Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Yπουργού, από τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη στον κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Στην ομιλία του ο πρώην ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στα βασικά ζητήματα επί των ημερών του:

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραδόσαντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη:

«Κύριοι Υπουργοί,

Κύριοι Αρχηγοί,

Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζουμε σήμερα τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον νέο Υφυπουργό, κύριο Αλκιβιάδη Στεφανή, Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ, καλώς ήρθατε και ειλικρινά σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Εκ των προτέρων σας λέω ότι είμαι στη διάθεσή σας.

Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου, μετά από έξι μήνες, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και της ευθύνης που ανέλαβα έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των πολιτών, έναντι της κοινωνίας. Και σε μια χρονική περίοδο βέβαια, που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι προκλήσεις αντιμετωπίζουμε.

Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση. Τονίζω την ενότητα και τη συνεννόηση, ειδικά για τα εθνικά θέματα. Ήμουν – και θα είμαι – υπέρμαχος αυτών.

Για αυτό το λόγο αποδέχθηκα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κυρίου Τσίπρα, διότι όπως έχω ξαναπεί, έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Το έκανα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, όπως έπραττα όλα αυτά τα χρόνια.

Και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενημέρωσα ενδελεχώς τους αρμοδίους κομμάτων για θέματα του Υπουργείου.

Θέλω εξαρχής να διαβεβαιώσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Πιο πολύ από κάθε τι άλλο, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντά μου με ιδιαίτερα συναισθήματα υπερηφάνειας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε στάθηκαν απλά αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αλλά ήταν – και είναι – η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ενέργεια και εκδήλωση, ένας ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος.

Μπορεί ως Υπουργός το χρονικό διάστημα να ήταν σχετικά σύντομο, αλλά νομίζω ότι έγιναν πολλά. Δε θέλω βέβαια να προβώ σε απολογισμό του έργου μας. Άλλωστε την αποτίμηση θα την κάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πολίτες.

Θεωρώ όμως σωστό, κύριε Υπουργέ, να τονίσω μερικά θέματα, όχι εν είδει απολογισμού, αλλά πιο πολύ για να τα αξιολογήσετε και να πράξετε όπως νομίζετε.

Θέσαμε ως ελάχιστη απαίτηση έναν οργανισμό λειτουργικό, αποδοτικό και υγιή, με στελέχη επαγγελματίες. Κοιτώντας δε στο μέλλον, δεν μπορούσαμε παρά να οραματιστούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο, καθώς ο σταδιακός μετασχηματισμός, και η προσαρμογή αυτών στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, αποτελεί μονόδρομο. Γνώμονά μας αποτέλεσε η καλώς εννοούμενη διακλαδικότητα.

Κοινός τόπος των δράσεων, δεν ήταν άλλος από τη βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των διατιθέμενων πόρων, που από το υστέρημά του, μας διαθέτει ο ελληνικός λαός. Επικεντρώσαμε στην επαύξηση της αποτελεσματικότητάς μας πάντα με γνώμονα την αποφυγή κάθε περιττής σπατάλης στην ανάπτυξη των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

Επιμείναμε και δρομολογήσαμε την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ουσιαστική προαγωγή της διακλαδικότητας και την αποδοτικότερη λειτουργία τους. Ένα σχήμα με λιγότερο κοστοβόρες και πιο ευκίνητες και αποτελεσματικές μονάδες, που να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Θεωρώ ότι η αναδιοργάνωση είναι εξαιρετικά σημαντική και έχουν τεθεί οι βάσεις για ένα σχήμα πιο αποδοτικό.

Επίσης, με την ψήφιση του Νόμου 4409 δώσαμε λύσεις σε σημαντικό αριθμό εκκρεμοτήτων που υπήρχαν, και βέβαια, στην κατεύθυνση παροχής πραγματικής και άμεσης συνδρομής στην κάλυψη των υπηρεσιακών, των οικογενειακών και των προσωπικών αναγκών των στελεχών μας. Κάτι που άλλωστε αποτελούσε πάγια επιδίωξή μου.

Παραλάβαμε τα ελικόπτερα KIOWA και CHINOOK από τις ΗΠΑ, ενεργοποιήσαμε το Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης του Πολεμικού Ναυτικού και εντάξαμε στην Πολεμική Αεροπορία τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη σταδίου επιλογής TECNAM.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και έχουν γίνει οι αρχικές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με Φρεγάτες, την αναβάθμιση των αεροσκαφών MIRAGE και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.

Αυτά τα θέματα, κύριε Υπουργέ, της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων τα κρίνω εξόχως σημαντικά.

Και είναι βέβαια συναφή στην προσπάθεια που καταβάλλαμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία.

Κάναμε κάθε προσπάθεια, ώστε η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη να εξέλθει από το μαρασμό και να ανθίσει εκ νέου, προς όφελός της, προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, προς όφελος της Ελλάδας.

Τα υποβρύχια τ. 214 είναι στο νερό επιχειρησιακά, οι τελευταίες δύο ΤΠΚ VOSPER ολοκληρώνονται στην Ελευσίνα.

Άρα ήδη δρέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας, η οποία είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί.

Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της χώρας, διατηρήσαμε και νομίζω ισχυροποιήσαμε τη σχέση και τους στενούς δεσμούς που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναπτύξει με την ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και Κύριοι,

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Σε αυτές τις συνθήκες η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, ήταν μεγάλη και υλοποιήθηκε μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας.

Βέβαια, δε χρειάζεται να σας αναλύσω για μία ακόμα φορά τα προβλήματα με τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχή μας ήταν να επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως να προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και αυτό κάναμε πάντα. Και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο.

Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καταβάλλαμε βέβαια προσπάθειες εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, διεξάγαμε πρόσφατα, συναντήσεις μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών και καθορίσαμε δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός.

Πιστεύω ότι με τον κύριο ΑΚΑΡ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά φτιάξαμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις.

Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Κύπρο και την ανάδειξη της αδελφικής, αλλά και στρατηγικής μας σχέσης.

Και αυτό κάναμε. Τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές πλαίσιο. Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο.

Θέλω σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Και ήμασταν μέχρι τελευταία στιγμή σε συντονισμό με την Κύπρο για τις επόμενες ενέργειες.

Παράλληλα, προωθήσαμε και αναβαθμίσαμε αμυντικές συμμαχίες και συνέργειες με τις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλων των χωρών της περιοχής μας, αλλά και άλλων παγκοσμίως.

Απόδειξη όλων αυτών, αποτελεί η νέα δυναμική που έχουν λάβει οι εξαιρετικές σχέσεις και η στρατηγική συνεργασία που έχουμε με τις ΗΠΑ, και βέβαια το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, στα Βαλκάνια η τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, αποτελεί σημαντικό σχήμα ανάπτυξης και συνεργασίας, ενώ παράλληλα διαμορφώνει δυναμική και επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Με την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, δρομολογήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών, όπως για παράδειγμα την παροχή υπηρεσιών εναέριας αστυνόμευσης στη γείτονα χώρα. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τη συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που έχει εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμαχίες μας, οι διεθνείς συνέργειες, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και γενικά το επίπεδο των διεθνών αμυντικών μας σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Μακάρι να είναι έτσι πάντα.

Κυρίες και Κύριοι,

Για το διάστημα που ήμουν στη θέση του Υπουργού, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον τέως Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα που μου εμπιστεύτηκε την τόσο κρίσιμη και σημαντική αυτή θέση.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπουργούς και βέβαια τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Πάνο Ρήγα, για την άριστη συνεργασία που είχαμε.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τον Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, για την εξαιρετική συνεργασία, την αποφασιστική συνεισφορά τους και τη στήριξη που προσέφεραν. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να ευχαριστήσω, για τους ίδιους λόγους, την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου, την κυρία Καλλιόπη Παπαλεωνίδα.

Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους απόστρατους συνάδελφους, οι οποίοι με τις συμβουλές τους και τις πρωτοβουλίες τους στέκονται δίπλα μας, συνεισφέροντας στο απαιτητικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ασφαλώς, οφείλω απεριόριστη ευγνωμοσύνη και στις οικογένειες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης και στήριξης. Από αυτές αντλούν δύναμη τα στελέχη ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο, αλλά ευγενές έργο τους.

Δεν πρέπει βέβαια να λησμονήσω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες και συνεργάτιδές μου για την εργατικότητά τους.

Δεν έχω λόγια βέβαια να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου και γενικά τη δική μου οικογένεια για τη στήριξη και την αγάπη τους.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, έχω να πω ότι ήταν τιμή μου να υπηρετήσω μαζί σας και ως Υπουργός.

Η αφοσίωση και η αξιοπρέπειά σας συνέχισαν να με εκπλήττουν και να με συγκινούν. Το υψηλό ηθικό και η αγάπη σας για το Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία και για την πατρίδα, μου έδιναν ελπίδα και κουράγιο.

Εσείς είστε που διατηρείτε ψηλά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Είναι περιττό να σας προτρέψω να διατηρήσετε ως ιερή παρακαταθήκη τις αξίες και παραδόσεις μας, την ορμητικότητα, την ψυχική δύναμη, την πρωτοπορία και την πρωτοβουλία σας. Γιατί γνωρίζω ότι θα το κάνετε.

Γεμάτος ικανοποίηση και συγκίνηση, σας ευχαριστώ για όλα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των συμφερόντων του Ελληνισμού είναι για όλους μας μη διαπραγματεύσιμη και απαιτεί συνθήκες εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας.

Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι συμπαραστάτες και αρωγοί, υπερβαίνοντας κάθε ιδεολογική και κομματική διαχωριστική γραμμή.

Κύριε Υπουργέ,

Εγώ θα είμαι δίπλα σας και πάντα στην διάθεσή σας. Όπως πρέπει να είμαστε όλοι, ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και στερεότυπα του παρελθόντος, για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων. Για το καλό της Πατρίδας.

Σας παραδίδω τα καθήκοντά μου με απόλυτη διαφάνεια, με απόλυτη συγκίνηση και με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου.

Σας εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς, καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο σας.

Σας ευχαριστώ».