Μιλώντας στο αεροπορικό συνέδριο «IQPC International Fighter», στο Βερολίνο, ο Πτέραρχος Frederic Parisot, Υπαρχηγός της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με αντικείμενο το σχεδιασμό και τα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» αναβάθμισης των Rafale, που έχει στόχο να διατηρήσει τα αεροσκάφη ικανά και αξιόμαχα μέχρι το μακρινό 2070.

Σήμερα το Rafale παράγεται στην έκδοση F3R, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 θα ξεκινήσει η παραγωγή της έκδοσης F4. Όπως δήλωσε ο Parisot, θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις (4) εκδόσεις-αναβαθμίσεις του αεροσκάφους, ενώ από το 2040 και μετά το Rafale θα συνεπιχειρεί με το υπό σχεδίαση μαχητικό αεροσκάφος του προγράμματος FCAS/SCAF (Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur, στο οποίο συμμετέχουν Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Στην έκδοση F3R τα Rafale ενσωματώνουν το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης RBE2, μπορούν να εκτοξεύουν το βλήμα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor και να φέρουν το νέο ατρακτίδιο εντοπισμού και αναγνώρισης στόχων ημέρα και νύχτα TALIOS. Στην έκδοση F4 το Rafale θα ενσωματώνει μια σειρά από βελτιώσεις, σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση F3R, οι οποίες αναμένεται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη μαχητική ισχύ και ικανότητα του Rafale.

Αναλυτικά για την έκδοση Rafale F4, τις ικανότητες και τις δυνατότητες του γαλλικού αεροσκάφους, μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

  1. Ίσως μαζί με το F-15 τα πιο ερωτεύσιμα α/φ που πετούν αυτή τη στιγμή.
    Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος να μην έχουμε αυτό το α/φ και μάλιστα στην Κρήτη που λέει και ο φίλος, ώστε να καλύπτουμε μέχρι και την Κύπρο, χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού, πέραν των περίφημων όπλων του και πρόσφατα (αλλά και μελλοντικά) του ραντάρ, της αυτοπροστασίας και του ατρακτιδίου του.
    Ναι ξέρω, το κόστος κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. μμμμμμμμ, καλά κρασιά.
    Γιατί είδα και τα χαμηλού κόστους project πως τρέχουν. Με την όπισθεν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *