Η ισραηλινή Rafael ανέπτυξε ένα νέο ολοκληρωμένο αντιαεροπορικό σύστημα με καινοτόμα επιχειρησιακή αντίληψη. Το σύστημα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, στη διεθνή έκθεση «EUROSATORY 2018» (Γαλλία, 11-15 Ιουνίου), βασίζεται στο εν υπηρεσία σύστημα Iron Dome, το οποίο, σύμφωνα με τους ισραηλινούς έχει καταφέρει 1.700 αναχαίτισης και 90% επιτυχία. Το Iron Dome είναι σύστημα C-RAM (Counter-Rocket, Artillery and Mortar).

Το νέο σύστημα συνδυάζει το Iron Dome με αντιαεροπορικά βλήματα πολύ μικρού βεληνεκούς για την προστασία μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων ή κρίσιμων στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τη Rafael μια πυροβολαρχία αποτελούμενη από έξι συστήματα μπορεί να προστατεύσει μια πόλη μεσαίου μεγέθους.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα αντίληψης πότε η επερχόμενη απειλή κινείται προς κατοικημένη περιοχή ή πρόκειται να καταπέσει στη θάλασσα ή σε μη-κατοικημένη περιοχή. Συνεπώς μπορεί να επικεντρωθεί στην αναχαίτιση των πραγματικών απειλών. Έτσι μειώνεται το κόστος χρήσης και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας.

Το σύστημα είναι αποτελεσματικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και στη χαμηλή νέφωση, τη πυκνή βροχή, τις ανεμοθύελλες και την ομίχλη, ενώ μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους. Υπενθυμίζουμε ότι το Iron Dome έχει ελάχιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα και μέγιστο 70 χιλιόμετρα.