Η απουσία των ελληνικών μαχητικών σημάδεψε βαθύτατα τη φετινή στρατιωτική παρέλαση στη Κύπρο. Το ζήτημα της αποστολής ελληνικών αεροσκαφών στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εθνικές προεκτάσεις καθώς με την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών η χώρα μας έστελνε ένα έμπρακτο μήνυμα πως η Κύπρος είναι δίπλα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέραμε σε προγενέστερη ανάρτηση μας η ακύρωση της πτήσης των ελληνικών μαχητικών οφείλεται στην έντονη τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο η οποία προβλημάτισε την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με την ψευδή πεποίθηση πως η Ελλάδα θα έστελνε μήνυμα κλιμάκωσης απέναντι στη Τουρκία. Πρόκειται για αντίληψη που επιβεβαιώνει τον αρχικό τίτλο του κειμένου: φοβικά σύνδρομα. Σύμφωνος ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χριστοδούλου ακύρωσαν την προγραμματισμένη πτήση των ελληνικών F-16.

Η FOS των Mirage ακόμα περιμένει…

Πράγματι, η Τουρκία είχε έντονη αεροναυτική παρουσία και δραστηριότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα ελληνικά φτερά δεν θα έπρεπε να πετάξουν πάνω από την διχοτομημένη και σκλαβωμένη Λευκωσία. Δηλαδή τι θα γίνονταν εάν πήγαιναν τα ελληνικά αεροσκάφη; Εμπλοκές; Αυτό δηλαδή που γίνεται στο Αιγαίο εδώ και 40 χρόνια! Μήπως θα μας τα κατέρριπταν;

Ανοησίες και δικαιολογίες από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που σύρθηκε σε μια πολιτική ηττοπάθειας από τη Τουρκία. Έχουμε αναγάγει τον κατευνασμό και την υποχωρητικότητα σε επίσημο δόγμα εξωτερικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας. Ανεχθήκαμε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις και πέρασε τώρα στις υπερπτήσεις. Πλέον παρακολουθεί με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη κάθε ελληνική δραστηριότητα σε ξηρά και θάλασσα. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο που προκαλούν με κάθε τρόπο και η Ελλάδα δεν τολμά να ακυρώσει ούτε τα δήθεν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Καταπίνουμε κάθε πρόκληση της Τουρκίας. Τα τουρκικά γεωτρύπανα είναι πάλι έτοιμα να ξεκινήσουν νέο γύρο γεωτρήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ. Και η Ελλάδα φυσικά απούσα. Η Ελλάδα που δεν τολμά να καταρρίψει ούτε τουρκικό drone που πετά πάνω από τον Στόλο.

Και τα «214» ακόμα περιμένουν τορπίλες…
Και οι ΜΕΚΟ ακόμα περιμένουν εκσυγχρονισμό…

Τώρα μαθαίνουμε πως προγραμματίζεται έκτακτη άσκηση στη Κύπρο από την ΠΑ ώστε να στείλουν μήνυμα σε μια αδίστακτη Άγκυρα. Τη στιγμή που η Τουρκία προκαλεί η ΠΑ εκπέμπει SOS. Οριακές διαθεσιμότητες όλων ιπτάμενων μέσων, ανύπαρκτα εξοπλιστικά και κύμα δεκάδων αποστρατειών χειριστών σε σημείο να κάνουμε ανταγωνισμό με τη Τουρκική Αεροπορία και το πογκρόμ Ερντογάν. Ή να αναφέρουμε το μείζον ζήτημα της αεροπορικής εκπαίδευσης: πόσες ώρες βάζει ένας χειριστής σήμερα;

Να γράψουμε πάλι τα ίδια;

Για τη FOS των Mirage και τα F-4; Για τα Τ-6; Μήπως για τα ΑΣΕΠΕ και τα μεταγωγικά; Ή για τα Super Puma;

Και μετά βγαίνει ο πρώην ΥΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης και λέει για F-35. Μήπως ζούμε σε παράλληλο σύμπαν; Έχουμε αντιληφθεί τις προτεραιότητες;

Ήρθε και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ να τονίσει πως δεν θα γίνει καμία αύξηση θητείας… Είπαμε: όλα τα μετράμε με γνώμονα το πολιτικό κόστος και τις ψήφους.  

Εξάλλου όπως είχε αναφέρει ένας «τιτάνας» πρώην πολιτικός παράγοντας σε έναν ανώτατο αξιωματικό του ΠΝ «μήπως θα γίνει και πόλεμος»;   

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η προσάραξη της Φρεγάτας «ΕΛΛΗ». Μια άτυχη στιγμή που αμαύρωσε τον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ. Αλλά σαν πολλά ατυχήματα δεν έχουν μαζευτεί τώρα τελευταία; Μια η Λέρος που την ξεχάσαμε, μια η προσάραξη. Κάτι δεν πάει καλά στο ΠΝ. Καθόλου καλά όμως.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία βομβαρδίζει στη Συρία και ανοίγεται για πολλοστή φορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μήπως ξεχάσαμε πως στην Κύπρο η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη; Όμως πως να έχει λόγο η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο όταν δεν διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ;

Η Ελλάδα από την άλλη; Αρκείται σε πολύ ωραίες και εντυπωσιακές τελικές φάσεις του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ αλλά από ουσία μέχρι τώρα λίγα πράγματα. Πολύ λίγα. Εξαιρετικές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη από το πεδίο ασκήσεων – βολών ΑΕΤΟΥ της Αλεξανδρούπολης για το «ξίφος» και το «δόρυ» που είναι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται έργα και πράξεις. Τέτοια είναι να πέσουν υπογραφές για εκσυγχρονισμούς συστημάτων και συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του υλικού.

Αλλά ξεχάσαμε. Έχουμε και στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Περιμένουμε βέβαια να μάθουμε τα ανταλλάγματα που πήραμε γιατί ως τώρα ΤΙΠΟΤΑ το συγκεκριμένο. Η ερώτηση είναι ζητήσαμε;

Και έτσι οδηγούμαστε και πάλι στον αρχικό τίτλο: φοβικά σύνδρομα.

Ας προσέξουμε μόνον γιατί και ο Νέβιλ Τσάμπερλεν υπέγραψε τη συμφωνία του Μονάχου αλλά ο Β παγκόσμιος δεν αποφεύχθηκε από τον αγγλοσαξονικό κατευνασμό και υποχωρητικότητα.

Έτσι και η Ελλάδα με τη Τουρκία… Στρουθοκαμηλισμός, κατευνασμός, υποχωρητικότητα. Και η μη αποστολή των ελληνικών F-16 ήταν μια τέτοια περίπτωση.

Με το θράσος των Τούρκων και το αίσθημα αλαζονείας και υπεροψίας που τους δημιουργήσαμε θα στήσουν γεωτρύπανα έξω από τον Πρίνο της Καβάλας. Καλλιεργήσαμε πεποίθηση νίκης στη Τουρκίας απόρροια της μη αντίδρασης μας σε όλες τους τις προκλητικές ενέργειες. Είτε είναι drones είτε γεωτρύπανα.

Ας αλλάξουμε λοιπόν άμεσα ρότα γιατί αλλιώς θα προσαράξουμε και εμείς σαν την «ΕΛΛΗ» και τον «ΚΑΝΑΡΗ»…