Είναι μοιραίο, φαίνεται, τούτη η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μας εκπλήσσει σε κάθε ευκαιρία. Είτε πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα, είτε για το Ιράν, είτε για την ισλαμική Τουρκία. Η τελευταία μας επηρεάζει άμεσα, ίσως μας επηρεάσει και καταλυτικά…

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL

Μετά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μας φλόμωσε με ψέματα και μετά τις διορθωτικές δηλώσεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων, ήρθε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ και τα …«ισοπέδωσε» όλα…

Αφού έστειλε θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, προδιαθέτοντας για καλές εξελίξεις -ειδικά αν η Τουρκία μετά τις εκλογές δυναμιτίσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Αμερική, έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, και για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, όπως και για την μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία, που περιλαμβάνει πρωτίστως το αμερικανικό υπερόπλο στον αέρα, τα μαχητικά F-35.

Είπε συγκεκριμένα (και στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύσαμε και βίντεο των δηλώσεων του, για τους δύσπιστους): «Η τουρκική πλευρά, θα πρέπει να αναμένει ότι αν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35».

Ο κ. Μίτσελ, που είχε πάει πρόσφατα στην Άγκυρα, όπου είχε τύχει υποτιμητικής υποδοχής επιστρέφοντας έντονα εκνευρισμένος στην Ουάσιγκτον, θύμισε και κάτι άλλο, που ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου το προσπερνά σφυρώντας αδιάφορα.

Ότι η αγορά των S-400 αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του αμερικανικού νόμου CAATSA (που αφορά την αντιμετώπιση, μέσω κυρώσεων, των εχθρών της Αμερικής). Με βάση αυτό το νόμο οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους αμερικανικούς όρους και κανόνες.

Ο Αμερικανός υφυπουργός δεν έκρυψε τα λόγια του, μιλώντας στο συντηρητικό Ίδρυμα Heritage, που βρίθει από επικριτές της Τουρκίας. Είπε: «Καταστήσαμε σαφές σε όλες τις επαφές μας με τους Τούρκους αξιωματούχους ότι αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο».

Η τελευταία φράση αποτελεί ξεκάθαρη απειλή. Είναι φανερό ότι ο κ. Μίτσελ ήταν αυτός που πήρε την εντολή από τα ψηλά δώματα της κυβέρνησης Τραμπ, να …«αποχαιρετίσει» τον υπερφίαλο Τσαβούσογλου με έντονες προειδοποιήσεις. Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας επανήλθαν δυναμικά και ο Αμερικανός υφυπουργός στην ουσία καλύπτει τους βουλευτές και γερουσιαστές, που υποτίμησε με τις δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου. Βασικά αυτό που έκανε ήταν να τους απαξιώσει, βασιζόμενος στον «οδικό χάρτη», που υποτίθεται κέρδισε από τον κ. Πομπέο.

Σε άλλες ειδήσεις της ιστοσελίδας μας θα διαβάσετε όλη την αλήθεια για το θέμα των Κούρδων της Συρίας. Τα τουρκικά «κέρδη» είναι ασήμαντα. Διότι τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, συγκρούονται με τα τουρκικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου ξεχνά ότι η αγορά των ρωσικών S-400 αποτελεί αντιαμερικανική και αντινατοϊκή συμπεριφορά. Δεν θέλει να θυμάται επίσης ότι η Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, έχει κτυπηθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις από την 27η Οκτωβρίου 2017.

Με λίγα λόγια, η Αμερική απαγορεύεται από τους δικούς της νόμους να κλείσει τα μάτια και να επιτρέψει στην Τουρκία να αγοράσει συστήματα που δεν είναι συμβατά με τον οπλισμό του ΝΑΤΟ. Είναι αδύνατον. Θα φτύσουν στα μούτρα τους οι Αμερικανοί αν το πράξουν. Και πρόεδρος της Αμερικής είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, όχι ο «μαλακός» Μπάρακ Ομπάμα, που ευθύνεται για τη στάση του κ. Ερντογάν έναντι των ΗΠΑ.

Το μήνυμα των Αμερικανών, όπως το μετέφερε ο κ. Μίτσελ επίσημα και δημόσια, είναι ότι:

-Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να σεβαστεί τις συμφωνίες που υπέγραψε με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

-Επίσης πρέπει να διακόψει τη στρατηγική και στρατιωτική συμμαχία της με τη Ρωσία και το Ιράν.

-Και να σταματήσει να απειλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

Είπε σχετικά αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές εναντίον της κυπριακής ΑΟΖ: «Η Αμερική συνεχίζει να στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της».

Η αμερικανική κυβέρνηση, τόνισε, «έχει ενημερώσει με σαφήνεια την Άγκυρα ότι η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Βεβαίως, δεν πρέπει να ανεβούμε στην… Ακρόπολη και να πανηγυρίζουμε. Οι Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό μαντρί. Μας το λένε σε κάθε περίσταση, το τόνισε και ο κ. Μίτσελ. Αλλά δεν θα το πράξουν με κάθε τίμημα και εις βάρος των συμφερόντων των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι είναι αυτοί που πρέπει να συνέλθουν και να υποκύψουν.

Η αμερικανική θέση, όπως την περιέγραψε ο κ. Μίτσελ είναι αυτή: «Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά. Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να παρακολουθούν και να αναλύουν ορθά όσα συμβαίνουν μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας. Τις ενδιαφέρουν οι συγκρούσεις των Αμερικανών και των Τούρκων, καθώς επηρεάζουν και την Ελλάδα και την Κύπρο. Χωρίς να συμπεριφέρονται με δουλοπρέπεια, πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις σχέσεις τους με την Αμερική, η οποία αναζητά νέους, και πάνω απ’ όλα, πιστούς συμμάχους.

Τελειώνοντας αυτό το κείμενο, αναφέρω τι είπε ο κ. Μίτσελ για την Ελλάδα, δίνοντας το στίγμα για την «επόμενη μέρα» εάν οι Τούρκοι τα σπάσουν με τις ΗΠΑ, όπως αναμένεται: «Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως έναν πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια… Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει μια στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε».

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL