Συνολικά αποκτήθηκαν τέσσερα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Aerostar Tactical UAS (TUAS) με κόστος 12 εκατομμυρίων ευρώ. Το UAV τύπου Aerostar Tactical UAS (TUAS) είναι της Ισραηλινής εταιρείας Aeronautics. Έχει μέγιστο ύψος πτήσης έως 18.000 πόδια, ταχύτητα πτήσης τους 110 κόμβους, αυτονομία πτήσης έως και 12 ώρες και μέγιστη ακτίνα δράσης τα 250 χιλιόμετρα.

Με την απόκτηση αυτών των UAV η Εθνική Φρουρά αποκτά ένα σύγχρονο σύστημα επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης. Ο χειρισμός του νέου UAV επιτυγχάνεται μέσω κρυπτασφαλισμένης ραδιοξεύξης μεταξύ σταθμού ελέγχου στο έδαφος και του UAV που επιχειρεί στον αέρα. Το νέο UAV της Εθνικής Φρουράς φέρει ηλεκτροπτικό εξοπλισμό αποστολής μέγιστου βάρους 250 κιλών.

Στην αποκλειστική μας παρουσία στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Paris Air Show 2019 είχαμε ξεχωρίσει τα Ισραηλινά UAV.

Στον τομέα των UAV η επίσης Ισραηλινή Aeronautics παρουσίασε πολλές ενδιαφέρουσες λύσεις. Ξεκινώντας από το Pegasus, το Orbiter 4 ένα μίνι UAV αλλά που μπορεί να πετά έως και 150 χιλιόμετρα με μέγιστη ταχύτητα 70 κόμβων, το Orbiter 2 ένα UAV το οποίο χαρακτηρίζεται ως airborne jammer για τις επικοινωνίες σε μέγιστη ακτίνα έως 100 χιλιόμετρα, το Orbiter 3 επίσης ένα μικρό UAV για αποστολές ISR και τέλος το Orbiter 1Κ που ανήκει στη κατηγορία των φονικών UAV με εκρηκτική κεφαλή 3 κιλών, δύναται να επιχειρεί σε μέγιστη απόσταση έως 100 χιλιόμετρα με μέγιστη ταχύτητα 70 κόμβων.

Οι λύσεις που παρουσίασε η Ισραηλινή Aeronautics, φωτογραφίες Γιάννης Νικήτας.