Στις 10 Μαΐου, δημοσιεύθηκαν πλάνα από επίδειξη της Τουρκικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών επί επιχειρησιακών αντικειμένων. Από το σχεδόν οκτάλεπτο βίντεο, θα μας απασχολήσει η εισαγωγή σε υπηρεσία mini επιθετικών drones και η τακτική χρησιμοποίηση αυτών στο πεδίο της μάχης.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Εως τώρα, τα project mini drones τουρκικής σχεδίασης που είχαν υποπέσει
στην αντίληψή μας, ήταν τα Kargu I/II και Alpagu της STM, και το Songar.
Μπορείτε να βρείτε παρουσίαση των τριών αυτών τύπων, εδώ.

Προσφάτως, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για ένα νέο mini drone της εταιρείας Savunma Troy . Πρόκειται για ένα εξαπτέρυγο mini drone το οποίο φέρει εξαπλό εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ. (που η κατασκευάστρια εταιρεία χαρακτηρίζει ως mini rockets) με εμβέλεια 2 χλμ, δραστικό βεληνεκές βομβίδας 100 – 500 μέτρα, και γόμωση κατά προσωπικού.

δείτε βίντεο εδώ .

Εκ πρώτης όψεως, τα τέσσερα αυτά mini drones, δεν διεκδικούν μερίδιο από τη δημοσιότητα που απολαμβάνει το ΤΒ2 του γαμπρού, όμως εκτιμούμε ότι θα πρέπει να απασχολήσει τα Επιτελεία μας.

Ωστόσο, σε υπηρεσία από τις τουρκικές δυνάμεις βρίσκεται μόνο το Kargu I/ II.

Στο βίντεο της επίδειξης των Πεζοναυτών που δημοσιεύθηκε, φαίνεται καθαρά η δράση ενός Kargu πάνω από παραθαλάσσια περιοχή. Το drone, καθοδηγείται στο στόχο και κατορθώνει να εκραγεί πλησίον αυτού.

Όμως, σε ανοιχτές πηγές, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την κατασκευάστρια εταιρεία STM, η οποία κατηγορείται για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης των Kargu II και επιπλέον, για την ύπαρξη πολλών σοβαρών προβλημάτων τα οποία δεν έχουν επιλυθεί.

Δείτε σχετικά printscreens πιο κάτω:

Συγκεκριμένα, από συζητήσεις που αλιεύθηκαν στο twitter, πριν αυτές αφαιρεθούν, τα προβλήματα εστιάζονται στην καθοδήγηση του drone στον στόχο καθώς αυτός χάνεται εύκολα, και η δυσκολία πτήσεως αναλόγως των καιρικών συνθηκών (κυρίως του ανέμου), καθώς και των συνθηκών ορατότητας (πτήση εν μέσω προπετασμάτων καπνού). Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν προβλήματα στη διατήρηση της τροχιάς πτώσεως – προσεγγίσεως του στόχου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα Kargu (που ονομάστηκαν Ι) παραδόθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Τ.Ε.Δ) πριν τρία χρόνια. Η αρχική παραγγελία αφορούσε 500 τεμάχια, από τα οποία είχαν παραδοθεί περί τα 136 Kargu I, ενώ τα υπόλοιπα άλλαξαν στην πορεία και αφορούσαν την έκδοση ΙΙ. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδόσεις ήταν η δυνατότητα που θα είχε η δεύτερη, να απομνημονεύει εδαφικά ανάγλυφα και να τοποθετούνται στη μνήμη αυτών πορείες πτήσεως με συγκεκριμένα σημεία.

Αυτό απεικονίζει και το βίντεο.

Ενώ ο τουρκικός τύπος ανέφερε με διθυραμβικά σχόλια την εισαγωγή σε υπηρεσία του Kargu I και η πλειοψηφία μιλούσε για τα «τουρκικά Harpy», τα δημοσιεύματα ξαφνικά σταμάτησαν, χωρίς από την πλευρά μας να μπορούμε να βρούμε μια επίσημη εξήγηση, γεγονός που δυσχέραινε την έρευνά μας σχετικά με την εξέλιξη των παραδόσεων των συστημάτων στις Τ.Ε.Δ.

Οι απαντήσεις λοιπόν ήλθαν από τις ανοιχτές πηγές και τις συζητήσεις που δημοσιεύονται σε αυτές μετά την 10η Μαΐου, στις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο.

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αυτών στον πόλεμο του Αρτσάχ γεγονός που δε φωτίστηκε αρκετά.  Υπάρχουν πολλοί που ρωτούν γιατί ο αριθμός των βίντεο με επιτυχίες των Kargu από τον πόλεμο αυτό, είναι τόσο μικρός.  Πιθανόν τα ποσοστά επιτυχίας να ήταν χαμηλά.

Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουμε κατά νου.

Το πόσο αποτελεσματικό είναι ένα οπλικό σύστημα, δεν καθορίζεται από τον αριθμό προπαγανδιστικών – διαφημιστικών βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αλλά είναι ένας απόλυτα μετρήσιμος δείκτης που εξάγεται από τον αριθμό των αποστολών που έχουν αναληφθεί σε σχέση με τις ολοκληρωμένες αποστολές και επιπλέον τις ολοκληρωμένες αποστολές σε σχέση με τις απώλειες.

Πέρα όμως από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα τουρκικής σχεδίασης συστήματα, είναι πολύ σημαντικό, τα Επιτελεία μας να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Οι γείτονες παρουσιάζουν όχι μόνο οριζοντιωμένη φιλοσοφία εισαγωγής μη επανδρωμένων συστημάτων, αλλά και καθετοποιημένη, με σκοπό να φτάσουν στο επίπεδο της Ομάδος.

Συστήματα σαν τα Kargu ή αυτά της Savunma Troy, έχουν ως στόχο να προσδώσουν στα Τμήματα που θα τα χρησιμοποιούν, τη δυνατότητα χτυπημάτων  έναντι του εχθρού, χωρίς να εμπλακούν σε μάχες εκ του συστάδην (στις σπηλιές του PKK ή σε επεισόδιο τύπου Ιμίων) ή δυνατότητα ταχείας – εγκαίρου καταστροφής των βαρέων αντιαρματικών (για παράδειγμα) εκτοξευτών που δεν επιχειρούν από οχυρωμένες θέσεις. Υπενθυμίζουμε, τις απώλειες σε Leopard 2A4 από τα ΑΤ των Κούρδων.

Επιπλέον τέτοιου είδους συστήματα, δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις φάσεις του αγώνα (Επίθεση και Άμυνα), αφού παράλληλα με το μικρό τους βάρος και μέγεθος επιτρέπουν σε τμήματα μεγέθους ομάδας να μεταφέρουν 2 ή 3 από αυτά. Το μικρό όμως βάρος και μέγεθος, αποτελεί ευχή και κατάρα, διότι συνεπάγεται  πολύ μικρές ποσότητες μεταφερόμενης εκρηκτικής ύλης, καθώς επίσης και απόλυτη εξάρτηση από τις συνθήκες που περιγράψαμε νωρίτερα.

Πως όμως αντιμετωπίζονται τέτοια συστήματα;

Έχουμε την εντύπωση, ότι δεν υπάρχει αναγνώστης ο οποίος θα διαφωνήσει με το ότι σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, η ένταση θα είναι τόσο μεγάλη, ο κορεσμός της Περιοχής Επιχειρήσεων στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα αλλά και στο κομμάτι της συγκέντρωσης δυνάμεων και λοιπών μέσων, δεν θα προσομοιάζει σε καμία άλλη σύγκρουση από αυτές που τα τελευταία χρόνια έχουμε παρακολουθήσει. Ούτε καν τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στο Ισραήλ.

Δεν είμαστε σίγουροι για το πόσα «τηλεκατευθυνόμενα» ΜΕΑ θα μπορέσουν τελικά να διατηρήσουν την επικοινωνία με το χειριστή όταν από την Ορεστιάδα ως το Καστελόριζο θα εκπέμπουν και θα εκτοξεύουν βλήματα ή θα δημιουργούν προπετάσματα καπνού, τα άπαντα.

Πέρα όμως από τα πιο πάνω, θεωρούμε ότι το ΓΕΣ θα πρέπει να μελετήσει την τοποθέτηση των βαρέων όπλων (κατ’ ελάχιστον, μιας και αυτά θα αποτελούν στόχους προτεραιότητας) σε θωρακισμένα οχήματα. Η αναμενόμενη εισαγωγή στο οπλοστάσιό μας των θωρακισμένων οχημάτων Μ1117, εφόσον ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει μια δεξαμενή φορέων για τα αντιαρματικά μας ή τα πολυβομβιδοβόλα μας που στην παρούσα φάση φέρονται επί αθωράκιστων οχημάτων.

 Επιπλέον, η χρήση μέσων δημιουργίας καπνού όπως καπνογόνες βομβίδες ή άλλα όμοια μέσα, θα μπορούσαν να τυφλώσουν τις απλές κάμερες που φέρουν τα mini drones.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προμήθεια βομβίδων των 40 mm  όπως των παρακάτω, καθότι στο Πεζικό είναι ενταγμένα βομβιδοβόλα του διαμετρήματος αυτού. Με την προμήθεια τέτοιων βομβίδων, αναβαθμίζεται και ο ρόλος των GMG  τα οποία θα μπορούν πλέον να αναλάβουν και αποστολές κάλυψης των επιγείων τμημάτων, από την απειλή των mini drones.

Τα πολυβομβιδοβόλα GMG είναι από χρόνια ενταγμένα στον Ε.Σ. Προμήθεια ειδικών κατά mini drones βομβίδων 40mm, θα σήμαινε άμεση υλοποίηση κάποιας ασπίδας προστασίας.
Βομβίδα 40 mm x 53, κατά mini drones της NAMMO (πηγή: Nammo )
Τομή της βομβίδας της ΝΑΜΜΟ (πηγή: ΝΑΜΜΟ)

Εν κατακλείδι,

είναι φλέγον ζήτημα η παρακολούθηση από τα Επιτελεία μας, όλων των νέων προγραμμάτων που τρέχει η τουρκική πολεμική βιομηχανία. Ακόμη και αν πολλά από τα τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα, ταλαιπωρούνται από βρεφικές ασθένειες, εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει από τώρα να έχουμε σχεδιάσει τους τρόπους αντιμετώπισης.

Comments

 1. Με τους κατάλληλους αισθητήρες, αυτά καταρρίπτονται και με πυροβόλα.
  Με σχετική προσοχή, δεν αποτελούν απειλή.

 2. Οι γείτονες κάνουν άλματα κι εμείς μόλις ξεκινήσαμε κάποια στοιχειώδη βήματα, μετά από σχετική αδράνεια για πάνω από 10 έτη. Ελπίζω όμως να δείξουμε προσαρμοστικότητα και ευελιξία, και να προετοιμαστούμε για τις σύγχρονες απειλές και απαιτήσεις, όχι για πόλεμο περασμένης εποχής, δύο ή τρεις δεκαετίες πριν: https://www.defence-point.gr/news/artiriosklirynsi-stis-promitheies-ton-enoplon-mas-dynameon-se-ena-systima-poy-antisteketai-se-oysiodi-allagi

  1. @ Konstantinos Zikidis

   Χρειαζεται ενδιαφερον και επιβλεψη απο την ηγεσια των Ενοπλων Δυναμεων, ωστε να πεισει την πολιτικη ηγεσια για το αναγκαιο του εγχειρηματος. Πολλα πραγματα ειναι πολυ ευκολο να γινουν, εαν υπαρχει οργανωση και χρηματοδοτηση.

   Ενα drone οπως τα Kargu μπορει να κατασκευαστει με 500-1000 ευρω και πανω, αναλογως των απαιτησεων μεταφορας φορτιου, εμβελειας, ικανοτητας χρησης σε κακες καιρικες συνθηκες κτλ. Η κατασκευη του λογισμικου ναυτιλιας και στοχοποιησης με χρηση τεχνικων τεχνητης νοημοσυνης μπορει να γινει σε 5-6 μηνες full time. Ποιος ο λογος να επενδυσει καποιος χρονο και χρημα για κατι που ισως να μην ενδιαφερει κανεναν, και το οποιο θα χρειαζεται εκτεταμενες δοκιμες κτλ.

   Αντιθετως εαν οι Ενοπλες Δυναμεις και η πολιτικη ηγεσια εχει τετοιες απαιτησεις, και ζητησουν τη συνεργασια Ελληνικων εταιριων και πανεπιστημιων, θα μπορεσουν να προχωρησουν πολυ γρηγορα.

   Οι Τουρκοι επενδυουν ολοκληρες δεκαετιες στην συμπαραγωγη οπλικων συστηματων, στην αποκτηση τεχνογνωσιας, στην εκπαιδευση του επιστημονικου και τεχνολογικου προσωπικου, και κατοπιν επενδυουν χρηματα στην αναπτυξη δικων τους συστηματων. Αντιθετως στην Ελλαδα διαχρονικα προτιμουμε απευθειας αγορες απο το εξωτερικο με ΜΗΔΕΝ βιομηχανικη συμμετοχη, συνεπως δεν επενδυουμε στις δικες μας δυναμεις.

   Ουσιαστικα χαρη σε αυτη τη νοοτροπια, προτιμουμε να εχουμε δεκαδες χιλιαδες κορυφαιους Ελληνες επιστημονες στο εξωτερικο αντι να δουλευουν και να προσφερουν στην Ελλαδα, και ταυτοχρονα να πληρωνουν φορους εδω και να αυξανεται το ΑΕΠ της χωρας. Αυτη η λογικη που ειχε επικρατησει για ολοκληρες δεκαετιες ειναι εντελως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για τη χωρα, και καποια στιγμη πρεπει να αναστραφει.

  2. τα βασικά προτερήματα μιας χώρας σχετικά μικρής, ομογενούς και δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας θα ανέμενε κανείς να είναι η ευελιξία των θεσμών και η ταχύτητα αποφάσεων και συντονισμού. Η ύπαρξη δε »ισχυρών πλειοψηφιών» και σχετικής πολιτικής σταθερότητας με πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα (δίχως γερουσίες, ουσιαστικό ρόλο ΠτΔ, κλπ) είναι χαρακτηριστικά που θα ανέμενε κανείς να συμβάλουν περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα δε, παραδοσιακά και τις χρυσές δεκαετίες της ανάπτυξης 50βάλε, διέθετε ιδιαίτερη ευελιξία (όπως εξακολουθεί και η εφοπλιστική/ναυτική οικογένεια, αλλά και γενικότερα καταδεικνύει η ράτσα μας με τις επιτυχίες σε ομαδικά και ατομικά σπόρ, και γενικότερα ανταγωνιστικά περιβάλλοντα ). Το πρόβλημα μάλλον λοιπόν εστιάζεται στην ατιμωρησία και την αλαζονεία ταγών με τρανό παράδειγμα το χτύπημα του χεριού και τη φωνή σε πολίτες που κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Οι ταγοί μας (εν- αντιθέση με τους πολίτες που υπηρετούν αγόγγυστα την θητεία τους και πληρώνουν φόρους χωρίς να έχουν πεζοδρόμια να περπατήσουν), υπηρετούν με το μεγαλύτερο βύσμα και θεωρούν δικαίωμα τους τα παιδιά τους να εξασφαλίζονται μετά δόξης, όπως και το να απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση απο το νόμο, απο την αστυνομική προστασία, κλπ. Το ΗΒ, αν και βασιλευόμενη δημοκρατία με αριστοκρατία, αν κάποιος δεν τηρεί τα στάνταρντ, απλά απολαμβάνει μια καλή ζωή (ακόμα και αν είναι μέλος της Β. οικογένειας), αλλά όχι δημόσιο βίο με δόξες και τιμές…μιλώντας τη γλώσσα κόστους- οφέλους, μάλλον, το λεγόμενο ‘πολιτικό κόστος’ έχει πολύ χαμηλό τίμημα σε σχέση με το αντίστοιχο ‘πολιτικό όφελος’ ατυχών επιλογών και αδράνειας.

 3. Υπάρχουν στην αγορά (commersial specs πάντα) νευρονικά δίκτυα σε chip τα οποία μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας με κόστος(~$100) και με μία(!!!) κάμερα με μεγάλο FOV μπορεί να κατευθυνθεί μέσα στον χώρο(+αναγνώριση αντικειμένων) εάν το νευρονικό δίκτυο επαιδευτεί σωστά. Επίσης ο LWIR αισθητήρας μία 160×80 pixel κάμερας κοστίζει (~$300) ενώ 2-3 χιλιάδεςδολλάρια παίρνεις 512×384 pixel LWIR αισθητήρα. Οι φίλοι μας απέναντι το έχουν καταλάβει αυτό και ετοιμάζουν μαζική παραγωγή τέτοιων αυτόνομων UAVs. Όταν θα σταλούν μαζικά αυτά τα UAVs δεν χρειάζονται επικοινωνία με την βάση, απλά θα επιτίθενται τυφλά σε ότι θεωρούν απειλή. Δεν νομίζω ότι μπορούν εύκολα να αναχαιτιστούν για ένα βασικό λόγο. Θα πρέπει πρώτα να τα «δεις» εγκαίρως ,με κάποιο τρόπο, και αυτό είναι μάλλον δύσκολο για τις μονάδες πρώτης γραμμής χωρίς προηγμένο εξοπλισμό, για να μην αναφαιρθώ στο επίδραση του ηθικού στο στράτευμα αφού δεν ξέρεις από θα σου έρθει, κυριολεκτικά.

  1. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ

   Εδω ο κοσμος κοιταζει με βλεμα στο παρελθον και οχι που θα ειναι τα πραγματα σε μερικα χρονια.

   Θα ειναι ΠΛΗΡΩΣ αυτονομα τα drone, loitering munitions , Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη κλτ.
   Θα γινεται απλη αναλυση με νευρωνικα δικτυα οπου θα εντοπιζουν την εικονα ενος αρματος μαχης, αυτοκινουμενου πυροβολου κτλ και θα προσβαλουν τους στοχους αυτοματα.

 4. Σμήναρχε έχουμε τα χάλια μας και το ξέρεις.
  Που είναι η στρατιωτική ηγεσία;
  Είχα προτείνει ένα φτηνό ΑΑ σύστημα με ένα φτηνό ραντάρ
  με τους εκτοξευτές ΜΚ-29 και πυραύλους ΑΙΜ-7 και ΑΙΜ-9
  και πυροβόλα των 6Χ20 από αεροσκάφη.
  Πλην του ραντάρ όλα τα άλλα τα είχαμε ακόμα και τα IFF.
  Αυτό πριν από 7-8 χρόνια.
  Τι να σου γράφω τώρα ;

  Δεν έχουμε χρήματα μας λένε μπούρδες μας λένε!

  Είχα προτείνει να σχεδιάσω έναν παρεμβολέα UAV.
  8-12 δέκτες που θα έψαχναν στης συχνότητες αυτόματα και 5-6 πομπούς που θα έκαναν
  της παρεμβολές στην συχνότητα που θα ανιχνεύαμε το σήμα.
  Αν έκαναν αλλαγή συχνότητας θα το αντιλαμβανόμαστε και θα κάναμε παρεμβολές
  στην νέα συχνότητα αυτόματα.
  Πόσο νομίζεις πως θα μας κόστιζε αγαπητέ Σμήναρχε η κατασκευή;
  Για 1.000+ κομμάτια για όλες την μονάδες μας.

  Το γράφω αυτό γιατί εσύ ξέρεις πόσο κοστίζουν τα ηλεκτρονικά.
  Έτσι είναι κύριε Δοιηκητά και σας λέω έτσι από σεβασμό και επειδή υπηρέτησα στην πολεμική αεροπορία.

  Το δεν γίνετε δεν μπορώ να το ξανά ακούσω δεν μας ενδιαφέρει τίποτα απολύτως τίποτα.

  ΥΣ Έκανα ένα προσχέδιο μελέτης για την τοποθέτηση 4 ραντάρ σε φρεγάτες, 3 ραντάρ σε κορβέτες και
  2 ραντάρ σε πυραυλακάτους.
  Έχω προχωρήσει στην προμελέτη και δεν ενδιαφέρετε κανείς στην Ελλάδα.
  Θα βάλεις δυο περιστρεφόμενα AESA ραντάρ και δυο Fixed Panel των 120 μοιρών που θα περιστρέφονται
  στον στόχο, μετά τον εντοπισμό του από τα περιστρεφόμενα ραντάρ.
  Σε ξεχωριστούς ιστούς ανά δυο με κάλυψη της 340 μοίρες του εμπρός πάνελ και 320 μοίρες του πίσω
  πάνελ ραντάρ γιατί υπάρχει η γέφυρα του πλοίου.
  Το ίδιο σύστημα με 1 περιστρεφόμενο 2 πάνελ και τους ίδιους πυραύλους θα είναι το ΑΑ σύστημα.

  Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεις οικονομία και βιομηχανικά ανταλλάγματα- παραγωγή
  60-80 ραντάρ στην Ελλάδα.
  Τους εξηγείς πως δεν είναι καλύτερα να έχεις το τεράστιο ιστό με τα 4 πάνελ γιατί
  δεν έχει καλύτερο επεξεργαστή και κοστίζει και δεν μπορεί να μπει σε μικρά πλοία.

  Αν βρεις κανέναν εδώ στην Ελλάδα Σμήναρχε που να μπορεί να συνεννοηθεί μαζί μου
  και να θέλει να κάνει κάτι, μακάρι να τον γνωρίσω και εγώ.

  Τους λες πως με 3 ραντάρ ακόμα και σε κορβέτες μπορείς να βάλεις SM-2
  και σου απαντούν δεν το έχει κάνει κανείς!

 5. A ναι να μην το ξεχάσω για τον εκτοξευτή βομβίδων χειρός που θα έπαιρνε
  την βομβίδα υψηλής ταχύτητας για ΑΑ και για ΑΤ ρόλο.
  Σιγά μην ενδιαφέρθηκαν οι από πάνω!

 6. Ευτυχως καποιοι η με διαβαζουν, η εχουν τις ιδιες σκεψεις, καθως παρομοια ιδεα για τη χρηση βομβιδοβολου πανω στα Μ1117 με πυρομαχικα Nammo ειχα γραψει εδω στο DefenceReview πριν απο 2 μηνες περιπου.

  https://defencereview.gr/anti-drone-ilektronikoi-pyrosolines-thermi/

  «Φιλοι, για τον κινδυνο που αντιπροσωπευουν τα μικρα UAV που πετουν σε χαμηλο υψος, δεν μπορουμε να βασιζομαστε μονο σε τεχνικες παρεμβολων επικοινωνιας, καθως μπορουν να εχουν καθοδηγηση αποκλειστικα με GPS, λειζερ κτλ.

  θα πρεπει να εχουμε υποψη μας οτι θα χρειαστει να χρησιμοποιησουμε και τεχνικες hard kill, δηλαδη
  μεσω της χρησιμοποιησης πυροβολων των 30-40 χιλιοστων με πυρομαχικα προσεγγισης οπως τα 3P της Bofors, AHEAD, Airburst Rheinmetal κτλ.

  Υπαρχει επισης η λυση χρησης πολυβομβιδοβολων των 40 χιλιοστων με παρομοια πυρομαχικα που εχει παρουσιασει η Νορβηγικη Nammo. Ειδικα εαν παραλαβουμε καποια στιγμη μεγαλους αριθμους απο τα τεθωρακισμενα Μ1117 που εχουν πανω πολυβομβιδοβολα των 40 χιλιοστων, θα ηταν μια σχετικα φτηνη και ευκολη λυση αντιμετωπισης των απειλων απο τα μικρα ΜΕΑ που πετουν σε χαμηλο υψος. Δειτε το παρακατω βιντεο που δειχνουν την καταρριψη μικρου drone απο το συστημα της Nammo

  https://www.youtube.com/watch?v=ugoXQdPSYAM

  1. Καλησπέρα G_P.
   ομολογώ πως δεν είχα διαβάσει την ανάλυσή σου. Θα τη μελετήσω όμως αμέσως. Αλλά όποιος σκεφτεί πρακτικά, θα συμπεράνει πως οι περιοχές αντιπαράθεσης μας με την Τουρκία, θα είναι υπερυψηλής έντασης. Δε γνωρίζω πόσα από αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα ΜΕΑ , θα κατορθώσουν να διατηρήσουν την επαφή με το σταθμό ελέγχου, πολύ απλά, διότι στο ΗΜ και οχι μονο , φάσμα θα γίνεται ο κακός χαμός.
   Εκτιμώ οτι ίσως οι λύσεις να είναι πιο απλές. Αυτόυ του στυλ δλδ. Στο άρθρο είχα γράψει και για πυρομαχικά 3P, αλλά τα υπάρχοντα πυροβόλα μας δε μπορούν να τα ρίξουν. ΕΠιπλέον δε μας έμειναν και πολλά L70/ L60. Θα ακολουθήσει ένα νέα άρθρο.

   1. @ Θεόδωρος Νικολοβγένης

    Φιλτατε, νομιζω οτι ειναι απολυτως λογικο συμπερασμα για οποιον σκεφτει το προβλημα με βαση τη λογικη.

    Υπαρχουν και τα πυροβολα του ΑΡΤΕΜΙΣ τα οποια μπορουν να κανουν χρηση των πυρομαχικων προεγγισης ΑΗΕΑD. Ακομη και αν εχουμε τα βομβιδοβολα για να καταρριψουμε τα ντροουν η τα περιφερομενα πυρομαχικα, θα πρεπει να μπορουμε να τα εντοπισουμε πρωτα, και χρειαζεται καποιου ειδους αισθητηρες, ειτε μικρα ρανταρ, η ηλεκτροοπτικα με υπερυθρες, η συνδυασμο τους.

    Τελος, σε μερικα χρονια τα ντροουν δεν θα χρειαζονται καν ανθρωπινη επικοινωνια και θα μπορουν να λειτουργουν πληρως αυτονομα. Επομενως η επενδυση μονο σε ΗΜ παρεμβολες δεν θα ειναι αποδοτικη μακροπροθεσμα. Οπως ειπα χρειαζεται απαραιτητα δυνατοτητα hard kill.

    Η δικη μου γνωμη ειναι οτι αυτου του ειδους τα συστηματα ειναι αμυντικης φυσης, και συνεπως αν και χρειαζονται, θα ειναι ΠΟΛΥ καλυτερα να επενδυσουμε χρηματα σε επιθετικα οπλα ωστε να μεταφερουμε τον πολεμο στο εδαφος του αντιπαλου.

    Η αμυνα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Μονο η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ συνιστα αποτροπη. Δηλαδη θα πρεπει να επενδυσουμε σε πυραυλικο πυροβολικο (ρουκετοβολα και βαλλιστικους πυραυλους) αλλα και σε κατευθυνομενους πυραυλους οπως ο Spike-NLOS και ALAS-C ωστε να γνωριζουν οι Τουρκοι οτι αν επιχειρησουν οποιαδηποτε χαζομαρα θα τους ισοπεδωσουμε τη μιση χωρα σε χρονο dt. Συστηματα οπως τα Ισραηλινα LORA, Lynx η τα Σερβικα Soumadija τα οποια εχουν εμβελεια 200-300 χιλιομετρα, ειναι φθηνα, εχουν μικρες απαιτησεις επανδρωσης και μπορουμε να κανουμε συμπαραγωγη στην Ελλαδα, θα μπορουσαν να ανεβασουν κατακορυφα τις επιθετικες δυνατοτητες σε Εβρο και στα Νησια του Αιγαιου.

    Οπως εχω ξαναγραψει, η αμυνα εινα σαν να παριστανεις τον σακο του μποξ. Θα σε δερνει ο αντιπαλος μερα νυχτα. Ποιον φοβασαι περισσοτερο, εναν σακο του μποξ, η εναν καλα εκπαιδευμενο μαχητη, ο οποιος μπορει να σε στειλει στο νοσοκομειο εαν τον προκαλεσεις??? Τον μαχητη φυσικα.

    Επομενως πρεπει να εχουμε τις δυνατοτητες ενος μαχητη, δηλαδη ικανοτητα συντριπτικης επιθεσης. Επομενως αγορες υποβρυχιων χωρις τορπιλες, αρματων μαχης χωρις πυρομαχικα και αεροσκαφη χωρις κατευθυνομενα stand-off οπλα, δηλαδη αυτα που καναμε τα προηγουμενα χρονια, ειναι απλα γελοιοτητες.

    1. G_P
     Συμφωνώ μαζί σου σε όλα. Όμως η ύπαρξη τέτοιου είδους βομβίδων στο οπλοστάσιό μας, δεν αποτελεί ένδειξη αμυντικοηενούς φιλοσοφίας.
     Τέτοιου είδους πυρκα τα τοποθετώ στο ίδιο επίπεδο με τα κράνη και τα αλεξίσφαιρα.. Δλδ κατηγορία : επιβίωση.
     Η μόνη λύση φυσικά είναι το επιθετικό Δόγμα.

 7. Ευτυχως καποιοι η με διαβαζουν, η εχουν παρομοιες σκεψεις, καθως παρομοια ιδεα για τη χρηση βομβιδοβολου πανω στα Μ1117 με πυρομαχικα Nammo ειχα γραψει εδω στο DefenceReview πριν απο 2 μηνες περιπου.

  https://defencereview.gr/anti-drone-ilektronikoi-pyrosolines-thermi/

  «Φιλοι, για τον κινδυνο που αντιπροσωπευουν τα μικρα UAV που πετουν σε χαμηλο υψος, δεν μπορουμε να βασιζομαστε μονο σε τεχνικες παρεμβολων επικοινωνιας, καθως μπορουν να εχουν καθοδηγηση αποκλειστικα με GPS, λειζερ κτλ.

  θα πρεπει να εχουμε υποψη μας οτι θα χρειαστει να χρησιμοποιησουμε και τεχνικες hard kill, δηλαδη
  μεσω της χρησιμοποιησης πυροβολων των 30-40 χιλιοστων με πυρομαχικα προσεγγισης οπως τα 3P της Bofors, AHEAD, Airburst Rheinmetal κτλ.

  Υπαρχει επισης η λυση χρησης πολυβομβιδοβολων των 40 χιλιοστων με παρομοια πυρομαχικα που εχει παρουσιασει η Νορβηγικη Nammo. Ειδικα εαν παραλαβουμε καποια στιγμη μεγαλους αριθμους απο τα τεθωρακισμενα Μ1117 που εχουν πανω πολυβομβιδοβολα των 40 χιλιοστων, θα ηταν μια σχετικα φτηνη και ευκολη λυση αντιμετωπισης των απειλων απο τα μικρα ΜΕΑ που πετουν σε χαμηλο υψος. Δειτε το παρακατω βιντεο που δειχνουν την καταρριψη μικρου drone απο το συστημα της Nammo.«

  Για να λειτουργει σωστε ομως χρειαζεται να συνδυαστει η με ρανταρ, η ηλεκτροοπτικο αισθητηρα και συστημα κατευθυνσης βολης.

  1. Για να λειτουργει σωστε ομως χρειαζεται να συνδυαστει η με ρανταρ, η ηλεκτροοπτικο αισθητηρα και συστημα κατευθυνσης βολης.

 8. Το βασικό εργαλείο των drones είναι η κάμερα. Χωρίς αυτήν ότι μπορεί να κάνει το drone, το πυροβολικό το κάνει πολύ καλύτερα.
  Όπου κάμερα και χειριστής, οπότε οι ηλεκτρονικές παρεμβολές στην επικοινωνία είναι επιβεβλημένες, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι προδίδουν την θέση του παρεμβολέα αμέσως. Πιο διακριτικό θα ήταν ένα δίκτυο από ραδιογωνιόμετρα που θα μπορούσαν να εντοπίζουν παθητικά τις εκπομπές των drones και να παρεμβάλουν διακριτικά μόνο την χρησιμοποιούμενη συχνότητα (η γαλλική ΠΑ προκήρυξε πρόσφατα για drones με σαρωτή και ραδιογωνιόμετρο γι’αυτήν την δουλειά).
  Αλλά κάτι πιο απλό και φτηνό είναι η οπτική παρεμβολή στην κάμερα του drone (με λέιζερ ή προβολέα). Από την φύση τους αυτές οι κάμερες δεν έχουν μεγάλο δυναμικό εύρος, και τυφλώνονται εύκολα. Οι παρεμβολείς θα μπορούσαν να είναι τηλεχειριζόμενοι ή και αυτόματοι. Το κόστος θα είναι βατό και θα μπορούν να διασπαρούν όπου κρίνεται, και η παρενόχληση θα δώσει χρόνο μέχρι να κινητοποιηθούν τα μέσα κατάρριψης.

 9. @Αγαπητοι φίλοι
  Η συσσώρευση συστημάτων του εχθρού είναι τρομερά δύσκολο να αντιμετωπιστεί ,χωρίς απαραίτητες προσθήκες στο οπλοστάσιο μας από συστήματά ,που αρκετοί φίλοι και ο αρθρογράφος αναφέρει…
  Προσωπικά σαν ομαδάρχης με την ομάδα μου έχουμε δοκιμασει κάποιες λύσεις οι οποίες όμως άπτονται στο να αποφύγουμε τον εντοπισμό μας ως πεζικαριοι ,ώστε να έχουμε τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από όλα αυτά
  που τριγυρνούν πάνω από τα κεφάλια μας.
  Πρεπει να προχωρήσουμε σε ενεργή αντιμετώπιση του προβλήματος,όπως σωστά αναφέρουν οι φίλοι.
  Και φυσικά δεν θα παίξουμε στα ζαριά για το αν θα καταφέρουν να τα διευθύνουν κάτω από έντονο ΗΜ φάσμα….
  Μπραβο για το ψύχραιμο και δομημένο άρθρο.
  Με εκτίμηση

  1. Αγαπητέ Fylax1970,

   ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.
   Επειδή κι ο γράφων προέρχεται από το ΣΞ, πρώτη του προτεραιότητα είναι να μεταφέρει τέτοιου είδους θέματα στα χαμηλότερα κλιμάκια, αυτά της 1ης γραμμής.
   Θα τα λέμε μήπως και ακούσει κάποιος.

 10. http://www.savage-corp.com/savage

  Υπάρχει και αυτή η λύση για να καταστρέψεις ένα ντρονς.
  Βλήμα φτηνό για να καταστρέψεις και UAV.
  Έχουν και αεροσκάφη καθέτου απογείωσης με 6 πυραύλους.

 11. Το ΓΕΕΘΑ πρεπει να κανει μια ολοκληρωμενη μελετη για την αντιμετωπιση drone,uav και αλλων «μοντερνων»απειλων οπως τα αιωρουμενα πυρομαχικα,ο ηλεκτρονικος πολεμος κτλ..η διαδικασια αυτη αφορα και τους τρεις κλαδους των ΕΔ..θα πρεπει να γινει η προμηθεια του σχετικου εξοπλισμου και να ακολουθησει η απαιτουμενη εκπαιδευση..

 12. @Θεοδωρος Νικολοβγενης
  Αδερφέ μου(επέτρεψε μου) που ήσουν τόσο καιρό και δεν έτυχε να διαβάσω άρθρο/ανάλυση σου!
  Πριν καμία ώρα είδα τα λινκ που μου έστειλες στο άλλο άρθρο με το τουρκικό drone και νιώθω λες και είσαι στο μυαλό μου.
  Μπραβο σου,να σε χαίρονται όσοι σ αγαπούν
  και να σε φοβούνται για το μυαλό σου οι εχθροί.
  Και να σε διαβάζουν και μερικοι κομπλεξικοί καληνυχτες μπας και ξεκολλήσουμε να δούμε άσπρη μέρα.
  Μην σταματήσεις να γράφεις!Εισαι Φύλακας.
  Με μεγάλη εκτίμηση

 13. Είμαι από τους πρώτους που συνήθως χλευάζουν τα και καλά σούπερ όπλα των Τούρκων που θα κάνουν την διαφορά κτλ.

  Και εξακολουθώ να το βλέπω έτσι, αλλά παράλληλα έχω πει και ότι κάνουν κάτι που είναι πολύ καλό και στο οποίο πάσχουμε εμείς.

  Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τεχνολογίες αυτές στην πρακτική τους εφαρμογή και πως μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν καλύτερα είτε για πληροφορίες ή για να κάνουν απευθείας ζημιά.

  Εμείς μοιάζει να έχουμε μείνει ακόμη στο γιουρούσι σύστεμ, ή σε τακτικές προ 30ετίας. Οι άλλοι σκέφτονται drone swarming και εμείς μαδάμε την μαργαρίτα αναφορικά με το ποια δικαιολογία θα είναι καλύτερη να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τρατών, ή να πάρουμε μερικά μινι drones της πλάκας να βγούμε και μερικές φωτό και μετά να τα βάλουμε στην αποθήκη ή άντε να τα βγάλουμε σε καμιά άσκηση να λέμε ότι έχουμε και εμείς.

  Είναι σαν να έχεις πάρει ένα τηλέφωνο υπερμοντέρνης τηλεφωνίας για να λές ότι έχεις σούπερ smartphone και να το χρησιμοποιείς μόνο για τηλέφωνα, vs έναν νεαρό που έχει εθιστεί (με την καλή έννοια) στην χρήση του, το νιώθει σαν προέκταση του εαυτού του και κάνει παπάδες που θα θεωρεί everyday task της πλάκας.

 14. Είμαι εδώ για να σας κάνω μια ανάλυση:
  http://www.savage-corp.com/aerial-launchers

  Πως φτιάχνουμε αυτό το μοντέλο καθέτου απογειώσεως.
  Οι κινητήρες υπάρχουν σε πολύ χαμηλή τιμή:

  https://hobbyking.com/en_us/power-systems/electric-motors/edf-motors.html?___store=en_us

  https://hobbyking.com/en_us/flysky-paladin-pl18-mode-2-2-4ghz-afhds3-18ch-radio-system-w-ftr10-and-ftr16s-receivers.html?
  Το σύστημα διεύθυνσης το βελτιώνεις με παρεμβάσεις.
  Με επιπλέον μονάδα ισχύος πομπός εμβέλειας από τα 3,6 χιλιόμετρα τα 50 χιλιόμετρα.
  Προσοχή για λύση ανάγκης σε βαλίτσα.
  https://www.youtube.com/watch?v=9P_4BY_PNZI
  Πως το έφτιαξε ένας το μοντέλο.

  queryID=cd7a671be46ed8a0a57cf3cfc570071d&objectID=83336&indexName=hbk_live_magento_en_us_products

  Οι 6 πύραυλοι ζυγίζουν 13,5 κιλά

 15. Αγαπητέ Γιώργο Δικαιος
  Αλλη μια απόδειξη γιαυτα που λέμε!
  Όταν μπορεί ένας νεαρός κινεζος στο σπίτι ,στο σαλόνι να φτιάξει κάτι σαν αυτό με έναν εκτυπωτή και πέντε πράγματα από το ελεύθερο εμπόριο η οι άλλες παρέες στην Αμερική στο γκαράζ να στέλνουν πυραύλους σχεδόν σε τροχιά,αποδεικνύεται ότι απλα δεν ενδιαφέρονται και δεν ήθελαν τόσα χρόνια να φτιάξουν κάτι χρήσιμο.
  Διαβάστε και τις υπόλοιπες αναλύσεις του αγαπητού Θεοδωρου Νικολοβγενη,εγώ πραγματικά ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που αποδομεί τα γεωπολιτικά και στρατηγικά παραμύθια που σερβίρουν τον Έλληνα ,εδώ και στην Κύπρο.
  Είδες και στο άρθρο του Ευθυμιου Λαζου το πυροβόλο στο HMMWV.Δηλ εδώ οι δικοί μας θα μας τρελάνουν.Ποσο δύσκολο ήταν αυτό και έχουμε τα αδέρφια μας πυροβολητες και ολμιστες ακόμα με τα φτυάρια και τους κασμάδες ,να κάνουν μια βολη και τέρμα!Θα γίνουν αμέσως αντιληπτοί και θα κινδυνεύσουν να βληθουν!
  Με εκτίμηση

 16. Όπως έχω γράψει φύλακα το να βάλεις σε ένα φορτηγό ένα πυροβόλο των
  105 χιλιοστών είναι κάτι το πανεύκολο.
  Ακόμα και σε ένα φτηνό όχημα 6Χ6 μπαίνει με 9 στηρίγματα και όχι 4!
  Ναι με 10 στηρίγματα δεν έχεις κανένα πρόβλημα αν και μπορώ να βάλω και παραπάνω δυο εμπρός.
  Με υδραυλική κίνηση με ένα ή με δυο μοτέρ ή με σεβρομηχανισμούς.

  Κάνουν λες και βλέπουν εξωγήινους έλεος πια!
  Ένα μοτεράκι χρειάζεται και ένας σωλήνας με βόλτες στρίβει και κατεβαίνει.
  Αν βάλεις 4 θα σπάσουν οι βόλτες κατά την βολή.
  Δεν γίνετε σου λέμε με 4 στηρίγματα.
  Τους το εξηγείς αλλά τα τούβλα δεν απαντάνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *