νομικά είναι γκρίζα, αυτό που είναι από πίσω από την θέση της Τουρκίας είναι ότι θέλει να δεχτούμε κάτι που προβλέπεται σε όλες τις νομοθεσίες ότι είναι δικό μας, να γίνει δικό τους. Δεν μιλάμε για μια διαφωνία για το 5-10% της θάλασσας, μιλάμε για το 80% της θάλασσας. Και για να το πάμε ακόμη πιο πέρα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι μέσα σε Τουρκική θάλασσα και αέρα, θα θέλεις να προσγειωθείς Ρόδο ή να πάς με πλοίο και θα ζητάς άδεια από την Τουρκία ή θα έχει δικαίωμα να σε ελέγξει.

   Αν φτάσει εκεί, σε 10-20 χρόνια θα πάρει και τα νησιά. Η ακτοφυλακή θα βρεθεί να μην έχει δικαιοδοσία πέραν των 6 μιλίων, θα τα γεμίσει μουσουλμάνους και άντε γεια

  3. Το σύμπλεγμα τη Μεγίστης είναι εξαιρετικά μικρό ώστε να εξασφαλίσει στη χώρα τέτοια ΑΟΖ. Απλό διπλωματικό χαρτί είναι.

   το οποίο το καις από μόνος σου ως χώρα όταν δεν αναγνωρίζεις στον ΕΑΥΤΟ σου το δικαίωμα που δίνεται από το γ.γ.μ Δ.Δ το οποίο ειρήσθω εν παρόδω λέγεται πως είναι το εικόνισμά μας, ΣΕ ΟΛΕΣ τις ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ χώρες του ΚΟΣΜΟΥ δίχως ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ κλπ.

  4. Δεν υπάρχει κανένα θέμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας με τα ΧΥ στα 12 μίλια και τώρα περνούν από τα 6 μίλια… όχι από διεθνή ύδατα.

 10. Ο άνθρωπος που σαν πεταλουδίτσα πηγαίνει από το άνθος του Γ.Παπανδρέου στο άνθος του Κ.Μητσοτάκη και στο μεταξύ έχει παίξει μπαλίτσα στον ΟΠΑΠ με τα φρουτάκια αλλά και στην υπόθεση της SIEMENS,δίνει εύρος πεδίου δράσης στις τουρκικές διεκδικήσεις.Ο άνθρωπος αυτός εξελέγη βουλευτής χωρίς ποτέ βεβαίως προεκλογικά να κάνει παρόμοιες τοποθετήσεις.
  Αν η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας επαφίεται στον εν λόγω κύριο,στον κ.Ντόκο,στην κα Σουρανή,στον κ.Παναγιωτόπουλο και βεβαίως στον σημερινό πρωθυπουργό,λυπάμαι που το γράφω αλλά το τέλος είναι κοντά.
  Οσο για το αντίπαλο πολιτικό δέος τι να πρωτοπείς.
  Ο κ.Τσίπρας όρισε τομεάρχη άμυνας τον ξαδελφό του και τον πρώην φαρμακοποιό που ως υπουργός ναυτιλίας έκανε το Αιγαίο σουρωτήρι ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της συμβίας του,με συνοδοιπορούντες τον κ.Καμπά,τον κ.Ράπτη και λοιπούς απόστρατους φωστήρες.
  Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΑΛΩ κύριοι.

  1. @LOLOTOS
   Αγαπητε φιλε γιατι παραπονιέσαι? Ολους αυτους τους ψηφισε ο «κυριαρχος λαος».είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι που κυβερνούν παππού προς παππού.στα παλιά τζάκια,τώρα, προστέθηκαν και τα νέα τύπου Τσίπρα.οταν στη Βουλή βρίσκεται βουλευτής που έλεγε ότι είμαστε απόγονοι των Οθωμανών και αυτόν τον ψήφισαν δεξιοί,η τρέλα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο!! γιατί περιμένεις άσπρη μέρα?Αυτή είναι η Γ’ελληνικη δημοκρατία!

 11. Το ζητημα της επεκτασης δεν ειναι τοσο απλο οσο απαιτουν ορισμενοι.
  Μεσω πληκτρολογιου τα επεκτεινω μεχρι τις Ηρακλειες στηλες….και απο κει στο κολπο του Μεξικο.
  Σε μια κανονικη χωρα ισως να ειχε συμβει.
  Στο νεοελληνικο αυτο μορφωμα περαν ελαχιστων ουδεις υποστηριζει τετοιες αποψεις.
  Το αναθεμα λοιπον αφορα στην αποχαυνωμενη Ελληνικη κοινωνια και οχι τους κυβερνωντες της.
  Ας φτιαξουν πρωτα την παιδεια αποβαλλοντας ολα τα ανθελληνικα σκουπιδια. ας θωρακισουν τις ΕΔ και ας προετοιμασουν την κοινωνια για τετοιου ειδους ενεργειες.
  Για του λογου το αληθες ρωτηστε στον περιγυρο σας ποσοι θα επιθυμουσαν πολεμικη συρραξη με τους γειτονες.
  Για το αν θα πολεμουσαν θα ηταν ασκοπη η ερωτηση. Την απαντηση την γνωριζουμε .
  Με λεονταρισμους και κουτσαβακισμους δεν γινεται εξωτερικη πολιτικη.

  YΓ Εκ παραδρομης αναρτηθηκε σε αλλο αρθρο.

 12. Μεχρι και οι Ρωσοι βγηκαν επισημα και ανακοινωσαν οτι για ολες τις χωρες ισχυει επεκταση των 12 νμ και βεβαιως ισχυει και για τη Μεσογειο. Αλλα τι θα περιμενε καποιος απο ενα ΥΠΕΞ που την ημερα που εκαναν οι Μογγολοι την εισβολη στην Αμμοχωστο εκανε αστειακια με τα μουστακι του Τουρκομογγολου ΥΠΕΞ. Χθες βεβαιως αφου τον εβαλαν και εκανε βολτες με το αεροπλανο 20` μετα του ζητησαν και τα ρεστα. Την επομενη φορα παμε για ξεβρακωμα.
  Αυτοι ηρθαν στην εξουσια ως οι Μεγαλοι Πατριωτες, να χαιρομαστε τον πατριωτισμο τους.
  Για να μην υπαρχουν διαφορες δικαιολογιες απο φανατικους κομματικους πατριωτες πρεπει να θυμιθουμε οτι ενας Ηγετης που παρελαβε Κρατος στα Φαρσαλα μετα απο εθνικη Ηττα(1897) αναδιοργανωσε σε 2 χρονια το Στρατο(1910-12) και πενταπλασιασε την Ελλαδα. Τοτε βεβαια καποιοι Πεμπτοφαλαγγιτες ξεσηκωσαν τον λαο ενω ο Στρατος ηταν στη Μ.Ασια για ιμπεριαλιστικο πολεμο και γυρισουν πισω γιατι καθε οικογενεια ειχε νεκρους(9χρονια πολεμουσαν). Βεβαιως μολις πηραν την εξουσια πηγαν στην Αγκυρα αντι να γυρισουν πισω με τα γνωστα αποτελεσματα.
  Περιμενω μια εβδομαδα να ακουσω μια δηλωση καποια ενεργεια απο τη Βουλη και τον αρμοδιο υπουργο για την προταση αμεσης ενισχυσης μεσω δωρεων που εκανε με επιστολη του ο Πατριωτης Εμφιετζογλου αλλα ματαια, ουτε βεβαια απο τα Τουρκοκαναλα τα μπουκομενα με 20 εκατομυρια.

 13. Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που έχει μια βασική επαφή με πολιτική, που να πιστεύει ότι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση με Μητσοτάκη θα έκανε κάτι διαφορετικό απ αυτό που κάνει η πολιτική ελίτ ειδικά από το Σημίτη και έπειτα? Ντόρα, Ντόκος, Ροζάκης το φωνάζουν εδώ και καιρό. Πάση θυσία όχι σύγκρουση, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Πίστα δεμένοι στη μέγγενη των μνημονίων που οδήγησαν τη χώρα όχι μόνο σε οικονομική καταστροφή αλλά οσονούπω και εθνική. Αυτά για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το αν θα πάρουμε το τάδε μαχητικό ή φρεγάτα με γνώμονα το καλό της Πατρίδας. Αυτοί δεν αποφασίζουν με τα ίδια κριτήρια. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία απ ό,τι φαίνεται γιατί οι ελίτ δεν σκοπεύουν να προστατεύσουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα κριθούν όλοι αργά ή γρήγορα. Συγχωρέστε με για το ύφος του σχολίου μου, αλλά ειλικρινά νιώθω ηττημένος.

 14. Άμα βλέπεις πρώτη μουρη σε καίρια πόστα..
  Καιρίδης με τον καρπό να ΣΠΑΕΙ..
  κ Ντόκο με μέση που επίσης ΣΠΑΕΙ…
  τί να λέμε;;
  Η Ελλάδα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ πλέον να αυτοευνουχιστεί στο βωμό της ΜΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ με όποιο κόστος…
  το μέλλον είναι 6ν.μ στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου..να επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, και ΑΟΖ..αποστρατιωτικοποίηση, KAI…
  Καστελόριζο με ζώνη 6 ν.μ ΜΟΝΟ δίχως δικαίωμα ΑΟΖ.
  Αυτό υπονοεί η τοποθέτηση Γεραπετρίτη μετά από ΠΡΟΦΑΝΈΣΤΑΤΗ υπόμνηση ΚΑΙΡΙΔΗ κ ΝΤΟΚΟΥ…
  Αμ πώς;;;
  Ιγώ παλέβω ισί παλέβς;;..κρατάτι μι ρε μην τον δέρω…κράτα με πιο δυνατά ρε συ..

 15. Ναι, φοβερό!

  Οι Ρώσσοι λένε μπορούμε – 12νμ.
  Ο Τσίπρας λέει 12ν.μ – Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη!
  Ο Μητσοτάκης – ψέλλισε κάτι για 12 ν.μ. σε Ιόνιο (που ακόμη δεν!) και σε «πείσμα» των παραπάνω λέει όχι! (Είναι «δεξιός» και «πατριώτης» – δεν μπορεί να κάνει ότι του λένε οι «aristeroi», που έχουν και αλλότριο συμφέρον!)

  Τραγικό!

  Με Ντόκο και Αποστολλίδη, Γιάννα και Άννα, ΕΛΙΑΜΕΠ, κλπ «αρίστους», η οπερέτα ολοκληρώνει το έργο…

  Σχέδιο ΑΝΑΝ,
  «Μακεδονικό»,
  Προσφυγικό/Μεταναστευτικό,
  Αιγαίο (ανήκει στα ψάρια του φαίνεται – αλλά μετά τα 6ν.μ.)

  Και περίμενε εσύ τορπίλες, φρεγάτες, FOS, κλπ… Έρχονται!
  Τώρα στο δρόμο είναι, στρίβουν….

  «*#&@&! – δεν προκάμαμε» – ακούω την φωνή του Δρακουμέλ να ηχεί στα αυτιά μου χαιρέκακα…
  Και να «δείχνει» τους «άλλους» και πάμε πάλι από την αρχή….
  The show must go on….

  Κ. Φλώρε, κύριοι Αρχηγοί συμφωνείτε;
  Είστε το ίδιο με τον κ. Αποστολάκη; Να σας περιμένουμε προσεχώς στην T.V?

 16. Προς τι η έκπληξη;

  Συμφωνημένα ήταν όλα εξ αρχής ένα στημένο θέατρο παρακολουθούμε και είναι πλέον εμφανές ακόμα και στους ποιο αφελείς.

  Η Ντόρα πριν λίγο καιρό και σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε πως μπορεί να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα!

  Δηλαδή η «εθνική γραμμή» της κυβέρνησης είναι η θέση των Τούρκων.

  Τι λένε οι Τούρκοι;

  Πως το Καστελόριζο δεν δικαιούται ΑΟΖ αλλά μόνο χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων.

  Ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης;

  Κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια!

  Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

  Άρα προς τι η έκπληξη;

  Τυχαία ήταν η δήλωση της Ντόρας, τυχαίες ήταν και οι δηλώσεις Ντόκου Καιρίδη κτλ. περί συνεκμετάλλευσης με τους Τούρκους;

  Κάποιοι άλλοι έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για να υπάρχει σήμερα αυτή η Ελλάδα (εδαφικά) και η σημερινή κυβέρνηση έχει βγάλει στο παζάρι τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

  Το 2018 η Τουρκία είχε βγάλει και πάλι το ερευνητικό Barbaros για έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και τότε είχε δοθεί εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό (φρεγάτα Φωκάς) να περάσει πάνω από τα καλώδια και να τα κόψει.

  Τότε οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτα.

  Γιατί δεν δόθηκε εξ αρχής η ίδια εντολή ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν παίζουμε και δεν ανεχόμαστε την Τουρκική προκλητικότητα;

  Γιατί τόσο καιρό η κυβέρνηση ανέχεται την μια πρόκληση μετά την άλλη και αντιδρά με κατευνασμό και δουλικότητα;

  Είναι απλό.

  Έχουν δεχθεί τα παράλογα της Τουρκίας και είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσουν όλα τα θέλω της Τουρκίας.

  Είναι φανερό πως συμπεριφέρονται ως εντολοδόχοι ξένων συμφερόντων.

  Είναι πλέον φανερό πως οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης δεν ήταν καθόλου τυχαίες (Ντόρα, Ντόκος, Καιρίδης κτλ.) και σκοπό είχαν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη με το ανάλογο μασάζ.

  Την ίδια κατευναστική πολιτική ακολουθούσαν και με το Σκοπιανό όλα τα προηγούμενα χρόνια και μετά παρίσταναν τους Μακεδονομάχους.

  Υποκριτές και πατριδοκάπηλοι με όλα τα εθνικά θέματα.

  Και το κερασάκι στην τούρτα η αναβάθμιση του Ντόκου σε σύμβουλο εθνικής ασφαλείας δηλαδή αυτόν που υποστηρίζει με θέρμη την συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο!

  Οι Τούρκοι δεν είναι χαζοί και την εξωτερική πολιτική και διπλωματία την δουλεύουν με σταθερό σχέδιο σε βάθος χρόνου.

  Θα αρπάξουν ότι μπορούν τώρα που βρήκαν την ευκαιρία και αμέσως μετά θα επιστρέψουν με νέες παράλογες διεκδικήσεις.

  Η σημερινή κυβέρνηση ανοίγει ελαφρά τη καρδία το κουτί της πανδώρας.

  Εδώ και 16 μήνες δεν έχουν κάνει το παραμικρό στο χώρο της Άμυνας πέρα από επικοινωνιακές στρακαστρούκες.

  Ούτε καν οι FOS δεν έχουν υπογραφεί ακόμα ούτε καν οι νέες τορπίλες και ο εκσυγχρονισμός των Meko.

  Ούτε καν την αλλαγή του νόμου Βενιζέλου.

  Από ότι διάβασα από χθες μέχρι σήμερα οι Γερμανοί πάλι δεν δέχονται να μπούνε κυρώσεις οικονομικές στην Τουρκία αλλά ούτε και η κυβέρνηση το ζήτησε παρά τα γνωστά επικοινωνιακά ψέματα του Πέτσα.

  Τι νόημα έχουν τα Rafale και οι νέες φρεγάτες κτλ. αν δεν υπάρχει η παραμικρή βούληση να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;;

  Τι νόημα έχει να αγοράζονται πανάκριβα οπλικά συστήματα όταν παίρνουν εντολές από τους Γερμανούς και κρύβονται σαν θρασύδειλοι που είναι πίσω από δηλώσεις συμπαράστασης των ξένων;

 17. https://crashonline.gr/synenteukseis-gnwmes/1472960/g-tragkas-o-erntogan-den-thelei-diapragmatefseis-thelei-paradosi-anef-oron/

  Όταν τα έλεγε και τα λέει ο Τράγκας τόσο καιρό κάποιοι κομματικοί γενίτσαροι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να το βγάλουν τρελό και γραφικό!

  Σήμερα όλοι αυτοί λουφάζουν, κρύβονται και δεν τολμάνε να γράψουν έστω ένα σχόλιο εδώ μέσα!

 18. Βέβαια όταν ο Μητσοτάκης δηλώνει πως η Ελλάδα ήταν μια μικρή πρώην οθωμανική επαρχία και ο Καιρίδης (βουλευτής της ΝΔ) πως είμαστε όλοι παιδιά των οθωμανών τότε καταλαβαίνεις προς τα που πάει το πράγμα.

  Ντροπή τους.

  Ντροπή και σε αυτό λαό πολτομάζα που όχι μόνο τους ανέχεται αλλά και τους ψηφίζει με υστεροβουλία και μόνο.

 19. Οι περισσότεροι νεοέλληνες που πήγανε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία (μεταξύ αυτών και εγώ) φάγανε 5 γύρους με από όλα ρέφτηκαν πίνοντας και δύο κόκα κόλες και αφού περπάτησαν και εκατό μέτρα στο συλλαλητήριο για να χωνέψουν «βαπτίστηκαν» από μόνοι τους και πατριώτες!

  Πατριώτες είναι αυτοί που πολεμάνε όπως οι Αρμένιοι όπως οι Κούρδοι όπως τόσοι και τόσοι λαοί που έχουν αυτοσεβασμό.

  Όταν έχει λαπά λαό λαπάδες θα είναι και οι πολιτικές κεφαλές.

  Ο κάθε λαός έχει τους πολιτικούς που του αξίζουν.

 20. Νομιζω οτι δεν μπορω να προσθεσω κατι στις οργισμενες αναρτησεις των φιλων παραπανω αλλα και στο αποκαρδιωτικο συμπερασμα του Γιαννη Νικητα.

  Δεν θα επεκταθω γιατι το σχολιο μου θα ειναι πολυ ασχημο και θα περιεχει λεξιλογιο ακαταλληλο για δημοσιευση αλλα πολυ καταλληλο για την συγκεκριμενη κυβερνηση και τα ανδρεικελα που την απαρτιζουν.Τα ιδια ανδρεικελα που εβαζαν περικεφαλαιες και επαιζαν τους ηρωες αποκαλωντας προδωτικη την συμφωνια των Πρεσπων.

  Τα ανδρεικελα αυτα σε ενα και κατι χρονο παραχωρησαν πολλα περισσοτερα απο οτι οι προηγουμενοι και ειναι ετοιμοι να παραχωρησουν ακομα πιο πολλα.

  Υ.Γ: Αγαπητε φιλε κ.Νικητα.Το ονομα του ιστολογιου σας εκανε την εμφανιση του στα σχολια της Πτωσης απο τα γραπτα του γνωστου Koulis-Osfp.Οποτε να ειστε προετοιμασμενοι για μια «επιθεση» εναντιων σας.
  Σιγην ιχθυος απο το ξεπεσμενο ιστολογιο για την αποψη Γεραπετριτη.Σιγην ιχθυος για την λογοκρισια σχολιων εκει που καποιοι την παρομοιαζουν με λογοκρισια σοβιετικου επιπεδου.Σιγην ιχθυος σε ερωτησεις σχολιαστων γιατι «κοβονται» τα σχολια τους.

  Σταχτη στα ματια μονο.Κατι αλλαζει στην χωρα επειδη υπογραψαμε FOS για τα RAM λενε!!!! Το οτι η Πιτσος παει Τουρκια το εφαγε ο κυβερνητικος κομισαριος που πληρωνει και τις αναβαθμισεις σε συνεργασια με τους εκαστοτε αντιπροσωπους.Αμερικανικων και τελευταια Γερμανικων προιοντων.

  Αναγνωστες της παλιας Πτησης της ορθοδοξης εχουν φτασει στα ορια τους με την πορεια του μεσου.Ειναι το κοινο σας κ.Νικητα.Στο χερι σας ειναι πια να γινετε το μοναδικο πραγματικα ανεξαρτητο και εγγυρο μεσο του χωρου.

  1. Αγαπητέ φίλε. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια εκ μέρους όλη της συντακτικής μας ομάδας και πραγματικά μας τιμάς! Αγαπητέ Q, δεν θα μπω στη διαδικασία αντιπαράθεσης με ανήθικους και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Θα ήθελα όμως να τονίσω όχι σε σένα προσωπικά αλλά σε όλους τους αξιότιμους σχολιαστές να αποφεύγουν να κάνουν επιθέσεις σε άλλες ιστοσελίδες ή μέσα ενημέρωσης. Στη παρούσα ιστοσελίδα πιστεύουμε στον ελεύθερο διάλογο και στην ευγενή αντιπαράθεση και κάθε άποψη είναι δεκτή και σεβαστή. Σε ευχαριστώ και πάλι για τα πολύ καλά σου λόγια. Να είσαι καλά.

  2. Είμαστε σίγουροι ότι υπογράψαμε FOS? για τα RAM?

   Κάτι πέρασε ?από τη Βουλή αλλα σύμβαση ?και κόστος δεν έχω δει

   Πρέπει να περάσει και από το Επικρατειας ??

   Μετά το φιάσκο των 2000/FOS είμαι πολύ μα πάρο πολύ σκεπτικός

   Το σανό πέφτει σύννεφο και ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι της παραπλάνησης και της παραπληροφόρησης

  3. Q
   Allou patas kai alou briskesai.
   Me kati allous edo mesa mou thimizete entona autous pou krazan kapote gia ta mirage ta sapia ta ipobrixia pou egernan kok.
   Xalarose ligo.
   Katakabaino mallon xedinete giati pefyi pantofla spiti alla eleos.
   Oso gia ton gerapetriti kalitera na masai para na milaei. Tetoies ores prepei na milane 2 3 to poli anthropi. Mitsotakis, Dendias, Floros. De bazo panagiotakopoulo einai nomikos.
   Merci

  4. Αγαπητε μου φιλε Q,δεν αξιζει να ασχολούμαστε με την πτωση,πλεον,εφόσον αυτή σφάζει όσα σχόλια δεν της αρέσουν,όσο κι αν αυτό πονάει όλους εμάς που τη στηρίξαμε από το πρώτο τεύχος της το μακρινό 1979!!!

 21. Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση τα ελικόπτερα blackjawk σύμφωνα με την LM μπορούν να προσφέρουν ακόμα 5.000€ άγνωστο με τι κόστος βεβαια οι παρεμβάσεις…
  https://www.defensenews.com/global/asia-pacific/2020/10/09/south-korea-to-replace-black-hawks-with-homemade-surion-helos-says-lawmaker/
  Δεν νομίζω να έχει παρουσιαστεί καλύτερη λύση μέχρι τώρα.
  Πάνε τα Super Puma στην πολιτική προστασία με παράλληλη κατάργηση της ΜΑΕΔΥ, τα NH-90 μετατρέπονται σε ειδικών επιχειρήσεων και πάνε στην ΠΑ για CSAR και ειδικές αποστολές… και μετά ξυπνησα…

  1. *ενδιαφέρουσα περίπτωση τα ελικόπτερα blackhawk σύμφωνα με την LM μπορούν να προσφέρουν ακόμα 5.000H ακόμα , άγνωστο με τι κόστος βεβαια οι παρεμβάσεις…

 22. Σε αυτη τη χωρα χρειαζομαστε τρια πραγματα για τα ελληνοτουρκικα:

  α) Ισχυρο εθνικο αφηγημα. Συνειδηση του ανηκειν στο εθνος. Προσοχη ομως, οχι εθνικιστικες κορωνες και εθνολαικισμο, γιατι ετσι γινονται τα 1897. Σε ενα νεο 1897, θα την πληρωσουμε εμεις οι ακριτες νησιωτες που θα σφαγουμε.

  Στον τομεα της εθνικης συνειδησης πασχουμε ιστορικα. Οι φατριες και η αναζητηση εσωτερικου εχθρου ειναι καταστροφικα. Ψαχνουμε κυριολεκτικα να αναδεικνυουμε αυτα που μας χωριζουν και οχι αυτα που μας ενωνουν.

  Χειροτερο ολων ειναι οι περιπτωσεις που ετεροπροσδιοριζομαστε ως εθνος κε την αρχαια Ελλαδα. Να ψαχνεις να βρεις εμπνευση σε παρελθον 2500 ετων δημιουργει επιφανειακη εθνικη συνειδηση. Οι Γαλλοι – ενα εθνος προτυπο ως συνειδηση- ειναι χαζοι που βρισκουν εμπνευση σε χαρακτηρες οπως ο ντε Γκωλ, Κλεμανσω ή Φος;

  β) Να καταλαβουμε οτι με εξαιρεση αεροπορια δεν εχουμε ετοιμοπολεμες ενοπλες δυναμεις. Πολεμο δεν κανεις με τραγικη επανδρωση στα συνορα επιπεδου βελγικης επαρχιας και με δυο τρεις βολες ως εκπαιδευση. Στο ναυτικο επρεπε να απειλουν εδω και χρονια με μαζικες παραιτησεις εαν δε παρουν τορπιλες, οχι να ζητουν 4κινητηρια orion για να πανε μετα στην aegean με διπλωμα.

  Απο τη στιγμη που δεν υπαρχουν ρεφορμιστικες φωνες στην ηγεσια, το ιδιο τελμα θα συνεχιστει. Κανονικα θελει ξηλωμα η ηγεσια, και φτιαξιμο ενοπλων δυναμεων απο την αρχη. Αρχη μεση και τελος να ειναι η ικανοτητα των ΕΔ να υπερασπιστουν τη χωρα , οχι να δειχνει ωραιο το στρατοπεδο για την επιθεωρηση.

  γ) Απο την αρχη της ιστοριας μεχρι τωρα, βασικος κανονας της διπλωματιας ειναι να βρισκεις που εχεις κοινα συμφεροντα με καποιον και να τα αναδεικνυεις.

  Ο Βελγος/Αυστριακος/ Ολλανδος δεν νοιαζεται για την ελληνικη ΑΟΖ ουτε για το Καστελοριζο. Νοιαζεται ομως για τους Γκριζους Λυκους και τη δραση αυτου του νεοφασιστικου μορφωματος στη χωρα του. Νοιαζεται εαν οι πληρωμενοι απο τον Ερντογαν ιμαμηδες κανουν κηρυγμα μισους εναντια στους Ολλανδους/Αυστριακους κλπ. Αυτα πρεπει να αναδειξουμε. Βασικα το κρατος θα πρεπει να χρηματοδοτει ευρωπαιους δημοσιογραφους, blog και δικτυα που βγαζουν στη φορα τετοια ζητηματα.

  Οσο δε για την Αμερικη, ειναι ντροπη και αισχος σε χρονια εκλογων να μην εχει καταφερει το ΥπΕξ να κινητοποιησει λομπιστες και ομογενεις για τα ελληνοτουρικα. Τα αμερικανικα συμφεροντα δεν αλλαζουν και αμφοτερα κομματα εχουν την ιδια πολιτικη με διαφορετικα φτιασιδια. Ομως σε χρονια εκλογων θα επρεπε να κανουν παραχωρησεις για την ψηφο

  1. Οι προτάσεις σου είναι σωστές και έχουν ενδιαφέρον.

   Στο (α)

   Οι φατρίες (πολιτικές κατά βάση) που λες βολεύονται αφάνταστα με το να δημιουργούν φανταστικούς εχθρούς και να χωρίζουν τους Έλληνες είτε καπηλεύοντας τον πατριωτικό χώρο είτε παρουσιάζοντας τους άλλους ως μειοδότες.
   Η κοντόφθαλμη «λογική» τους έχει σκοπό το διαίρε και βασίλευε για προφανείς και αλλότριους σκοπούς.

   Στο (β)

   Η Πολεμική Αεροπορία σίγουρα είναι ποιο ετοιμοπόλεμη λόγω τον καθημερινών παραβιάσεων και αναχαιτήσεων, ασκήσεις συνεχόμενες κτλ. αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό έχει τεράστια παράδοση και εμπειρία και αυτό φαίνεται όποτε τους δοθεί η κατάλληλη εντολή.

   Στο Στρατό Ξηράς επίσης υπάρχουν πολύ αξιόλογα στελέχη με μεγάλη εμπειρία που πιστεύω γενικά πως αν τους δοθεί η εντολή μπορούν να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της χώρας με τον καλύτερο τρόπο.

   Το γενικότερο «πρόβλημα» στις ΕΔ είναι η κακοδαιμονία του πολιτικού προσωπικού που έχουν κομματοποιήσει και τις ΕΔ για ιδίων όφελος με τα γνωστά ρουσφέτια στους ημέτερους και τους κομματικούς όπου αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται τα ικανά στελέχη αλλά τα κομματικά.

   Φυσικά και η κομματοποίησει των ΕΔ και η αναξιοκρατία (γενικότερη γάγγραινα παντού στο κράτος) έχει ως αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι ΕΔ στο σύνολό τους.

   Στο (γ)

   Πράγματι βασικός κανόνας στη διπλωματία είναι οι κατάλληλες συμμαχίες και μια μακροχρόνια πολιτική σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν.

   Κάτι που δεν το βλέπουμε δυστυχώς από το υπάρχων πολιτικό προσωπικό και που η εξουσία είναι το μόνο ζητούμενο οι προσωπικές τους φιλοδοξίες να τα έχουν καλά με τα «αφεντικά» και να είναι βολική.

   Το βλέπουμε και τελευταία με όλα αυτά τα αρνητικά και άκρως επικίνδυνα γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία.

   Γενικότερα η εξωτερική μας πολιτική και η διπλωματία είναι για τα πανηγύρια.

   Άλλωστε αυτό φαίνεται καθημερινά πλέον.

   Πράγματι η συγκυρία είναι ευνοική εν μέσω εκλογών στην Αμερική είτε να ενεργοποιήσουν την ομογένεια σε συνεργασία με τους Αρμένιους κτλ. αλλά βλέπεις εσύ να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

   Οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες πληρώνουν εταιρίες λόμπιγκ για να προστατέψουν τα συμφέροντα τους.

   Εδώ πέρα βρέχει.

   Θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά και να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα είτε με εταιρίες λόμπιγκ στην Αμερική είτε σε Ευρωπαικές χώρες αλλά δεν υπάρχει διάθεση από κανένα τους.

   Αν είναι να βολέψουν κανένα κομματικό και κανένα ημέτερο είτε να εξυπηρετήσουν συμφέροντα τότε ενεργοποιούνται αμέσως.

   Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά και επαναλαμβάνω με θεαματικά αποτελέσματα αλλά οι πολιτικοί κλίκα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαφία που ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της «συμφέροντα» και του κομματικού της στρατού αποκλειστικά.

   Άμοιροι ευθυνών δεν είναι και οι πολίτες κατά βάση σε αυτή τη χώρα που ψηφίζουν τους ποιο ανίκανους και απατεώνες με κριτήρια καθαρά υστεροβουλίας και μόνο.

   Ούτε φυσικά και είναι τυχαίο πως υπάρχουν πολιτικές οικογένειες τζάκια που ανακυκλώνονται εδώ και 50-60 χρόνια.

   Για την ιστορία ο Ερντογάν δεν ήταν από πολιτικό τζάκι και ξεκίνησε ως λούστρος στην Κωνσταντινούπολη!

   Αυτά για όσους νομίζουν πως τα ράσα κάνουν τον παπά και όχι το αντίθετο.

   Το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από την κοινωνία μας που είναι κατά βάση αμόρφωτη δεν γνωρίζει την πραγματική ιστορία της χώρας και υιοθετεί κάθε τι που βολεύει στου αφήγημα του κομματικού της χώρου.

   Με ένα λαό μάζα και μια κοινωνία λαπά μια χαρά βολεύονται οι μέτριοι και οι ανίκανοι πολιτικοί γόνοι που μας έχουν φορτωθεί στο σβέρκο εδώ και 50-60 χρόνια.

   Όσο λοιπόν έχουμε μέτριες και ανίκανες ηγεσίες τόσο θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται όλα αυτά τα αυτονόητα που περιγράφεις.

  2. Απορω πως ξεφευγεις απο την υστερια των μαχητων του πληκτρολογιου.
   Περαν της εχθρογνωσιας πρεπει να εχεις αυτογνωσια.
   Ορισμενοι ζουν στο 1940….

  3. phormio
   Γειά στο στόμα σου. Η αρχαιολαγνεία με στάμπα γνησιότητος το «hellenic republic» είναι ο φερετζές της βαθιάς ευρωλαγνείας να ξέρεις. Δικαιολογημένα ίσως υπήρχε ευρωλαγνεία το 1700 και το 1800 αλλά είναι εντυπωσιακό που ακόμα δεν το έχουμε ξεπεράσει. Δύσκολο να έχεις εθνική συνείδηση (με την έννοια της ευθύνης) όταν είσαι τόσο λάγνος για κάποιους άλλους.

   Για τους ομογενείς στην Αμέρικα, άλλος ένας Ελληνικός μύθος. Ελάχιστοι πλέον έχουν ελληνική συνείδηση. Μιλάμε για μερικές χιλιάδες, των δακτύλων του ενός χεριού. Το Αμερικανικό χωνευτήρι τους χώνεψε για τα καλά.

   1. @npo

    Δες τη λιστα με το ποιοι ειχαν ψηφιστει ως μεγαλυτεροι Ελληνες πριν χρονια¨
    1. Αλέξανδρος ο Μέγας
    2. Γεώργιος Παπανικολάου
    3. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
    4. Κωνσταντίνος Καραμανλής
    5. Σωκράτης
    6. Αριστοτέλης
    7. Ελευθέριος Βενιζέλος
    8. Ιωάννης Καποδίστριας
    9. Πλάτων
    10. Περικλής

    5 απο τους 10 εζησαν απο την εφευρεση του αναβολεα. Ενταξει, λατρευω αρχαια ιστορια, ποσταρω ως Φορμιων στο κατω κατω, αλλα να προσδιοριζομαι με βαση καποιον που εζησε πριν 2400 χρονια με ξεπερναει. 3 statesmen ψηφιστηκαν, εκ των οποιων ο «ιδρυτικος πατερας» του ελληνικου κρατους ελαβε την πιο χαμηλη θεση. 1 μονο επιστημονας, που δειχνει ποσο λιγο ταυτιζομαστε με επιτευγματα συγχρονων Ελληνων και ποσο τα θεωρουμε «δικα μας». Τελος, στη λιστα ειναι και ο μεγαλυτερος ισως Ελληνας επαναστατης.

    Εαν στη λιστα ειχαμε πρωτον τον Καποδιστρια, δευτερον τον Κολοκοτρωνη, μετα τους Παπανικολαου, Βενιζελο, Καραμανλη, Καζαντζακη, Ελυτη, Παπανδρεου, Βαμβακαρη, Κουν κλπ, θα ζουσαμε σε μια αλλη Ελλαδα. Τυχαια σειρα σε μια λιστα με νεοΕλληνες, ασχετα με το αν πιστευω οτι αξιζουν να ειναι μερος της λιστας.

    Επισης σαν κρατιστης που ειμαι (raison d’État και τα μυαλα στα καγκελα) βλεπω οτι προτιμουμε τους επαναστατες του 21 παρα statesmen. Ο Γερος του Μωρια αξιζει προφανως να ειναι στη λιστα παραπανω απο καθε Καραμανλη και Παπανδρεου, το θεμα ομως δεν ειναι εκει: εξακολουθουμε να βλεπουμε το κρατος/ντοβλετι σαν κατι ξενο, δυνητικα εχθρικο και ηθικα σωστο να το κλεψουμε. Τιμουμε αυτους που εκλαμβανουμε ως επαναστες περισσοτερο απο «προϊοντα» του Ελληνικου Κρατους. Αυτο μας παει πολυ πισω σαν χωρα. Σε αυτο αποτυχαμε ως εθνος.

    Τελος για τους ΕλληνοΑμερικανους, συμφωνω οτι εχουν αφομοιωθει σχεδον πληρως. Το προβλημα ομως δεν ειναι η αφομοιωση αυτη καθαυτη. Δες πχ τους ΙρλανδοΑμερικανους: οι περισσοτεροι ειναι 6ης-7ης γενιας και ειναι τοσο Ιρλανδοι οσο εγω κι εσυ. Ειναι τυπικως και μονο καθολικοι (ή δηλωμενοι αθεοι) και απλα γουσταρουν st patrick’s day, γκίνες και στερεοτυπα: plastic paddies the lot of them. Και ομως το Ιρλανδικο Λομπυ ειναι πανισχυρο. Τα Αμερικανακια λοιπον που δεν εχουν πλεον σχεση με το Κορκ και το Λιμερικ, εβαλαν τον Biden να δεσμευτει οτι αν με το Brexit κλεισουν τα συνορα με την Ιρλανδικη Δημοκρατια, οι ΗΠΑ δεν θα υπογραψουν εμπορικη συμφωνια με τη Βρετανια. Αυτο ειναι τεραστιο και τρανταχτηκε το Νο11.

    Οι Ιρλανδοι σε αντθεση με εμας, εφτιαξαν λομπυ και οργανωσεις που ασκουν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ επιρροη παρα την πληρη αφομοιωση του 99% των συμπατριωτων τους.

    1. @phormio
     Αγαπητέ μου φίλε, για μια ακόμη φορά έθεσες τον δακτυλον επί των τύπων των ήλων.
     Όλα ξεκινάνε από την έλλειψη παιδείας. Μην σε εκπλήσσει τίποτε πλέον όταν σε Α.Ε.Ι.,της χώρας εισάγονται φοιτητές που έγραψαν στις εισαγωγικές εξετάσεις 3-4-5…,όλοι αυτοί ξέρουν όμως τον κάθε ποδοσφαιριστή που κλωτσάει τη μπάλα, η` τον κάθε μπασκετμπολίστα, αλλά τον Κίμωνα,,ούτε που τον άκουσαν, αντίθετα προπαγάνδα τους κάναν για τον «εθναρχη»,που είπε η Κύπρος κείται μακράν.ετσι λοιπόν η χώρα πορεύεται στον 21ο αιώνα,δηλαδή στο Βατερλώ της…

    2. @phormio
     Συμφωνώ. Κι εμένα μ αρέσουν οι αρχαίοι, απλά επειδή δίαβαζα κάποτε πολύ ιστορία τους έχω «αποθεωποιήσει». Ανθρωποι ήταν κι αυτοί. Εμείς έχουμε μια εικόνα για τους αρχαίους που ουσιαστικά μαιμουδίζει την οπτική που είχαν οι διαφωτιστές της εσπερίας που λάτρευαν αρχαία Ελλάδα και μισούσαν Γραικία (Βυζάντιο) . Δεν έχουμε δική μας εικόνα. Ή αν θες, φορέσαμε ξένα γυαλιά για να δούμε το παρελθόν, κι αυτά τα γυαλιά μάλλον δεν μας κάνουν, είναι για πρεσβύωπες κι έχουμε μυωπία 🙂

     Το αποτέλεσμα, λατρεύουμε και ταυτόχρονα μισούμε τον εαυτό μας. Και τ χειρότερο, πετάξαμε στα σκουπίδια όποια ρωμαϊκότητα είχαμε ή θα έπρεπε να είχαμε καλλιεργήσει. Δλδ οτιδήποτε έχει να κάνει με οργάνωση, ισχυρό κράτος, ισχυρύς θεσμούς, πειθαρχία.

     Για ους Ιρλανδούς, να έχεις δίκιο, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση που αγαπάνε την κληρονομιά τους χωρίς να υποτιμούν ή μισούν όλους τους άλλους.

  4. 🙂 είναι ωραίο όταν όλοι εν βρασμώ ψυχής πυροβολούμε με τα πλήκτρα μας, τσουπ νασου κι ένα σχόλιο πιο ήρεμο και ψύχραιμο, σαν όαση μοιάζει

   Φυσικά το ίδιο θα έλεγα αν όταν όλοι γράφουν κάτι ψύχραιμο και να σκάσει ένα σωστά δομημένο μαχητικό σχόλιο.

   Τέτοιες προσεγγίσεις θα τις πιάσουμε στο επόμενο άρθρο, άσε να ρίξουμε τώρα όλους τους Exocet, Harpoon, Scalp, Amraam και τορπίλες του πληκτρολογίου να καθαρίσουμε με την αρμάδα τους σήμερα και το πιάνουμε από αύριο στα σοβαρα 🙂

 23. Συγγνώμη αν χαλάω κάποια προπαγάνδα, αλλά έξω από τα 6 μίλια η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να εμποδίσει την παρέλευση κανενός.
  Όπως γνωρίζουν όλοι (ή σχεδόν όλοι) η εθνική μας κυριαρχία σήμερα σταματά στα 6 μίλια.

  1. Επειδή παρατηρώ πως η έκταση του προβλήματος και το διακύβευμα δεν γίνεται αντιληπτό, αντιγράφω και εμπλουτίζω από άλλο σχόλιο μου.

   Η υφαλοκρηπίδα, αυθυπάρκτώς και εξ αρχής, υφίσταται ασχέτως οριοθέτησης.
   Όσο μη οριοθετημένη είναι για την Ελλάδα άλλο τόσο μη οριοθετημένη είναι για την Τουρκιά.
   Η Τουρκία, δια της έκδοσης NAVTEX και διενέργειας ερευνών εντός της επίμαχης περιοχής ασκεί πειρατικά κυριαρχία επ’ αυτής και καταπατά υπαρκτό κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων τετελεσμένα.
   Η μη αντίδραση και μη παρεμπόδιση των ερευνών εκ μέρους μας, συνιστά είτε αποδοχή της πειρατείας είτε παραδοχή αδυναμίας παρεμποδίσεως της. Το αποτέλεσμα πρακτικά είναι ένα και το αυτό.

   Η Α.Ο.Ζ πρέπει αφενός να ανακηρυχθεί και αφετέρου να οριοθετηθεί.
   Η Ελλάς αδιαφορεί για την ανακήρυξη γιατί ασφαλώς, η μέγιστη δυνατή ισχυροποίηση της διπλωματικής θέσης ενός κράτους σε ένα κόσμο που ορίζεται από εξόχως ανταγωνιστικά διακρατικά συμφέροντα, είναι μέγα έγκλημα.
   Δεν έχει οριοθετηθεί, το ίδιο όμως ισχύει και για την Τουρκία η οποία τουλάχιστον προνόησε να ενδύσει την παράνομη πειρατεία της με μανδύα νομιμοφάνειας, αποστέλλοντας σχετικούς χάρτες στον Ο.Η.Ε.
   Ασφαλώς το ελληνικό κράτος ουδέποτε ανακήρυξε Α.Ο.Ζ στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ως έχει το δικαίωμα και ουδέποτε απέστειλε σχετικούς χάρτες στον Ο.Η.Ε.
   Ό,τι ισχύει περί παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ισχύει και για την παραβίαση της Α.Ο.Ζ.
   Εφόσον η Τουρκία αυθαίρετα και ελλείψει οριοθέτησης, καταχράται το σύνολο της περιοχής(!!!!) και ασκεί πειρατικά κυριαρχία δια της διενέργειας ερευνών, η Ελλάς υποχρεούται ή να αντιδράσει για το τμήμα της περιοχής επί του οποίου θεωρεί πως ασκεί κυριαρχικό δικαίωμα ή να σιωπήσει για πάντα.

   Η διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή εντός του εύρους των 12νμ συνιστά παραβίαση όχι απλώς κυριαρχικού δικαιώματος αλλά κυριαρχίας. Η Ελλάς όπως και κάθε άλλο παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα, μονομερώς και δίχως να απαιτείται συμφωνία με έτερο κράτος, να επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατα έως τα 12νμ.
   Η διεξαγωγή ερευνών εντός του χώρου αυτού, συνιστά ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ από την Τουρκία και παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας. Δηλαδή πράξη ισοδύναμη με απόβαση και κατάληψη χερσαίου εδάφους.

   Χρειάζεται να τονίσω το γελοίο του πράγματος, όταν ένα κράτος επιτρέπει σε χώρο επί του οποίου έχει νόμιμο μονομερές δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας που δεν εξασκεί, ένα άλλο κράτος να ασκεί παρανόμως κυριαρχία;!!!!!
   Αυτό είναι μοναδικό παγκοσμίως παράδειγμα προς αποφυγή και αρχή ανεκδότου.

 24. @Γιάννης Νικήτας

  Φιλε Γιαννη.

  Δεν θελω να αντιπαρατεθειτε.Αν το κανετε θα ειναι σαν να ακολουθειτε τον ιδιο δρομο.Η σταση σας μεχρι τωρα οπως και στην προηγουμενη «επιθεση» που δεχθηκατε εχει κερδισει την συμπαθεια και την στηριξη ολων μας.

  Απλα σας ενημερωνω γιατι αυτη ακριβως η σταση εχει αρχιζει να ενοχλει.

  Απο την μερια μου θα προσπαθησω οσο μπορω να απεχω απο σχολιασμο εναντιων αλλων μεσων.Φυσικα και εσεις καταλαβαινετε πως καποια πραγματα αν ειναι εξοφθαλμα δημιουργουν μια φυσικη αρνητικη αντιδραση που ειναι δυσκολο να ελεγχθει.Για αυτον ακριβως τον λογο αν κρινετε πως καποιο σχολιο μου υπερβενει καποια ορια να μην το δημοσιευετε.

  Σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια αλλα το προσωπικο μου contribution στην ιστοσελιδα σας ειναι ελαχιστο σε σχεση με αλλους πολυ δυνατοτερους σχολιαστες και ειναι δυνατο ακριβως λογω της πιστης σας στον ελευθερο διαλογο και την ευγενη αντιπαραθεση αλλα και λογω της τεκμηριωμενης και αδογματιστης/κομματικοποιημενης οπτικης των αρθρων σας.

  Θα σεβαστω απολυτως τα λογια σας και θα προσπαθησω να συγκρατω οσο καλητερα μπορω τα δικα μου οπως τουλαχιστον προσπαθησα ομολογουμενως ανεπιτηχως να κανω στο πρωτο μου σχολιο σε αυτο το νημα.

  Υ.Γ.Θα ηταν ενδιαφερον αν μπορουσαμε να διαβασουμε στην ιστοσελιδα σας καποια αρθρα του κ.Καββαθα. Οι αποψεις του πανω σε αυτα τα θεματα ειναι ενδιαφερουσες.

  @phormio

  Αγαπητε φιλε οι αναρτησεις σας και τα σχολια σας ειναι παντα απο τα αξιολογοτερα.Δεν μπορω παρα να συμφωνησω απολυτως και τωρα.

  @Μιχάλης

  «Όταν έχει λαπά λαό λαπάδες θα είναι και οι πολιτικές κεφαλές.»

  Ακριβως.

  Τελος ολοι θα πρεπει να σκεφθουμε τις συνεπειες του ρεπορταζ του Al Jazeera σχετικα με την διαφθορα στην Κυπρο(διαβατηρια στην συγκεκριμενη περιπτωση).Το καναλι ειναι το κρατικο τηλεοπτικο δικτυο του Καταρ.Σε ενα εκπληκτικο παραδειγμα του πως γινεται δημοσιογραφια εβγαλε σχεδον ολο το πολιτικο συστημα της Κυπρου στα μανταλακια.Ταυτοχρονα δημιουργησε ενα πρωτοφανες και απολυτα δικαιολογημενο κλιμα δυσπιστιας στην Κυπριακη κοινωνια για τους πολιτικους.Η δε αντιδραση του Κυπριου προεδρου εκανε τα πραγματα ακομα χειροτερα.

  Η ερωτηση λοιπον ειναι απλη.Αν οι Καταριανοι συμμαχοι της Τουρκιας «εκαψαν» ενα χαρτι ετσι ευκολα προκειμενου να εκθεσουν την Κυπριακη πολιτικη ηγεσια αυτην την στιγμη ποσα και τι αλλα χαρτια κρατανε; Και η αντιστοιχη Ελληνικη υποχωρητικοτητα η οποια υπερβαινει κατα πολυ το κοινα αποδεκτο τι μπορει να κρυβει;

 25. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι ξαφνιαζεστε; Παλι καλα που ο Γεραπετριτης, ειτε επιτηδες ειτε κατα λαθος, βγηκε κ ειπε την ωμη αληθεια… Στα 6 μιλια ειναι η κοκκινη γραμμη κ ειναι κ λογικο. Καναμε ποτε επεκταση χ. υδατων στα 12 ν.μ; Οχι! Αρα για τον υπολοιπο πλανητη με τι δικαιωμα θα επιτεθουμε στους τουρκους σε διεθνη υδατα; Οτι κ καλα μπουκαραν στην αοζ μας; Γιατι εχουμε ανακυρηξει αοζ; Οχι! Εχουμε κατοχυρωσει καπως αυτα τα νερα; Οχι! Λουζομαστε χρονια ανικανοτητας κ αναβλητικοτητας στα θεματα των αοζ κ Χ.Υ… Ειναι τωρα η στιγμη να κανεις επεκταση στα 12 κ αοζ με κυπρο; Το συναισθημα λεει ναι η ψυχρη λογικη οχι! Το σωστο προς το παρον ειναι πιεση μεχρι τελικης πτωσεως για κυρωσεις κ 6 μιλια 6 μιλια, αλλα στα 6 μιλια οτι μπει βυθιζεται η καταρριπτεται χωρις προειδοποιηση. Πιο εξω ολο κ καποια επακουμβηση θα χουμε

  1. Εκτος από AOZ υπάρχει και η υφαλοκρηπίδα!

   Έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα???? NAI???

   Χρειάζεται να ανακηρύξουμε υφαλοκρηπίδα ??/ OXI!!

   Οποτε όταν βγαίνει ο Γερο πως τον λένε και λέει πως για μας η κόκκινη γραμμή είναι τα τι μήνυμα δίνει??

   Μήπως το ότι ξεχνάμε τα παραπάνω και οι γείτονες μπορούν να κάνουν πλέον ότι γουστάρουν μέχρι τα 6nm από το Καστελόριζο σήμερα?

   Το γεγονός ότι οι γείτονες δεν κινούνται ανατολικά του28ou παραλληλου όπου υπάρχει η ελληνό αιγυπτιακή συμφωνία μάλλον πρέπει να οδηγεί στο διαφαινόμενο συμβιβασμό:

   αυτοί αποδέχονται τη συμφωνία μας με την αίγυπτο εμείς όμως ξεχνάμε υφαλοκρηπίδες και AOZ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου

   1. Κ υφαλοκρηπιδα εχουν τα νησια κ 12 νμ χωρικα υδατα εχουν τα νησια κ αοζ εχουν τα νησια. Η τουρκια δεν τις δεχεται οποτε οταν 10ετιες πριν δεν εχεις φροντισεις να θεσεις τις κοκκινες γραμμες εκει που πρεπει, οταν 10ετιες επενδυεις στον μονοκερο της ελληνοτουρκικης φιλιας αντι να φροντισεις να κατοχυρωσεις τα δικαιωματα σου, τοτε απλα φτανεις να σου σκαει στη μαπα ο Γεραπετριτης την σκληρη πραγματικοτητα. Μη μπερδευεσαι, δεν δικαιολογω κανεναν, απλα τονιζω οτι η χρονια πολιτικη μας ανεπαρκεια μας εφτασε σε αυτο το σημειο. Ολοι τα λεμε χρονια, τωρα τα λουζομαστε κ το κακο ειναι οτι ευθυνες δεν θα αποδοθουν…

 26. Αγαπητοί φίλοι,με τέτοιας νοοτροπίας πολιτική ηγεσία,καλυτερα θα είναι να μην αγοράσουμε κανένα οπλικο σύστημα ,ουτε να εκσυχρονισουμε ,γιατι ειναι σιγουρο οτι θα παραδοθουν αμαχητι.λυπαμαι…

 27. Phormio
  De stekei to a. Genies oloklires galouxithikan me ton oxaderfismo, i to koitagma tis partis tous i to eisai fasistas ean noiazesai gia tin patrida. Tha perasi kairos kai kana dio genies na simbi.
  Oso gia omogenia ,epidi eimai exo, einai pleon afomoiomenoi toso poli oi pio polloi pou i organosi de tha eferne kati. Opote…..

 28. Εγώ πάω στοίχημα ότι κανένας δεν πρόκειται να αντιδράσει ακόμα και αν κάνει ο Ερνταγάν γεώτρηση μέσα στο λιμάνι της Μεγίστης.

  ΥΓ: θυμάστε την τραβεστί κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή; Έ, σήμερα έχουμε και τη μπάσταρδη.

 29. Σαφῶς δέν ἀφίνεις στόν ἐχθρό τήν πρωτοβουλία τῶν κινήσεων,
  παράδειγμα πού ἄφησαν στόν ἐχθρό τήν πλήρη πρωτοβουλία τῶν κινήσεων εἶναι το 1922 στό ἀφιόν καραχισάρ!

 30. «Οι εύκολοι λεονταρισμοί για την επέκταση μονομερώς στα δώδεκα μίλια που αποτελεί ένα δικαίωμα της ελληνικής Πολιτείας και το οποίο θα ασκήσει σε χρόνο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει, δεν είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να τεθεί εν θερμώ. Είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε την υποκρισία της Τουρκίας και να την απομονώσουμε διπλωματικά».

  Άρε μάρες επιτελικές κουκουνάρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *