Στασιμότητα και αδράνεια καταγράφεται στην ενεργοποίηση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για εγκληματική απόφαση της σημερινής ηγεσίας που αδιαφορεί επιδεικτικά και σταθερά ως προς τις Ειδικές Δυνάμεις και τις λοιπές δυνάμεις αεροναυτικού επιπέδου που εμπλέκονται στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Πρόκειται για τις γνωστές ασκήσεις τύπου ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ. Τελευταία φορά ήταν Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ έχει αντιδράσει εντόνως σε ασκήσεις τέτοιου χαρακτήρα με τη πρόφαση ότι αποτελούν κλιμάκωση στις τουρκικές ενέργειες η προκλητικότητα των οποίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ αντέδρασε σε μέτρα που ήθελε να λάβει το ΓΕΣ ως προς την αντιμετώπιση των τελευταίων τουρκικών ενεργειών λέγοντας πως αποτελούν κλιμάκωση.

Οι ασκήσεις τύπου ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ έστελναν το μήνυμα της ετοιμότητας και της άμεσης ανταπόδοσης. Πλέον σταμάτησαν. Άλλη μια αιτία είναι οι ευθυνοφοβία. Και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να συμβεί ένα ατύχημα που θα το χρεωθεί. Όμως δεν είναι μόνον η ευθυνοφοβία και η αντίδραση της Τουρκίας. Είναι και οι διαθεσιμότητες του υλικού.

Εδώ πρέπει να προστεθεί και η εμπάθεια προς τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας η 31 ΜΕΕΔ έκανε υπηρεσίες περιπόλου λες και είναι μονάδα πεζικού σε νησί της ΑΣΔΕΝ. Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι η 31 ΜΕΕΔ είναι Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων και όχι Μοίρα Άμυνας Φρούρησης.

Οι ασκήσεις αυτές προσέφεραν διαρκή lessons learned τόσο στα επιτελεία όσο και στις εμπλεκόμενες δυνάμεις. Από την ενεργοποίηση των δυνάμεων αεράμυνας μέχρι τις ασκήσεις στη Δοκό της Ύδρας ανακατάληψης βραχονησίδας. Αυτές οι ασκήσεις μόνον οφέλη είχαν τόσο στη προβολή ισχύος σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο αλλά και σε τακτικό και επιχειρησιακό. Μεγάλος όγκος δυνάμεων συντονίζονταν και καλλιεργούνταν πνεύμα συνεργασίας, συνέργιας και διακλαδικότητας.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει να επαναφέρει αυτού του τύπου τις ασκήσεις σε τακτική βάση.

Να τονιστεί ότι είχε αντιδράσει μέχρι και η Αλβανία με διάβημα από το Αλβανικό ΥΠΕΞ σε παλαιότερη άσκηση με ενεργοποίηση της Δύναμης «ΔΕΛΤΑ» στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Και φυσικά από τότε έχουμε να δούμε εκεί άσκηση στην Ήπειρο. Κι όλα τη στιγμή που το Αλβανικό κράτος γκρεμίζει και ισοπεδώνει ελληνικές εκκλησίες.

Από παλαιότερη άσκηση.