Ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΣ που φαίνεται να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα είναι το πρόγραμμα αναβάθμιση του φορητού οπλισμού και συγκεκριμένα των τυφεκίων G3A3. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν αναβαθμίσει μόλις δύο τυφέκια τα οποία έχουν παραδώσει στη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ για περαιτέρω επιχειρησιακή αξιολόγηση.

 Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχέση με τα υφιστάμενα όπλα που αναβαθμίστηκαν μέσα από κονδύλια του ΓΕΣ των οποίων το κόστος αποδείχθηκε αρκετά «αλμυρό» απόρροια των μεμονωμένων και αποσπασματικών αγορών δίχως να εξασφαλίζονται οικονομίες κλίμακας. Το κόστος της αναβάθμισης για κάθε G3A3 ανέρχεται στα € 1.200, ενώ το βάρος του τυφεκίου θα αυξηθεί, μετά την αναβάθμιση κατά 400 γραμμάρια.

Το νέο πρόγραμμα                                                    

Απώτερος σκοπός είναι το ΓΕΣ να προχωρήσει σε συνεργασία με ΕΑΣ σε πρόγραμμα αναβάθμιση των G3A3 για συνολικώς 5.000 τυφέκια. Τα ΕΑΣ θα αναλάβουν με εταιρείες του εξωτερικού την εγκατάσταση των νέων απαρτίων πάνω στα όπλα. Το πρόγραμμα εκτός από επιχειρησιακή σκοπιμότητα έχει και άμεση σχέση με την στήριξη των ΕΑΣ με νέες παραγγελίες από τον ΕΣ ώστε να εξασφαλιστεί η μερική βιωσιμότητα της εταιρείας.

Οι τροποποιήσεις των ΕΑΣ βασίζονται πάνω στη συλλογή αναβάθμισης της εταιρείας Spuhr. Το κόστος της συλλογής αναβάθμισης των ΕΑΣ δεν κυμαίνεται σε καμία περίπτωση στα 1200 ευρώ, κόστος που προέκυψε από τις αναβαθμίσεις που έκανε το ΓΕΣ με δικές του μικρές αγορές υλικών.

Επιγραμματικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των G3A3 περιλαμβάνει: (α) Νέο πτυσσόμενο κοντάκι (β) Ράγα τύπου Picatinny (γ) Λαβή στη θέση του χειροφυλακτήρα για καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση για καλύτερη ακρίβεια πυρών και (δ) Υποδομή για τοποθέτηση σκοπευτικού τύπου ερυθράς κουκίδας (Red Dot) την ημέρα και, προαιρετικά, για θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από όπλα που αναβαθμίστηκαν από τα κονδύλια του ΓΕΣ και σε πρώτη φάση εξόπλισαν τα στελέχη των Ταγμάτων Προκάλυψης του Δ Σώματος Στρατού καθώς και προσωπικό των Μονάδων Πεζικού στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ που εμπλέκεται ως Δύναμη Αμέσου Επεμβάσεως: