Ένα από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΕΣ που φαίνεται να υπάρχει μια μικρή κινητικότητα είναι το πρόγραμμα αναβάθμιση του φορητού οπλισμού και συγκεκριμένα των τυφεκίων G3A3. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν αναβαθμίσει μόλις δύο τυφέκια τα οποία έχουν παραδώσει στη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ για περαιτέρω επιχειρησιακή αξιολόγηση.

 Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχέση με τα υφιστάμενα όπλα που αναβαθμίστηκαν μέσα από κονδύλια του ΓΕΣ των οποίων το κόστος αποδείχθηκε αρκετά «αλμυρό» απόρροια των μεμονωμένων και αποσπασματικών αγορών δίχως να εξασφαλίζονται οικονομίες κλίμακας. Το κόστος της αναβάθμισης για κάθε G3A3 ανέρχεται στα € 1.200, ενώ το βάρος του τυφεκίου θα αυξηθεί, μετά την αναβάθμιση κατά 400 γραμμάρια.

Το νέο πρόγραμμα                                                    

Απώτερος σκοπός είναι το ΓΕΣ να προχωρήσει σε συνεργασία με ΕΑΣ σε πρόγραμμα αναβάθμιση των G3A3 για συνολικώς 5.000 τυφέκια. Τα ΕΑΣ θα αναλάβουν με εταιρείες του εξωτερικού την εγκατάσταση των νέων απαρτίων πάνω στα όπλα. Το πρόγραμμα εκτός από επιχειρησιακή σκοπιμότητα έχει και άμεση σχέση με την στήριξη των ΕΑΣ με νέες παραγγελίες από τον ΕΣ ώστε να εξασφαλιστεί η μερική βιωσιμότητα της εταιρείας.

Οι τροποποιήσεις των ΕΑΣ βασίζονται πάνω στη συλλογή αναβάθμισης της εταιρείας Spuhr. Το κόστος της συλλογής αναβάθμισης των ΕΑΣ δεν κυμαίνεται σε καμία περίπτωση στα 1200 ευρώ, κόστος που προέκυψε από τις αναβαθμίσεις που έκανε το ΓΕΣ με δικές του μικρές αγορές υλικών.

Επιγραμματικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των G3A3 περιλαμβάνει: (α) Νέο πτυσσόμενο κοντάκι (β) Ράγα τύπου Picatinny (γ) Λαβή στη θέση του χειροφυλακτήρα για καλύτερο κράτημα του όπλου και κατ’ επέκταση για καλύτερη ακρίβεια πυρών και (δ) Υποδομή για τοποθέτηση σκοπευτικού τύπου ερυθράς κουκίδας (Red Dot) την ημέρα και, προαιρετικά, για θερμικό σκοπευτικό τη νύχτα.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από όπλα που αναβαθμίστηκαν από τα κονδύλια του ΓΕΣ και σε πρώτη φάση εξόπλισαν τα στελέχη των Ταγμάτων Προκάλυψης του Δ Σώματος Στρατού καθώς και προσωπικό των Μονάδων Πεζικού στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ που εμπλέκεται ως Δύναμη Αμέσου Επεμβάσεως:

Comments

 1. Τώρα πλακα μας κάνουν?

  Το G3 είναι ήδη ένα μακρύ και βαρύ όπλο και θα το κάνουν Ακόμα βαρύτερο
  Και 1200 euros για να προσθέσουν ένα κοντάκι και μια raga και υποδομή για σκοπευτικά??

  Ποσο κοστίζει ένα καινούργιο M16 automatic?

  Μάλλον φθηνότερα

  Για να κρατήσουν τα ψηφαλάκια που εξαρτώνται sto zombie ths EAS!!ι

  Ποιος ξεφτίλας θα το υπογράψει?

   1. Εσύ που υπηρέτησες?

    η μήπως υπηρετείς Ακόμα ?

    Επί της ουσίας έχεις να μας πει τίποτα?

    1200e σου φαίνεται λογική τιμή για μια χειρολαβή ένα κοντάκι και μια ραγα?

    120e maybe OXI 1200!!

    Για πες μας!!

     1. Πρώτον ούτε εσύ του απάντησες και δεύτερον το άρθρο γράφει ότι προσπάθησαν να αναβαθμίσουν ένα όπλο τριαντακονταετίας και βάλε, με 1200€ που αγοράζεις όπλο καινούργιο σε αυτή την τιμή με ανώτερα χαρακτηριστικά και το μόνο που κατάφεραν είναι να του προσθέσουν κάποια μπιχλιμπίδια που το έκαναν βαρύτερο απ ότι είναι και θα το δώσουν στα φαντάρια που είναι φίσκα αγύμναστα και βαράνε στον γάμο του καραγκιόζη γιατί είναι ανεκπαίδευτα. Ε τώρα θα βαράνε στο γάμο του καραγκιόζη με ράγα picattiny. Τώρα μάλιστα. Θα βγεί το κομάντο που κρύβει μέσα του κάθε ανεκπαίδευτος οπλίτης.
      Και μην μου πείς ότι κάθε Έλληνας στρατιώτης θα πρέπει να έχει ράγα picattiny στο όπλο του γιατί έτσι ορίζεται ο σύγχρονος οπλίτης. Γιατί θα σου πώ ναι πρέπει να έχει την ράγα, αλλά για να τοποθετηθεί το σκοπευτικό του βοήθημα που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να αποκτήσει. Ναι πρέπει να έχει κάθετη χειρολαβή, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτεί να την χρησιμοποιεί σε βολές-όρθιος-εν κινήσει κλπ. Πράγμα που ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να συμβεί. Οπότε το όλο πρόγραμμα δεν απευθύνεται στις ανάγκες του σύγχρονου μαχητή, αλλά στη μάσα των κρατικοδίαιτων εταιρειών και των παρατρεχάμενων.
      Εξάλλου δεν κοιτάμε λίγο τα χάλια μας που ούτε άρβυλα,στολές,εξαρτύσεις και κράνη της προκοπής δεν έχουμε και θέλει ο κ@λος μας ράγες picattiny και κάθετες χειρολαβές. Δεν ζητάς λέω εγώ καλύτερα ένα κράνος της προκοπής μην βρεθεί κάνας Τούρκος και σου ανοίξει το κεφάλι απ τα 200 μέτρα και δεν καταλάβεις από πού σου ήρθε και μετά τα παίζεις κομάντο με τις ράγες και τα υπόλοιπα τζάτζαλα.
      Ας αφήσουμε λοιπόν τις εξυπνάδες του ποιός υπηρέτησε που και του ξέρεις ρε ποιός είμαι εγώ γιατί έχουμε γεμίσει με Τσάκ Νόρρις σε αυτή την χώρα της αμάθειας και της ξερόλας. Ας κοιτάξουμε επιτέλους λίγο την ουσία .

     2. Aλλος κομαντο απο δω , κατα πληροφορηση οσοι ειμασταν στρατο στη μοναδα μου τουλαχιστο το 99% μια χαρα σωματακια ειχαν.

     3. Μια φιλική συμβουλή… Όταν -γενικώς- συζητάς με κάποιον και δεν έχεις επιχειρήματα να υποστηρίξεις αυτό που λές, καλύτερα είναι να μην μιλάς καθόλου για να μην καταντήσεις στο τέλος γραφικός καραγκιόζης. Εξυπνάδες του τύπου «άλλος κομάντο από δω» κλπ σε σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
      Τώρα, πως στατιστικά μιλώντας, στην μονάδα σου «το 99% είχαν μια χαρά σωματάκια», όταν από επίσημη έρευνα του ΟΟΣΑ το 24,9% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι παχύσαρκο και το 44% των νέων μας είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο και ειδικότερα έχουμε την μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη με 16,7% του πληθυσμού μόνον εσύ υποθέτω μπορείς να το εξηγήσεις γιατί τα μαθηματικά δεν μπορούν. Ούτε στις ειδικές δυνάμεις δεν έχουμε τέτοια ποσοστά. Να μας πεις την μονάδα σου να τους δώσουμε συγχαρητήρια και να ζητήσουμε συμβουλές.
      Επί του θέματος έχεις κάτι ουσιαστικό να μας πείς; Ευχαρίστως να το ακούσουμε.

   2. Για σώπα λίγο ρε κομάντο… Εσύ που ξέρεις λοιπόν για πές και σε εμάς τους υπόλοιπους άσχετους να μάθουμε 2 πράγματα.

 2. Ελπίζω σε πιο σοβαρή μελέτη αυτή τη φορά με μείωση του βάρους αλλά και προμήθεια σύγχρονων διόπτρων μεγένθυσης x4 προς οιοθέτησης επιτέλους του ρόλου του Ακροβολιστή σε μια ομάδα πεζικού.

 3. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, που έλεγε και ο αείμνηστος Παπάζογλου.
  Δυστυχώς ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να αλλάξουμε και η πολυθρύλητη αιώνια ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα αποτελεί πάντα μια φούσκα, η οποία θα σκάει κάθε φορά με όποιο πρόγραμμα αυτή θα εμπλέκεται, είτε το πρόγραμμα αφορά σφαίρα, πυραυλακατο, αεροσκάφος ή φρεγάτα.
  Δεν θα στηριχθεί πότε η ανεξάρτητη ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί εκεί η έρευνα, η σχεδίαση, η οργάνωση, η αξιολόγηση, η ανάπτυξη και η αποτελεσματικότητα αποτελούν πραγματικά καθοριστικους παράγοντες λειτουργίας.
  Την κατασπατάληση πάντα ακολουθεί η χρεοκοπία, μόνο που τα χρήματα που χάνονται δεν είναι δικά τους και κανένας δεν αξιολογείται για τις αποφάσεις του.
  Δεν αρκεί η δημιουργία θέσεων εργασίας με οποιοδήποτε τίμημα.
  Δεν με νοιάζει, η φυλακή που απολαμβάνουν μεμονωμένες περιπτώσεις και για κάποιο χρονικό διάστημα, με νοιάζουν τα φράγκα που δεν επιστρέφονται και είναι το αίμα του λαού, που πρέπει να προστατεύεται.
  Του λαού που πληρώνει και τα παιδιά του οποίου θα προσπαθήσουν να χειριστούν αυτά τα όπλα.

 4. Πανακριβος εκσυγχρονισμος ενος παλαιου και χωρις μελλον οπλου με αυξηση του ηδη μεγαλου βαρους και μηκους για μερικα μπιχλιμπιδια αμφιβολης αξιας αφου red dot διοπτρες δεν θα αγοραστουν..
  Ενα καινουργιο οπλο θα στοιχιζε λιγοτερο οπως γραφει φιλος παραπανω.
  Δειτε τιμες αγορας αλλων χωρων να πειστείτε.
  Χωρια την ενδεχομενη εγχώρια κατασκευή και μεταγγιση τεχνογνωσίας που εδω ειναι ανυπαρκτη.
  Αληθεια ουτε αυτα δεν μπορεσε η αμυντικη μας βιομηχανία, οτι απεμεινε δηλαδη, να φτιαξει κάι τα αγοραζουμε απο το εξωτερικό;
  Προφανως οχι.
  Τα κονδυλια αυτα εαν συγκεντρωνονταν για την αρχικη αφορα νεων εργαλειομηχανων για κατασκευη εγχωριου τυφεκιου θα ηταν αποδοτικοτερα..
  Η να διατεθουν για αγορα τυφεκιων ελεύθερου σκοπευτη καθως η Ελλαδα ειναι η μονη χωρα με υποτίθεται σύγχρονο στρατευμα χωρις τετοιας κατηγορίας οπλα.
  Με τα κονδυλια αυτα θα εξοπλιζονταν μέρος η ολοκληρες μοναδες των Ειδικών Δυνάμεων.
  Τωρα θα πεταχτουν σε ενα εκσυγχρονισμο χωρις κανενα οφελος αφου κανενα οπλο δεν κανει την διαφορά πλην της εκπαιδευσης και αυτη στον ΕΣ ειναι για γελια η ανυπαρκτη.
  Βολες δεν γινονται, μηδενισμοι ποτε, ουτε βολες εν κινηση και σε μη σταθερους στοχους και καποιοι νομιζουν οτι με μαυρα γυαλια, επιγονατιδες και ραγες θα ανελθει το επιπεδο του φανταρου με τα χαλυβδινα κρανη και τις μαυρες μποτες το 2019?
  Ετσι απλα και μαγικα με ελαχιστη διαρκεια θητειας και κλειδωμενα οπλα στις αποθηκες η χωρις εκατονταδες βολες ;
  Ακομα και αρβυλα από κάποια σοβαρη εταιρεια του εξωτερικου να αγοραζαν η κρανη κεβλαρ, αληθεια τι εγιναν αυτα της Gallet, θα είχαμε καποια αμεση αυξηση ικανοτητας και επιβιωσιμοτητας ενω ενα οπλο με φακο, ραγες για ανυπαρκτα σκοπευτικα και αλλο κοντακι τι θα προσφέρει πλην μιας ψευδαίσθησης προοδου η αξιας;

 5. Μεγαλο βαρος, μεγαλο μηκος, μεγάλο κόστος. Δηλαδη είδε καποιος επαγγελματιας αυτη την πρόταση και του φάνηκε καλη, καλη, πολυ καλη!?

  Για τον κληρωτο τουλάχιστον το κακο εγινε ακομα χειροτερο.

  Η λογικη για μια ακομα φορα, στα εξοπλιστικα της χωρας, εχει παει περίπατο.

  Εχω κουραστει να βλεπω μλκιες και να πηγαινουν στις τσεπες καποιων η θυσιες του πολιτη. Ισως ειναι καλυτερα τεσπα να αρχισουμε να μαθαινουμε Τουρκικα ξερω γω… ειναι ματαιο πλεον… απελπισια και μονο.

  1. Τους επαγγελματίες φίλε μου ούτε που τους ρώτησαν… Και αν ρώτησαν θα ρώτησαν κανέναν ανώτατο που έχει να πιάσει όπλο απο την εποχή του Νόε… Η όποια αναβάθμιση γίνει πρέπει να εχει στόχο δύο πράγματα 1. Μείωση βάρους 2.Σκόπευση…. Όλα τα άλλα είναι άχρηστα.

 6. πάντως από ένα γρήγορο γκουγκλαρισμα και εννοείται σε καθαρές τιμές εμπορίου τα απάρτια που αντικαταστάθηκαν κοστίζουν στα 250 ευρώ το κοντάκι, 20-30 ευρώ ο αορτήρας, 50 ευρώ η ράγα και στα περίπου 350 ευρώ ο χειροφυλακτήρας με λαβή και επιπλέον ράγες picatinny. Εκείνα τα 1200 ευρώ πως βγαίνουν δεν ξέρω. Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω τι προσφέρει στον Έλληνα στρατιώτη που θα ταχθεί σε αμυντική διάταξη μια τέτοια αναβάθμιση. Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ο αορτήρας και η ράγα για σκοπευτικό. Σφαίρες για εκπαίδευση θέλει ο ΕΣ.

  ΥΓ. Αυτή η ναίλον «εξάρτηση» είναι στα πλαίσια της αναβάθμισης και θα την πληρώσουμε? Αν ναι θα παρακαλούσα να βρεθούν και φωτογραφίες στρατιωτών στον Έβρο το καλοκαίρι όταν θα έχουν πάρει τα σωματά τους φωτιά ή πως θα είναι μετά από 2-3 μόλις χρόνια χρήσης.

  1. Εάν είναι έτσι έχω πέσει έξω στην εκτίμηση μου!
   350e o χειροφυλακτήρας ??!!!

   Πάλι τσιμπημένες τιμές μου φαίνονται για τα συγκεκριμένα parts όταν ένα καινούργιο M16 βγαίνει στα 1500 USD!

   Δεν δικαιολογείται τέτοιο κόστος για αυτό το όπλο

   Για μαζικές παραγγελιες τα κόστη είναι χαμηλότερα

   Οποτε θα εισάγουν τα PARTS από άλλους κατασκευαστές(CHINA!!) θα τους κοστίζει καμια 200-300ara? και θα χρεώνουν το ελληνικό δημόσιο ποσα ? 1000?

   Καλο business εάν θέλεις να κρατήσεις ζωντανό τοzombie των EAS

   1. το προγραμμα που εκανε ο ΕΣ μονος του βγηκε 1200 γιατι αγοραζε μεμονομενα κομματια. Το
    αρθρο λεει οτι το νεο προγραμμα μαλλον θα εχει υλικα απο την spuhr που το αρθρο λεει οτι θα βγει φθηνοτερο και μια επισκεψη στο site της εταιριας το επιβεβαιωνει. Το μονο που δεν βρηκα στο site ηταν η λαβη στον χειροφυλακτηρα

   2. Εχω κάνει μεγαλη έρευνα για AR 15 τυφέκια, οι καλοί κατασκευαστές τα ξεκινούν απο 1000$, οι μικροί μέτριοι κατασκευαστές ξεκινούν από τα 500$.
    https://gunnewsdaily.com/best-ar-15-for-the-money/, με 700-800$ θα καναμε παπάδες, τα χρήματα αυτα δυστυχώς θα πεταχθουν για να πληρώνονται οι ΕΑΣιτες, οπως πετάχτηκαν και τα 500εκ των Ρ3 για την ΕΑΒ.

  2. » ……..250 ευρώ το κοντάκι, 20-30 ευρώ ο αορτήρας, 50 ευρώ η ράγα και στα περίπου 350 ευρώ ο χειροφυλακτήρας. Εκείνα τα 1200 ευρώ πως βγαίνουν δεν ξέρω»
   Ποιοι θα υπογραψουν ειπαμε;

 7. Εγώ θα πρότεινα για αρχή να ξεκινήσουμε από τις ειδικές δυνάμεις…
  Με νέο ατομικό εξοπλισμό, ξεκινώντας από ένα ποιοτικό άρβυλο του εμπορίου. Γιατί όχι με μια κοινή παραγγελία με την Κύπρο και σταδιακά συνεχίζουμε και στα υπόλοιπα.
  Για οπλισμό περιμένουμε τις εξελίξεις από τις ΗΠΑ, να δούμε που θα πάει το πράγμα με το νέο διαμέτρημα.

  1. Εγω θα πρότεινα να ξεκινήσουν σε όλο το πεζικό την αναβάθμιση που αναφέρεις φιλε γιατί τον πόλεμο δεν στον κερδίζουν οι ειδικές δυνάμεις μόνο….τι να το κάνω να εχω 2000 άρτια εξοπλισμένους κομάντος και 80.000 πεζικάριους ξεβράκωτους? Εχασα.

 8. Το άρθρο είναι ασαφές όσον αφορά το κόστος και αυτό εντείνει την ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΑ των άσχετων. Κατ’αρχην το κόστος των 1200€ απ’ότι συμπερανα εγώ είναι στην αρχική αναβάθμιση με αγορές λιανικής χωρίς οικονομίες κλίμακος . Επίσης στις φωτογραφίες φαίνεται ότι έχουν τοποθετηθεί ΚΑΙ χειροφυλακτηρας αλουμινίου ΚΑΙ σκοπευτικά βοηθήματα και τακτικός φακός… Έκαναν καλές αγορές δηλαδή και με λογικό κόστος.
  Πάμε τώρα στο ζουμί. Το κοντάκι της SPUHR (ΔΕΝ είναι αυτό στις φωτό) είναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ στην αγορά. Μεταφέρω αυτούσια τα σχόλια του δοκιμαστή απ’το περιοδικό ΔΟΎΡΕΙΟΣ ΊΠΠΟΣ τ.37:
  «Ήδη από τις «ξηρές» δοκιμές με το κοντάκι, διαφανηκαν τα οφέλη που προσφέρει το μειωμένο μήκος λαβής και η μετατόπιση του άξονα πιο κοντά σε αυτόν της κάνης. Το όπλο «έδειχνε» πολύ πιο εύκολα, πιο ενστικτωδώς, προς τον στόχο. Επίσης, η μετατόπιση του βάρους προς τα πίσω (μέσω της μείωσης του μήκους λαβής) βελτίωσε την άνεση μεταφοράς του σε θέση ετοιμότητας……..Ήταν κοινή γνώμη όλων (όσοι δοκίμασαν), ότι η αίσθηση του όπλου βελτιώθηκε κατακόρυφα.» Κλπ….
  Μερικές διευκρινίσεις-διαφωτισεις:
  1)Το μήκος του όπλου μειώνεται
  2)Το βάρος αν και αυξάνεται λόγω καλύτερης κατανομής δίνει ελαφρύτερη αίσθηση και το όπλο είναι ΠΙΟ ΑΝΕΤΟ στον χειρισμό
  Η οποιαδήποτε αναβάθμιση φορητού οπλισμού ΑΥΞΑΝΕΙ το βάρος (δεν γίνεται να το μειώσει).
  Εκτός αν φτιάξεις εκ νέου κορμό και απαρτια τιτανίου ίσως, αλλά μην το πεις ούτε για ανέκδοτο…
  3)Το G3 χρησιμοποιείται ακόμη σχεδόν από όλους τους δυτικοευρωπαϊκούς στρατούς βελτιωμένο. Είναι ένα πολύ καλό όπλο κ δεδομένης της αδυναμίας αντικατάστασης λόγω της άθλιας οικονομικής μας κατάστασης, επιβάλλεται να το αναβαθμίσουμε.
  Ένα καινούριο όπλο ΜΕ τα αντίστοιχα βοηθήματα ΔΕΝ θα κόστιζε λιγότερο και δεν θα προσέφερε και πολλά παραπάνω…
  4)Τα κομμάτια που θα αναβαθμιστούν είναι μόνο 5000 (δυστυχώς) και ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν θα καταλήξουν στα χέρια ανεκπαιδευτων κληρωτών. Πώς όμως θα εκπαιδευτεί ένας κληρωτός στη χρήση σύγχρονων τακτικών; Ρητορικό το ερώτημα…
  5)Το συγκεκριμένο κοντάκι και άλλα απαρτια τα έχει σε χρήση ο Σουηδικός στρατός
  Τέλος μην απαξιώνετε τα πάντα, ακόμη και κινήσεις άκρως απαραίτητες ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

  1. συμφωνω μαζι σου. Το κοστος παροτι σιγουρα δεν θα ειναι της ταξης των 1200 ευρω,μενει να δουμε ποσο θα ειναι τελικα. Γνωμη μου ειναι οτι οποιαδηποτε δαπανη ανω των 700ευρω (χωρις τα σκοπευτικα ) καθιστα το προγραμμα ασυμφορο.
   Αλλωστε γυρω στα 800 ευρω ειναι το κοστος ενος καινουργιου M-4.

  2. +1 πολύ σωστός. Ειδικά αυτά τα έξτρα 400γρ. είναι με τον φακό επάνω πράγμα που δεν θα συμβαίνει τις περισσότερες φορές.

  3. Μακάρι να είναι έτσι όπως τα γραφεις

   Να δούμε και το κόστος όμως! oxi 1200e!!!!

   Να μπει η ρaγa αλλα να μπει και κάνα σκοπευτικό

   Από εκπαίδευση βραστα

  4. H αρχικη » αναβαθμιση »του οπλου δεν μπορει να θεωρηθει επιτυχημενη ..
   Εαν τοποθετηθει το πτυσσομενο κοντακι της Spuhr θα εχουμε μειωση του συνολικου μηκους .
   Σκοπευτικα βοηθηματα σε αυτην την τιμη ειναι αδυνατον να τοποθετηθουν οταν ενα μετριο επωνυμο σκοπευτικο στοιχιζει ακομη και με οικονομιες κλιμακος οσο σχεδον ο εκσυγχρονισμος ανα οπλο συνολικα ..
   Το αρθρο αναφερει στο προγραμμα οχι αγορα αλλα υποδομη για τοποθετηση σκοπευτικου .
   Εσυ απλα φανταζεσαι οτι θελεις ..
   Επισης αφου το κοστος ειναι ασαφες πως υποθετεις εσυ αυθαιρετα την τελικη τιμη ?
   Αλλοι στρατοι εχουν εκσυγχρονισει τα τυφεκια τους αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι η βελτιστη λυση απαραιτητα γισ τον ΕΣ.
   Απλα το οπλο βελτιωνεται καπως εργονομικα αλλα χωρις τοποθετηση σκοπευτικων και σωστης εκπαιδευσης και με μεγαλυτερο βαρος τα οποια πλεονεκτηματα χανονται..
   Η αισθηση δε του καλυτερου ζυγισματος εξανεμιζεται οταν αυξανεται η κοπωση απο το βαρος αφου δεν υπολογιζουμε μονο το τυφεκιο που επιβαρυνει τα χερια και τους καρπους αλλα και τα υπολοιπα που κουβαλα ο πεζικαριος και τα οποια αθροιζονται στο πεδιο..Μπορει λοιπον μια αυξηση μισου κιλου (?)να σου φαινεται μικρη αλλα προστιθεται στο συνολικο βαρος και ειδικα με πληρη γεμιστηρα .
   Προφανως και σε αλλα οπλα η προσθηκες αυξανουν το βαρος αλλα αυτα ξεκινουν χαμηλοτερα .
   Εαν οι εργονομικες παρεμβασεις που εχουν να κανουν με την ποιοτητα βολης ειναι σημαντικοτερες του βαρους ειδικα με την αδιαφορια του ΕΣ για πραγματικη εκπαιδευση τοτε κανενα προβλημα ..

  5. Συμφωνώ σε όλα και μένω στο 5000 μόνο αναβαθμίσεις… Δεν έχει νόημα… Ή το κάνουν στο σύνολο ή μην το κάνουν? Δηλ. Δεν μπορούν να βρουν 4 με 5 εκατομ. Και να τα φτιάξουν όλα?

 9. Όλα έτσι έπρεπε να είναι. 150 χιλιάδες όπλα. Να εκμεταλλευθούμε την εμβέλεια γιατί οι εχθροί είναι πολλοί.

  Χρειαζόμαστε 10.000 ελεύθερους σκοπευτές. 30.000 ακροβολιστές και 50.000 με ημιαυτόματα MP5.

  Για αγώνα εντός και εκτός κατοικημένων περιοχών.

  1. Φίλε General Lee

   Ολοι και όλοι που μπορούν να πάρουν μέρος σε πόλεμο από Αεροπορία, Στρατό, Ναυτικό ειναι 40 με 50.000
   Μόνο τόσοι μπορούν . Οι άλλοι δεν κάνουν για πόλεμο!

 10. Καμια 800αρια ευρω βγαινει η αναβάθμιση της spuhr, λιανικη με φπα. Προφανώς σε τιμη χοντρικης το κοστος θα ειναι 20-30% χαμηλοτερο

  Έχουμε παρα πολλα g3 ολοκαινουργια, τελειως αχρησιμοποιητα, που βγαίνουν απο τις αποθηκες καναδυο φορες το χρονο μόνο για καταμετρηση και παλι πισω. Φαντάζομαι εκείνα θα αναβαθμιστουν.

  Δηλαδη τι το καλυτερο θα έχει το τουρκικο τυφεκιο που παραγεται τωρα απο ενα αναβαθμισμενο-του κουτιου g3. Το ξερετε οτι στην πολιτικη αγορα της Αμερικής τα ελληνικά g3 θεωρουνται απο τα καλυτερα;

  Προφανως και θα πρέπει να αγοραστούν σκοπευτικα red dot, καθως και κρανη, αρβυλα εξαρτησεις σακιδια κλπ καθως και να εντατικοποιηθει η εκπαιδευση και να γίνει πιο ρεαλιστικη

  1. Τα κρανη-αρβυλα-εξαρτησεις-αλεξισφαιρα-σακιδια ειναι ονειρο ζωης για μενα (σε καθολικη εφαρμογη φυσικα). Δεν νομιζω βεβαια να προλαβω να το δω να γίνεται…. Δεν θα γινει ποτε γιατι στοιχιζει λιγο και μπορει να γινει απο ντοπιες επιχειρησεις, οποτε δεν θα προχωρησει ποτε.

 11. Ο φακος δεν νομιζω οτι χρειαζεται στα περισσοτερα σεναρια που μπορω να φανταστω, αλλωστε τα πιθανοτερα πεδια μαχης δεν απαιτουν CQB. Προτιμοτερη θα ηταν μια απλη διοπτρα η σκοπευτικο βοηθημα. Επισης, ο τ/φ δεν χρειαζεται μονο οπλο, αλλα και εξαρτυση, κρανος, αρβυλα.

 12. Ας σκεφτούν για αγορά η συμπαραγωγή του ισραηλιτικού φαβορί χ95 με το οποίο εξοπλίζονται οι Δυνάμεις Καταδρομών στην Κύπρο . Έχουν όλα όσα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο όπλο και πιο σημαντικό είναι ότι οι καταδρομείς που τα κρατούν είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. Η αναβάθμιση των g3 πιστεύω θα έχει μεγαλύτερο κόστος και λιγότερο αποτέλεσμα.σεβομαι τις απόψεις σας αλλά πρέπει να βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *