Νέο χτύπημα εναντίον της Τουρκίας, αναμένεται να καταφέρει σήμερα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα υπογράψει το νομοσχέδιο για την ετήσιο προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, που περιλαμβάνει και το πάγωμα της πώλησης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Η υπογραφή θα γίνει στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στη βάση Wheeler-Sack Army Air Field, που βρίσκεται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι (9 το βράδυ ώρα Ελλάδος). Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019».

Μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με συντριπτική πλειοψηφία από το Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος είχε επιχειρήσει να αλλάξει, χωρίς επιτυχία, έξι σημεία του νομοσχεδίου, ανάμεσα σε αυτά και την πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35, μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι ένας καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Οι γερουσιαστές και οι βουλευτές απαιτούν επίσης την άμεση απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο στόχευσε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ισχυριζόμενος ότι είναι κατάσκοπος και συνεργάστηκε με «τρομοκράτες».

Οι Αμερικανοί νομοθέτες αρνήθηκαν να αφαιρέσουν την αναφορά για την Τουρκία, η οποία αναμένεται να γίνει από σήμερα νόμος του αμερικανικού κράτους, μέσα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Το ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής είναι ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου έχει στόχο την ανοικοδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η υπογραφή του νομοσχεδίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τουρκίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χείριστο σημείο καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι αποφάσισε να απομακρύνει τη χώρα του από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL