Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαλίμπ Αμπασί, μεταξύ άλλων συζήτησε και για δύο εξοπλιστικά προγράμματα που «τρέχουν» για το Πακιστάν και τα οποία διεκδικεί η Τουρκία. Πρόκειται για τα προγράμματα απόκτησης επιθετικών ελικοπτέρων και κορβετών.

Μάλιστα, στις 22 Οκτωβρίου, ο Πακιστανός Πρωθυπουργός επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries) και πέταξε με ένα T-129. Μετά την πτήση ο Αμπασί δήλωσε ότι «το Πακιστάν διαπραγματεύεται με την Τουρκία τους όρους της προμήθειας του ελικοπτέρου», υπενθυμίζοντας και υπογραμμίζοντας την προμήθεια της Τουρκίας των 52 αεροσκαφών αρχικής εκπαίδευσης Super Mushshak από το Πακιστάν.

Εκτός από το πρόγραμμα των επιθετικών ελικοπτέρων ο Αμπασί αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προμήθεια τεσσάρων κορβετών τύπου MILGEM. Υπενθυμίζουμε ότι το Πακιστάν έχει υπογράψει LOI για τις MİLGEM (Letter-of-Intent). Σύμφωνα με τη LOI, εφόσον το πρόγραμμα τελεσφορήσει, οι πακιστανικές MILGEM θα ναυπηγηθούν στο Πακιστάν στα ναυπηγεία KSEW (Karachi Shipyard & Engineering Works).

Για να ενισχύσει τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την προμήθεια με χαμηλότοκο δάνειο ύψους $ 400.000.000. Η απόφαση της Άγκυρας για τη χορήγηση του δανείου ήρθε ως αποτέλεσμα της επιλογής του Πακιστάν να υπογράψει σύμβαση με την Κίνα για την ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών. Παράλληλα, η Κίνα δήλωσε ότι διεκδικεί και το πρόγραμμα των κορβετών, κάτι που θορύβησε ως φαίνεται την Άγκυρα.

Εάν τελικά το πρόγραμμα τελεσφορήσει θα είναι το τρίτο ναυτικό πρόγραμμα που αποσπά η Τουρκία από το Πακιστάν, μετά το πρόγραμμα ναυπήγησης ενός πλοίου γενικής υποστήριξης και το πρόγραμμα αναβάθμισης των υποβρυχίων τύπου Agosta-90B.