Τα σκοπευτικά βοηθήματα αποτελούν τα βασικότερα από τα παρελκόμενα του φορητού του πεζού στρατιώτη. Η αγορά τους γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία περίπου 20 χρόνια λόγω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Η φύση των συγκρούσεων τα κατέστησε από προαιρετικά σε υποχρεωτικά ιδίως για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι αποστολές περιπολιακού χαρακτήρα αποτέλεσαν για πολλά χρόνια τον κανόνα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.


Ως τέτοιες, οι αποστολές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την άμεση και σε μεγάλο βαθμό εμπλοκή των μικρών κλιμακίων των σχηματισμών του Πεζικού και των Πεζοναυτών. Σπάνια στα περίπολα αυτά συμμετείχαν περισσότερες από μια ομάδες μάχης. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε εμπλεκόταν μια ενισχυμένη ομάδα μάχης. Τα παραπάνω δεδομένα είχαν σαν αποτέλεσμα ν α δέχονται ενέδρες τόσο σε ανοιχτό έδαφος όσο και μέσα στα χωριά.


Δημιουργήθηκε επομένως μια αυξημένη ανάγκη για επαύξηση της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων υπομονάδων. Ο παράγοντας βάρος ήταν και παραμένει παγκοσμίως καθοριστικός. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπολα δε θα μπορούσαν να φέρουν περισσότερα ελαφρά αντιαρματικά, βομβίδες των 40χλστ. καθώς και τυφέκια ειδικών εφαρμογών και πολυβόλα γενικής χρήσης με τρίποδες. Έπρεπε επομένως, να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση του οπλισμού που έφερε εξαρχής η ομάδα, εν αναμονή βέβαια της εκάστοτε QRF(quick reaction force).


Αν και από την εποχή του Βιετνάμ, tier 1 μονάδες όπως οι SEALS χρησιμοποιούσαν διόπτρες εντούτοις οι επιχειρησιακές ανάγκες των προηγούμενων τριάντα ετών οδήγησαν σε μία έκρηξη στην ανάπτυξη και την παραγωγή νέων προϊόντων. Πλέον στην αγορά διατίθεται ποικιλία σκοπευτικών για κάθε ανάγκη του σύγχρονου μαχητή.


Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια παρουσίαση των σκοπευτικών που βρίσκονται σε υπηρεσία στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Σκοπός είναι να καταδείξουμε τις δυνατότητες και τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε αυτό τον τομέα. Προτού όμως προχωρήσουμε είναι σημαντικό να κάνουμε κάποιες διακρίσεις.


Τα σκοπευτικά βοηθήματα φορητού οπλισμού διαχωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τα ενεργητικού(εκπέμπουν ορα­τό ή υπέρυθρο φως) και τα παθητικού(επειδή δεν εκπέμπουν ορα­τό ή υπέρυθρο φως, δεν είναι δυνατό να ανιχνευθούν από άλλα μέσα του εχθρού). Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επικεντρωθούμε στα παθητικού τύπου. Αυτά με τη σειρά τους διακρίνονται σε ημερήσια και νυχτερινά.

Παθητικού τύπου
Στην κατηγορία των ημερήσιων σκοπευτικών οι βασικές κατηγορίες που χρησιμοποιούνται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι: Τα ολογραφικά σκοπευτικά και Reflector sights και τα τηλεσκοπικά σκοπευτικά.

1.Ολογραφικά σκοπευτικά και Reflector sights
Πρόκειται για σκοπευτικά χωρίς μεγέθυνση, ελαφριά με υψηλή αξιοπιστία και αυτονομία. Προορίζονται κυρίως για χρήση με τυφέκια εφόδου και αραβίδες. Χρησιμοποιούν μια ερυθρή κουκκίδα η οποία διευκολύνει τη σκόπευση καθώς δεν χρειάζεται η ευθυγράμμιση 2 σκοπευτικών με το στόχο όπως συμβαίνει με τα κλασσικά σιδηρά σκοπευτικά. Επιτρέπουν επίσης τη διεξαγωγή βολών και με τα δύο μάτια ανοιχτά προσφέροντας το πλεονέκτημα της καλύτερης τακτικής επίγνωσης στο χρήστη, χάρη στην καλύτερη αίσθηση του βάθους και το ευρύτερο οπτικό πεδίο.


Α.Aimpoint PRO

Σκοπευτικό ερυθρής κουκκίδας aimpoint pro επί αναβαθμισμένου τυφεκίου G3


Σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και το Πεζικό. Συναντάται κατά βάση επί τυφεκίων Μ16Α2,G3 και αραβίδες Μ4 ΚΑΙ Μ4Α1.Είναι σκοπευτικό κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίνιο και διαθέτει ερυθρή κουκκίδα μεγέθους 2 ΜΟΑ. Είναι συμβατή με όλες τις διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης καθώς και φακούς μεγέθυνσης 3Χ.Είναι αδιάβροχη έως τα 45 μέτρα και διαθέτει αντι-ανακλαστικό κάλυμμα στο φακό για να μην προδίδεται από αντανακλάσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Βάρος: 220 γραμμάρια
Μήκος: 125χλστ.
Πηγή Ενέργειας: 1 μπαταρία ΑΑ
Αυτονομία: 3 έτη
Προσαρμογή: Picatinny rail

Προέλευση: Σουηδία

Β.Aimpoint MPS 3

Σκοπευτικό MPS3 επί ελαφρού πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών


Σε χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Έχει κάνει την εμφάνιση του επί ελαφρών πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ και ΜΑG αλλά και βαρέων πολυβόλων Μ2.Είναι κατασκευασμένη για βαρέα όπλα επί οχημάτων. Διαθέτει ειδική βάση τοποθέτησης που είναι σε θέση να αντέξει την ισχυρή ανάκρουση των όπλων αυτών και προσφέρει επιλογές για άμεση επιλογή τριών αποστάσεων βολής για 200, 800 και 1200 μέτρα αντίστοιχα. Είναι συμβατή με τις διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης, έχει 9 ρυθμίσεις ημέρας και 7 ρυθμίσεις νύχτας, κουκκίδα μεγέθους 2 ΜΟΑ προσφέρει επιλογές για άμεση επιλογή τριών αποστάσεων βολής για 200, 800 και 1200 μέτρα αντίστοιχα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Βάρος:736 ή 1295 γραμμάρια με την ειδική βάση τοποθέτηση για βαρέα όπλα
Μήκος:175 χλστ.
Πηγή Ενέργειας:1 μπαταρία ΑΑ
Αυτονομία:8 έτη για ημέρα και 57 έτη για νύχτα
Προσαρμογή:Picatinny rail και MGMOUNT
Προέλευση: Σουηδία

Γ. Mepro 21

Η διόπτρα Mepro 21 διακρίνεται στους δύο άνδρες αριστερά όπως βλέπουμε.


Σε χρήση από την 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας. Συναντάται επί τυφεκίων Μ4Α1 της μονάδος είτε απευθείας στην picatinny είτε με ειδική βάση στο χειροφυλακτήρα του όπλου. Ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες διόπτρες της κατηγορίας στο γεγονός ότι δεν διαθέτει εξωτερική πηγή ενέργειας, μπαταρίες. Σχεδιάστηκε για μάχη κατοικημένων τόπων και εκκαθάριση δωματίων.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Βάρος:312γραμμάρια
Μήκος:114 χλστ.
Πηγή Ενέργειας: Διπλό σύστημα. Συλλέκτης φωτός με οπτικές ίνες για το την ημέρα και σύστημα καταύγασης την κουκίδα με τη χρήση τριτίου τη νύχτα.
Αυτονομία: Έως την καταστροφή της πηγής ενέργειας
Προσαρμογή: Picatinny rail
Προέλευση: Ισραήλ

Δ. EOTech 552

Μέλη της ΔΥΚ σε άσκηση νηοψίας φέτος το Φεβρουάριο.Σε πρώτο πλάνο τα σκοπευτικά ΕΟΤech.


Σε χρήση από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι αδιάβροχη έως τα 10 μέτρα βάθος και διαθέτει 20 ρυθμίσεις ημέρας. Είναι συμβατή με όλες τις διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης και διαθέτει 10 ρυθμίσεις νύχτας.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Βάρος:325 γραμμάρια
Μήκος:143 χλστ.
Πηγή Ενέργειας:2 μπαταρίες ΑΑ
Αυτονομία:25 ημέρες με αλκαλικές και 41 ημέρες με λιθίου
Προσαρμογή: Picatinny rail
Προέλευση: ΗΠΑ

2.Τηλεσκοπικά σκοπευτικά


Πρόκειται για σκοπευτικά τα οποία χρησιμοποιούν την αρχή της διάθλασης του ειδώλου προκειμένου να σχηματίσουν μια εικόνα. Ως τέτοια διαθέτον μεγέθυνση και χρησιμοποιούνται για την εκπομπή πυρών ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις. Χρησιμεύουν επίσης στην αναγνώριση φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων. Η επιχειρησιακή τους αξία έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές συγκρούσεις και χάρη στην ποικιλία προϊόντων που προσφέρεται μπορούν να ανταποκριθούν σε πλειάδα αποστολών διαφορετικής φύσεως.

Α.Trijicon ACOG

Σκοπευτικό ACOG επί αραβίδας Μ4Α1.


Σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και την 31η ΜΕΕΔ. Συναντάται επί τυφεκίων Μ16Α3 των σκοπευτών ακριβείας στα πλαίσια της ομάδας μάχης των Καταδρομέων και Πεζοναυτών καθώς και σε αραβίδες Μ4 και Μ4Α1 της Ζ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31ης ΜΕΕΔ. Έχει εμφανιστεί και σε συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικές μονάδες επί ελαφρών πολυβόλων ΜΙΝΙΜΙ. Δίνει τη δυνατότητα για βολές ακριβείας έως τα 600 μέτρα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:4x
Διάμετρος φακού: 32 χλστ
Πεδίο θέασης: 7 μοίρες
Βάρος:309 γραμμάρια
Μήκος:147 χλστ.
Πηγή Ενέργειας: Τρίτιο
Αυτονομία : Έως την καταστροφή της πηγής ενέργειας
Προσαρμογή: Picatinny rail και ειδική βάση προσαρμογής για όπλα χωρίς Picatinny rail
Προέλευση: HΠA

B.M32 SWAROVSKI

Ελεύθερος Σκοπευτής των Ειδικών Δυνάμεων.


Σε χρήση από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, το Πεζικό και τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Στα πλαίσια των Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών(ΕΣΕΑ) των Ειδικών Δυνάμεων του Ε.Σ. συναντώνται επί τυφεκίων ειδικών εφαρμογών Μ82Α1 και στα πλαίσια των ελεύθερων σκοπευτών των ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού της ΕΛΔΥΚ και στις ομάδες ανορθοδόξου πολέμου της ΔΥΚ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:3-10x
Διάμετρος φακού: 42 χλστ
Πεδίο θέασης: 7 μοίρες
Βάρος: 800γραμμάρια
Μήκος: 35 χλστ.
Προσαρμογή: Picatinny rail
Προέλευση: Αυστρία

Γ.STEINER

Η διόπτρα Steiner επί τυφεκίου G3EA.


Σε υπηρεσία με το Πεζικό του Στρατού Ξηράς. Συναντάται επί τυφεκίων G3A3 EA (ειδικής ακριβείας) από τον σκοπευτή ακριβείας στα πλαίσια της ομάδας μάχης πεζικού αλλά και πιο πρόσφατα στα χέρια ανδρών των ειδικών δυνάμεων, κυρίως αμφίβιων καταδρομέων. Πρόκειται για παλαιότερη διόπτρα ξεπερασμένης τεχνολογίας. Παρ όλα αυτά χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και καλή ποιότητα κατασκευής. Αποτελεσματική για την εκπομπή πυρών ακριβείας έως τα 600 μέτρα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:4x
Διάμετρος φακού: 24 χλστ
Πεδίο θέασης: 5,4 μοίρες
Βάρος:350 γραμμάρια
Μήκος:23 χλστ.
Προσαρμογή: Ειδική βάση
Προέλευση: Γερμανία

Στα νυχτερινά σκοπευτικά παθητικού τύπου η μόνη κατηγορία που χρησιμοποιείται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι τα ενίσχυσης αστρικού φωτός.


Ενίσχυσης αστρικού φωτός

Πρόκειται για τα πιο κοινά σε χρήση σκοπευτικά νυχτερινής σκόπευσης. Χαρακτηρίζονται ως ηλεκτροπτικές συσκευές που χρησιμοποιούν το αστρικό και το σεληνιακό φως και μέσω των ραδιενεργών ουσιών που διαθέτον το ενισχύουν κατά αρκετές χιλιάδες φορές. Στη συνέχεια το φως μετατρέπεται σε ορατό που είναι και η εικόνα που βλέπει ο χρήστης. Τα πιο εξελιγμένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους. Τα διάφορα προϊόντα αυτής της κατηγορίας διακρίνονται σε γενιές ανάλογα με τι επιδόσεις και το κόστος πρόσκτησης τους. Πρόκειται για αξιόπιστα μέσα, δοκιμασμένα σε μεγάλο αριθμό πραγματικών επιχειρήσεων. Έχουν σε πολλαπλές περιπτώσεις αποδείξει την επιχειρησιακή τους αξία ενώ η μέση τιμή τους τα καθιστά πολύ πιο ελκυστικά σε σχέση με τα θερμικά σκοπευτικά. Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι οι επιδόσεις τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον φως ενώ και τυχόν έκθεση των φακών στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή τους.


Α.NS685c

H ΝS685c επί ελαφρού πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ στην άσκηση Παρμενίων 2018.


Πρόκειται για τον πιο πολυπληθή τύπο σκοπευτικού νυχτερινής σκόπευσης φορητού οπλισμού στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι κατασκευής της ελληνικής εταιρείας ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ και συμπαράγονται από την ΕΑΒ .Εξοπλίζουν τα ελαφρά πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ και τα πολυβομβιδοβόλα GMG του Πεζικού σε αναλογία 1 προς 1.Εξοπλίζουν επίσης σχεδόν όλα τα πολυβόλα γενικής χρήσης MG3 και τα βαρέα πολυβόλα Μ2 του ίδιου Όπλου. Διαθέτει λυχνία 3ης γενιάς που αποδίδει ακόμα και σε συνθήκες 0,1 Lux, ιδιαίτερα σκοτεινές νύχτες.
Το σταυρόνημα του σκοπευτικού είναι ερυθρό και φωτιζόμενο. Είναι εφικτή η αντικατάστασή του στο πεδίο της μάχης, από άλλο – ακόμα και διαφορε­τικού όπλου – χωρίς ειδικά εργαλεία. Η βαθμονόμησή του είναι από 200 έως 1200 μ. σε βήματα των 100 μ. Επιπλέον το βαλλιστικό σταυρόνημα διαθέτει και γραφική κλίμακα για εκτίμηση αποστάσεων για άνδρες ύψους 1,8 μ. και άρματα. Η εικόνα που βλέπει ο χρήστης είναι πράσινη και επομένως κάνει πολύ καλή αντίθεση με το κόκκινο σταυρόνημα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:6x
Διάμετρος φακού: 150 χλστ
Πεδίο θέασης: 6,8 μοίρες
Εστίαση:25μέτρα ως άπειρο
Βάρος:1600 γραμμάρια
Μήκος:304 χλστ.
Προσαρμογή: Picatinny rail
Πηγή ενέργειας: 2 αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ
Προέλευση: Ελλάδα

B.NS467c

H εικόνα μέσα από τη διόπτρα.Το σταυρόνημα είναι ανεστραμμένο λόγω του φωτογραφικού φακού.


Υπηρετούν σε μεγάλους αριθμούς στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Εξοπλίζουν τα ελαφρά πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ και τα πολυβόλα γενικής χρήσης MAG σε αναλογία 1 προς 1. Σύντομα, θα συνοδεύσει και τα αντιαρματικά όπλα Carl Gustav του Πεζικού. Διαθέτει λυχνία 3ης γενιάς που αποδίδει ακόμα και σε συνθήκες 0,1 Lux, ιδιαίτερα σκοτεινές νύχτες. Δύναται να ενισχύσει το αστρικό φως από 20.000-60.000 φορές.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:4x
Διάμετρος φακού: 150 χλστ
Πεδίο θέασης: 10 μοίρες
Εστίαση:15μέτρα ως άπειρο
Βάρος:1300 γραμμάρια
Μήκος:302 χλστ.
Προσαρμογή: Picatinny rail
Πηγή ενέργειας: 2 αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ
Προέλευση: Ελλάδα


Γ. ECON OPTICS 3.3-80

Ένας συνδυασμός που δύσκολα θα ξαναδούμε στο μέλλον.Διόπτρα ECON OPTICS επί οπλοπολυβόλου ΗΚ11.


Πρόκειται για την παλιότερη διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης σε υπηρεσία με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι κατασκευής της ελληνικής εταιρείας ECON OPTICS, όπως υποδηλώνει και το όνομα. Διαθέτει λυχνία 2ης γενιάς κάτι που σημαίνει ότι σε σχέση με τις ΝS που προαναφέραμε διαθέτει χαμηλότερες επιδόσεις εντοπισμού φίλιων ή εχθρών καθώς και χαμηλότερη ευκρίνεια της παρατηρούμενης από το χρήστη εικόνας σε ιδανικές καιρικές συνθήκες. Επηρεάζεται επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό από την υγρασία, τον καπνό αλλά και από τυχόν συννεφιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εξόπλιζε τα οπλοπολυβόλα ΗΚ-11 Α1 του Πεζικού σε αναλογία ένα προς ένα και αριθμό τυφεκίων G3.Μετά την αντικατάσταση των ΗΚ11 από τα ελαφρά πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ στις μονάδες πεζικού πρώτης γραμμής, οι συγκεκριμένες διόπτρες φέρονται σε μεγαλύτερες αναλογίες επί τυφεκίων G3.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μεγέθυνση:3.3x
Διάμετρος φακού: 80 χλστ
Πεδίο θέασης: 10,5 μοίρες
Εστίαση:10 μέτρα ως άπειρο
Βάρος:1400 γραμμάρια
Μήκος:205 χλστ.
Προσαρμογή: Picatinny rail
Πηγή ενέργειας: 2 αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ
Προέλευση: Ελλάδα

Δ. KN 235 F  και ΝΧ-135Β

Το προσάρτημα ΚΝ235F στα χέρια σκοπευτή ακριβείας των Πεζοναυτών κατά τη διάρκεια επίδειξηςΤο προσάρτημα NX135B στα χέρια ελεύθερου σκοπευτή των Ειδικών δυνάμεων.


Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αποτελούν αυτόνομα σκοπευτικά. Το KN235 F αποτελεί προσάρτημα με λυχνία 3ης γενιάς, το οποίο τοποθετείται επί της διόπτρας Trijicon ACOG,προσδίδοντας της ικανότητες νυχτερινής παρατήρησης και σκόπευσης. Δεν διαθέτει μεγέθυνση και αφήνει ανεπηρέαστη τη λειτουργία ημέρας της διόπτρας στην οποία προσαρτάται. Χρησιμοποιείται κυρίως από τις ειδικές δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού από το βοηθό παρατηρητή των ζευγαριών ΕΣΕΑ(ελεύθεροι σκοπευτές ειδικών αποστολών) και από τους σκοπευτές ακριβείας των ομάδων μάχης. Το βάρος του είναι 790 γραμμάρια και το οπτικό του πεδίο 12 μοίρες ενώ είναι αμερικανικής κατασκευής .
Το ΝΧ-135Β είναι αυτό προσάρτημα για τις διόπτρες Swarovski των τυφεκίων ειδικών εφαρμογών Μ82Α1 και Μ95 καθώς και για α αποστασιόμετρα laser των ΕΣΕΑ. Αναπτύχθηκε από την Θέων Αισθητήρες και διαθέτει.


Συμπεράσματα


Παρατηρούμε ότι στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχει μια μίξη παλαιότερων και πιο σύγχρονων μέσων. Αυτό αποτελεί απόρροια μιας σειράς παραγόντων όπως η οικονομική δυσπραγία, η απειλή της Τουρκίας που αναγκάζει μεγάλο αριθμό αντρών υπό τα όπλα αλλά και η ξεπερασμένη νοοτροπία που χαρακτηρίζει το σύστημα της εθνικής μας άμυνας.


Σε ό,τι αφορά στα σκοπευτικά ερυθρής κουκίδας και τα ολογραφικά σκοπευτικά το τεχνολογικό επίπεδο των μέσων μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό.. Στις άλλες δύο κατηγορίες, τα τηλεσκοπικά σκοπευτικά και τα ενίσχυσης αστρικού φωτός παρατηρείται το εξής παράδοξο: από τη μια διαθέτουμε μια κατά γενική ομολογία υψηλών δυνατοτήτων διόπτρα όπως η ACOG και από την άλλη τη STEINER.Στα νυχτερινά από τη μία έχουμε NS685C και από την άλλη ECON OPTICS 3.3-80.Σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια αντικατάστασης των παλαιών μέσων με πιο σύγχρονα.


Χαρακτηριστικά παραδείγματα θα μπορούσε να είναι η αγορά των εξαιρετικών ELCAN M145 καθώς και ενός αριθμού θερμικών σκοπευτικών που θα συμπλήρωναν τις δυνατότητες των πιο σύγχρονων νυχτερινών σκοπευτικών που ήδη διαθέτουμε. Αυτό που προέχει είναι η αγορά περισσότερων μέσων ώστε να υπάρξει καλύτερη αναλογία σκοπευτικών προς όπλα. Πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μικρών κλιμακίων πεζικού και ειδικών δυνάμεων.


Πάντως οι όποιες προσπάθειες καταβληθούν θα πρέπει οπωσδήποτε να στοχεύουν στις ειδικές δυνάμεις καθώς και στα τμήματα ΛΑΕ(Λόχος Άμεσης Επέμβασης),ΤΧΕ(Τμήματα Χρονικών Ετοιμοτήτων της ΑΣΔΕΝ) και ΤΑΕ στο ΔΣΣ και της ΕΛΔΥΚ των μονάδων πεζικού πρώτης γραμμής. Αυτό στοιχειοθετείται στο γεγονός ότι στη φάση του αγώνα που θα κληθούν να εμπλακούν αυτές οι ομάδες, τα σύγχρονα σκοπευτικά σε μεγάλους αριθμούς μπορούν να οδηγήσουν σε καίρια τακτικά αποτελέσματα που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν το σύνολο των μετέπειτα επιχειρήσεων.