Εκπλήξεις έκρυβε το προσχέδιο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021 με την ακύρωση σημαντικών προγραμμάτων, όπως αυτό της αναβάθμισης των κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS II (Advanced Precision Kill Weapon System ΙΙ), και των κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS (Guided Multiple-Launch Rocket System) και τη μείωση της χρηματοδότησης εξίσου σημαντικών προγραμμάτων όπως αυτή της επέκτασης του ορίου ζωής των τακτικών βλημάτων εδάφους-εδάφους ATACMS (Army Tactical Missile System).

Συγκεκριμένα ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να ακυρώσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των κατευθυνόμενων ρουκετών, προϋπολογισμού $ 122 εκατομμυρίων, ενώ θέλει να ακυρώσει και το πρόγραμμα, προϋπολογισμού $ 222 εκατομμυρίων, για την αναβάθμιση των M2 Bradley. Συνολικά, ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να ακυρώσει 20 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού $ 1,13 δισεκατομμυρίων, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την ανάπτυξη άλλων αναγκαίων συστημάτων και όπλων, κατά την κρίση του Αμερικανικού Στρατού.

Για το πρόγραμμα προμήθειας των νέων τακτικών οχημάτων JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) προτείνεται περικοπεί προϋπολογισμού κατά $ 201 εκατομμύρια, ενώ προτείνεται η ακύρωση χρηματοδότησης του προγράμματος MIRM (Mobile Intermediate Range Missile), προϋπολογισμού $ 90 εκατομμυρίων. Συνολικά οι περικοπές και οι μειώσεις για συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικών ανέρχονται στα $ 427 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό η πρόταση ακύρωσης του προγράμματος αναβάθμισης των APKWS II δεν σημαίνει αδιαφορία για τις ρουκέτες, αλλά μετατόπιση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος. Η πρόσφατη προμήθεια των συγκεκριμένων ρουκετών, από το Αμερικανικό Ναυτικό, συνολικού ύψους $ 2,9 δισεκατομμυρίων δεν θα επηρεάσει την παραγωγή τους, ούτε θα αυξήσει την τιμή του, σύμφωνα με την κρίση του Αμερικανικού Στρατού.

Εξίσου σημαντική θεωρείται και η πρόταση μείωσης του προγράμματος επέκτασης του ορίου ζωής των ATACMS, κατά $ 35,6 εκατομμύρια, υπέρ την χρηματοδότησης του προγράμματος αντικατάστασης του PsSM (Precision Strike Missile). Το πρόγραμμα SLEP (Service Life-Extension Program) των ATACMS έχει στόχο την αντικατάσταση παλαιών υπό-συστημάτων, η υποστήριξη των οποίων έχει σταματήσει, με νέα και ως συνέπεια την επέκταση του ορίου ζωής των βλημάτων κατά 10 χρόνια περίπου.

Την ακύρωση αντίστοιχου προγράμματος επέκτασης του ορίου ζωής των GMLRS, προϋπολογισμού $ 42,5 εκατομμυρίων προτείνει ο Αμερικανικός Στρατός με το σκεπτικό ότι βρίσκεται υπό ανάπτυξη η νέα έκδοση μεγαλύτερου βεληνεκούς GMLRS-ER της ρουκέτας. Άλλα προγράμματα που ακυρώνονται είναι το CTSO (Close Terrain Shaping Obstacle), προϋπολογισμού $ 92,9 εκατομμυρίων, αυτό των όλμων, προϋπολογισμού $ 22,7 εκατομμυρίων και το TAMR (Total Army Munitions Requirements), προϋπολογισμού $ 21,8 εκατομμυρίων.