Ο Γενικός Διευθυντής της TAI (Turkish Aerospace Industries), Temel Kotil, ανακοίνωσε ότι το όνομα του υπό ανάπτυξη επιθετικού ελικοπτέρου ATAK-2 θα είναι T-629, «6» από το αρχικό ψηφίο του υπό ανάπτυξη ελαφρού ελικοπτέρου T-625 Gökbey και «29» από τα δύο τελευταία ψηφία του T-129. Η σχέση του T-629 με τα T-625 και T-129 έγκειται στο ότι για λόγους μείωσης του κόστους και του χρόνου ανάπτυξης τα τρία (3) ελικόπτερα θα μοιράζονται υπό-συστήματα, όπως οι έλικες και το σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Η υιοθέτηση κοινών συστημάτων δεν θα μειώσει μόνο το κόστος και τον χρόνο ανάπτυξης του T-629, αλλά θα ενισχύσει και την ομοιογένεια, άρα θα απλοποιήσει και θα μειώσει τις απαιτήσεις και τις δαπάνες τεχνικής υποστήριξης.

Ο Temel Kotil δήλωσε επίσης ότι οι εργασίες σχεδίασης του T-629 ολοκληρώθηκαν και ότι η πρώτη πτήση του προγραμματίζεται για τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021. Υπενθυμίζουμε ότι συμβόλαιο ανάπτυξης του T-629 υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Θα είναι ένα ελικόπτερο με μέγιστο βάρος απογείωσης οκτώ (8) τόνους. Στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξη του T-629 σε υπηρεσία το 2024. Συνολικά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως ο Στρατός και η Χωροφυλακή, έχουν εκφράσει ανάγκες για 53-58 T-629.

Comments

  1. Το θετικό για εμάς είναι ότι λόγω της απαίτησης για ομοιογένεια στον τουρκικό σχεδιασμό αυτό σημαίνει ότι δεν θα δούμε μια έκδοση κοντά στις επιδόσεις των apache( σε επίπεδο μεταφορικής ικανότητας μιλάμε πάντα καθώς στα ηλεκτρονικά μιλάμε για μεγάλες διαφορές-εκτός και αν κάποιος νομίζει ότι η Τουρκία έχει ανώτερη τεχνολογία από ΗΠΑ). Επομένως για εμάς θα έπρεπε η ΑΣ να ζητήσει υλικά για αναβάθμιση των -Α σε επίπεδο -D , προμήθεια ακόμα 3-6 longbow ραντάρ, να ζητήσει ακόμα 8-10 ελικόπτερα έκδοσης -D και hellfire-L (έστω και σε σχετικά μικρό απόθεμα) και να δημιουργηθούν τρία τάγματα επιθετικών ελικοπτέρων μαζί με τα KIOWA( 12 apache και 12 KIOWA με 3 longbow ανά τάγμα) που μαζί με έναν σοβαρό εκσυγχρονισμό των ειδικών δυνάμεων(εδώ μπαίνουν και τα αμφίβια σκάφη νέα γενιάς εκτός των υλικών) θα δημιουργήσουν μια πανίσχυρη δύναμη αποτροπής σε νησιά και Έβρο.

      1. Θα ήταν τραγικό να μην επενδύσουμε αν ειδικά εξετάσουμε την κατάσταση του ΕΣ, δλδ λειψανδρία, τεράστιο όγκο πυρός της Τουρκίας, πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των KIOWA συν την απόσυρση των -D που σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν οι ΗΠΑ. Άλλωστε όπως γράφω μιλάμε για ουσιαστικά συμπλήρωση όχι για κάτι καινούργιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *