Τα τελευταία 35 περίπου χρόνια, τα κάθετα συστήματα εκτόξευσης πλοίων (VLS : Vertical Launch System) έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη μεταμόρφωση του ναυτικού πολέμου. Επιτυγχάνοντας εξαιρετικές επιδόσεις και έχοντας μεγάλη ευελιξία, τα συστήματα αυτά έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι ναυτικοί διοικητές αντιλαμβάνονται τα ναυτικά πυραυλικά συστήματα, διότι πλέον μπορούν να προσβάλουν πολλαπλούς στόχους ταυτόχρονα στον αέρα, τη θάλασσα, επί και υπό, και την ξηρά. Σήμερα, τα συστήματα VLS είναι επιθυμητά από όλα τα πολεμικά ναυτικά του κόσμου και αποτελούν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού των πολεμικών πλοίων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων (4) νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Όποιο πλοίο κι αν επιλέξει τελικά το ΠΝ, αναγκαστικά θα επιλέξει ή το αμερικανικό σύστημα Mk.41 VLS ή το ευρωπαϊκό σύστημα SYLVER (Système de Lancement Vertical). Στο πρώτο μας άρθρο θα παρουσιάσουμε το Mk.41, ενώ θα ακολουθήσει και η παρουσίαση του SYLVER (στο ίδιο άρθρο θα υπάρχει και αναφορά στο ADL της BAE Systems, για λόγους πληρότητας του αφιερώματος στα συστήματα κάθετης εκτόξευσης πλοίων).

Στο Αμερικανικό Ναυτικό, το σύστημα Mk.41 είναι συνδεδεμένο με το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS των πλοίων κλάσης «Ticonderoga», «Arleigh Burke» και «Zumwalt». Και οι τρείς (3) κλάσεις πλοίων έχουν μεγάλο αριθμό κελιών (122 τα «Ticonderoga», 90-96 τα «Arleigh Burke», ανάλογα της παλαιότητας τους και 80 «Zumwalt», της έκδοσης Mk.57 VLS). Να σημειωθεί ότι το AEGIS έχει αναπτυχθεί και στην χερσαία έκδοση (AEGIS Ashore) με ραντάρ έκδοσης AN/SPY-1 και βλήματα τύπου RIM-161 SM-3 (Standard Missile-3). H έρευνα για την ανάπτυξη κάθετων συστημάτων εκτόξευσης ξεκίνησε από το Αμερικανικό Ναυτικό τη δεκαετία του 1960 και συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ως αντίληψη, το Mk.41 ολοκληρώθηκε το 1976 και στη συνέχεια ξεκίνησε η σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή του. Αρχικά, τα Mk.41 σχεδιάστηκαν προκειμένου να φιλοξενούν βλήματα της οικογένειας SM και αργότερα βλήματα προσβολής στόχων εδάφους Tomahawk. Οι πρώτοι εκτοξευτές Mk.41 εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1986 (στο πλοίο CG-52 «Bunker Hill», κλάσης «Ticonderoga»). (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Στο Αμερικανικό Ναυτικό το Mk.41 είναι συνδεδεμένο με το σύστημα διαχείρισης μάχης AEGIS των πλοίων κλάσης «Ticonderoga» (πάνω), «Arleigh Burke» (μέση) και «Zumwalt» (κάτω). Και οι τρείς κλάσεις πλοίων έχουν μεγάλο αριθμό κελιών (122 τα «Ticonderoga», 90-96 τα «Arleigh Burke», ανάλογα της παλαιότητας τους και 80 τα «Zumwalt», της έκδοσης Mk.57 VLS).

Αυτό που ήθελε να αποκτήσει το Αμερικανικό Ναυτικό ήταν ένα σύστημα με σπονδυλωτή φιλοσοφία, ενσωματωμένο εσωτερικά στο πλοίο, αξιόπιστο στη χρήση και οικονομικό στην υποστήριξη. Η επιλογή της εσωτερικής ενσωμάτωσης και όχι επί του καταστρώματος ήταν απόρροια της απαίτησης για κάλυψη ολόκληρου του τόξου των 360ο και της απαίτησης για οικονομική υποστήριξη, μέσω της μείωσης των κινούμενων μηχανικών μερών, σε σχέση με τον εκτοξευτή Mk.26 για παράδειγμα. Το επιχειρησιακό πλεονέκτημα του Mk.41, όπως και των άλλων συστημάτων VLS, είναι ότι μπορούν να δεχθούν πυραύλους προσβολής διαφορετικών στόχων, αρκεί η σχεδίαση τους να επιτρέπει τη φιλοξενία τους. To Mk.41 σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση του είτε στην πλώρη, είτε πρύμνη, είτε και στις δύο (2) επιφάνειες, όπως στην περίπτωση των «Ticonderoga». Κάθε μονάδα (Module) του Mk.41 αποτελείται από οκτώ (8) κελιά (Cell) και κάθε κελί φιλοξενεί ένα (1) βλήμα της οικογένειας SM ή ένα (1) βλήμα Tomahawk ή τέσσερα (4) βλήματα κατηγορίας RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile).

Μονάδα (Module) Mk.41 με οκτώ κελιά (Cell).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin ο Mk.41 υπηρετεί σήμερα σε 13 ναυτικές δυνάμεις, σε 26 διαφορετικές κλάσεις πλοίων (πάνω από 180 συνολικά πλοία) και σε 13 διαμορφώσεις. Εν συντομία, σήμερα ο Mk.41 μπορεί να φιλοξενήσει βλήματα κατά στόχων εδάφους Tomahawk, πυραύλους αντιαεροπορικής άμυνας RIM-67 Extended Range (SM-2ER), RIM-161 (SM-3), RIM-174 ERAM (Standard Extended Range Active Missile) ή SM-6, RIM-162 ESSM και CAMM/CAMM-ER (Common Anti Air Modular Missile/Common Anti Air Modular Missile-Extended Range) και τις ανθυποβρυχιακές ρουκέτες ASROC (Anti-Submarine Rocket). Από το 1986 μέχρι σήμερα ο Mk.41 έχει δεχθεί σειρά αναβαθμίσεων, όχι όμως στη μηχανική του δομή που παραμένει ίδια, καθώς έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστη. Βελτιώσεις έχουν υπάρξει στα ηλεκτρονικά συστήματα, αφενός για την πιστοποίηση νέων πυραύλων, αφετέρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παλαιότητας και της μείωσης του κόστους υποστήριξης, μέσω της ενσωμάτωσης νεότερων υπό-συστημάτων, πολλά εκ των οποίων κοινών εμπορικών προδιαγραφών.

Οι αρχικές εκδόσεις των Mk.41 μπορούσαν να εφοδιαστούν εν πλω, μέσω ενός πτυσσόμενου γερανού. Ωστόσο, η χρήση του κρίθηκε μη πρακτική και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη. Το πολεμικό πλοίο και το πλοίο ανεφοδιασμού έπρεπε να παραμείνουν σε στάση και σε ήρεμη θάλασσα, χωρίς κυματισμό, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο διάστημα αυτό τα πλοία ήταν εκτεθειμένα σε πιθανές εχθρικές επιθέσεις. Έτσι, ο γερανός δεν προσφέρεται πλέον ως τμήμα του συστήματος Mk.41, ενώ αφαιρείται και από όσα «Ticonderoga» τον διαθέτουν. Πλέον, όταν ένα πλοίο με Mk.41 καταναλώσει όλα του τα βλήματα θα πρέπει να επιστρέψει σε βάση για να ανεφοδιαστεί. Αυτός είναι ένας λόγος που τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ενσωματώνουν μεγάλο αριθμό κελιών Mk.41. Ομοίως, ορθά κατά την άποψη μας το ΠΝ επιμένει οι νέες φρεγάτες να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κελιών. Αυτό, θα επιτρέψει στις νέες φρεγάτες του ΠΝ να βρίσκονται και να επιχειρούν, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στην Ανατολική Μεσόγειο για παράδειγμα. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Οι αρχικές εκδόσεις των Mk.41 μπορούσαν να εφοδιαστούν εν πλω, μέσω ενός πτυσσόμενου γερανού. Ωστόσο, η χρήση του κρίθηκε μη πρακτική και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνη.

Στην «καρδιά» του Mk.41 βρίσκεται το σύστημα ελέγχου εκτοξευτή (LCU : Launch Control Units). Κάθε σύνολο εκτοξευτών, στην πρύμνη ή/και στην πλώρη, συνοδεύει ένα LCU, καθώς και ένα κιτίο ελέγχου αστοχιών (DCJB : Damage Control Junction Box). Επίσης, το συνοδεύει οθόνη απεικόνισης γενικής κατάστασης του συστήματος και ενεργοποίησης της διαδικασίας εκτόξευσης (LESP : Launch Enable and Status Panel). Σήμερα, ο Mk.41 παράγεται με κοινή, σπονδυλωτή αρχιτεκτονική, δηλαδή ένα υπό-σύστημα ενός εκτοξευτή ενός πλοίου μπορεί να αντικαταστήσει ένα ίδιο σε άλλο πλοίο. Επίσης, για να υποστηρίζει την εκτόξευση πυραύλων διαφορετικών ρόλων ο Mk.41 ενσωματώνει πολλαπλά συστήματα ελέγχου πυρός (WCS : Weapon Control System). Ο Mk.41 μπορεί, ταυτόχρονα, να προετοιμάσει για βολή ένα (1) βλήμα σε κάθε μισό κάθε μονάδας, δηλαδή δύο (2) βλήματα ανά μονάδα των οκτώ (8) κελιών, ενώ μπορεί να εκτοξεύσει, επίσης ταυτόχρονα, και τα τέσσερα (4) βλήματα ESSM ενός κελιού. Γενικά, η μονάδα LCU διαχειρίζεται το ιστορικό των εκτοξεύσεων, το απόθεμα, τη διαθεσιμότητα των πυραύλων και την επιλογή του πυραύλου.

Τα διαφορετικά μεγέθη των κελιών των Mk.41.

Σε ένα τυπικό σενάριο εμπλοκής, από τη στιγμή που θα δοθεί εντολή για εμπλοκή η μονάδα LCU επιλέγει το κατάλληλο βλήμα, ανάλογα με ποιο είναι το αντικείμενο της αποστολής (αντιαεροπορική άμυνα, προσβολή ανθυποβρυχιακού στόχου, ή προσβολή στόχου στο έδαφος). Από τη στιγμή της επιλογής του βλήματος, η μονάδα LCU συνεργάζεται και εναρμονίζει την όλη διαδικασία της εκτόξευσης με το σύστημα ακολουθιών εκτόξευσης (LSEQ : Launch Sequencer). Το LSEQ (ένα σε κάθε μονάδα του Mk.41) είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του κελιού. Αφού εκτελέσει όλες τις προγραμματισμένες δοκιμές με επιτυχία, στη συνέχεια ενεργοποιεί την εκτόξευση. Εκτός του LSEQ κάθε μονάδα του Mk.41 ενσωματώνει μια οθόνη ελέγχου κινητήρα (MCP : Motor Control Panel) και δύο (2) προγραμματιζόμενες μονάδες παροχής ισχύος (PPS : Programmable Power Supplies). Σε περίπτωση που το LSEQ εντοπίσει μια αστοχία, πριν την εκτόξευση, ενημερώνει αμέσως το κέντρο ελέγχου του πλοίου και δεν επιτρέπει την εκτόξευση.

Κάθε μονάδα Mk.41 μπορεί να κατασκευαστεί σε δύο (2) διαφορετικά μεγέθη, με ίδια όμως διάμετρο: Στο τακτικό (Tactical) μέγεθος και το μέγεθος Επίθεσης (Strike). Το τακτικό μέγεθος έχει μήκος 6,71 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσεις τα βλήματα SM-2ER, ESSM και τις ρουκέτες ASROC. Το μέγεθος επίθεσης έχει μήκος 7,62 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει τα βλήματα Tomahawk, SM-3 και SM-6 (o συνδυασμός μονάδων διαφορετικού μεγέθους είναι εφικτός). Για την μακροχρόνια συντήρηση τους τα κάνιστρα που ενσωματώνουν τους πυραύλους καλύπτονται από αφυγραντική ουσία για την αντιμετώπιση της υγρασίας. Το κάθε κελί προστατεύεται από μεταλλικό κάλυμμα (θυρίδα), ενώ το βλήμα βρίσκεται μεταξύ δύο (2) καλυμμάτων ελαφρού υλικού, στη βάση και την κορυφή. Το κάλυμμα βάσης διαρρηγνύεται με την ενεργοποίηση του κινητήρα και παράγει ηλεκτρικό σήμα με το οποίο ενημερώνει το κέντρο ελέγχου. Ταυτόχρονα, τα σταθεροποιητικά του βλήματος αποσπώνται και ο πύραυλος εξέρχεται του κάνιστρου, διαρρηγνύοντας το κάλυμμα κορυφής. Σε περίπτωση αστοχίας της εκτόξευσης, αλλά συνέχισης της καύσης του κινητήρα, αισθητήρας θερμότητας ενημερώνει σχετικά για υπερθέρμανση. Στη συνέχεια ενεργοποιείται η διαδικασία εισροής ύδατος μέχρι η θερμοκρασία να μειωθεί. Το νερό αφαιρείται μέσω ελεγχόμενης υδρορροής.

Σχηματική απεικόνιση των δράσεων εντός ενός κελιού του Mk.41, κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης.

Σήμερα, εκτός του Mk.41, υπάρχει διαθέσιμη και η έκδοση Mk.57 PVLS (Peripheral VLS) των τεσσάρων (4) κελιών, η οποία αναπτύχθηκε από την Raytheon για τα πλοία κλάσης «Zumwalt», με ικανότητα εγκατάσταση στην περιφερειακή δομή του πλοίου. Το ύψος του Mk.57 είναι 7,92 μέτρα, κάτι που επιτρέπει την ενσωμάτωση όλων των πυραύλων που έχουν πιστοποιηθεί και στους Mk.41. Η κύρια βελτίωση όμως βρίσκεται στο σύστημα διαχείρισης της εκτόνωσης αερίων, το οποίο επιτρέπει στον Mk.57 τη φιλοξενία πυραύλων με 45% μεγαλύτερο βαθμό ροής αερίων, που παράγει ο κινητήρας, σε σχέση με τον Mk.41. Το σύστημα διαχείρισης της εκτόνωσης αερίων του Mk.57 ελαχιστοποιεί την ροή των αερίων προς τα παρακείμενα κελιά και τα διοχετεύει στο κελί που εκτοξεύει εκείνη τη στιγμή. Μια άλλη βελτίωση αφορά στην κατάργηση του συστήματος υδρόψυξης των κελιών σε περιπτώσεις ενεργοποίησης του κινητήρα, αλλά αστοχίας εκτόξευσης. Η κατάργηση του μειώνει δραματικά τις απαιτήσεις συντήρησης και εκμηδενίζει την περίπτωση καταστροφής ενός υγιούς βλήματος σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος υδρόψυξης των Mk.41. (το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες)

Η έκδοση έκδοση Mk.57 αναπτύχθηκε από την Raytheon για τα πλοία κλάσης «Zumwalt», με ικανότητα εγκατάσταση στην περιφερειακή δομή του πλοίου.
Το σύστημα ExLS της Lockheed Martin.

Για το μέλλον η Lockheed Martin έχει αναπτύξει το σύστημα ExLS (Extensible Launching System), το οποίο αντικαθιστά ένα (1) κελί του Mk.41 και ενσωματώνει σύστημα προσαρμογής πυρομαχικών, για χρήση διαφορετικού μεγέθους πυραύλων, συγκριτικά με όσους έχουν πιστοποιηθεί μέχρι σήμερα. Επίσης, η Lockheed Martin, μαζί με την ευρωπαϊκή MBDA, έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να πιστοποιήσουν στους Mk.41 τους ευρωπαϊκής προέλευσης αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster-30/15, τους ευρωπαϊκούς, μελλοντικούς πυραύλους προσβολής στόχων επιφανείας FC/ASW (Future Cruise/Anti-Ship Weapon), τα ισραηλινά αντιαεροπορικά βλήματα Barak και τα αμερικανικά βλήματα προσβολής στόχων εδάφους AGM-158C LRASM (Long Range Anti-ship Missile). Μια άλλη εξέλιξη είναι η ανάπτυξη των εκτοξευτών SCL (Single Cell Launcher), οι οποίου έχουν μικρότερου μεγέθους μηχανική δομή έτσι ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί σε πλοία μικρότερου μεγέθους, ακόμα και σε σκάφη (έχει όμως κοινά υπό-συστήματα με το Mk.41 σε ποσοστό 90%).

Ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορεί να δούμε αλλαγές στο μέλλον είναι αυτός της μεθόδου εκτόξευσης, αν δηλαδή θα υιοθετηθεί η τεχνική της «Ψυχρής Εκτόξευσης» («Cold Launch») ή θα διατηρηθεί αυτή της «Θερμής Εκτόξευσης» («Hot Launch»). Οι δύο (2) τεχνικές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η «Θερμή Εκτόξευση» έχει μικρότερους χρόνους απόκρισης-εμπλοκής, καθώς το βλήμα εξέρχεται του κελιού αμέσως μόλις ενεργοποιηθεί ο κινητήρας. Στην «Ψυχρή Εκτόξευση» το βλήμα πρέπει πρώτα να εκσφενδονιστεί από το κελί και μετά να ενεργοποιηθεί ο κινητήρας (αύξηση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εντολής και της εκτόξευσης). Από την άλλη, η «Ψυχρή Εκτόξευση» δεν απαιτεί σύστημα διαχείρισης αερίων, απαιτεί όμως αξιόπιστη μέθοδο εκσφενδόνισης του βλήματος από το κάνιστρο, μηχανική ή άλλη. Στη «Θερμή Εκτόξευση» υπάρχει περίπτωση αστοχίας όταν ενεργοποιηθεί ο κινητήρας αλλά τα σταθεροποιητικά του πυραύλου δεν αποσπαστούν, όπως έχουμε περιγράψει. Από την άλλη, η «Ψυχρή Εκτόξευση» ενέχει τον κίνδυνο της επιτυχούς μεν εκσφενδόνισης του πυραύλου, αλλά της αστοχίας εκκίνησης του κινητήρα, με συνεπακόλουθο την πιθανή πτώση του πυραύλου στο κατάστρωμα ή της έκρηξης του προκαλώντας ζημιές στο πλοίο.

Για μια άλλη εναλλακτική λύση, στον τομέα των κάθετων συστημάτων εκτόξευσης, για τον πολλαπλασιασμό της ισχύος των μικρών πλοίων και σκαφών μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Μήπως ξεχάσαμε να αναφέρουμε και τους εκτοξευτές ADL;

  Το σύστημα ExLS της Lockheed Martin. Είναι ναι ή όχι ελαφρύτερο από τα 8 κελιά;
  Σε άδειο βάρος κάθε ενός συστήματος. Έτσι έχω διαβάσει.

  1. Για την πληρότητα του αφιερώματος στα συστήματα κάθετης εκτόξευσης πλοίων θα υπάρξει και άρθρο για τα ADL.

  2. Εγώ γιατί καταλαβαίνω ότι το Exls στην ουσία αφορά 1 σωλήνα του MK41?

   Άρα μου μοιάζει όχι σύστημα εκτόξευσης αυτόνομο αλλά να το καρφώσεις μέσα σε ένα από τα κελλιά του MK41, ιε δεν μπορείς να πεις ότι πχ σε ένα πλοίο θα βάλω το Exls γιατί αν θέλεις 16 πυραύλους θέλεις 16 Exls και μάλιστα κάπου να τους τοποθετήσεις

   1. Ακριβώς έχει χαμηλό βάρος και μπορείς να το βάλεις σε κορβέτες
    και πυραυλακάτους.
    Άμα θες 16 ESSM II θέλεις 4 Exls.
    Άμα θες 16 SM -2 θέλεις 16 Exls.
    Αυτό που λέω εγώ να βάλουμε σε μια κορβέτα χαμηλού ύψους σε υπέρ κατασκευές
    μεγάλου μήκους όμως, με 3 ραντάρ!
    8 SM-2 και 8 ESSM II και 2 VLASROC
    Πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 8 πυραύλους επιφανείας, ένα μιλένιουμ των 35 χιλιοστών
    δυο τριπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χιλιοστών και SONAR CAPATS -2.
    Ελικοδρόμιο για ελικόπτερο ή πυροβόλο των 76 χιλιοστών ή RAM και 2 USV κλπ.

 2. Πολύ καλό άρθρο.
  Τόσα χρόνια απορώ , γιατί, όταν παραγγείλαμε τις ΜΕΚΟ στα τέλη των 80’s, δεν τις παραγγείλαμε με VLS.
  Αλλά θα μου πείτε, εδώ πάμε να πάρουμε τώρα φ/γ χωρίς σόναρ γάστρας…

  1. MK48VLS EXOUN!!
   Η απaντήσh είναι πως ο mk48vls είναι ελαφρύτερος και φθηνότερος από τον mk41
   Και μάλλον μπορεί να φέρει ταυτόχρονα rim7και ESSM
   δες εδώ για βάρη
   https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-48-missile-launcher.htm
   meko HN –>MK48 Mod2 16 cell —> 17.6 tn ME RIM7
   https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Mk-41-missile-launcher.htm\
   MK41 TActical 8 cell—>13,5 tn ΧΩΡΊΣ πυραυλους!

   1. Εννοώ από την αρχική παραγγελία που κάναμε. Ήδη έμπαινε χρόνια στα Tico.
    O MK48 μπήκε, γιατί πλέον δεν μπορούσαμε να τρυπήσουμε πουθενά το κατάστρωμα.
    Δηλαδή, γιατί δεν βάλαμε από την αρχή 2 ή 4 8αδούλες VLS όπως μπαίνουν σήμερα.
    Υπήρχε τότε η δυνατότητα αφού το πλοίο ουσιαστικά τότε σχεδιάστηκε, με την παραγγελία τη δική μας.

    1. Ο MK41 είναι πολύ βαρύτερος από τον MK48
     Ίσως δεν το σήκωνε το πλοίο από ευστάθεια, αντοχή ,βάρος

     Νομίζω πως οι Τουρκικες MEKO που βάλαν MK41 έχουν επιχειρούν με περιορισμous

     https://www.navalanalyses.com/2019/11/meko-200-ffg-mild-life-upgrade-mlu.htmlThe

     Barbaros class frigates ( MEKO 200TN Tack IIA and IIB) were partially upgraded locally during the 2012-2015 time frame with the replacement of the old AWS-9/Type 996 with the Thales SMART-S Mk2 and the replacement of the 8-cell Mk-29 Sea Sparrow launcher with 8-cell Mk-41 VLS for 32 ESSMs on TCG Barbaros and TCG Oruçreis of Track IIA, while the existing 16-cell Mk-41 VLSs on TCG Salihreis and TCG Kemalreis were upgraded to Baseline VII configuration. Thanks to the Baseline VII upgrade the number of RIM-162B Blok I ESSMs on Track IIB Frigates were increased to 64 (but, due to total weight, capacity and stability issues the frigates usually are armed with a mix of 32 ESSM and 8 SeaSparrow missiles.

     1. Μα αυτό λέω. Ότι εάν είχαμε παραγγείλει τα πλοία ΜΕ Mk41 από την αρχή, το πλοίο θα είχαν άλλη σχεδίαση (ακόμα και κάτω από το κατάστρωμα) για να χωρέσουν και για να έχει την ευστάθεια που πρέπει.

   1. Αν και ωραίο θα ήταν να έμπαιναν δυναμικά και οι Γερμανοί, νομίζω ότι:

    1) το να πάμε εμείς σε αυτούς κατόπιν αιτήματος να τους δούμε μου φαίνεται δηλωτικό ότι δεν καίγονται

    2) έχουν καεί ήδη στο παρελθόν από την ναυπήγηση στην Ελλάδα, οπότε δεν πολυνομίζω ότι θα ήθελαν να ξαναμπλέξουν αν υπάρχει απαίτηση ναυπήγησης των 3 πλοίων εδώ

    1. Οι Πράσινοι θα πάρουν την εξουσία …
     ΔΕΝ πρέπει να πάει πρόγραμμα στη Γερμανία. Είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ το ρίσκο. Τους δίνουμε τα κλειδιά της εσ/εξ.πολιτικής μας όσον αφορά το λαθρομεταναστευτικό.

     Καλό θα ήταν να κάνουν το homework τους αυτοί που είναι υπέρ για το τι σημαίνει Πράσινος στη Γερμανία, τι εξ.πολιτική ασκούν, τι «παίζει» με τις ΜΚΟ τους και ποιο είναι το έργο τους στην ευρ.κοινοβούλιο.

     Αφήνω μόνο ένα όνομα : Erik Marquardt

  1. Δεν το καταλαβαίνω … Που είναι το περίεργο???
   Η Βρετανική έχων μια από τις Κορυφαίες ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ!!!
   ΑΥΤΕΙΝ και οι Ολλανδοί ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΑΛΎΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟΠ ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ…
   ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΗΝ ΣΚΌΝΗ ΤΟΥΣ!!!!!!

 3. Ειδικά για τους εκτοξευτες Μκ41,πρεπει να γνωρίζουμε τα διαθέσιμα οπλα.γιαυτο θα έπρεπε το Π.Ν.,μαζί με την LOR,για τους μιμιδες να είχε στείλε παράλληλα και μια LOR για τα όπλα.αναφερομαι στους πυραύλους sm2,για να δούμε αν τους αποδεσμευουν αλλά και ποιο μοντέλο δίνουν.διαφορετικά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βάλουν τους essm,μόνο.σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για πλοία με δυνατότητα αεραμυνας περιοχής, εκτός μόνο των γαλλικών.

 4. θεωρω δεδομενο οτι θα βαλουν αστερ και καμμ στους μκ στις φρεμμ και σε επομενα πλοια ..+ το δεδομενο οτι και γαλλοι αλλαζουν τους sylver + το itr …θα μιλαμε για ενιαιο συστημα εντος ΝΑΤΟ καθως mk+sylver θα ειναι ενα και το αυτο …αρα και εντελως ασκοπη η κουβεντα μεταξυ τους

  1. Όσο πιθανός είναι ο εφοδιασμός των VLS με ελικόπτερο μεσοπέλαγα που είχες γράψει άλλο τόσο είναι να γίνουν αυτά που γραφεις περί MK41 και SYLVER να γίνουν το ένα και το αυτό!!

   1. και το ενα γινεται και το αλλο ….ο καμμ οπως φαινεται ενσωματωθηκε ….το ιδιο θα γινει με τον αστερ ..ετσι και αλλιως σε αυτες της κατηγοριες εχουν αρκετα κατωτερα βληματα ….οπως επισης και αντιship τον nsm πηρανε …απλα πιστοποιησει και τζαμπα πραμα …αστερ-καμμ (και μικα αμα θελουν αλλα υπαρχει ο καμμ ) ..το κοστος να κανουν της προκοπης πυραυλους τους essm+sm …ειναι τεραστειο+ τον χρονο …κανεις πιστοποιηση καμμ αστερ εχεις πυραυλακια με @@ ..παφθηνα και οσο χρονο θελεις να ασχοληθεις με την next gen πυραυλων …..ουτε η αμερικη ουτε καμια χωρα δεν μπορει να κανει τα παντα μονη της και να ειναι σε ολα κορυφαια …δεν υπαρχει πιθανοτητα τετοια …επισης το ναυτικο τους σε διαφορα θεματα …το εχουν αναλαβει η ιταλοι ..να το συμμαζεψουν ..την »κοκωνα΄΄ αυτοι την εχουν αναλαβει μηπως και σωσουν το πλοιο αν σωζεται ..και οι καμμ εγω τον »κοβω΄΄ αυτοι τους εβαλαν επανω …σιγα μην κανανε τετοια οι ουσαιοι …οι ιταλοι σε αυτα ειναι μεγαλες σουλτανες

 5. Υποτίθεται ότι έχουν κλείσει οι φάκελοι αλλά ακούμε για βελτιώσεις προτάσεων από τους εμπλεκόμενους.
  Τελικά μας δίνουν τους SM IIIB-C ή τζάμπα το άρθρο για τα κελιά ?
  Έχουμε κάποια πληροφόρηση για αυτό ?
  Έχουμε κάποια πληροφόρηση γιατί οι Γερμανοί της THYSSEN συναντήθηκαν με ΓΔΑΕ ?
  Σε άλλα σάιτ μιλάνε για βελτιωμένη πρόταση της NAVAL. Έχουμε κάποια πληροφόρηση ?
  Έχουμε κάποιο νέο σχετικά με τις προτάσεις γιατί φαίνεται ότι στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παλικάρια !!!

  1. @ARHILOHOS
   προσοχή άλλος ο SM-2IIIB και άλλος ο SM-2IIIC, μην τους βάζεις μαζί στην ίδια γραμμή.
   Καμία σχέση μεταξύ τους!
   Είναι σαν να ρωτάς: Τελικά μας δίνουν τους SPARROW-AMRAAM

 6. Η Ptisi μας λέει ότι δεν υπάρχει κανένα προβλιμα με τους SM2 kai ακομα με τους Tomahawk οπα καλα θα έρθουν σίγουρα το Μαΐου 2022.

   1. @Δημήτρης Λ
    Φίλε Δημήτρη, τα ΑΒ έχουν έρθει από πέρυσι όπως διαβεβαίωναν κάποιοι σίγουροι.
    Το θέμα είναι να έχουν Tomahawk τα Tico που μας τάξανε και να έρθουν σύντομα, όπως τα ΑΒ
    Αυτή είναι η ανάποδη τακτική του Stone step: παίρνεις πρώτα ΑΒ/Τιcο και μετά Αλουμινότρατα!

    1. Άλλα αυτά που ήρθαν και άλλα αυτά που θα έρθουν! Τώρα περιμένουμε τα arleigh burke flight iii με επιπλέον δώρα THAAD και deepstrike!

 7. Πάντως είναι πολύ αστείο το γεγονός ότι το μόνο (και μεγάλο) ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσων προσφέρουν πλοία βασισμένα σε Αμερικανικούς πυραύλους είναι το MK41 (που είναι και αρχαίο) ενώ τρελλό μειονέκτημα είναι ο Sylver, και δει το γεγονός ότι δεν παίρνει πυραύλους quad packed.

  Όποιος σχεδίαζε τον Sylver μάλλον ήταν καλός τεχνικός αλλά δεν είχε σχέση με πόλεμο και άμυνα.

  Αν ήμουν Naval, MBDA ή Γαλλία, θα είχα δώσει εδώ και χρόνια να ετοιμαστεί άμεσα νέος εκτοξευτής που να λύνει το θέμα. Ένα σωρό πωλήσεις έχουν χάσει

  1. Ναι, αυτό θα έπρεπε να είχαν κάνει η Γάλλοι.
   Για τον Μκ41, δε νομίζω ότι έχεις δίκιο. Έχουν γίνει διάφορες αναβαθμίσεις.
   Προς το παρόν, δεν χρειάζεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω, αφού λειτουργεί κανονικά με όλους τους πυραύλους που είναι πιστοποιημένοι,

  2. @agnostosependytis

   Δεν είναι μονο το quad packing!

   Το μεγάλο πλεονέκτημα των MK41 είναι η τεραστια ποικιλία οπλων που μπορεί να φέρει και βεβαια το πλήθος και το κύρος των Ναυτικών που το έχουν επιλέξει

   Αυτοί οι παράγοντες εγγυούνται τη υποστήριξη αναβάθμιση και κυρίως τον εκσυχρονισμό των μεταφερομενων οπλων

   Για αυτοί οι Aγγλοι βάζουνMK41 στις TYPE 26

   http://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/2013/10/vertical-launching-systems-and-type-26.html

 8. Θα επρεπε ισως να εξεταστει η τοπoθετηση του μικρου εκτοξευτη ExLS της Lockheed Martin σε πλοια μεγεθους πυραυλακατου / μικρης κορβετας ωστε να προσφερει ΑντιΑεροπορικη αμυνα, ειδικα απεναντι σε Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη.

  Ενας τετοιος εκτοξευτης εξοπλισμενος με ESSM CAMM, CAMM-ER θα «εκτοξευε» πραγματικα την ισχυ πυρος και την αποτελεσματικοτητα μιας πυραυλακατου.

  1. Με δυο ραντάρ όμως και όχι ένα με την τεχνική που λέω με ένα περιστρεφόμενο
   και ένα πάνελ ραντάρ για να εκτοξεύσεις τους πυραύλους.

  2. @G_P
   Καποια στιγμή οι Δανοί σχεδίασαν το Stanflex module το οποίο και μπορούν να φέρουν ακόμα και σκάφη 320t-450t(Flyvefisken). Ένα από αυτά τα modules έχει το 6-cell(12 ESSM) Mk.48 Mod 3. Κάποιο άλλο module έχει 8 x Harpoon κτλ. . Το θέμα είναι ότι οι ESSM-1 θέλουν illuminator. Οι ESSM-2 όχι απαραίτητα(παρόλο που οι αμερικανοί λένε πως σε πολύ ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα δίνει καλύτερα αποτελέσματα). Εάν έχεις ΤΠΚ ή περιπολικό με κάποιο 3D radar(το TRS-3D π.χ) τότε θα πρέπει να υπολογίσεις και το βάρος του illuminator ενώ θέλεις και εγκατάσταση datalink για τους ESSM(αλλά και ένα βάλεις AIM-7VL που είναι ο Μ ή ο P με το Jet Vane Control), αλλιώς εάν πάς σε κάτι πολύ πιό σύγχρονο (NS50-4D) τότε μπορείς να παραλείψεις τους illuminators & το datalink. Εν συντομία θα πρέπει να δεις τι χρήματα μπορείς να διαθέσεις για να εγκαταστήσεις το σύστημα radar – AA missiles. Μόνο το Mk41 ή το Mk.48 κατά την γνώμη μου δεν μας δίνουν την πλήρη εικόνα.

    1. Δεν νομίζω ότι έχει και πολύ δίκιο τα γραφόμενα του link(που ακριβώς στηρίζεται για να υποστηρίξει αυτά που γράφει?). Τόσο το TRS-4D όσο και τα radar της σειράς NS(50/100/200) αναφέρουν <1sec target update οπότε μπορούν άνετα να κατευθύνουν active missile(ESSM-2) και αυτό γιατί πετυχαίνει CEP πρίν το terminal phase <1.5Klm πρίν αναλάβει ο active seeker. Ό λόγος που βάζουν illuminators είναι γιατί κάποιοι έχουν ακόμα RIM-7VL & ESSM-1 ενώ σε περιβάλλον έντονων αντιμέτρων οι αμερικάνοι λένε πως συμπεριφέρεται καλύτερα από το να έχεις μόνο τον active seeker. Για το ICWI δεν θα διαφωνήσω απλά νομίζω ότι κάπου είχα δεί ότι είχε γίνει βολή ESSM-2 με την μέθοδο ICWI. Δεν έχω το link άμεσα διαθέσιμο αλλά πιστεύω πως οι RIM-7M/P με το TRS-4D ή το NS-50/100/200 σε sector track-while-scan & ICWI δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

     1. Τα 4 D ραντάρ μπορούν να το κάνουν.
      Οι περιορισμοί υπάρχουν στην τερματική καθοδήγηση.

      Σε περιβάλλον ισχυρών αντιμέτρων τα STIR είναι ασυναγώνιστα.

     2. Mporei να έχουν target upadtae<1 sec αλλα έχεις δει πουθενά να αναφέρεται πως έχουν δυνατότητα για uplink στους ESSM??
      channel uplink πως λέγεται ο ορος

      https://www.jhuapl.edu/Content/techdigest/pdf/V28-N04/28-04-Cole.pdf
      Πόσες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίζουν ταυτόχρονα είναι η κυρια ερώτηση

      Ο ESSM με FCR μπορεί να χρισμοποιιθει και εναντια Ναυτικών στόχων και ως υπερηχητικός αναχαιτίζεται πολύ δύσκολα!

     3. @CK
      == Για το uplink από τον RIM-7P και με τά ESSM-1/2(uplink/downlink) σε συνδιασμό με 3D χρησιμοποιούνται ξεχωριστές κεραίες.
      == Τα καινούργια(2017+) AESA radars TRS-4D και ακόμα περισσότερο τα NS-50/100/200 είναι όλα software defined με ενσωματωμένο στο T/R module τον A/D converter ενώ είναι τεχνολογίας GaN με ότι αυτό σημαίνει για ισχύ εκπομπής και αναγκες σε ψύξη(μείωση βάρους στην κεραία). Το μόνο που είναι αναλογικό είναι η διαμόρφωση της φέρουσας συχνότητας δηλάδη ο I/Q modulator(X-band etc) και αυτό προφανώς λόγω πάρα πολύ υψηλής συχνότητας. Το modulation όμως όπως και ο scrambler,FEC etc είναι όλα digital. Αυτό από μόνο του είναι μία μικρή επανάσταση στα radars.
      == Επειδή είναι software defined radar μπορείς να κάνεις κυριολεκτικά ότι θέλεις με το digital beam forming. Μπορείς να κλειδώσεις μηχανικά την περιστρεφόμενη κεραία σε συγκεκριμενη γωνία, για Sector track-while-scan και να χρησιμοποιήσεις κάποια T/R modules για μετάδοση/λήψη(έτσι και αλλιώς I/Q modulation χρησιμοποιεί και για την διαμορφωση της δέσμης του radar) είτε μονο uplink(RIM-7P) είτε uplink-downlink(ESSM, CAMM etc…)
      == Οι ταχύτητες των RIM-7P & ESSM είναι κοντά στα 4 Mach που σημαίνει ότι σε 4-5sec έχεις κάνει αναχαίτηση στα 20Klm, ενώ χρησιμοιώντας κάποια από τα T/R modules μπορείς να κάνεις και illumination ICWI (μόνο σε AIM-7P & ESSM) ενώ παράλληλα έχεις την ξεχωριστή κεραία για το uplink/downlink.
      == Στο paper που μου έστειλες τα datalinks περιορίζονται σε σχετικά απλές διαμορφώσεις QPSK & GMSK με χαμηλό rate(για το target update) το οποίο μπορεί να καλυφθεί άνετα (και με σχετικά μεγάλη ταχύτητα)με software FEC όσο και με software Gaussian filter(GMSK) βελτιώνοντας τουλάχιστο κατά 2-3db το Eb/No και καλύπτεται(πιστέυω) άνετα από το hardware του radar.
      == Συμπερασματικά το πόσες ταυτόχρονες αναχαιτήσεις μπορεί να κάνει το TRS-4 ή το NS50/100/200 εξαρτάται από το εάν χρησιμοποιήται ξεχωριστώ datalink αλλά και κάποια άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του radar κάτι το οποίο είναι μάλλον διαβαθμισμένη πληροφορία και δεν ανακοινώνεται άρα μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

     4. Μόνο δυο εμπλοκές παραπάνω όχι.
      Γίνετε και 4 σε μικρές αποστάσεις.

      Μπερδεύεσαι με τους SM-2 για τόσο μεγάλες εμβέλειες
      ούτε τα πάνελ τα καταφέρνουν.

      Πρέπει να συζητήσουμε τι γίνετε σε περιβάλλον με
      παρεμβολές εκεί θα πέσει μεγάλο γέλιο.
      Να βλέπεις σε μια οθόνη ραντάρ να βγάζει ανύπαρκτους στόχους!

     5. @Μικρός Ηρωας
      Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι σε Sector TWS mode το ICWI (για RIM-7P & ESSM) εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορείς να κάνει κάποιος steer το διάγραμμα ακτινοβολίας των T/R modules(επιπέδου msec είναι κάτι το οποίο γίνεται στα GaN Software Defined Radars) που χρησιμοποιούνται για το illumination. Το datalink γενικά είναι ,εν πολλοίς, λυμένο ζήτημα στα AESA 4D radars λόγω πολύ ισχυρού hardware.

     6. @John Doe
      aμα δεις το
      https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/above-water-warfare/sea-fire

      Η THALES δηλώνει to SEAFIRE πως έχει Radar to Missile Uplink

      αντίθετα για το NS110 δεν γραφουν τίποτα σχετικό:

      https://www.thalesgroup.com/en/ns100-3d-naval-air-and-surface-surveillance-radar

      Για αυτό αμφιβάλλω εάν μπορεί να κάνει uplink στους ESSM οποτε πρέπει να πάμε στο data link
      #δαντίστοιχων της SYR-1, που δέχθηκαν τα πλοία του προγράμματος Αναβάθμισης Νέας Απειλής (NTU), αποτελώντας κραυγαλέο τεχνολογικό αναχρονισμό.#

      όπως αναφέρει το εύψυχον!

      To SF einai Multi function radar vs NS 110 SurveilLance radar

      Για το SF γνωρίζουμε πως μπορεί να κατευθύνει 16 βλήματα ταυτόχρονα
      Για το NS100 πως μπορεί αυτό να είναι απόρρητη πληροφορία ?

      Η όλη συζήτηση είναι ακαδημαϊκού επιπεδου αφού πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση για τα mmsc-hf2-hff έχει παρθεί και θα ανακοινωθεί στη συνάτηση Μήτσο Μπάιντεν στο NATO-14/6!!

     7. John Doe η απάντηση ήταν για τον CK.
      Τα προβλήματα είναι αν ο ένας στόχος είναι σε επίπεδο θαλάσσης
      και ο άλλος σε μεγάλα ύψη.
      Επιπλέον αν υπάρχουν στόχοι με μεγάλη απόκλιση γωνίας.
      Πχ στης 90 μοίρες στης 270 μοίρες.
      Σας έβαλα για το Αραρ 2 τα προβλήματα όγκου, στοχοποίησης και
      τερματικής καθοδήγησης.
      Τι γίνετε σε περιβάλλον παρεμβολών; ‘Ένας χαμός.
      Να αναβοσβύνουν στόχοι στα παλιά ραντάρ.
      Τώρα αυτό δεν γίνετε αλλά μπερδεύει το ραντάρ και κουράζει
      της μονάδεςεπεξεργασίας.

      Το μόνο που σε μπερδεύει είναι να στέλνει διαφορετικά σήματα
      στην ίδια πορεία με το αεροσκάφος για να χάσεις τον πραγματικό
      στόχο. Για αυτό και λέω για 4 ραντάρ που μπορεί να δουλεύουν σε
      κοντινές συχνότητες. ή 8 αν είναι δυο τα πλοία.
      Δεν μπορείς να παρεμβάλεις 8 ραντάρ σε παρεμφερείς συχνότητες.
      Δεν μπορείς να μιμμιθείς 8 διαφορετικά σήματα.

     8. @CK
      Στο datasheet όμως των NS50/100 αναφέρει –weapon support for active missiles– ότι και να είναι αυτό…
      Πάντως ακόμα και να μην έχει datalink μπορεί να έχει ήδη αναπτυχθεί και να θέλει η Thales να το πουλήσει σαν extra feature απλά αυτή την στιγμή θέλει να προωθήσει το SF.

 9. Μπορεί να γελάσετε δεν με ενδιαφέρει για αυτό που θα γράψω.
  Τώρα κοιτάζω μετά από 6 ή 7 χρόνια το σαιτ μιας εταιρίας στην Αυστραλία.
  Αυτή μετατρέπει ημιφορτηγά από 4Χ4 σε 6Χ6.

  Θα άξιζε να κάνετε και ένα θέμα με αυτήν την εταιρία γιατί;
  Γιατί μπορείς να φτιάξεις φτηνά θωρακισμένα οχήματα 6Χ6 με αυτήν την διάταξη.

  Όπως σας έβαλα την άλλη εταιρία χθες και προχθές που μετατρέπει φορτηγά
  που η καρότσα τους κάθετε κάτω στο έδαφος και την αφήνει και φεύγει.

  Αυτό σημαίνει εκμεταλεύομαι όλες της ευκαιρίες για να φτιάξω πολεμική βιομηχανία.

 10. Τι λέει ο D-Mitch;

  Η ολλανδοι βαζουν και Aster30;Διλαδι δουλεύει με το APAR 2 η θα το πλήρωση ο ‘πελάτης’ την ενσωμάτωση;;

  Και μια άλλη απορία έχω με τους Γάλλους.Δεν θα βάλουν «βέτο» σε μια τετια περοπτοσι;

  Ένόό οτι συστήματα σαν Cruise/LRSAM κλπ θεωρούνται «strategic assets».Φυσικα οχι τοσο απο τους Γάλλους όσο απο τους αμερικανούς αλλά τεσπα..

  1. χαχαχαχαχαχαχαχ ο δμιτσ παρουσιαζει καθε εβδομαδα αλλο σχεδιακι της σιγμα

   λαστιχο αυτοι οι ολλανδοι οτι θες σου δινουν χαχαχχα

   μα καλα οι ολλανδοι αστερ 30 γιατι να ασχοληθουν

   αφου ειχε sm2 στην προταση τους

   τι οχι? χαχαχαχ

  2. Γιατί οι ΓΑΛΛΟΙ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ βέτο στην αποδέσμευση των aster 30???….
   Γιατί θα τους χάλασε μια Αγωρα 24*4= 96 + καμία 30 με 40 ακόμα aster30 για απόθεμα ….
   Δηλαδι μια Αγωρα 136 aster30 …. Επί 4 εκατομμύρια ο κάθε πύραυλος…
   ΜΑΣ κάνει μια Αγωρα 0,5+ ΔΙΣ ΕΥΡΏ!!!!!!
   ΠΟΙΟ ΑΡΝΕΊΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ 0,5 ΔΙΣ….
   ΒΑΛΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΎΛΩΝ ΣΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΗΡΕΤΉΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝ….
   ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΆ…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ!!!

 11. @Π.Φ
  Γιατί άσχετο αγαπητέ φίλε;
  Σχετικοτατο με την εμμονή κάποιων ,να τους δείχνεις την πόρτα και αυτοί να κουτουλανε στον τοίχο ,και ξανά και πάλι ,να τους φταίει ο τοίχος.
  Καθρεφτάκια (AB,SM2,3,8,9,Leizer,tomahawk ) και σανό(Σκαραμαγκας ,$$$$,Αντιτουρκισμος)από τον σύμμαχο.
  Στο πρώτο βλέπει ο ραγιάς τον εαυτό του ωραιο σαν Αδωνη(εδώ γελάς η κλαις) και με το δεύτερο χορτάτο και σημαντικό με φρέσκο αέρα κοπανιστό!

  Καληνυχτα x2.
  Με εκτίμηση

 12. η αμερικανικη προταση ειναι αναιμικη …δεν περιλαμβανει τα εξης 3 stepping stones
  1.πετρελαιοφορο
  2.ρυμουλκο
  3.μινι υποβρυχιο να παμε να το βρουμε στον πατο ….

  εγω παντος το ποσταρα στο αρθρο με τα παραμυθια τους ….

 13. παγωσαν οι αμερικανοι απο το apar των ολλανδων λενε ….το πολεμικο ναυτικο παντος αποκλειεται …οι πανασχετοι της LM μπορει ..με τον ακρως πετυχημενο σχεδιασμο …που αποσυρεται ετων 5 …βαρια βαρια …χωρις φυσικα να εχει βληθει απο εχθρικα πυρα καπου η να το εχει τσαλαπατησει τανκερ ….μιλαμε τεφαρικι πραμα ….αααα και τα κοστη δεν ειναι αυτα ..απλα εχει πολλα εξτρα μεσα …εε ναι δεν το ξεραμε οτι θα γινει εκπαιδευση με ..ελαιολαδο …και η μιζα ειναι σταρτ-στοπ ..ανευ κλειδιων ….το γνωριζουμε οτι δεν αξιζει ουτε 250εκ το συγκεκριμενο πλοιο ….

  1. Αυτό το τελευταίο άρθρο της Π που θάβει τις FDI – χώρια τις διάφορες αντιφάσεις που έχει περι απορρήτου- είναι υπόδειγμα αθλητικής αρθρογραφίας επιπέδου οπαδοφυλλάδας.

   Οι μάγκες της Π πήραν στα χέρια τους SeaFire και μερικά ακόμα ραντάρ της Thales και τα αξιολόγησαν καθώς φαίνεται.

   Να θυμίσω εδώ πως οι τύποι επειδή το ραντάρ η Thales το έλεγε seaFire-500 έγραψαν παλιότερα πως οι Γάλλοι μηχανικοί νόμιζαν πως θα πιάναν 500km αλλά στις δοκιμές τους βγήκε 300km. H Πτώση νομίζει πως οι μηχανικοί είναι μπακάληδες.

   Ή .. απλά έχει επιδοθεί σε πόλεμο λάσπης.

   Αυτό εδώ είναι το ραντάρ που η thales έλεγε ως seaFire-500, και οι FDI παίρνουν την μικρότερη, την αριστερή διαμόρφωση.

 14. και κοψανε λενε το strales …οι γαλλοι για να ριξουν την τιμη ….και λενε αυτο την στιγμη που ειναι ηδη γνωστο το νουμερο για να βαλουν το συστημα σε ΟΛΑ τα πυροβολα του πολεμικου ναυτικου (40εκ) ..δηλαδη ντιλερ ξηλωνει την κεραια απο την οροφη αυτοκινητου για να σου κανει καλυτερη τιμη …..αυτο λενε τα ατομα ….ειπαμε ο αγων ειναι εργολαβικος ….

   1. βρε θα τους εγραφα σχολιο ξεβρακωμα κανονικα για ολα ..αλλα σιγα μην το ανεβασουν ..οι ανθρωποι εχουν εξευτελιστει προ πολλου …την ειδανε και αναλυτες …ουτε για ταμιες στα λιντ δεν ειναι …και γραφουν και μενα υφος λες και ειναι αρχηγος ΓΕΝ και πρωθυπουργος μαζι …στο δικο τους μυαλουδακι κρεμεται η καθε αποφαση …..αναλυτες απο τα λιντλ …..τωρα και φυσικα οτι γραφουν παντελος εκτος πραγματικοτητας .. τωρα για το sea fire φυσικα και θα το βγαλουν κατωτερο με οτι αλλο υπαρχει και προβληματικο φυσικα .τωρα να μην γραφω και περι ecm η αλλη σημαια τους …το θεμα ειναι οτι δεν τα γραφουν λογο αγνοιας …αλλα λογο σκοπιμοτητας ..θα γραψουν και για γη τετραγωνη αμα χρειαστει …αν δεν το εχουν γραψει ηδη .

    1. Η FDIHN προσφέρεται με Super Rapido κι όχι Strales. Αν το κόστος είναι 40 εκ € θα το δούμε αν επιλέγει η FDI. Η εξήγηση σου που οι Γάλλοι δεν βάζουν ECM ποια είναι;

     1. τα 40εκ ειναι για να μπει strales σε ΟΛΑ τα πυροβολα ….ΣΕ ΟΛΑ τα πλοια που εχει το ναυτικο …δηλαδη ποσα ειναι 30-40-50 πυροβολα ….οπως καταλαβαινεις η φθηνοτερη προταση …συνολικα δεν θα ειναι ουτε 10εκ ποιο φθηνη …αν κοβανε το κρουασαν απο προγευμα ποιο μεγαλη οικονομια θα κανανε ….αντε στην καλυτερη με μειον 4 strales να κοψανε 5εκ …στα 4.3 δις ….μετα τα εχουμε πει 1000 φορες μεγαλος μερος του εξοπλισμου ειναι ιδιο σε ολα τα πλοια …και το strales ειναι ενα τετοιο συστημα ..ολοι το ιδιο θα το χρεωσουν ..γιατι και ποσο σοφο ειναι να κοψει καποιος τετοιο συστημα ?…..τωρα ποιος ειπε οτι δεν βαζουν ecm ? (καλα η πτωση χαχαχα) και σε ρωταω ποιο ecm θελει το ναυτικο ξερεις?….

     2. @Nikolaos
      Πως δεν βάζουν, βάζουν. Αλλά ποιό, που και πότε είναι απόρρητο.
      Έτσι δν έλεγε η ΠΤΩΣΗ για κάποιο σύστημα των Μιμίδων?

     3. αφου ρωτησες να στο πω ..να το δουνε κι αλλοι να μην τρωνε τις παπατζες που θα γραφουν ..εχουμε και λεμε…
      καταρχην συστημα αναλογο που υπαρχει σε αλλα πλοια δεν μπορει να μπει ..δηλαδη μπορει αλλα δεν θα κανει δουλεια ..λογο ισχυος του ρανταρ …αυτο που θα κανουν οι γαλλοι ειναι το εξης ..μερος απο τα πανελ του ρανταρ ..θα κανει αυτη την δουλεια καθως απο πισω τους θα υπαρχουν οι τρασνιμιτορ ..θα μπορει λοιπον μερος του πανελ η και ολο να κανει παρεμβολες ..αν βαλουμε ολο το πανελ ..δεν θα κανει σαρωση προφανος ..αλλα θα υπαρχει δυνατοτητα για μερικη παρεμβολη σε ενα α σημειο απο το μισο π.χ πανελ και σαρωση σε αλλο σημειο απο το αλλο μισο ..πρακτικα π.χ θα μπορω να παρεμβαλο σε ενα σημειο πχ. 8χλμ απο το πλοιο και ποιο πισω να στα 4χλμ να κανω σαρωση …η διαστασεις και η ισχυεις που πρεπει να εχει ενα ecm ειναι σχετικες….για πιασουν λοιπον αποτελεσματικο και μεγαλο φασμα οι γαλλοι θα κανουν αυτο ..υπαρχουσες συσκευες δεν μπορουν να το κανουν τιποτα ..γιατι θα σκεπαζωνται απο το ρανταρ …και επειδη θα που οι εξυπνοι π.χ φρεμμ και horizon και σμαρτ-Λ και διαφορα τετοια ….αυτα ειναι ολα περιστρεφομενα τα ρανταρ …οποτε μπορει ενα ecm να κανει παρεμβολες σε ενα σημειο οταν τα ρανταρ αυτα κοιτανε αλλου ….οποτε προκυπτει »κυματισμος» παρεμβολων …στο χ σημειο ….καταλαναινεις λοιπον τι λαλακιες καθονται και γραφουν ….

    1. @Spartan

     Για ποιό λες, για το SeaFire που η Π έγραφε πως πήγαιναν για 500 αλλά δεν τους βγήκε στο ζύγι? : ) Ναι, το είχα γράψει ή εδώ ή αλλού δεν θυμάμαι.

     Τώρα λένε οτι οι Γάλλοι δεν βάζουν ECM επειδή παρεμβάλει το Γαλλικό χαζοραντάρ. Το μέτρησαν κι αυτό τα σαϊνια της ΠΤΩΣΗΣ. Άχρηστοι αυτοί οι Γάλλοι ρε παιδί μου.

     Εγώ απορώ με όσους τους διαβάζουν ακόμα. Τρία τινά.
     Α) οι τύποι δουλεύουν για τα κλικ
     Β) δουλεύουν για κάποια κυβερνητική υποκλίκα
     Γ) προσπαθούν να παρουσιάσουν εκδούλευση σε καμιά πρεσβεία ή στην LM.

     Πάντως για την πατρίδα και το ΠΝ σίγουρα δεν δουλεύουν.

     1. @ npo
      Ναι για το Sea Fire είχες γράψει, χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, χωρίς
      να πάρεις απάντηση.
      Δεν αποτελεί τιμή για ένα αμυντικό μέσο να δέχεται τόσο μεγάλη και τρομακτική
      κριτική, κάθε φορά που εκτίθεται στις προτιμήσεις του
      Ο καθένας που αντιτίθεται, προσθέτει περισσότερη αγωνιώδη προσπάθεια εκ μέρους τους να αποτινάξουν την ρετσινιά του ΄συγκεκριμένου φίλα προσκείμενη’
      Είναι εμφανές πλέον οτι η δημοτικότητα μέσω αριθμών κλικ (σχολίων), έχει μετατραπεί
      σε άκρατη αποδοκιμασία και αρνητική διαφήμιση
      Ας το ζυγίσουν πιο είναι καλύτερο γιατί σίγουρα δεν…..βρέχει, κάτι άλλο …συμβαίνει

    2. Βρε απτε στα καλά σας…Θα έχουμε έναν ισερχομενο στόχο μόλις στα 8 με 10 Χιλ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΆΡΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΑΡ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝςΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΣΜΒΟΛΕΙΣ?????
     πάτε με τα καλά σας!!!!!!!!!!!
     Όταν ο στόχος φτάσει σε τέτοια απόσταση Εάν δεν τον έχει καταρρίψει το stratles και το ram…..ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΊ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΎ ΟΤΙ ΒΟΥΛΙΆΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΆΒΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΉΣΕΤΕ!!!!!!!!!
     Όσο μια φρεγάτα έχει πυραύλους και όπλα εγγύς αεραμοινας μην φοβάστε….Εάν όμως περίμενε το σύστημα ηλεκτρονικών αντιμετρων να καταρρίψει τον πύραυλο …..Είναι το ίδιο πράγμα με το να ανοίξεις μια λαμπάδα ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΌΧΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΪ-ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΏΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΊΟ!!!!!

 15. Μια μικρή διόρθωση στο άρθρο,
  τα Zumwalt (DDG-1000) δεν έχουν το AEGIS (LM)

  Έχουν άλλο CMS, της Raytheon το λένε «Total Ship Computing Environment Infrastructure (TSCEI)»

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που είναι εξωφρενικά ακριβά και ένας από αυτούς είναι η ανάπτυξή από το μηδέν νέου CMS!

 16. οι αλλοι γραφουν θα γελασουν οσο ποτε στη ζωη τους αν παρουμε ολλανδικες ισπανικες κλπ οτιδηποτε πλην μπελαρα

  τοσο κομπλεξ

  θα παρουμε ολλανδικες με εσσμ να γινει κανα μπαμ να θελουμε ανεφοδιασμο σε πυραυλους οι ολλανδοι στα @@ τους φυσικα και ο παγιατ να λεει βρειτε τα

  1. Ένα ακόμα»άρθρο» τρολιά,
   ξαναπήρε το 5χρονο της Πτώσης -με συμπλέγματα ανδροπαυσης- το νεροπίστολο του, για να βγάλει τα απωθημένα του.

   1. Βγάλε και εσύ άρθρο να σε δω τι θα πεις….
    Κάνουν μια δουλειά …. Και είναι οι μόνοι που μας έχουν ενημερώσει ως ένα βαθμό για τις πρωτασεις ….ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ SAIT!!!!!!!

    1. Αν αυτά που διαβάζεις εσύ εκεί στο online μαγαζί, τα θεωρείς ενημέρωση και μεταφορά πραγματικών ειδήσεων και πληροφοριών, τότε θα σου συνιστούσα να ψάξεις λίγο περισσότερο αλλού.

     Θέλει κόπο αλλά σίγουρα θα αποκτήσεις ενημέρωση μόνος σου, πολύ καλύτερη από τους περισσότερους «αρθρογράφους» της ηλεκτρονικής Πτώσης.

     Έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που δεν μιλάμε πλέον για απλή ασχετοσύνη άλλα μιλάμε για διασπορά ψευδών «ειδήσεων – επιχειρημάτων».

     Δεν είναι τυχαίο ότι δεν τολμούν να παρουσιάσουν τέτοια άρθρα στην έντυπη εκδοσή.

  2. Μα όλες οι άλλες προτάσεις των ΙΣΠΑΝΩΝ , ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΚΑΙ ΆΓΓΛΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΟΛΕΣ ΜΕΧΡΙ 32 ΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ SM2!!!!!!!!
   Το ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΦΟΡΆ…….
   Ο SM2 ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2001!!!!!!!!!!

 17. @DV-1.GR

  Επισήμως δεν υπάρχει κάτι, όλα αυτά για το ECM είναι ισχυρισμοί δικοί σου. Ίσα-ίσα το DR πέρυσι μας πληροφορούσε πως η πρόταση των Γάλλων ήταν αν θέλουμε το 2ο πλοίο που ναυπηγούσαν θα ερχόταν χωρίς ECM με αυτό να προστίθεται στο 2ο δικό μας (4η κατα σειρά ναυπήγηση). Τα δικά τους δεν θα είχαν ECM.

  Στην φετινή τους πρόταση δεν ακούγεται «κιχ» για ECM και στην καλλιτεχνική απεικόνιση που παρουσίασαν οι κεραίες του ECM απουσιάζουν. Τα AESA radar έχουν την δυνατότητα που λες, πχ. το AN/APG-77 του F-22A, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πάντα υπάρχει τέτοια υλοποίηση, πχ. στο Rafale όπου διατηρεί και τους παρεβολείς του SPECTRA. Αναφέρει πουθενά η THALES τέτοια δυνατότητα για το SEAFIRE; Έχεις να δώσεις κάποια παραπομπή;

  Άρα το συμπέρασμα είναι ένα: ότι δυστυχώς οι FDI-HN έρχονται όλες χωρίς ECM! Οι Γάλλοι δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν αυτή τη δυνατότητα ούτε για τα δικά τους πλοία, και φυσικά εφόσον μέιωσαν την τιμή δεν σκοπεύουν να το κάνουν τζάμπα ούτε για τα δικά μας!

  Άλλο ένα μεγάλο μειονέκτημα, που έρχεται να προστεθεί στην χαμηλή μέγιστη ταχύτητα 27kt, απουσία ηλεκτρικής πρόωσης για ASW επιχειρήσεις, απουσία quad-pack ή dual-pack SAM μέσου βεληνεκούς, και απ’ ότι μαθαίνω απουσίας δυνατότητας εν πλω αναχορηγίας τορπιλλών! Συν το ότι το πλοίο είναι εξελικτικά στα όρια του.

  Στον αντίποδα έχουμε ένα κορυφαίο ραντάρ κι ένα κορυφαίο LRSAM. Είναι αρκετά αυτά για να προτιμηθεί η FDI; Θα δούμε.

  1. οχι επισημως υπαρχουν οτι λεει η πτωση και μονο…..τι να σου πω…οτι λες ειναι εκτος πραγματικοτητας και τα λενε μονο αυτοι ….εχουνε δωθει απαντησεις σε οτι λες εισαι πολλα επεισοδια πισω …ακομα μας λες για Quad pack ….και τα ατελειωτα ψευδη τους …ο καμμ μπαινει ηδη σε 4αδες σε συλβερ κελια ..ασχετα τι θα γινει στο μελλον …δηλαδη τι να πιασουμε ? ενημερωνεσε απο απολυτους ψευτες που κανουν το ασπρο μαυρο και ακομα να το καταλαβεις …τωρα αν πιστευεις οτι τα μηδαμινου κοστους στραλις η νεπτουνο π.χ. αν ηθελε καποιος ενα ecm τα κοβει φια κοστος δηλαδη …να δωσει προσφορα 10εκ καλυτερη στα σχεδον 4.5 δις τι να σου πω …ρωτα τους λοιπον ..ποσο κανουν ρε παιδια ενα ecm και ενα στραλις και τα κοψανε ?…για ρωτα να δουμε τι θα πουν ?…εγω πιστευω 100εκ ανα πλοιο θα σου πουν …

 18. Τα γαλλικα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν το μεγαλύτερο βαθμό «top secret» παγκόσμιος.

  Όποιος θυμάστε παλιά την ιστορία με τα ICMS2 τον Mirage..

  Και για τα spectra γίνετε ακ8μι μεγαλύτερος ντόρος και τι μπορεί να κάνει.Active Cancelation και αλα.Κανις δεν ξέρει τίποτα.. για τα ελληνικά Rafale οι αρμόδια επιτροπή οι ενημέρωση για τα Meteor και το Spectra ήταν οχι μόνο «απόρρητη» αλα πέρα από Αυτό.

  Τώρα να περιμένουμε να μάθουμε τι συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα έχει το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο το κόσμου σε λίγα χρόνια.. καλά.. περιμένετε εσείς να το μάθετε από την πρεσβεία και τα τσιράκια τις.

  Εδώ και μήνες οι Naval ούτε καν μίλια με την Πτώση.Το είπαν και οι ίδιοι τους.Το παρά έκαναν με τις χαζομάρες τους.Δεν ανήκουν πια στο group «έγκυρης δημοσιογραφίας» για καμιά σοβαρή εταιρία εκτός τις LM φυσικά.

 19. Βλεπο φρεγάτα με δύο MK41 με πολλά ESSM και ισος 8xSM2.Για να μην τραβήξουν ζόρι οι αμερικανοί να τα βρουν με τους Τούρκους.

  Εμις θα λεμε οτι εχουμε και AAW και οι αμερικανοί θα λενε οτι απέτρεψαν εμάς να μπορούμε να έχουμε ελπίδες στην ανατολική Μεσόγειο πέρα από την Ρόδο.

  Γιατί χωρίς εστο 24-32 Aster/SM2IIIC το ΠΝ 500χλμ απο την Κρήτη/800χλμ απο την Σούδα/115ΠΜ δεν μπορεί να παι ούτε για κατούρημα χωρίς την ΠΑ.Δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε 1 ώρα μόνος του το ΠΝ.

  Αλλά εδώ βλεπουμε οτι ετσι και αλιος δεν νοιάζεστε και καπιος για το τι θα γίνει εν περοπτοσι τουρκικις επίθεσης στην Κύπρο.

  Η θα στείλει το ΠΝ φρεγατες με 64xκ/β που φτάνουν 10χλμ οροφή για να τεστάρουν ποσα Drones/Atamca έχουν οι τουρκοι;

  Δεν πιστευο.

 20. Μόλις τώρα, μέσω @D_Mitch που «μιλά» με DAMEN, η BAFO των Ολλανδών.

  Τα κυριότερα σημεία που βελτιώνουν την πρόταση τους είναι: EXOCET Block IIIC αντί των HARPOON Block II, APAR2/NS200 ή APAR2 /SM400 αντί των APAR2/NS110, CAPTAS-4C/KINGKLIP2, RWS SEASNAKE30 αντί NARWHAL20 και τέλος πρόωση CODLOG. Ο Mk.41 παραμένει με 16 κελιά. Οι βελτιώσεις έγιναν με βάση τις υποδείξεις του ΠΝ.

  EXOCET και SEASNAKE30 και στην ενδιάμεση Sigma-10514, με Mk.56 16 κελιών, NS110 και CAPTAS-2/KINGKLIP2.

 21. Γιατί όχι 4xMk41;;

  Δηλαδή δεν έχουν καν σκοπό να βάλουν σοβαρό αριθμό SM2..πολιτική απόφαση αυτο.

  Είναι αυτό που λέω.

  Και θα μας πούνε οτι είναι «option για το μελλον».

  Βάζουμε στοιχιμα;

 22. Μας λέει και τιμή με ολα:4 δις

  Δηλαδή 1δις το πλιο FOS ,οπλα

  Δηλαδή έχουμε να διαλέξουμε μετάξι 115HN και FDI HN:

  16xSM2 η
  32xESSM & 8 SM-2

  32xAster30 η
  16xAster30 & 16xMicaNG

  Ίδια τιμή.Παι και το παραμύθι τις «μισής τιμής» για τα ολλανδικά.

  Διαλέξτε και πάρτε.

  1. Αυτό βλέπω: «η ελληνική SIGMA 11515HN Extended AAW, με τη παραπάνω βελτιωμένη διαμόρφωση και με ραντάρ NS200 προτάθηκε στο ΠΝ σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή»

   Εννοείτε η τιμή ανεβαίνει, αλλά τα 4 δις που τα είδες;

    1. Δεν το βρίσκω.
     Ποια έκδοση του πλοίου αφορά;
     Συμπεριλαμβάνει και την ενδιάμεση με τις δύο 10514, άρα 6 πλοία;
     Κάνε ένα copy paste να δούμε τι αναφέρει.

     1. Naval Analyses

      @D__Mitch

      ·

      1 ώ

      Απάντηση στον χρήστη

      @CentreGround6

      4 billion for 4 frigates including FOS and weapons. Yes, they submitted a proposal for the MEKO MLU through Thales.

    2. Μάλιστα και με APAR 2!!

     Με τέτοιες προσφορες ποιος θα πάει να υπογράψει για το

     Κυριολεκτικά εάν γίνει αυτό τότε η μονη έντιμη κίνηση είναι η παραίτηση όλων του Ανωτατου Ναυτικού «συμνουλιου» εάν θέλουν να τιμήσουν τη στολή και την ιστορία του Ναυτικού τους

     Και εμείς πρέπει να παρατήσουμε το πετροβόλημα στο πληκτρολόγιο και να αρχίσουμε το actual

     1. Διόρθωση για παράβλεψη λόγω σύγχυσης
      #Με τέτοιες προσφορες ποιος θα πάει να υπογράψει για το MMSC-HF2-HFF#

 23. Τώρα 32xESSM & 8xSM2 που ολα φεύγουν ζευγάρι για στόχο ειναι καλιτερα απο 32xAster30
  που αποδεδειγμένα χτυπάνε στόχο μόνα τους μια χαρα;;

  Γιατί συζητούσαμε διλαδι για τα κελιά τις FDI αλα μας κάνουν τα 16 τις Sigma γιατί περνουν quadpack ESSM και έχουμε ναι μεν πολυ λιγότερα max LRSAM (16!!!)αλα μερικα (8!!!) βλήματα παραπανο συνολικά;;

  Μας δουλεύουν.

  Τώρα το μόνο που έχει να κάνει οι Naval είναι να στριμώξει μερικά (8!!) Mica σε SCL ακόμα κάπου και παι και το παραμύθι με τα quadpack.

  1. Δεν υπάρχει πλοίο με 8 SM-2. To σύστημα είναι πολύ ακριβό για να υποστηρίζει μόνο 8 πυραύλους. Αν πρόκειται να βάλουμε SM-2 τότε θα διαλέξουμε την έκδοση με τους 4 ΜΚ-41 ώστε να έχουμε 24 SM-2 και 32 Essm. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στα 2 από τα 4 πλοία για οικονομία.
   Το θέμα είναι ότι δεν πιστεύω ότι αποδεσμεύονται οι SM-2 οπότε το πλοίο σε αυτό τον τομέα υστερεί.
   Η Naval δεν θα στριμώξει τίποτα, τα πλοία δεν είναι lego.

   1. Μα ακριβός αυτο λέω.

    Δηλαδή 64xESSM.

    Και stepping stone για άλλα δύο mk41 «στο μέλλον» επειδή…δεν ξέρω..να μου πι Κάπιος..

 24. 16 σμ2 η νεα σιγμα

  φοβερα υποεξοπλισμενη σε σχεση με τους 32 αστερ 30

  βεβαια εγω πιστευω οτι σμ2 δεν μας αποδεσμευουν

  καλα τα αρθρα για συστηματα και ωραια σχεδια αλλα να λενε και τον οπλισμο και την τιμη

  και τους χρονους παραδοσης

  γραψαν ενα κατεβατο με ωραια σχεδια και συστηματα

  χωρις τα οπλα χωρις τιμη και χωρις χρονους παραδοσης

 25. Ακόμα μια πρόταση stepping stone.

  Προς το παρόν χωρίς AAW.Χωρις ικανότητα ABM.Στο μέλλον.Και βλέπουμε.

  Το ΠΝ πρέπει να αφήσει τα δύο 114,να πάρει τα δύο M και να βάλουμε αλα δύο MK41 για SM2IIIC .

  Μόνο έτσι.

 26. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση των MMSC έφτασε πολύ κοντά στο να φύγει από το Ναυτικό και να οδεύσει διά του υπουργού Εθνικής Άμυνας για το Μέγαρο Μαξίμου. Το Ναυτικό φέρεται να εμφάνισε έκθεση στην οποία έδινε το πράσινο φως στην πολιτική ηγεσία να προχωρήσει. Προς τιμήν του, το “φρένο” φέρεται να πάτησε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Πάσα απόπειρα διάψευσης των πληροφοριών καλοδεχούμενη…

  Υπενθυμίζοντας την πρωθυπουργική ρήση ότι έχει ζητήσει από το Πολεμικό Ναυτικό να του παρουσιάσει τη βέλτιστη επιχειρησιακά λύση, ζήτησε ξεχωριστά την επίσημη θέση του Επιτελείου σε αυτόν και μόνο τον τομέα. Κάπου εκεί και παρά τη διπλωματική χροιά των διατυπώσεων που χρησιμοποιήθηκαν, η προώθηση της εισήγησης στο Μέγαρο Μαξίμου σταμάτησε.

  https://www.defence-point.gr/news/fregates-mmsc-gia-to-pn-kai-to-orio-tis-paremvasis-presveon-kai-xenon-stratiotikon-akoloython

 27. και seamaster και apar …και ηλεκτρικο συστημα και κελια …σε 3τ πλοιο ..ας βαλουν και τα 2 ματια της παναγιας στο 3d να ειναι κομπλε …αυτο δεν ειναι πλοιο …το βαλιτσακι του σπορτμπιλι ειναι …ρε τους αλητες ….ειναι πολλα τα λεφτα αρη ….νομιζω ανετα μπορουν να κανουν καριερα στο χολυγουντ

 28. και εσσμ σε 4αδα …500 κιλα ο ενας ….συγνωμη για υποβρυχιο μιλανε?…..το πως θα μεινει αυτο το πλοιο πανω απο την θαλασσα μοναχα η επιστημονικη φαντασια μπορει να το απαντηση και ισως η πτωση και οι αναλυτες της ….

   1. βαλε και το κελυφος …..ξερεις ποσο βαρος προσθετει ?… μικα 110 κιλα …καμμ 90+ σχεδον 100 …πως το βλεπεις το προτζεκτ τους ?…τυφλωθηκες ?…μηπως σου τρεχουν και τα σαλια?

 29. για δειτε τα περι ψευδους και φαντασιας ….
  1.εκτος απο sea master και apar ..= και περισσοτερο βαρος + περισσοτερο κοστος σε σχεση με fdi εκτος αν το απαρ ειναι απο χαρτι και δωρεαν
  2. εσσμ σε 4αδα και περισσοτερο βαρος και 4πλο κοστος ..αν πουμε vs 1 mica αν πουμε vs 4 μικα το κοστος ειναι 2πλασιο και το βαρος 3πλασιο
  3.ηλεκτρικη προωση = και βαρος και κοστος
  4.μκ 41 vs συλβερ ..και παλι περισσοτερο βαρος και κοστος
  5. σμ-2 vs αστερ =περισσοτερο βαρος και κοστος ..

  δηλαδη αυτοι οι ολλανδοι δεν κοβουν τιποτα βρε παιδι μου ..δεν χρειαζεται ..και ειναι και ποιο φθηνοι ….φαντασια μου πλανευτρα εισαι η ποιο μεγαλη ψευτρα …που λεει και το ασμα …..πολυ απλα ειναι αδυνατον για το συγκεκριμενο πλοιο να εχει ολα αυτα και αδυνατο στο κοστος που λενε ….αλλη μια παπατζα τους απο τις τοσες …

  1. Γραφεις χωρίς στοιχεια νούμερα και αναφορές
   Είμαστε εκτος θέματος και δεν επεκτείνομαι

   Εφόσον η Ολλανδική πρόταση είναι εντός του budget δεν μας ενδιαφέρει ποσο πάει το SEA MASTER και το APAR!
   Σίγουρα είναι ο ΚΟΡΥΦΑΊΟΣ συνδυασμός ανώτερος του ενός SF!
   Επιπλέον κοίτα τι προτείνουν οι Ολλανδοί για ενδιάμεση και τι οι Γάλλοι!

   1. ασε ρε ck …θελεις νουμερα ?..εγω θα σου πω να βρεις ποσο χρονο και ποσο χρημα θελει το r&d για μια φρεγατα ?….τουλαχιστον 8 χρονια και τουλαχιστον 1 δις ….πχ. fdi …ξερεις ποτε βγηκε μακετα η 1η fdi ..το 2014 ..ξερεις ποτε θα πεσει στην θαλασσα για δοκιμες? το 24 ….και τρως παπα για ενα πλοιο 3τ ?.. τα υπολοιπα στα εχω πει ..ευρωπαικα οπλα δεν χρειαζονται apar …..δεν μπορει να γινει κουβεντα για ενα πλοιο που δεν υπαρχει και ουτε θα υπαρξει ποτε γιατι δεν γινεται να υπαρξει …και εσυ περιμενεις αναφορες και νουμερα?….εε παρε σαλιαρα τι να σου πω αλλο και περιμενε …..του αγιου ξερεις ποιου ανημερα

   2. CK, άμα κατά την ναυπήγηση τελικά το σκαρί δεν παίρνει APAR2 SM 16+16 κτλπ…
    Τι κάνουμε; Πληρώνουμε λύσεις ή «good wives» καλό 2030;
    Άρα στα χαρτιά καλύτερος συνδιασμός για ένα φανταστικό πλοίο με full ρίσκο; Κομπλέ τότε.

    Επίσης δεν σου κάνει εντύπωση πως για μία ακόμα φορά πάμε για εξοπλισμούς χωρίς τα κατάλληλα όπλα;
    Εκτός και εάν πιστεύεις πως στα 16 cells θα βάλουμε SM2 ή θα κάνουμε αναβάθμισηχαχα κάποια στιγμή σε καινούργια φρεγάτα.

    5 billions για 4 φρεγάτες με διαγωνισμό με 2-3 λαγούς και 1 προσφορά κλασ*μπανιέρας που ρίχνει τον εξοπλισμό των υπολοίπων που στο τέλος δεν θα έχουν αεράμυνα περιοχής και MLU 1 billion.

    https://www.youtube.com/watch?v=zjedLeVGcfE

    1. Μα για αυτούς τους λόγους που γραφεις προτιμώ την Arrow Head
     Οι SIGMA115 δεν είναι κατασκευασμένες δοκιμασμένες και επιλεγμένες από κανένα ναυτικό
     Σίγουρα η DAMEN έχει όνομα αλλα έτσι δεν την πατήσαμε και με τη HDW και τα 214???

     Η AH μπορεί να προσφέρεται από Αγγλική εταιρία αλλα οι μηχανές είναι γερμανικές τα ηλεκτρονικά από Γαλλία Ολλανδία και τα όπλα αμερικανικα
     Πάνω από το 70-80% του κόστους θα πάει εκτος uk
     Μπορεί να ζητήσουμε και εμείς κάποια λαμαρινοδουλια οποτε το ποσο που θα μείνει UKείναι ακόμα λιγότερο!
     Και στο κάτω κάτω με τα θα πολεμήσουμε όχι με τα γεωστρατηγικά επιχειρήματα

 30. Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ότι παναγιωτοπουλος μας έσωσε από τις τρατες.
  (τον είχα συμπαθήσει από την αρχη)
  Αν τελικά σωθήκαμε 100%???
  Οι ναυταιοι και ο ΑΓΕΕΘΑ είχαν υποκύψει στις πιέσεις μπουμπουκου και ποδηλάτη και είχαν συναινέσει στο έγκλημα.
  Δεν ειναι τυχαίο ότι ο μπουμπουκος βγήκε πριν μήνες και είπε ότι θα πάρουμε αμερικανικές φρεγάτες.
  3 κινήσεις πρέπει να κάνει ο ΠΘ αν θέλει να λέγεται πρωθυπουργός.
  1) άμεση αποστρατεία ΑΓΕΕΘΑ και ΑΓΕΝ και άλλων ανωτέρων του ναυτικού.
  Ντροπη τους.
  2) όχι μόνο ξήλωμα από υπουργού και αντιπροέδρου του μπουμπουκου αλλά διαγραφή και από τη ΝΔ.
  Ένας μουσαφιρης οπορτουνιστης πατριώτης της δεκάρας δεν έχει θέση στο κόμμα.
  3) διάβημα για απομάκρυνση του ποδηλάτη από επικεφαλής της πρεσβείας των ουσαιων και αντικατάσταση του.
  Παραεχωσε τη μύτη του και δυστηχως οι δουλοπρεπεις δικοί μας του το επιτρεψαν.

  1. παραμυθια …. θα παρει το ναυτικο πλοιο που αποσυρεται ετων 5 ….οκ ..δεν χαλιομαστε ετσι και αλλιως και να το παρουν θα αποσυρθει πριν απο τις 50χρονες S …αντε βαρια 5 χρονια να το φαμε στην μαπα ….

   1. @ Ασβος

    Το σκεφτεται, το θελει, αλλα δεν μπορει, θα τον στειλουν
    και τον ιδιο αδιαβαστο.
    Απο την αρχη φαινοταν οτι ο Παναγιωτοπουλο;ς λοξοκοιτα
    προς Γαλλια, αυτος ειναι ο ρολος του, γιαυτο βρεθηκε σε
    αυτην την θεση.

  2. ρομεο ο πρωθυπουργος ( που δεν τον εχω σε εκτιμηση)

   δεν μπορει να ξερει ολα αυτα τα περι τρατας εχει 100 αλλα θεματα να ασχοληθει καθε μερα.

   δουλεια του ναυτικου ειναι να του πει οτι η τρατα ειναι τρατα.

   πρεπει στην εκθεση του ναυτικου με τους 5-6 φακελους να γραφει πανω στης τρατας rejected

   να ρωτησει ο πρωθυπουργος γιατι ρε παιδια των αμερικανων ετσι που τα παμε και καλα?

   να του πει ο αρχηγος Γεν 2-3 πραγματα βασικα τα τελειωνει να πανε στις αλλες προτασεις.

 31. Μιλάμε διλαδι για ένα σχέδιο που δεν υπάρχει,που θα είμαστε οι πρώτοι και ισος μόνοι χρήστες και με το ενδεχόμενο να πρέπει να φορτώσουμε αλα δύο μκ41 για βαριά SM2 μπροστά στο πλοίο..

  Τι μπορεί να παι στραβά;

 32. Αυτα που βγαζει ο Μητσοπουλος και η Πτωση ως αποκλειστικα περι συνδυασμου ρανταρ APAR block 2 με Sea Master 400 τα εχουμε συζητησει δεκαδες φορες εδω στο σαιτ εδω και ΜΗΝΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ.

  Τον συνδυασμο αυτον μπορει να τον φερει ΟΡΙΑΚΑ η Sigma λογω μεγαλου βαρους, αλλα μπαινει ευκολα στην Arrowhead-140 λογω πολυ μεγαλυτερου εκτοπισματος 6-6,5 χιλιαδες τονους.

  Υπαρχει εκτεταμενη αναλυση της Sanmina για τον συνδυασμο του APAR Block 2 με το Sea Master 400 και μαλιστα πανω σε Arrowhead-140, καθως το πλοιο ηταν υποψηφιο για τις νεες Καναδικες σουπερ φρεγατες αλλα κερδισαν οι Type-26 λογω ομοιοτυπιας με την Αυστραλια και τη Βρετανια..

  Παρακατω ειναι το σχολιο μου απο την 17η Φεβρουαριου 2021.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  Η καλυτερη και φτηνοτερη λυση ειναι η Arrowhead-140 ας μην το ψαχνοουμε και πολυ.

  Με 4 εκτοξευτες ΜΚ41 για 32 κελια, το πλοιο μπορει να παρει συνδυασμο απο 128 πυραυλους ESSM blk 2 σε διαμορφωση quad pack, εως 32 πυραυλους SM-2, σε οποιδηποτε συνδυασμο αναλογως της διαμορφωσης.

  Με ισχυροτατα ρανταρ APAR block 2, και SMART-L η Sea Master 400 θα μπορει να παρακολουθει εως και χιλιους στοχους ταυτοχρονα, και να προσφερει Αντι-Αεροπορικη προστασια στον στολο.

  Επισης εχει τουλαχιστον 2 CIWS, π.χ. RAM, Bofors 40mm ενω μπορει να τοποθετηθει ακομη και Strales ως πυροβολο, η εναλλακτικα πυροβολο 127 χιλιοστων.

  Εχει σοναρ τροπιδας, μπορει να παρει και συρομενο.

  Το πλοιο εχει 7 χιλιαδες τονους εκτοπισμα και πληρωμα 127 ατομων.

  Το πλοιο μπορει να βγει σε διαφορες εκδοσεις οπως γενικης χρησης. Οι Δανοι εχουν εκδοση υποστηριξης, την κλαση Absalon που μπορει να εκτελεσει αποστολες Διοικησης και Ελεγχου και μπορει να μεταφερει μεχρι τεθωρακισμενα οχηματα, αρματα μαχης και προσωπικο για υποστηριξη αμφιβιων επιχειρησεων. Θα μπορουσαν δηλαδη να συνοδευουν αρματαγωγα και πλοια LSD για την πραγματοποιηση αμφιβιας επιχειρησης για την υποστηριξη/επανακαταληψη νησιου. Με ενα τυπο πλοιου θα μπορουμε να εχουμε διαφορετικες εκδοσεις, και να εχουμε ελαχιστοποιησουμε το κοστος υποστηριξης.

  Το κοστος του πλοιου θα ειναι σιγουρα σχεδον το μισο σε σχεση με ανταγωνιστικες σχεδιασεις, δηλαδη με τα ιδια χρηματα θα μπορουμε να αγορασουμε τα διπλασια χρηματα. Πρεπει καποιος να ειναι εντελως για τα σιδερα για να προτιμα 4 Μπελχαρα η F110 αντι 8 φρεγατων επιπεδου Arrowhead-140 / Ιver Huitfeldt.

  https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-anagkaiotita-aera/#comment-63870

  1. @G_P

   όλη αυτή η φλυαρία για τα κόστη νομίζω πως είναι καφενείου.

   Μου είπε, του είπαν κλπ κλπ. Ας την αφήσουμε απ έξω μέχρι να μάθουμε για σίγουρα απο επίσημη πηγή. Αν μάθουμε.

   1. Tο κοστος ειναι γνωστο λιγο πολυ, καθως γνωριζουμε οτι η Iver Huitfeldt κοστισε στους Δανους 340 εκατομμυρια πριν απο 10 χρονια μαζι με ηλεκτρονικα και οπλικα (χωρις πυραυλους), ενω οι Βρετανοι αγοραζουν τις Type-31 στα 300 εκατομμυρια επισης μαζι με ηλεκτρονικα και οπλικα συστηματα.

    Αυτα ειναι αποδεδειγμενα, υπαρχουν επισημες δηλωσεις, προυπολογισμοι κοινοβουλιων σε Δανια και Βρετανια, δεν ειναι δηλωσεις.

    Επομενως, η Arrowhead-140 με εξοπλισμο AAW αντιστοιχο της Iver Huitfeldt θα κοστιζει ΚΑΤΩ απο 500 εκατομμυρια μαζι με ηλεκτρονικα και οπλικα συστηματα (χωρις πυραυλους).

    1. Η Arrowhead σε σχέση με τη Sigma έχει ως πλεονέκτημα το εκτόπισμα και ως μειονέκτημα την πρόωση. To κόστος όμως της Arrowhead δεν το γνωρίζουμε γιατί δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προσφέρει η Babcock.

     Από την μία έχουμε μια ολοκληρωμένη, κοστολογημένη και ΥΠΕΡΠΛΗΡΗ πρόταση με ότι είναι δυνατόν να επιθυμεί το ΠΝ
     και από την άλλη έχουμε μια πρόταση για μία ικανή πλατφόρμα η οποία ΜΠΟΡΕΙ να καλύψει όλες τις ανάγκες του ΠΝ, αλλά χρειάζονται διαπραγματεύσεις για το τι θέλει το ΠΝ, τι μπορεί να βάλει η Babcock (ρίσκο) και πόσο τελικά κοστίζει.

     Επιπλέον πλεονέκτημα της Damen είναι το ίδιο το ναυπηγείο, η εφοδιαστική αλυσίδα, η χώρα (εντός ΕΕ), η ενδιάμεση λύση (και οι 2).

     Τέλος, το Sea Master 400 είναι too much και ανεβάζει το κόστος χωρίς λόγο. APAR 2 και NS-200 είναι υπέρ αρκετά, ειδικά αν δεν αποδεσμεύεται ο SM-2. Αν θέλουν να επενδύσουν χρήματα, ας προχωρήσουν στην πιστοποίηση Aster 30 στην Sigma ώστε να φτιάξουν το καλύτερο πλοίο στον πλανήτη!

    2. @G_P
     Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε πείσω οτι στην πραγματικότητα καθόλου δεν γνωρίζουμε τα κόστη.
     Αλλά ΟΚ, c’est la vie Που λένε και οι Γάλλοι.

  2. Δειτε παρακατω την αναλυση της Sanmina για τον συνδυασμο των δυο ρανταρ.

   Στο εξωφυλλο θα δειτε την Arrowhead-140 που φερει τον συνδυασμο ρανταρ APAR Block 2 μαζι με το Sea Master 400 πανω στον ιδιο ιστο.

   «A Thales Sea Master 400 provides medium and long range surveillance of airborne targets to 450 km and surface targets to 70 km. This is a non-rotating volume search radar with higher update rate, fast track initiation, and improved performance against maneuvering targets. Up to 1000 targets can be simultaneously tracked. This radar would be paired with a Thales APAR digital, fixed, X-band multi function radar for detection and tracking of low elevation threats providing ESSM and SM-2 missile guidance.

   The Sea Master 400 is optimized for long range detection, while the APAR X-band is optimized for exceedingly accurate tracking of medium range targets, early detection of anti-ship cruise missiles, as well as missile guidance. X-band would put the CSC’s counter measures on target quickly. There are several immediate advantages to Thales’ phased array radar combo. The AAW sensor system is non-rotating; it is fixed as part of an integrated mast structure. There is no waiting for a dish to sweep. S-band continuously monitors airspace out to 450 km. APAR X-band continuously monitors short to medium range hemispheric air space and sea surface for targets in the littoral environment
   «

   https://www.sanmina.com/wp-content/uploads/2016/10/CDR_-State-of-the-Art-Radar_Sanmina.pdf

  3. https://www.sanmina.com/wp-content/uploads/2016/10/CDR_-State-of-the-Art-Radar_Sanmina.pdf

   Αυτή είναι η καλύτερη λύση από άποψη κόστους προς επιχειρησιακές ικανότητες και ρίσκο

   Βασικά ένα AAWπλοίο στα 600mil —-800+weapons

   Ναυπηγημένη δοκιμασμένο με όλα τα συστήματα ΉΔΗ ολοκληρωμένα στο πλοίο και στο TACTICOS

   τι το συζητάμε τώρα…

   1. Ακριβως, τα ειπες ολα.

    Το μονο πλεονεκτημα της Sigma ειναι η ηλεκτρικη προωση που ειναι πιο αθορυβη, συν το γεγονος οτι γνωριζουμε τις Ολλανδικες κατασκευες.

    Aλλα τα μειονεκτηματα ειναι οτι εχει μονο 2 ΜΚ41 με 16 κελια, νομιζω ειναι αδυνατον να παρει ΜΚ41 με 32 κελια λογω μικρου εκτοπισματος, ενω εχει μολις ενα CIWS πισω, το Rheinmetal που γραφουν δεν ειναι καθαροαιμο CIWS, περισσοτερο για τηλεχειριζομενο σταθμο πυροβολου μοιαζει, δεν προκειται για αντικαταστατη του Millenium της Rheinmetal, μην τρελαθουμε κιολας.

    Επισης, η Sigma ΔΕΝ ειναι σε υπηρεσια στο Ολλανδικο ναυτικο, με οτι αυτο συνεπαγεται για μελλοντικη διαθεσιμοτητα ανταλλακτικων.

    Θα ειχε περισσοτερο νοημα να συζητησουμε με τους Ολλανδους και Βελγους για την νεα φρεγατα ASWF που θα αντικαταστησει τις Μ, και η οποια θα εχει επισης APAR Block 2 Sea Master 400 το οποιο συνδυαστικα ονομαζεται Above Water Warfare System , η ρανταρ X/S Band.

   2. οχι ακριβως οπως τα λες ..αλλα οντως η μοναδικη περιπτωση για μεγαλο πλοιο σε κοστος που μπορουμε ειναι η ιβερ ..αλλα ..δεν θα ειναι τοσο απλα τα πραγματα και στο κοστος..μετα απο εκει και περα μεγαλυτερο αυτογκολ να δωσεις το συμβολαιο ολο σε αγγλους δεν υπαρχει ….το τι ξυλο θα φαμε στηνν ΕΕ δεν περιγραφεται ….εγω το εχω πει προ πολλου …ναι σε ιβερ αλλα 2 πλοια …+ τις 4 fdi ….και δεν βλεπω και καλυτερη προταση να μπορει να σχηματιστει ….4+2 fdi και iver ..και τελος αδικως το κουραζουμε ….

  4. Η επόμενη λογική κίνηση των Βρετανών, και που είμαι 100% σίγουρος ότι θα δούμε τις επόμενες μέρες, θα είναι AH140 με το ηλεκτρονικό πακέτο που δίνουν και οι Ολλανδοί, δηλαδή APAR Mk.2 και NS200 ή SeaMaster-400. Με 32 κελιά βεβαίως βεβαίως. 😉

   Όλα θα παιχτούν μεταξύ Βρετανών και Ολλανδών στην τιμή, γιατί το οικονομικό μας καίει, και στην ενδιάμεση. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν πως η Αμερικανική πρόταση έχει καεί.

  1. https://cimsec.org/lcs-versus-danish-strawman/

   Διαβάστε αυτό εδώ και θα καταλάβετε γιατί κανις δεν ξέρει πόσο θα κοστίζουν τα AH140 αμα τα φτιαξουμε σε ελλινικα ναυπηγεία.Εμις δεν έχουμε αλλι νομοθεσία να «μετραμε» κόστος;;Είναι ο ίδιος οπος αυτόν τον δανεζον;;

   Και ξέρουμε περίπου πόσο κοστίζουν τα Apar2,τα SM2IIIC και τα ESSM2 ..και είναι πανάκριβα.. Όλα κα7νουρια συστιματα.

   Ορεα να έχουν δίκιο αυτοί που λένε ότι το AH140 Είναι «φτηνό με Apar,2NS200,4xMK41,24 xSM2IIIC,32xESSM2 καιβοτι αλλο γράφετε αλα για περιμένετε λίγο να δούμε.

   Άμα ένας SM2IIIC κοστίζει τριπλασια απο έναν ΣM2IIIA καλιτερα μην λες τιποσα μέχρι να δεις το συμβόλαιο.

   1. Ειναι για γελια εντελως το αθρο που εβαλες. Το εχω διαβασει αλλωστε εδω και 1-2 χρονια, μας φερνεις ξανα-ζεσταμενες ανοησιες που εχουν ηδη απαντηθει 500 φορες απο παρα πολυ κοσμο.

    Προκειται για αρθρο απο το μακρυνο 2015 οταν μολις ειχαν μπει σε υπηρεσια οι Iver Huitfeldt, απο καποιον Αμερικανο που δεν ειχε ποτε καμια σχεση με τις φρεγατες αυτες και λιγο πολυ ισχυριζεται οτι η αοπλη και προβληματικη Αλουμινατρατα LCS ειναι καταπληκτικο πλοιο. Μας δουλευεις τωρα????

    Απλα δεν μπορει να χωνεψει ο Αμερικανος οτι οι Δανοι καταφεραν να παρουν το σχεδιο των φρεγατων Absalon και να τις μετατρεψουν στην ισχυροτερη φρεγατα ΑντιΑεροπορικου πολεμου της Ευρωπης, την Iver Huitfeldt, και μαλιστα με κοστος 1 δις ευρω για 3 πλοια.

    Mαλιστα ενα χρονο αργοτερα, τo 2016 μια Iver Huitfeldt εκανε επισκεψη στις ΗΠΑ και αφησε τους Αμερικανους αφωνους χαρη στις ικανοτητες της, στη σχεδιαση με stanfex, στους αυτοματισμους τους και το μικρο πληρωμα μολις 100 ατομων, οταν τα Αμερικανικα πλοια εχουν 300-400 ατομα προσωπικο. Μεχρι και στο ποταμο της Βαλτιμορης μπηκε για να δειξει πωσο αξιοπλοο ειναι το πλοιο και τις ικανοτητες ελιγμων που εχει.

    Μετεπειτα η Iver Huitfeldt συμμετειχε στη Βρετανικη ναυτικη ασκηση FOST που αφησε παλι αφωνους τους Βρετανους με τις ικανοτητες του πλοιου. Eπισης η φρεγατες αυτες κανουν συνεχως περιπολιες στους Αρκτικους της Γροιλανδιας (ανηκει στην Δανια) ενω εχει συμμετασχει σε αποστολες στη Σομαλια, στον Περσικο, Ταυλανδη κτλ χωρις ποτε να εχει εμφανισει οποιοδηποτε προβλημα.

    Αμεσως μετα η Βρετανικη Babcock αγορασε το σχεδιο του πλοιου και το 2020 κερδισε τον διαγωνισμο για τις νεες Βρετανικες φρεγατες Type-31 με κοστος 250-300 εκατομμυρια το καθε πλοιο για 5 φρεγατες, δηλαδη 1,25 δις λιρες (περιπου 1,5 δις ευρω). Η ιδια η Babcock εχει δηλωσει οτι γνωριζει το κοστος της φρεγατας μεχρι βιδας.

    1. Είναι για γέλια να πιστεύεις ότι θα παρουμε AAW τιμή ξεφτίλα.

     Είναι για γέλια αμα πιστεύεις ότι περνούμε SM-2IIIC.

     Είναι για γέλια να πιστεύεις ότι περνούμε εκατονταδες βλήματα 5εκ το καθένα.

     Είναι για γέλια να φτιαχνις τιμές φαντασίας Lego για radar και missiles που αλομα ειμαι υπό εξέλιξη και κοστίζουν οσο εσείς νομίζεις ότι θα κοστίζει το ολοκλιρο καράβι.

     Είναι για γέλια φιλε.

     Και για καταλαβις πανε στο twitter στο λογαριασμό του καλού D-Mitch να διαβάσεις τις καλές ευχές του οτι «με το καλο» οπος λέει ο άνθρωπος «παρουμε 8 SM-2» για κάθε καινούρια μας φρεγάτα να γελάει ολος ο πλανήτης.

     1. Είναι για γέλια να μην καταλαβαίνεις πως οι Aγγλοι πληρώνουν 300mil τη μια TYPE 31

      Είναι για γέλια εάν δεν καταλαβαίνεις πως εάν αφαιρέσουμε CAMM, πυροβόλο και αλλα που δεν μας ενδιαφέρουν η τιμή μειώνεται!

      είναι για γέλια να μην καταλαβαίνεις πως 32 CELL MK41 πάει στα 70MIL

      είναι για γέλια να μην καταλαβαίνεις πως εάν προσθέσουμε RAM και τα SONARS και το STRAHLLES πάμε κοντά στα500MIL το πλοίο
      με TACTICOS/NS110/32CELLMK41/RAM/CAPTAS/KINGCLIP~!

      Είναι για γέλια να μην έχεις διαβάσει πως οι Ολλανδοί ζητάνε 50MIL το ένα APAR
      Οποτε το πλοίο με τα παραπάνω είναι 550-600 MIL??
      32 CELL MK41
      Βάλε
      6 ASROC *5 = 30
      18 SM2 X5 = 90
      8*4ESSM*2 = 64
      Σύνολο 184M
      Πλοίο και Πύραυλοι είναι στα 800mil!!

      Ξεκινάς από μια πλατφόρμα δοκιμσαμενη κατασκευασμένη με καθόλου ρίsko και χαμηλού κόστους και προσθέτεις ότι αντέχει το πορτοφόλι σου

      Όλα τα παραπάνω είναι ΉΔΗ ολοκληρωμένα στο TACTICOS
      το οποιο έχουμε ΉΔΗ στο Ναυτικό και το γνωρίζουμε πολύ καλά

      Και οι MEKO πολύ εύκολα γρήγορα και φθηνά εκσυχρονίζονται με το TACTICOS

      Τι από τα παραπAνω» ισχύει για το SETIS?

      Γελάς ακόμα ???

     2. https://www.capital.gr/diethni/3550109/tourkia-to-sumboulio-ethnikis-asfaleias-kalei-tin-ellada-na-min-prokalei-kai-zita-lusi-duo-kraton-stin-kupro

      Και αμα οι τρελοί μας επιτεθούν στην Κύπρο θα στείλουμε φρεγάτες σούπερ εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα radar και ότι πιο super modern υπάρχει…με 8xSM-2IIIA οι κάθε μια.

     3. @CK

      Για κανε μου τον κόπο ρε φίλε και βρες μου ποσό πλήρωσαν οι άγγλοι για μια τέτοια μαζί με όλα τα οπλα και FOS Και εκπαίδευση.. οκ;

      Έτσι για να δούμε.

 33. οπως καταλαβατε ολοι τελικα κατεβαινουν με προσφορες στις οποιες και το ιδιο το ναυτικο αλλα και εμεις θα λεγαμε

  καλυτερα 64 εσσμ παρα 16 σμ2

  οποτε μην ζητας καν σμ2

  το τι οπλα θα εχει η Ελλαδα στο αιγαιο δηλαδη απεναντι στην τουρκια περιμενετε να το κρινει η ολλανδικη νταμεν και θα σας διαβεβαιωσει το καθε περιοδικο στην Ελλαδα

  οχι οι αμερικανοι η κεφαλη του νατο και το κογκρεσο τους επισημα.

  1. Για αυτό θα πρέπει αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία μας να πάμε στα σίγουρα, στους πολύ καλύτερους Aster30b1nt και VL-Mica-NG και τους φορείς τους FDIHN, FDIXL.

 34. Δηλαδή οι «ειδικοί του ελληνικού διαδικτύου » προτιμούν πράγματι και σοβαρά μια φρεγάτα με πανάκριβα ηλεκτρονικά & radar να βάλουμε-με το καλό!!!! 8xSm-2 & 32xESSM παρά να έχουμε μια φρεγάτα με 32xAster30.

  Έτσι για να καταλάβουμε με τι εχουμε να κάνουμε.

  Ρε τι ζούμε..

  1. ετσι ακριβως εχειχαθει καθε λογικη

   κοροιδευαν τους 32 αστερ και σημερα παρουσιαζουν 8 σμ2 και δεν ντρεπονται

 35. Naval Analyses

  @D__Mitch

  Απάντηση στους χρήστες

  @Imperator_Lex

  και

  @PtisiMagazine

  Δεν πιστεύω ότι ζητάμε ASROC στα καράβια που φέρουν τορπίλες. Οπότε θα έλεγα 32 ESSM και 8 SM-2 (αν με το καλό τους πάρουμε).

  5:08 μ.μ. · 3 Ιουν 2021·Twitter for Android

   1. Βασικά λέει ο D-Mitch οτι όλες(!!) οι προσφορές με MK41 ειναι για δύο MK41.

    Αυτό το έχει πει πριν μέρες.

    Άμα Αυτό είναι αλήθεια και είναι και ‘βασική απαίτηση του ΠΝ» μιλάμε για ξεκάθαρες απόφαση να κλείστουμε στο Αιγαίο και να μην βγούμε ανατολική Μεσόγειο.

    Δηλαδή αμα επιτεθούν οι Τούρκοι την Κύπρο θα έχουμε εικόνες karabach με τα bayraktar να κυνηγάνε τα δικά μας T-80U και TorM1 και να μας τα σερβίρουν 24/7 έτσι να χαιρόμαστε..

     1. Άμα πάρουμε φρεγατες για το Αιγαίο φυσικά οι Κύπρο είναι μακριά.

      Απλά κάποιοι καλύτερα να καταλάβουν για πιο πραγμα μιλάμε.

 36. Τώρα ας έρθει ο επόμενος να μου πει για AH140 & Meko300 με 32xSm-2 & 48xESSM και apar 2 και και όλα τα άλλα για 500εκ και τυλιγμένα σε ρόδινες κορδελιτσες..

  1. Η συζητηση σε καποιο σημειο κατανταει βαρετη οταν ο αλλος αρνειται την πραγματικοτητα. Ειναι σαν να συζηταμε εαν η γη ειναι στρογγυλη η εαν τα εμβολια προστατευουν η οχι.

   Οι Δανοι αξιωματουχοι λενε δημοσιως οτι τους κοστισε 340 εκατομμυρια δολαρια η Iver Huitfeldt, δηλαδη 207 εκατομμυρια για ηλεκτρονικα, αισθητηρες και οπλικα συστηματα, και 133 για το σκαρι μαζι με τους κινητηρες, συστηματα μεταδοσης και μηχανικα συστηματα.

   Τι ακριβως νομιζεις οτι ειναι η Δανια, καμια μπανανια που να βγαινουν οι Αξιωματικοι των Ενοπλων Δυναμεων να λενε ψεματα?? Τα εξοδα αυτα εχουν καταγραφει στον προυπολογισμο της Δανιας, 3 φρεγατες Iver Huitfeldt με συνολικο κοστος κατω απο 1 δισεκατομμυριο ευρω.

   «Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million«

   https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

   1. Υπαρχει επισης το εγγραφο που συνδημοσιευσε ο Δανεζικος οργανισμος Αποκτησης Αμυντικου Υλικου και Λογιστικης Υποστηριξης (η αντιστοιχη της ΓΔΑΕΕ στη Δανια) «The Danish Defence Acquisition and Logistics Organization» για το προγραμμα των φρεγατων.

    Παρουσιαζει μια γενικη περιγραφη του προγραμματος των φρεγατων. Λες αυτοι να ειναι τιποτα ψευτες και παπατζηδες μηπως?

    » Total cost for the frigate was USD 325 million in 2010. This is only USD 80 per kilogram
    frigate or just 1/3 of what has been reported as low-end prices in Europe. The Royal Danish
    Navy, DALO and OMT (OSS) have accurately tracked the Danish Iver Huitfeldt program
    expenses and have an indisputable assessment of costs.»

    https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FOU/bilag/20/1417702.pdf

    1. Τα ιδια λενε και οι Βρετανοι που αγοραζουν 5 φρεγατες Type-31 πληρως οπλισμενες με 1,5 δισεκατομμυρια ευρω.

     Ο συνολικος προυπολογισμος του προγραμματος των 5 φρεγατων Type-31 μαζι με FOS, εγχειριδια, εκπαιδευση, ανταλλακτικα, πυρομαχικα κτλ φτανει τα 2 δις, με τα παντα μεσα.

     Λες και αυτοι να λενε ψεματα??

     1. Θα πάρουμε SM-2 ρε φιλε;

      Ποσα;

      8;

      Ρε..τι δεν καταλαβαίνεις;

      Δεν ξέρεις.Δεν ξερις τι οπλισμό θα φέρουν τα καράβια σου ρε φιλε.Ειναι τοσο δισκολο ναντο καταλαβις αυτο;;Το κανονίσω και μινες τώρα και σιμερα σου λένε και οι ‘ειδικοί οτι δεν παίρνεις κατεβατό να κανις την δουλια σου.Τι δεν καταλαβες;με δύο (2 ρε!) Mk41 μας «προσγερουν» τα AH140!!!

      Κουράστηκα..

     2. Oριστε η συνεντευξη του Διευθυνοντος Συμβουλου (CEO) της Babcock για το προγραμμα των Type-31.

      Λεει οτι ο συνολικος προυπολογισμος για ΤΑ ΠΑΝΤΑ στο προγραμμα των 5 φρεγατων Type-31 ειναι 2 δισεκατομμυρια.

      John Howie
      «Yeah, no problem. So, if I take the price, you’ve seen the part about average production cost of £250 million. The MoD have said, through the National Audit Office, their total budget for the project is £2 billion, which includes a lot of their costs, but also includes cost for the government-furnished equipment, et cetera.
      But another key thing that’s in it is to do with some of the inflation of the elements. So, the contract has got a mix of firm and fixed price elements, so there will be some inflationary escalation as we go through. «

      https://www.babcockinternational.com/wp-content/uploads/2020/10/Babcock-T31-Programme-briefing-transcript-09.10.2020.pdf

     3. @ Αγγελος

      Ποια 8 SM-2 ?? Που ακουσες αυτη την ανοησια?

      Το ΠΝ θα αγορασει οσα θελει και εχει να πληρωσει, αναλογως του οπλικου φορτιου που αποφασισει για τις επιχειρησεις του.

      Λεμε οτι η AH-140 μπορει να παρει ΜΚ41 με 32 κελια και επιπλεον ΜΚ56 με επιπλεον 12-24 κελια.

 37. Ξεκινάμε και τελειώνουμε σε κάτι που έχει εiπωθεί εκατοντάδες φορές: Yπάρχει περίπτωση οι Ιθαγενείς να εξοπλιστούν με SM/2 και μάλιστα blockIIIC? Σε πόσους συνολικά MK41?

  Aν δεν απαντηθεί αυτό σίγουρα, δεν μπορούμε να ονειρευόμαστε APAR2 ,SF. NS200 για να κάνουν έρευνα στα 400-500 χλμ , να ιχνηλατούν 1000 στόχους, να κατευθύνουν όσους πυραύλους μπορεί να βάλει το πλοίο… κλπ Αν δεν δίνονται οι συγκεκριμένοι (γιατί χαλάνε οι αποστάσεις) το πλοίο δεν είναι AAW και είναι πολυτέλεια τα παραπάνω για να υποστηρίζουν την παρωχημένη οικογένεια Sparrow.

  Επίσης μην σχίζετε τα ρούχα σας με την σιγουριά για τις τιμές των ΑΗ140, υπομονή θα αποκαλυφθεί η τελική διαμόρφωση και το τελικό κόστος.

  ΥΓ: Εάν τελικά οι τιμές είναι εκεί που οι περισσότεροι υποστηρικτές λένε(400-500mil), είναι ευκαιρία να πάρουμε οχτώ φρεγάτες (αντί τεσσάρων),, Μεκο up, και δύο-τρία type 23

  1. Προφανος μερικοί έχουν κολλήματα.

   Δηλαδή σου λέει ο Γάλλος «κοιτα σου δίνω φρεγάτα με τον radar και χώρο για 32xβλιματα να καθαρίσεις μεγαλες περιοχές στην ανοιχτά θάλασσα και εσει τώρα πρέπει να βρεις τρόπο μαζί μετα Rafale/Meteor και άλλες μονάδες του ναυτικού σου να κανις κομμαντο»..

   Και εμείς τώρα πρέπει να αποφασίσουμε.

   Ειναι πραγματι τοσο απλα.

   Ο άλλος σου λέει τώρα και δεκαετίες οτι «μμ…ναι…οχ..balance of power & stepping stones» και σου λέει και το beggars γιατί ξέρει ότι θα τον φωνάξεις όταν θα σικονουν τα bayraktar στην νότια Κύπρο..

 38. CK ασε της εκτιμησεις σου στην ακρη ..εχεις 0 στα απειρα …ποσοστο ευστοχιας …..τωρα σοβαρα περιμενεις εξαγωγικο πλοιο σε τιμες πριν 20 χρονια η ενγχωρια κατασκευση με μεταμοσχευση συστηματων + εθνικα προιοντα ?..
  μετα το ξερεις ολο το συμβολαιο οι αγγλοι δεν το περνουν ουτε με πιστολι στον κροταφο …και πολυ σωστα …
  τωρα για τα 2 καμενα χαρτια που παιζουν με αυτα στο cad και στο photoshop οι ΄΄αναλυτες» ειναι απλα για γελια …
  εχει γινει απο καιρο αξιολογηση των προτασεων ..και για τα πλοια ..και οικονομετεχνικα συνολικα …..2 ειναι οι προτασεις ουσιαστικα εντος κριτηριων …ολες οι αλλες ειναι καμενα χαρτια για διαφορους λογους …οι 2 προτασεις ειναι γαλλοι και αγγλοι ….τα υπολοιπα ειναι για τον καδο ανακυκλωσης ……

 39. Σας το φοναζουν στα μουτρά και εσις κάνετε σαν να μην ακούτε.

  Δεν θέλουν να αποκτήσουμε πλεονέκτημα!

  Το θέλετε γραπτός;Δεν σας φτάνουν τα steppingstones & beggars διλαδι;

  Ε τοτε τι να σας κανουμε;

 40. iver= ενσωματαση ολων των οπλων …την εκανε το δανεζικο ναυτικο …65εκ ανα πλοιο ωφελος ..σχεδια και προετοιμασια γραμμης παραγωγης ..επισης το δανεζικο ναυτικο ..οπλα οτι ειχαν ηδη …διαφορα συστηματα εξαρτηματα …σχεδιασμος κατασκευση …το δανεζικο ναυτικο …ολα ..εσωτερικα …οι δε αγγλοι …καμμ εχουν ηδη ..γιατι τους βγαζει απο το κοστος ο CK αυτος ξερει ,..ασε που ειναι δικο τους προιον …0 ευρω στα 350εκ (που εχουν ζορι να τα πιασουν σαν στοχο ηδη ) ειναι οι καμμ …και ομοιως και αλλα πολλα …..με 300-400 και 500εκ aaw απλα ξεχαστε το ….για αυτο λεω εγω βρε παρτε τα cassard μια χαρα ειναι …για κανιβαλισμο …εξοσετ-μιστραλ-σοναρ- και αλλα πολλα ειναι μια χαρα για 2 ιβερ εκ των εσω…..

  1. Μπράβο στο Δανέζικο Ναυτικό!!

   Στήσαν μια απίστευτη «ΦΡΕΓΑΤΑΡΑ» για εμάς

   Όλα ΉΔΗ διασυνδεδεμένα στο TACTICOS!!

   Τα νούμερα τα έχω δώσει και με references!!

   Αλλα όταν μας γραφεις να κανιβαλίσουμε τα CASSARD μάλλον έχουμε κάψει φλάντζα!!

   1. τραβα στην πτηση να καμαρωσεις το βαριδιο για παραγαδι ..και την ψαροτρατα ……και θα ειστε μια αγαπημενη οικογενεια …..ετσι και αλλιως πουθενα δεν εχεις πεσει μεσα ..αξιοπιστια υπο το 0 ..τι χανεις το καιρο σου αδικα?

 41. Πρέπει να βρεις την δύναμη να καταλάβεις ότι μας προσφέρουν μια φρεγάτα γενικής χρήσης με καλιτερο radar και ίσος («με το καλό!!!») 8 κ/β SM-2 άγνωστης έκδοσης & τιμής.

  Δηλαδή αντί να πάρουμε όντος 8xMeko A200 για 300-400εκ full οι κάθε μια με 64xESSM θα πάρουμε 4xφρεγατες οτι να ναι να λέμε πήραμε κάτι σαν AAW αλα χωρίς LR-SAM.Για 700-800εκ οι καθε μια και την ελπίδα στο μέλλον να τις βάλουμε αλα δύο MK41 και όταν οι Τούρκοι πάρουν SM-x θα πάρουμε και εμείς γιατί τότε τα stepping stones θα έχουν ωρίμαση οπος πρεπει.

  Αυτό.

 42. Ποιo Αμερικανο-έξαρτώμενοι και δεδομένοι δεν γίνεται Θέλουν να μας φορτώσουν τις Αλουμινότρατες εισπράτοντας 5 δις , χωρίς ενδιάμεση , αλλά θα είναι stone step για αργότερα που θα περνούν tα μεγάλα Κότερα (FFG). Πάλι καλά που δεν ήρθαν με επίσημη πρόταση
  (Step back stone ) για 4 Perry με ενδιάμεση 2 Adams (τα γωρίζει άριστα το ΠΝ) . Τόσο δεδομένοι είμαστε.

  Αν είμασταν εμείς στην θέση των Τούρκων έχοντας κολλητιλίκια με το Ξανθό Γένος και παίρναμε S-400 γράφοντας στα υποδήματά μας Ούσα … Νατο ….Κιάτο,, φαντάζεστε τι θα μας έβρισκε:

  Θα πέφτανε 2-3 Κυβερνήσεις, κατά συρροή υποβαθμίσεις από γνωστούς οίκους,,.Μόδας και με την ανοχή των Αμερικάνων οι Τούρκοι θα κάνανε υπερπτήσεις πάνω από την Ακρόπολη, τα Γεωτρύπανα θα τρυπάγανε πέντε μίλια από την Αίγινα και τον Λαιμό, ενώ θα ανακοινώνανε ΑΟΖ με την Αλβανία κόβοντας τα Επτάνησα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τζάμπα τα καθρεπτάκια που μαζεύαμε με ευλάβεια τόσα χρόνια δηλαδή.

  Στο τέλος θα έβγαινε κανένας αξιωματούχος της σειράς και θα μας την έλεγε , για δεύτερη φορά :
  »Its better to be Beggar than to be a Looser»

 43. αυριο το ναυτικο συμβουλιο παιδιο το γραφει ο Νικητας τουιτερ

  3 μπελαρα 32 αστερ 3 απλες αροου 2 σκορπεν παρακαλω

  η

  3 μπελαρα 4 μικρες σιγμα 3 σκορπεν παρακαλω

  1. Ποιος το λογαριάζει….

   Η απόφαση θα ληφθεί το Σάββατο στου Μαξίμου

   Και τυγχον αναβολή θα δείξει που πάει το πράγμα!!!

   1. Αναβολή θα σημαίνει stone step με Perry από Φθινόπωρο, το καλό σενάριο
    Το κακό σενάριο, θα είναι ματαίωση αγοράς καινούργιων, αγορά των 2 Μ , Meko up και το βλέμμα στο μέλλον για Pesco και όνειρα για FFG

 44. Αμερικανοδουλοι σαν τον ναβαλ αναλυτή
  πανυγηριζουν γιατί η σίγμα θα έχει 8 SM2 και 32 essm.
  O συνδιασμος δεν είναι κακός μου αρέσει και εμένα, το θέμα είναι πως είναι δυνατόν να πανυγηριζει τόσο αυτός που θάβει τη μπελά 2 χρόνια τώρα που η μπελά θα έχει 32 aster30 των 4μιση mach που ριχνουν αντιπλοικους των 3 mach.
  Tι παραπάνω έχουν οι 8 SM2 που θα είναι το πιο πιθανό και iiiB, γιατί C δύσκολο. Και 32 essm.
  Δουλευόμαστε?
  Ξεχάσαμε ότι τόσους μήνες προωθουσε τις τρατες και ξαφνικά ανακάλυψε τις άλλες προτάσεις, μόνο και μόνο γιατί η τρατα δεν τράβαγε και οι οδηγίες από την πρεσβεία σε όλους τους συνεργάτες της πτωσης ήταν.
  {Κάντε τα πάντα να μην πάρουν οι Έλληνες την μπελά.}

  1. θαυμαζει το καινουργιο δημιουργιμα του cad+photoshop των 600εκ και αυτο ….μετα την φοβερη και τρομερη als των 600εκ ….την ακαταμαχητη τρατα με τα μπολικα μκ και παλι των 600εκ …σειρα για σιγμα ….τι συμπτωση και παλι των 600εκ …..ωραια η δημιουργικη φαντασια αλλα αυτο το 600εκ οτι παρεις …το ψιλοκαρφωνει το κολπο …

   1. Σωστός εκτός από άκυρο paper project, η τυφλή οπαδική υποστήριξη που έχει από τους συνήθης ύποπτους, το κάνει να βρωμάει από μακρυά σαν παγίδα για να μην πάρουμε Aster30 και MdCN.

 45. Δεν υπάρχει πλοίο με 8 SM-2 πουθενά στον κόσμο, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Πέταξε μια άποψη ο Μητσόπουλος και όλοι το έκαναν σημαία.
  To σύστημα είναι πολύ ακριβό για να υποστηρίζει μόνο 8 πυραύλους. Αν πρόκειται να βάλουμε SM-2 τότε θα διαλέξουμε την έκδοση με τους 4 ΜΚ-41 ώστε να έχουμε 24 SM-2 και 32 Essm. Αυτό θα μπορούσε να γίνει στα 2 από τα 4 πλοία για οικονομία.
  Το θέμα είναι ότι δεν πιστεύω ότι αποδεσμεύονται οι SM-2 οπότε το πλοίο σε αυτό τον τομέα υστερεί.

  1. To θέμα δεν ειναι η σίγμα
   Η σίγμα είναι φοβερό πλοίο πολλαπλου ρόλου.
   Το θέμα είναι ότι έθαβε τι μπελά με μανία σαν υποεξοπλισμενη και τώρα τι το τόσο παραπανω έχει η σίγμα από τη μπελά σε αριθμό πυραύλων? Καλά για ποιότητα πυραύλων δεν το συζητώ.
   Aster30 vs SM 2 iiiC 4μιση vs 3μιση mach.
   Και πολύ καλύτερη αντοχή σε. Αντιμετρα.
   Τεράστια σημασία για να ρίξεις μαχητικό.
   Διαστημική η τεχνολογία των Γάλλων σε σχέση με τους Αμερικανούς σε αυτό το σημείο οι ουσαιοι κοιμήθηκαν και μειναν πίσω.
   Για SM2 iiiB δεν το συζητώ καν.
   Για κανένα ελικοφόρο είναι μόνο.
   Που είναι ο CK θα έχει τρελαθεί τώρα?
   Βαλαν οι ολλανδοι τα αγαπημένα του apar2 και essm2 και από ότι ακούγετε οι Αγγλοι μάλλον χωρίς apar??? θα πάνε σίγουρα για camm er για να προωθήσουν το ντόπιο το δικό τους πύραυλο
   που δίνει δουλειά σε αγγλικά χέρια και όχι τον αμερικανικό essm.
   Αρε Ck όσο σε πληγώνουν οι Αγγλοι με την type31/A140 τόσο σε πορωνουν.
   Άκου camm er αντί essm.

   1. Να δεις που θα ακούσουμε για καμια second to none HF2 με CAMM το Σάββατο και θα δεις τι γέλιο έχει να πέσει!!!

    Και δεν πάμε να γράφουμε εμείς οι γραφικοί για APAR,VLS klpes *********s

    Είπαμε πάμε προς MMSC+ 8 rafale
    η πιο απίθανο FDI+ και κάτι αμερικανικο στην αεροπορία !
    να xei va ανακοινώσει kati ο Μήτσο με τον Μπάιντεν
    Μονο ο Τσίπρας δηλαδή είδε Αμερικανο πρόεδρο με δώρα??

   2. @Romeo60
    Για να λέμε του στραβού το δίκιο η Γαλλική έκδοση είναι υποεξοπλισμένη.

    Αυτή που μάλλον μας προτείνουν είναι καλύτερη, αλλά και πάλι, γιατί δύο εικοσάρια ρε παιδί.. κλπ. Η Naval Group νομίζω έχει κάνει πολλές λάθος επιλογές.Ελπίζω ο καινούριος (απο πέρσι) Τσίφτορας να είναι πιο ανοιχτόμυαλος απ τους προηγούμενους.

 46. Άμα κοστίζει 800εκ full και όλα ετσι με 2 mk41 άντε να πάρουμε 4 και με 4xMk41 γεματα με 24xSM2IIIC & 32xESSM.

  Και είμαστε μια χαρα.

  Δεν γίνετε με 2xMk41.Απαραδεκτο.

  1. Φίλε άγγελε δεν ειναι θέμα κόστους κυρίως.
   Είναι ότι αν φτιάξεις 4 πλοία με 4 mk41 το καθένα, η μη αποδέσμευση sm2 είναι σίγουρη.
   Η Αμερική δεν θελει η Ελλάδα να έχει εν δυνάμει 4 φρεγάτες σαν τις γερμανικές F124 τούμπανα.
   Πως θα ζητάει από τους μεμμετ μετά να βάλουν πλάτη σε ουκρανια και να είναι ανάχωμα σε Ρωσία και Ιράν όταν επιτρέπει σε εμάς να γίνουμε αστακοί?
   Οι Τούρκοι θα βάλουν βέτο.
   Πως αφήσατε τους Έλληνες να εξοπλιστούν τόσο πολύ. Και μας ζητάτε χαρές?
   Η κυβέρνηση το ξέρει αυτό και το πάει λαού λαού, ήδη ξεκίνησαν τα 32 essm και 8 SM2.
   Απο τα παπαγαλάκια της.
   Αν δεν υπήρχε η υποψηφιότητα της μπελάς θα έλεγα η κυβέρνηση καλά κάνει προσπαθεί να αποκτήσει στη αρχή ελάχιστη αεράμυνα περιοχής και μετά βλεπουμε.
   Αλλά όταν έχεις την μπελα που σου τη δίνουν με 4 Α50 για 32 aster 30 και κλαιν αν δε παίρνει και τώρα 2αδες και 4αδες μικα και καμμ, στο. Μέλλον θα παίρνει σίγουρα και τώρα βάζεις. Μια 2η Ram ακόμα και. Καθάρισες.
   32 aster 30 έχουν και τα αγγλικά και. Τα γαλλικά και τα ιταλικά. Αντιτορπιλικα στα 48 κελια τους και αντί για, Ram21 block2 των 15 χιλρων έχουν 16 aster 15 των 30 χιλρων.
   Που θα υστερούν οι μπελες σε σχέση με αυτά τα Αντιτορπιλικα?
   Οι Γάλλοι θέλουν να μας τουμπανιασουν και η πρεσβεία των ουσαιων να μας αποδυνάμωσει.
   Φυσικά και θα παραμείνουμε το πιστο σκυλάκι της υπερδύναμης.

 47. @defencereview
  αναφέραμε αρκετές φορές στο παρελθόν ότι θα ήταν ωραίο θέμα για άρθρο διάφορα πράγματα και μεταξύ άλλων και τι γίνεται με τα Heron. Τελικά δυστυχώς πρόλαβαν άλλοι και πλημύρισε σήμερα η αρθρογραφία για την παραλαβή των δύο, μαζί με φωτογραφικό υλικό.

  Νομίζω ότι έστω και εκ των υστέρων θα είχε ενδιαφέρον ένα άρθρο για αυτά.

  ΥΓ το άρθρο σε άλλο σαιτ που τα παρουσιάζει, λέει ότι είναι μόνο δύο (νόνιμα ότι θα ήταν 2 συστήματα με πάνω από 2 drones το καθένα, αν είναι μόνο δύο και είναι ότι όντως τα νοικιάσαμε για 3 χρόνια με 40 εκατ ευρώ, τότε μου φαίνεται ότι η τιμή είναι υστερικά υψηλή (ενοικίαση 5 εκατ τον χρόνο το ένα).

  Με 15 εκατ το ένα τα αγοράζεις, δεν τα νοικιάζεις για 3 χρόνια… Έχουν τίποτα ειδικό στον εξοπλισμό που τα κάνει ακριβά?

 48. Αυτό που παρουσιάζει η Π & Δ είναι ένα πολύ καλό πλοίο και ένας άριστος συνδυασμός οπλικών συστημάτων.
  Όλα αυτά αν αποδεσμεύονται οι SM-2 IIIB-C. Υπάρχει η περίπτωση να είναι ψέμα και να πάθουμε μεγάλη νίλα.
  Όλη η πρόταση, οι ενδιάμεση αλλά και οι φρεγάτες που δίνουν οι 10514 είναι σα παραμύθι. Και αν είναι όντως παραμύθι ?
  Σε κάθε περίπτωση αν αποδεσμεύουν τους SM-2 νομίζω πρέπει να πάμε προς τις F-110 οι οποίες είναι THE REAL THING.
  Για τις BELHARA, αν δεν αποφασίσουν οι Γάλλοι ότι ΘΕΛΟΥΝ την δουλειά δεν βλέπω φως.
  Μπορούν άνετα να βάλουν 12 MICA NG στα δικά τους κάνιστρα σε κάποιο μέρος της υπερκατασκευής και με ένα CIWS ακόμα να πάρουν την δουλειά. Πιστεύω ότι υπάρχει λειτουργία ECM αλλά είναι μη ανακοινώσιμη για αυτό και δεν το ζητάνε οι δικοί μας.
  Όλα αυτά βέβαια είναι λόγια του αέρα από τη στιγμή που αληθεύει ότι η πρόταση των Ναυταίων ήταν ο Μίμης.
  Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη μέχρι να αποχειχθεί.
  Αν ισχύει τζάμπα ασχολιόμαστε και αγχωνόμαστε. Τ παιχνίδι είναι πουλημένο και δύσκολα θα ξεφύγουμε από το προφίλ της ψωροκώσταινας και τον χαρακτηρισμό BEGGARS.
  Όταν αυτοί που υποτίθεται σε φυλάνε ανοίγουν την κερκόπορτα δύσκολα γλυτώνεις.

 49. συμφωνα με τον Νεδο στην καθημερινη οι αμερικανοι συζητουν τους sm2 αν παρουμε τις τρατες

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω EDA μπορούν να προσφερθούν στο άμεσο μέλλον πλοία είτε κλάσης Oliver Hazard Perry είτε κλάσης Freedom. Από το αμερικανικό ναυτικό δεν προσφέρονται Arleigh Burke. Ως προς τα δύο αντιτορπιλικά κλάσης Ticonderoga που αποδεσμεύονται τα επόμενα χρόνια (και προς το παρόν δεν προσφέρονται), υπάρχουν δύο προβληματικά σημεία. Αφενός δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, αφετέρου το ετήσιο κόστος συντήρησής τους μπορεί να απαιτεί και το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού που διαθέτει το Π.Ν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε περίπτωση προώθησης της συμφωνίας οι Αμερικανοί συζητούν τόσο τους SM-2 όσο και ραντάρ καταύγασης διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (phased array), κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχει προταθεί προκειμένου να μην ξεπεραστεί το όριο προϋπολογισμού που τέθηκε από το Π.Ν.

  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
  ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

  https://www.kathimerini.gr/politics/561386317/ta-epicheirimata-ton-ipa-gia-tis-fregates/

  1. #δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προς την «Κ».#

   ’Aλλη μια επιβεβαίωση πως η εδώ Πρεσβεία δουλεύει σαν το Marketing department της LM!
   Η άλλη αμερικανικη πρόταση κυριολεκτικά τη θάψανε!

   Που θα τους βάλουν τους SM2 και τα Fixed panel δεν μας λένε!!

   Στις PERRY?

   Διότι μάλλον δεν χωράνε @ HFF-MMSC-HF2!!

   Η κοροϊδία πέφτει σύννεφο

   Εάν δεν μας δίνουν SM2 για μη αμερικανικη πλατφόρμα τότε [email protected] και κλότσο στην ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας!

    1. Ξαναδιάβασε τα νούμερα reeeeeeeeeeee

     Οι SIGMA 115 είναι στα 4000TN-4500TN FULLY LOADED

     Αναφέρομαι στις hf2

     Είχε γραφει στο πως η LM έλεγε πως για να πάρει το πλοίο FIXED PANEL AESA πρέπει να πάει στα 125 m

     1. μεχρι αυριο μπορει να φτασει και 8000τ η σιγμα ποιος ξερει ..παντος η κοκωνα αρχικως εχει μεγαλυτερο εκτοπισμα ….και ειναι και υπαρκτο πλοιο …οχι επιστημονικη φαντασια με λιγο φωτοσοπ ….και οι αμερικανοι εχουν ηδη spy-6 σε αντιθεση με το apar2 που θα ειναι διαθεσιμο το 2028 …..βαριεμε αλλιως θα επεφτε κι αλλο ξεβρακωμα περι σιγμα …οποτε μπορει να πουλησουν και κανενα τευχος …εκτιμω θα τους αγορασεις …

   1. Εαν ηταν να σου δωσουν σμ2, θα κατεβαιναν κ οι ιδιοι με σοβαρη – κανονικη προταση κ οχι τις κλασομπανιερες (mmsc) για να χτυπησουν κ την δουλεια, να βγουν 2πλα ωφελημενοι.
    Να μην βαυκαλιζομαστε. Θελουν πρωτιστως να παρουμε τα χειροτερα δυνατα οπλα κ η πλατφορμα ειναι δευτερευων παραγοντας (δεν θα τους χαλαγε εννοειται να μας φορτωσουν τα σαπακια)

 50. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θέλουν πολύ προσοχή.

  1) Η παραγγελία και ο δανεισμός για την πληρωμή της πρέπει να γίνει το 2021 που επιτρέπεται να περνάμε τα όρια της ΕΕ λόγω Covid. Αν γλιστρήσει στο 2022, θα υπάρχει πρόβλημα όπυ θα μας πουν no money. Και τότε θα πουν ΟΚ, άρα θα αγοράσουμε μόνο όποια δίνει FMS, θα μείνουν οι τράτες και θα είναι σαν διαγωνισμός όπου θα κατέβει μόνο ένας (οι τράτες). Η προσπάθεια νε περάσει το ότι θα έρθει η σούπερ πρόταση των ΗΠΑ τον Νοέμβριο μου φαίνεται τεράστια παγίδα, γιατι θα είναι ίδια με την υφιστάμενη και απλά θα χάσουμε τις εναλλακτικές μας (τις καλές φρεγάτες). ΜΕΓΑΣ κίνδυνος

  2) Μην γίνει καμιά κόμπλα και κλείσει τώρα παίρνοντας τις τράτες έτσι και αλλιώς αδιαφορώντας για την κατακραυγή.

  Αν αποφευχθούν αυτοί οι δύο κίνδυνοι, μετά τα άλλα γίνονται πιο τυπικά και απλά.
  -Αν οι Γάλλοι ρίξουν και άλλο την τιμή και βάλουν κανα όπλο παραπάνω τις πήραμε και κλείσαμε. Αν όχι:
  -Κοιτάμε πιο σκαρί μας αρέσει και βγαίνει οικονομικά (Arrowhead, Ολλανδοί, Γερμανοί, Ιταλοί-οι δύο τελευταίοι κανονικά δεν παίζουν αλλά λέμε…). Οι Ισπανοί πιστεύω είναι εκτός για πολλούς λόγους
  -Ζητάμε οι προσφορές όλων να είναι με Χ αριθμό πυραύλων Aster 30, μέσης εμβέλειας ότι θέλουν, RAM, CIWS, ECM, σύστημα μάχης Tacticos ή Setis και ευρωπαικό ραντάρ
  -Αν μας κάνουν όλα, παίρνουμε το καλύτερο από σχέση κόστους απόδοσης.

  Από τις υποψήφιες, AH, Sigma, MEKO και Fremm, για κάποιον προσδιόριστο λόγο δεν μου αρέσει η Sigma, θα είχα φαβορί την Ιταλική Fremm (που όμως δεν κατεβαινει) και μετά την ΑΗ, που είναι λίγο παλιό πια σαν σχεδίαση αλλά είναι πολύ φτηνή και μεγάλη, παίρνει ένα σωρό πυραύλους και θεωρώ ότι μπορούν να ενσωματώσουν τους πυραύλους.

  Και κλείσαμε, και θα εξοικονομήσουμε πολύ χρήμα καθώς είναι φτηνότερες, πολύ το παιδεύουμε.

  Και σαν τρολάρισμα θα έκανα και ερώτημα αν αποδεσμεύουν τον ΣΜ2.

  ΥΓ το άλλο σαιτ δεν ξέρω αν αυτοτρολάρεται, αλλά όταν λέει ότι ο Aster 15 τα έχει τα χρονάκια του φτάνει τα όρια του γελοίου, ο ESSM Που είναι τριπλάσιας ηλικίας τι να πει κάποιος?

  1. Ο ESSM μπήκε σε υπηρεσία το 2004:

   The development began at ATK’s Allegany ballistics laboratory in 1995. Raytheon delivered the first production ESSM to the US Navy in 2002 and the missile entered service in 2004.
   https://www.naval-technology.com/projects/evolved-sea-sparrow-missile-essm/#:~:text=The%20development%20began%20at%20ATK%27s,missile%20entered%20service%20in%202004.

   και ο ASTER το 2001!!
   https://en.wikipedia.org/wiki/Aster_(missile_family)

   1. Περίπου συνομήλικοι είναι : Νοέμβριος2003 (Αster) – 2004 (Essm)
    To 2001 που αναφέρεις είναι παράδοση για firing test : »In May 2001 Aster had again successfully completed the «manufacturer’s validation firing test» and was deployed for the first time on the French nuclear-powered aircraft carriers Charles de Gaulle (R91)
    Ενώ τέλους του 2003 προχώρησε στην φάση 3 , δηλαδή έναρξη φουλ παραγωγής και ελεύθερη εξαγωγή σε Γαλλία, Ιταλία , Σ.Αραβία και Αγγλία: »Finally in November 2003 Eurosam was awarded the 3 billion euro Phase 3 production contract which saw full production commence and exports to France, Italy, Saudi Arabia and the United Kingdom
    Πηγή:
    https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Aster-SAM.htm

 51. 122 ατομα η μικρη σιγμα πληρωμα ….πολλα παραπανω απο τα 80-90 μαξ στις κορβετες …και ξαφνικα με ιδια συστηματα γινανε 100 ….με +900 τονους …κυριε CK την γνωμη σας >?…μετα δεν χωραει μκ41 στην μικρη ? και χωρανε οσοι θελουμε στην μεγαλη ? μπα?….οχι αγορι μου .απλα στην μικρη τα στοιχεια υπαρχουν επισημα και στο site της εταιριας…και μαγειριο δεν περνει οπως καταλαβαινεις ….ειδες υπαρχει αυτη η μικρη και ασημαντη λεπτομερεια ….αναμενω και την φοβερη μεκο α300 …πιστευω θα προλαβουν μεχρι να βγει η αποφαση να δουμε αεροπλανοφο 4000 τονων ….πανε φαε τον σανο CK και ασε σχολια ….θαυμασμου ….μπεεεεεεεεεεεε

 52. Εν τω μεταξυ στο διπλανο σαμαρικο μπλογκ λενε πως οι προσφορες για το ΜΕΚΟ ειναι απο 600εκ εως 1δις και το ΠΝ το ξανασκεφτεται…
  Χωρις πλακα και παθος τωρα, μια ΑΗ140 με 10 modules ExLS για 24 Αστερ30 και 24 CAMM-ER, 16 Harpoon2 (απο αναβαθμιση), 2 ΟΜ 76/62 strales (απο αναβαθμιση), 1 RAM και SeaMaster 500 νομιζω θα ηταν Ο Ν Ε Ι Ρ Ο
  Θελουμε 6 τετοια για να κοβουμε μαγκιες και αλλα 6 Gowind 2500 με 2xExLS για 24 CAMM-ER για τη βρωμικη δουλεια…

 53. Όπως είναι με 2 ΜK-41, λένε οτι είναι στα 4400 εκτόπισμα με φουλ φόρτο πυραύλων.
  Παρακάτω, οτι μπαίνουνε ακόμα ένας ή και δύο ΜΚ-41, οτι θέλει το ΠΝ. Το εκτόπισμα μένει πάλι 4400?
  Είτε με 2 εκτοξευτές, είτε με 4 , είτε με οτι Ciws θέλετε, είτε με Exocet III , είτε NSM ….’Διαλιέχτε’ , οτι πάρεις μέσα στο Budget είναι και οτι βάλεις το ίδιο εκτόπισμα θα έχει. Ούτε θα αλλάζει το βύθισμα, ούτε θα μπατάρει ολίγον. Γενικώς κάτι δεν μου πάει καλά και όχι απαραίτητα από την Damen, αλλά από ανούσια φουσκώματα, μάλλον.

 54. Χριαζομαστε φρεγάτα δοκιμασμένη,που θα υπάρχει σαν κύρια μονάδα και σε αλο μεγαλο ναυτικό του NATO.

  Που λενε οτι το ΠΝ «πάντα πρωτοπόρουςε» και «έφτιαχνε καινουρια» πραγματα ισχει αλα μιλαμε για άλλες δεκαετίες πριν το 2000 όταν οι τεχνολογια ιταν πιο απλή Και δεν είχαμε τα source Codes και οτιβεχουνε σήμερα.

  Τα προβλήματα που είχε το ναυτικοβμας τα τελεφταια σχεδόν 30 χρονια με «νέες τεχνολογίες» τα ξεχασαμε;

  Meko200,U214,Super Vita,P-3 UPG…

  Όλα αυτά τα προγράμματα ειχαμε με μεγάλες καθυστερήσεις & κόστος και εκτός τον Super Vita και με μεγάλα τεχνικά προβλήματα.

  Τώρα μας λένε να πάρουμε Αγγλία καράβια με γαλλικά οπλα και αμερικανικά Radar?

  Η ολλανδικά καράβια που θα είμαστε οι πρώτοι και ισος μόνοι χρήστες;;

  Θα πάρουμε φρεγάτα που θα υπάρχει σε αλο μεγαλο ναυτικό του NATO ίδιο σε τουλάχιστον 80-90%.Αντε να βάλουμε 2 παραπανο A50/MK41.Μεχροι εκει.Αυτο το Ρίσκο μπορουνε να σηκώσουμε.

  Αλλά δεν μπορούμε να ξοδέψουμε 6 δις για πειράματα και να φτιαξουνε καινουριο πλοίο στην G & C οι με τους Ολλανδού ρε παιδιά.

  Πιες φρεγατες υπάρχουν σε λίγα χρόνια σε μεγάλα ναυτικά του NATO και μπορούμε να τα προσαρμόσουμε σε δικές μας ανάγκες;

  FDI
  F110
  AH140

  Νομιζο μια από αυτές θα διαλέξουμε.Και αμα θέλει το ΠΝ να βγει ανατολικοί Μεσόγειο και όχι να κλειστή Αιγαίο υπάρχει μόνο μία επιλογή εκτός αμα βγει ο πρέσβης με χαρτί και εγγύησης οτι παίρνουμε βλιματα α/α ότι θέλουμε και όσα θελουμε με τιμές συμμάχου και όχι banana republic stepping stone prices.

  Μετά παίρνουμε και AH140 η ακομα καλιτερα F110 βαζουμε αλα δύο MK41 και ένα Ram and call it a good day για το ναυτικό και την πατρίδα μας.

 55. μήπως να κλείναμε άμεσα 3 μικρές σίγμα και τις 2 Μ με ένα δις και μια κατ ελάχιστον αναβάθμιση των μεκο (120 εκ) ?

  όταν λέω άμεσα εννοώ σε δέκα μέρες με καταστάσεις εξπρές.

  έτσι

  1) θα κάναμε ‘ενα σοβαρό βήμα για την άμεση ενίσχυση χωρίς καθυστερήσεις.

  2) θα δίναμε ένα σοβαρό μήνυμα σε Γάλλους να μειώσουν τιμές και να βελτιώσουν διαμόρφωση.

  3) θα δίναμε μήνυμα σε πρέσβεις και παρατρεχάμενους ότι προτεραιότημα μας είναι η άμυνα της ΄χωρας

  4) θα δίναμε ‘ενα μήνυμα και στους απέναντι

  μετά μέσα στο Ιούλιο ζητάμε τελικές προσφορές απο 2-3 προκρινόμενους οι οποίοι ξέροντας ότι επιλέγουμε επιχειρησιακά θα μας αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη σοβαρότητα.

  1. εντωμεταξυ λεπτομερεια

   οι μικρες σιγμα που θα επαιρναν 1 μκ 41

   τελικά θα πάρουν μονο 16 εσσμ

   βάλτε μικα- ng να τελειώνει το παραμυθακι με τα αμερικανικα και τις ολλανδικες λαστιχο

 56. Σχετικα με την Sigma που εχει ο Μητσοπουλος, υπαρχουν εμφανη προβληματα.

  1) Εχει μονο 2 ΜΚ41 με συνολικα 16 κελια. Σαν γενικης χρησης πλοιο, ειναι ικανοποιητικο.

  2) Για να παρει 32 κελια το πλοιο, θα πρεπει να γινει επεκταση κατα 5-10 μετρα και να ξεπερασει τα 125 μετρα. Αρα δεν μιλαμε για φρεγατα 4 χιλιαδων τονων, αλλα πλεον για φρεγατα 5+ χιλιαδων τονων. Δηλαδη οι Ολλανδοι λενε οτι απο τις κορβετες των 2500 τονων που εχουν ναυπηγησει, μπορουν να τις διπλασιασουν σε μεγεθος χωρις προβλημα. Ποιο το κοστος ερευνας & αναπτυξης για τοσο μεγαλες αλλαγες???

  3) Η Sigma δεν εχει υιοθετηθει απο το ιδιο το Ολλανδικο ναυτικο, αλλα μονο απο τριτες χωρες (π.χ. Μεξικο) και μαλιστα σε εκδοσεις κορβετας. Αρα θα ειμαστε ο μονος χρηστης της εκδοσης φρεγατας του πλοιου. Οταν θα ψαχνουμε για ανταλλακτικα, δεν θα βρισκουμε.

  4) Εχει μονο ενα CIWS, το RAM. Τα SeaSnake ειναι RWS και οχι CIWS. Στο φυλλαδιο της εταιριας δεν εχει πουθενα αναφορα για ικανοτητα εμπλοκης αντι-πλοικων πυραυλων. Η κατασκευαστρια Rheinmetal εχει αλλωστε και το Millenium CIWS. Αυτο θα επρεπε να μπει μπροστα απο τη γεφυρα κανονικα.

  Σε γενικες γραμμες μια γρηγορη αναγνωση των διθυραμβικων σχολιων στο twitter και Πτηση για τη σχεδιαση, δειχνει γιατι χρεοκοπησαμε ως χωρα. Απλα ο μεσος Ελληνας ΑΔΥΝΑΤΕΙ να σκεφτει λογικα. Γι αυτο και στις εκλογες ψηφιζει οποιον του υποσχεθει οτι θα μοιρασει λεφτα, οπως εγινε με τον ΓΑΠ και το «λεφτα υπαρχουν», και τον Νταουλιερη Τσιπρα και τα «λεφτοδεντρα» που ειχε.

  Βεβαια οταν ο Σπραος και ο Γιαννιτσης μιλαγαν για «ωρολογιακη βομβα» στο ασφαλιστικο και αναγκη μεταρρυθμισεων, ειχαν πεσει να τους φανε. Μολις 10 χρονια αργοτερα χρεοκοπησε η χωρα λογω του ασφαλιστικου και του σπαταλου δημοσιου τομεα.

  Εδω λεμε οτι το ΠΝ πρεπει να αποφυγει τα ρισκα για να μην την πατησει ξανα, και ο καθε παλαβος νομιζει οτι μπορεις ευκολα να παρεις κορβετα των 2500 τονων και να την διπλασιασεις σε εκτοπισμα χωρις προβλημα και χωρις αναγκη επανασχεδιασμου, χωρις δοκιμες σε προγραμμα CFD, χωρις δοκιμες μοντελου υπο κλιμακα κτλ. Και ολα αυτα θα γινουν τζαμπα, επειδη οι Ολλανδοι φημιζονται δηθεν οτι ειναι ανοιχτοχερηδες και χουβαρνταδες. Μονο που το «Go Dutch» σημαινει κατι αλλο διεθνως, οτι οταν πας για φαγητο πληρωνεις αυτα που εφαγες.

  Μας λενε 500-600 εκατομμυρια το καθε πλοιο, το οποιο ειναι λογικοτατο, αλλα στο τελος θα μας πουν, συν 1 δις καπελο κοστος Ερευνας & Αναπτυξης, και καπου εκει θα καει η Ολλανδικη προταση.

  1. ARROWHEAD !!!
   Μια χαρά τα σηκώνει όλα τραβάει και στην ανηφόρα είναι και οικονομικό1

   Συμφωνώ με αυτά που γραφεις περί SIGMA115 τα έχω γράψει και εγώ
   Οι Ολλανδοί λένε πως μπορεί το πλοίο μπορεί να πάρει 4×8 MK41 VLS στη πλώρη
   Εντύπωση μου προκαλεί πως δεν έχουμε ακούσει για MK56 εκτοξευτές για τους ESSM
   που είναι ελαφρύτεροι ώστε ο MK41 να μείνε μονο για SM2/ASROC

   Το σίγουρο είναι πως οι Ολλανδοί έχουν τη καλύτερη ενδιάμεση λύση με τις 2 M και επιπλέον προσφέρουν και νέες ικaνοτατες κορβέτες

   Σε αντίθεση με τους Γάλλους, μας προσφέρουν ένα πλοίο όπως το ζητάει το ελληνικό ναυτικό

   Οι γάλλοι άλλη μια φορα αποδεικνύονται εξαιρετικά δυσκοίλιοι για να μην χρησιμοποίηση πιο αρμόζουσα λέξη αλλα ακατάλληλη για forum!!

   1. για τις 2 Μ και τις μικρες σιγμα ειναι πολυ θετικος.

    τωρα το αλλο το πειραμα βαλε οτι θες το βαζω μου θυμιζει παζαρι στη λαικη

   2. @ CK

    Αναλαμβανουμε μεγαλο τεχνολογικο και σχεδιαστικο ρισκο ομως με μια φρεγατα που ειναι μονο στα χαρτια. Το πλοιο που μας προτεινουν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην πραγματικοτητα.

    Η Sigma ειναι περιπου στους 2000 τονους και την εκαναν επεκταση στους 2500 τονους για το Μεξικο ως πλοιο τυπου OPV. Τωρα ισχυριζονται οτι μπορουν να την κανουν επεκταση απο τους 2500 στους 4400 τονους. Τι ειναι τα πλοια, λαστιχο για να το τεντωσεις? Και το λαστιχο καποια στιγμη, εαν το τεντωσεις παρα πολυ, θα σπασει !

    Ουσιαστικα μιλαμε για ενα νεο τυπο πλοιου, που δεν εχει σχεδιαστει και δεν εχει δοκιμαστει εκτενως. Θα ειμαστε Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ παγκοσμιως. Μονο εαν ναυπηγησουμε 8 τετοιες φρεγατες θα εχει καποια λογικη το ολο εγχειρημα.

 57. επίσης η ναβαλ βγηκε με επισημες ανακοινωσεις αλλά και συνεντευξεις τυπου και ειπε 1 και 1 κανουν 2

  32 αστερ αυτο το ρανταρ αυτο το πλοιο αυτοι οι χρονοι αυτη τη τιμη υπευθυνα και επαγγελματικα.

  αυτο το μπορω αυτο οχι

  οι ολλανδοι εχουν βαλει υπεργολαβια τον μητσοπουλο τη μια εβδομαδα αυτο το ρανταρ την αλλη το αλλο την μια τοσοι μκ41 την αλλη οχι τιμη ανταγωνιστικη ετσι γενικα.

  και ολα τα μπορουν το πλοιο του σπορτ μπιλι.

  ποτε θα σοβαρευτουμε επιτελους

  1. Οποιος ειδε στο youtube την ημεριδα που ειχε διοργανωσει η Πτηση, καταλαβε τι ειναι ο Δημητρης Μητσοπουλος.

   Ειναι απλα καποιος σαν και εμας, ενας χομπιστας αμυντικων θεματων με αποψη που αποφασισε να το κανει καριερα. Εστησε μια ιστοσελιδα τζαμπα στο Blogspot (2-3 ωρες δουλεια συνολικα το πολυ), ενα λογαριασμο στο Twitter (5 λεπτα υποθεση) και το παιζει αναλυτης ναυτικων θεματων με γνωσεις σαν τις δικες μας και ζει απο αυτο. Μπραβο του. Αλλα δεν ειναι ΕΙΔΙΚΟΣ, μην τρελαθουμε κιολας. Τα πολεμικα πλοια ειναι πολυσυνθετα οπλικα συστηματα που απαιτουν γνωσεις ηλεκτρονικων, μηχανολογιας, ρευστομηχανικης, οπλικων συστηματων, ηλεκτρονικου πολεμου κτλ. Τι ακριβως γνωριζει ο Μητσοπουλος, ποιος ειναι ο τομεας ειδικευσης του? Μπροστα στους ναυαρχους δεν ηξερε τι ελεγε, εγινε ρομπα ξεκουμπωτη.

   Ειναι σαν να παρεις εναν γραφικο απο την καφετερια που παρακολουθει το πρωταθλημα ποδοσφαιρου, και να τον βαλεις να εχει αθλητικη εκπομπη. Κατι σαν τον Τακη Τσουκαλα των ναυτικων θεματων δηλαδη. Αντε γεια.

   Bγαζει χρηματα απο διαφημισεις στο ιντερνετ, απο αρθρα σε περιοδικα και σε σαιτ και ισως απο ευγενικες χορηγιες κατασκευαστων για να προβαλει τα προιοντα τους στο Ελληνικο κοινο. Οταν βγαινει η Damen και του λεει οτι εχουμε φρεγατα 4400 τονων ετοιμη, με ηλεκτρικη μεταδοση, ΜΚ41 με 16-32 κελια, 2-3 CIWS, τα κανει ολα, μεχρι και φραπεδο-φρεντο φτιαχνει αυτοματα οταν πιασουν οι ζεστες, τοτε την προβαλει χωρις δευτερη σκεψη.
   Το γεγονος οτι η μεγαλυτερη Sigma ειναι ενα OPV του Μεξικου με 2500 τονους εκτοπισμα, δεν το σκεφτηκε καν ο ειδικος αναλυτης. Εδω μιλαμε για διπλασιασμο του εκτοπισματος ενος πλοιου και η φορτωση του με οπλικα συστηματα και ρανταρ που ΔΕΝ φοραει σημερα.

   Η ΩΜΗ αληθεια ειναι οτι προκειται για πλοιο ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ.

   1. εγω δεν θελω να κρινω το παιδι αλλωστε μπραβο του για τις πληροφοριες και εγω δεν ειμαι ειδικος.

    η πραγματικοτητα ομως ειναι αυτη αλλο πληροφοριες απο δημοσιογραφο αλλο επισημες ανακοινωσεις εταιριας και κρατους

    η ναβαλ με επισημη συνεντευξη με τον πρεσβη της Γαλλιας διπλα αυτα μπορω αυτους τους χρονους τιμες απολα

    και απο την αλλη το σχεδιακι της νταμεν απο τον μητσοπουλο και την πτηση την μια αυτο το ρανταρ
    την αλλη το αλλο την μια αυτα τα κελια την αλλη τα αλλα οτιναναι

    νεδος να λεει απο την πρεσβεια της αμερικης ΘΑθαθαθα ΠΑΡΕΤΕ ΣΜ2 αφου πρωτα κανετε το stepping stone με την τρατα.

    μπορει η σιγμα αν την παρουμε να βγει διαστημοπλοιο αλλα σημερα δεν ειναι παρα ενα σχεδιο

    1. Paper project….
     Οι διαστάσεις του δεν με πείθουν ότι μπορεί να φέρει όλα αυτά που γραφουν
     Το MMSC-HF2 το κριτικάρουμε έντονα επειδή έχει semi planning hull και έχει βύθισμα4.3m και πλάτος 17.6m

     Το SIGMA115 έχει βύθισμα 4.5 M και πλάτος 15.5!!

     Το APAR/SEA MASTER στον ίδιο ιστό είχε προσφερεθει στο Καναδέζικο διαγωνισμό αλλα με
     IVH hull!!! βύθισμα 5m και πλάτος 19.8m

     το που είναι πολύ μεγαλύτερο πλοίο στα

   2. @G_P

    Συμφωνώ και για τον Δημήτρη Μητσόπουλο.
    Χομπίστας είναι, αλλά το σωστό να λέγεται, κάνει πολύ δουλειά και μπράβο του.

    1. @npo
     Συμφωνώ και εγώ με G_P για τον Δημήτρη Μητσόπουλο.
     και με το «Χομπίστας είναι, αλλά το σωστό να λέγεται, κάνει πολύ δουλειά και μπράβο του.»

     Θα μπορούσε να πει κάνεις με ασφάλεια ότι είναι ένας κάλος δημοσιογράφος του ειδικού τύπου στο εξειδικευμένο πεδίο των ναυτικών (της παλιάς καλής σχολής αν και νέος).
     Έχει συνεισφέρει θετικά στην συζήτηση της φρενίτιδας.

     Άλλα οχι να βγαίνει να δηλώνει και να προσκαλείται ως σχολιαστής με την ιδιότητα του «Αναλυτής ναυτικών συστημάτων»!!!
     Το γ@@σε και ψόφησε, για να μη πω τπτ χειρότερο.

     Για όσου πιθανόν δεν γνωρίζουν, αυτός είναι μια πολύ σπάνιος επαγγελματικός τίτλος, για πολύ λίγους και εκλεκτούς παγκοσμίως, που εχουν πολύ μεγάλη εμπειρία (οχι από τα χαρτιά) και πολλές εξειδικευμένες σπουδές και με πολύ βαρύ βιογραφικό και «clearance».

 58. Απο τον θειο, αλλα και απο το γερμανοδουλο ανθρωπακι μας,
  προκοπη δεν προκειται να δουμε.
  Αν τωρα γκρεμισει κανενας φουρνος και το επομενο ανθρωπακι
  θελει να σωσει τα ασωστα, πρεπει να κανει :
  Μεταβιβαση των 2 μεγαλων ναυπηγειων στο ΠΝ.
  Υπογραφη για 5 FDI με τους Γαλλους με ναυπηγηση 2 εκει και 3 εδω.
  Αγορα σχεδιων AH140 απο ΗΒ και ναυπηγηση 10 εδω.
  Για ενδιαμεση Type 23 με επιστροφη για κανιβαλισμο στο ΗΒ.

  5 FDI για να αποκτησουμε δικαιωματα εξελιξης και εκμεταλλευσης
  του σχεδιου της.
  ΑΗ140 γιατι ειναι αξιοπιστη σχεδιαση και μπορει να μας δωσει
  μεγαλυτερους αριθμους στο ΠΝ απο τις FREMM, με λιγοτερα εξοδα
  χρησης αυτου του αριθμου.
  FDI και ΑΗ140 ειναι οικονομικα στη χρηση για το μεγεθος τους
  και πρεπει να ειναι η βαση του ΠΝ.

 59. Παραμένει το θέμα με τα SM2.

  ΓΙΑΤΙ το ξεχνάτε αυτό συνέχεια;

  Σιμερα μας λέει ο D-Mitch (και τον πιστευο) οτι τα δύο MK41 απο κάθε 115/AH140/F110 κόπηκαν λόγο κόστος.Και ανεβάζουν γεματα το κόστος κατά «μερικα εκατοντάδες εκ €»..

  Ξεχάστε επιτέλους φρεγάτα με Fixed panel/24xLRSAM & 32xMRSAM για κάτω από 1 δις το κομμάτι.

  Απλά σταματήστε με τα παραμύθια.Back to reality.

  Και μην εκπλαγούμε αμα καταλαβουμε οτι τα FDI HN είναι τα καλύτερα & πιο φτηνά από ολα!

  Άμα θέλουμε LRSAM.

  1. @ Aγγελος

   Tον πιστευεις?

   Ειναι ποτε δυνατον να κοβονται 16 κελια απο τις Sigma και την Arrowhead-140 που κοστιζουν 500 εκατομμυρια το καθε πλοιο, και να θεωρουνται υποψηφιες φρεγατες η F110 και η Belharra που κοστιζουν 1 δις το καθε πλοιο????

   Ειναι ο ορισμος της παροιμιας «ακριβοι στα πιτουρα και φτηνοι στο αλευρι».

   Αλλα εδω καταφεραμε να αγορασουμε υποβρυχια χωρις τορπιλες, αρματα μαχης χωρις πυρομαχικα, αεροσκαφη χωρις stand-off οπλα. Καταφεραμε να μπουμε στην ΕΕ και να χρεοκοπησουμε. Ολοι οι πρωθυπουργοι της χωρας μεχρι σημερα ειναι ανεπαγγελτοι χωρις καμια εργασιακη εμπειρια. Καναμε πρωθυπουργο μεχρι εναν καταληψια που εγινε κουμουνιστης μετα την πτωση του κουμουνισμου στην Ευρωπη. Τιποτα ΔΕΝ απιθανο σε αυτη τη χωρα.

   O Μητσοπουλος εγραψε την πατατα της δεκαετιας. Γιατι δεν λεει πολυ απλα οτι η Sigma ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ 32 κελια λογω μεγεθους????

    1. Η FDI είναι στα 17.7m πλάτος και4500TN+
     ενώ η SIGMA 115στα 15.5m @ <4500 TN

     Λιγότερο και από το MMSC!

     Επίσης οι εκτοξευτές SYLVER είναι ΕΛΑΦΡΎΤΕΡΟΙ των MK41

     Τα νούμερα:

     SYLVER A50 W=8TN X 4 = 32 TN

     MK41 VLS TACTICAL(8cell) W = 13.5 TN X 4 = 54 TN!!

     DW = 22 TN!!!

     1. Σίγουρα δεν ειμαι τοσο ειδικός να κρίνω +- 20-50-100 τ πιο πολυ η πιο λίγο..

      Πιστευο τον D-Mitch απόλυτα αμα μας λεει οτι 4xMK 41 είναι εφικτό αλα κόπηκαν λόγο κόστος.

      Για αυτό τον λόγο (κοστος) λέγετε οτι κόπηκαν και από AH140 & F110.

      Και οντος οι προσφορά τον ισπανον είναι με δύο Mk41.

      Απλά επειδή 2xMK41 & 16xSM2IIIC επιπλεον για κάθε φρεγάτα x4 ανεβάζει συνολικά την τιμή 500-700 εκ.

      Ξανα:
      1xSM2IIIC=5εκ
      8cell MK41=20εκ.

      8xMK41=160εκ
      64xSM-2IIIC=320EK

      Βάλε επιπλεον FOS etc και το πραγμα παι μονο αμα κόψουμε A3000/Sigma114 etc και πάρουμε 4xF110HN/AH140HN/115HN αντε με έναν φόρτο 24xSM2IIIC & 32xESSM.

      Αλλά και παλι μονο με meko light upg και μόνο δύο M.

      Για εμένα τοσο απλα.

      Η….(λέω τώρα εγω) παμε 2xFDIHN 32xAster30 και 6xGowind 3100/full mica NG.

      2χΟμαδες Μαχις γιαωτην ανατολικοί Μεσόγειο

      8xνεες μονάδες.Τα Gowind εδώ στα ναυπηγεία αυριο.Τα δύο FDI Γαλλία αλα με tech transfer για key technologies οπος Aster/MicaNG γαλλικό CEC etc.

  1. Φρεγάτες για 6 nm δεν είχε πει ο Τσίπρας??

   Αυτοί υπογράψανε για τα P-3 και τα F16V
   και τα δυο συμβόλαια στη LM

   οποτε για τη LM business as usual!!

  2. @ Δημητρης Λ

   Μαλιστα, ειχαν συναντηση οι Αμερικανοι με τον ξαδερφο του Τσιπρα και με τον Βαγγελη Καλπαδακη, ο οποιος συζουσε οσο ηταν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσια με την Τουρκαλα αρχιπρακτορα Feyza Barutcu, νουμερο 2 στην Τουρκικη πρεσβεια …

   Αυτη μαλλον ελυνε και εδενε, ελεγε στον Βαγγελα και τον Τσιπρα αφηστε τα συνορα ανοιχτα, μην καταπιεζεται τους καημενους τους προσφυγες απο το Μπαγκλαντες, Πακισταν και Μαροκο που ηρθαν αεροπορικως στην Τουρκια με τις Τουρκικες Αερογραμμες, με επιδοτουμενο εισητηριο απο τον Ερντογαν.

   Πιθανοτα οι Τουρκοι λογω της κυριας Πρακτορα και της «ειδικης» σχεσης της με τον Διπλωματικο Συμβουλο του πρωην πρωθυπουργου, τον Καλπαδακη, ηξεραν και τι χρωμα σωβρακο φοραγε ο Αποστολακης οσο ηταν ΥΠΕΘΑ. Μαλλον ροζ.

   Ροζ λογω ΣΥΡΙΖΑ φυσικα.

   Το γεγονος οτι το ΣΥΡΙΖΑ εχει ακομη τον Καλπαδακη ως Συμβουλο Διπλωματιας λεει πολλα για το κομμα, αλλα για τους ανθελληνες νοητικα υστερημενους που τους ψηφιζουν. Πουλησαν το ονομα Μακεδονια στους Σκοπιανους με μια επιζημια συμφωνια, αφησαν τα συνορα εντελως ανοιχτα για να εισβαλουν 2 εκατομμυρια λαθρομεταναστες απο στερια και θαλασσα, συμφωνησαν να δοθουν 6 δις στην Τουρκια ως χρηματικη ενισχυση, εβαλαν τους λαθρομεταναστες σε 5αστερα ξενοδοχεια με πισινες και τζακουζι, και αφησαν ελευθερους τους μισους εγκληματιες που ηταν στις φυλακες.

   Δεν μπορει καποιος να ειναι ταυτοχρονα Ελληνας πατριωτης και να ψηφιζει ΣΥΡΙΖΑ, ειναι εντελως ασυμβατες εννοιες. Ειναι σαν να ειναι δηλωνει καποιος χορτοφαγος και να τρωει καθε μερα μπριζολες και κοκορετσια.

   ΑΣΥΜΒΑΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

   1. @G_P
    Έτσι είναι και δεν γίνεται να αλλάξουν αυτά, τα έγραψε η Ιστορία
    Eδώ μας απειλούν οι Κατσαπλιάδες οτι θα είναι ‘αλλιώς’ την 2η φορά. Πόσο ‘αλλιώς γίνεται΄?

    Γέλιο 1 : ‘Ροζ λογω ΣΥΡΙΖΑ φυσικα.’
    Γέλιο 2 : ‘ Ειναι σαν να ειναι δηλωνει καποιος χορτοφαγος και να τρωει καθε μερα μπριζολες και κοκορετσια.’

 60. Οι περισσοτεροι εχουν σκαλωσει στον αν ο θειος μας αποδεσμευει
  τους SM-2.
  Πρεπει να μας το ζωγραφισει για να το καταλαβουμε ;
  Δεν, δεν, δεν και οχι μονο.
  Χωρο εχει να παιξει μπαλιτσα ο θειος με τον δεδομενο,
  οχι μονο με τους SM-2, αλλα και τους Mk41.
  4 φρεγατες θελετε 8 Mk41 σας δινω, και αμα γουσταρω τους κανω 4.
  Μια πληροφοριση στους κατασκευαστες απο το θειο και τελος.
  Το ανθρωπακι τι θα πει, ο θειος μου βαζει τρικλοποδιες
  και εγω Σεπτεμβριο θα υπογραψω για τις βασεις ;
  Λογοι οικονομιας μπλα μπλα, με 2 Mk41 η καθε φρεγατα
  θα φτασει στο 1 δις ευρω για 64 ESSM.
  Και στο μελλον, δηλαδη ποτε, θα προσθεσουμε και θα, θα, θα.
  Μια χαρα για τους απεναντι, ο θειος που τους εχει στην μπουκα,
  εδω γελανε, τους αφησε αμανατι το Αφγανισταν και με την βουλα
  και τωρα βαζει φιογκακι και σε εμας να μας δωσει πακετο.

  1. γιαυτο πανε και βαζουν εξωτικα πυροβολα και σουπερ ρανταρ σαν καθρεφτακια στους ιθαγενεις

   γιατι ξερουν οτι αντιστοιχα του αστερ δεν θα εχουν

   και για να μασησουν οσο πιο πολλα απο τα 5 δις

  2. @ Kanenas1

   Εγω θα παραδεχθω οτι ισως να υπαρχει προβλημα με τον SM-2 και τους Αμερικανους.

   Κατα τη γνωμη μου, η Ελλαδα θα πρεπει να κανει μια συμφωνια με τη Γαλλια για συμπαραγωγη του Aster σε επιγειες συστοιχιες SAMP/T ωστε δημιουργηθει πλεγμα αντιαεροπορικης αμυνας στα νησια του Αιγαιου, τη Θρακη αλλα και την Κυπρο. Ετσι τουλαχιστον θα εχουμε και συμπαραγωγη, και θα εχουμε ισχυρη ΑντιΑεροπορικη αμυνα.

   Καπου ειχα διαβασει οτι το TACTICOS της THALES ειναι ηδη πιστοποιημενο για Aster, ενω η Thales κατασκευαζει τα ρανταρ Sea Fire, APAR , NS110, NS200, αρα θα μπορουσαμε να τοποθετησουμε MK41
   μαζι με Sylver σε ενα πλοιο οπως η ΑΗ-140 που εχει το αναγκαιο εκτοπισμα και να κανουμε τη δουλεια μας.

   1. Συμφωνώ μαζί σου. Πιστεύω είναι λάθος να έχουμε πλοία τούμπανα γεμάτα Aster. Είναι πολύ καλύτερα να έχουμε διασπορά των όπλων για να μη δημιουργείς ένα στόχο στον αντίπαλο τον οποίο αν στον βγάλει εκτός θα χάσεις την αντιεροπορική σου άμυνα εντελώς.

   2. @G_P
    Νομίζω πως όχι.
    Πιστοποιημένο είναι το Βρετανικό CMS-1 και στο ιταλικό Athena , στο TACTICOS είμαι σχεδόν βέβαιος πως όχι. Που σημαίνει πως αν θέλουμε ASTER σε αυτό το CMS θα πρέπει να πληρώσουμε την ενσωμάτωση.

 61. σπονδυλωτη σχεδιαση……ειναι μια τακτικη κυριως σε κορβετες ..σε σχεδια που εχουν ηδη ανοχη να προσθετουν απλα ενα επιπλεον στοιχειο για μικρη αυξηση διαστασεων και τοναζ κατ επεκταση ….οταν μιλαμε ομως για μια αυξηση τοναζ και εξοπλισμου κατα 30-40-50+% ..το αρχικο σχεδιο ειναι αχρηστο ..πρεπει να αλλαξει το πλοιο απο το 1ο μετρο εως το τελευταιο…στεγανα και δομικα στοιχεια ..αρχιτεκτονικο και χωροταξικο σχεδιο επιπεδα ανωσης και και και ..τα παντα ολα θελουν απο την αρχη …ανωση ακαμψια εχουν παει περιπατο ..δεν μπορεις απλα στο σημειο μεγιστου πλατους να βαλεις ενα ακομα λιγο ποιο φαρδυ στοιχειο …και εγινες ….στην συγκεκριμενη περιπτωση εκτος του πλεον οπλισμου ..μιλανε για sea master …με το ενα πανελ μονο να ζυγιζει οσο το νσ-200 ..δεν μιλαμε για ολη την υπερκατασκευη που θελει αλλαγη γιατι απλα ενας ιστος να το καρφωσεις επανω δεν φτανει…μιλαμε για 30+ τονους προσθετο βαρος μονο απο αυτο ..και ψηλα ..το κεντρο βαρους η ακαμψια τα απαιτουμενα επιπεδα για ανωση και ολα τα στοιχεια εχουν παει αλλου …= νεο σχεδιο=6-8 χρονια τουλαχιστον ….=1δις ευρω τουλαστον σε χρηματα ….αυτο που παρουσιαζουν οι τυποι ..που ειναι για σφαλιαρες ..πολυ απλα δεν εχει δυνατοτητες πλευσης …..1000% δεν μπορει να πλευση …αν το ριξεις στην θαλασσα …θα παει στον πατο……τοσο απλα …..με την περιφημη λοιπον σπονδυλωτη σχεδιαση …κανενα πλοιο δεν αλλαζει κατηγορια …καποια μικρη διαροροποιηση εντος ανωχων …κυριως για χωτοταξικους λογους …περισσοτερες κουκεκες λιγο μεγαλυτερες δεξαμενες η μηχανοστασιο τετοια πραγματα …..

  1. και επειδη μπορει καποιος εξυπνος παραμορφωμενος της πτωσης να μας πει μα οι ολλανδοι προτεινανε κλπ….φυσικα και μπορουν να προτεινουν ενα τετοιο πλοιο …φυσικα και μπορουν να το φταιξουν ..φυσικα το μπορουν και ολοι αλλοι …απλα ..κατι τετοιο για αυτους θελει 1 δις λεφτα και 6-8 χρονια ..γιατι πρεπει να σχεδιαστει απο λευκο χαρτι …οποτε θα βρουνε πελατη να πληρωσει 1 δις για νεο σχεδιο και τι θα πουν ? βαριομαστε?…η πιθανοτητα με βαση το σχεδιο 3000τ να γινει αυτο που παρουσιαζουν δεν υπαρχει ουτε σαν ανεκδοτο ….κανενας δεν θα δωσει τοσα λεφτα για βαρυδιο για παραγαδι ….so simple που λενε και σε μια πρεσβεια ….

   1. και για να το κλεισουμε γιατι δεν αξιζει το κοπο ….δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα ρεντερ επιδειξης δυνατοτητων για πλοιο που δεν υπαρχει …και δεν υπαρχει ουτε μια μολυβια σχεδιου για αυτο ….κατι αναλογο με ρεντερ φουτουριστικων αυτοκινητων που δεν βγαινουν ποτε στην παραγωγη ….οτι πρεπει για περιοδικα δηλαδη …ο νοων νοητω…….

 62. Έχουμε κάνα νεο;

  Άμα όντος υπάρχει κάποιων εκεί έξω με «γνώσης» τώρα είναι οι ώρα να το επιδείξει.

  Αλλά μέχρι τώρα κανένας από τους «ειδικους» που μας ζαλισαν τα @@ με τα inside information τους τις τελευταίες μήνες.

  Ούτε μια short list ρε μάγκες;

  1. Maximou short List:

   MMSC-HF2–HFF
   Beggars can not be choosers!!

   Οι AH φαίνεται τελικά να προσφέρονται με το 32 CELL MK41 όπως γραφει και το navylookout που βρήκες

   1. ck αν η αροου προσφερεται σε νσ110 8 εξοσετ 32 καμ ερ βαλουν καπτας 4 ραμ2

    στα 500 εκ με οπλα και φος ενα αξιοπρεπες πλοιο γενικου ρολου

    υπογραφεις 6 πλοια συν 2 τ23 δωρο

    στα 3 δις και πας μετα για 4 σκορπεν και με τα ψιλα οτι ραφαλ

    αλλα θα εχεις αξιοπιστα ΣΙΓΟΥΡΑ πλοια συντομα και λεφτα για υποβρυχια.

    οχι κατσε να βγαλω τα κελια να βαλω αλλο ρανταρ τοσοι τονοι τοσα μετρα ραβε ξηλωνε και καλο 2030 το πρωτο πλοιο

    επισης θα εχεις 6 πλοια και ενα σχεδιο που αν βρεις λεφτα τα επομενα 4 ΙΔΙΟ πλοιο το κανεις αντιαεροπορικο

   2. Ναι και χωρίς fixed panel..οπος φαίνετε..

    Για περίμενε.Σαν να είναι παλιό render.Τουλαχιστον αυτό θα ήθελα αλιος παι το παραμύθι με τα AH140 AAW.

    Η θέλει κανις AH140 γενικις χρήσεις με 128xCamm?

    1. @ Aγγελος

     Διαβαστε πρωτα πριν γραψετε οτι σας κατεβει. Tο γραφει το ιδιο το αρθρο οτι δεν ειναι ξεκαθαρο τι περιλλαμβανει η προταση.

     «Details of how the Greek frigates could be equipped are unclear but would seem be more heavily armed than the Type 31″

     Το ΠΝ δεν εχει απαιτησεις? Δεν ξερει τι θελει? Δεν συζηταει διαμορφωση και επιχειρησιακες απαιτησεις με τις εταιριες? Δεν ξερει αν θελει περιστρεφομενο ρανταρ η σταθερο, τι σοναρ θελει, ποσους πυραυλους, τι ειδος?

     Εδω υπολογιστη πηγαινεις να αγορασεις και σου λενε εχουμε αυτο που κανει το Α και το Β, εχουμε και το αλλο, και το παρα-αλλο, σε ασημι, μπλε, πρασινο, χρυσαφι, κοκκινο, αν θες βαζουμε παραπανω μνημη RAM, βαζουμε παραπανω δισκο, καλυτερη οθονη σου δινουμε και ηχεια δωρο κτλ.

     Για φρεγατες που κανουν 5 δισεκατομμυρια δεν θα συζητηθει τι θελουμε και τι προσφερουν? Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως σκεφτεστε ορισμενοι.

     Δηλαδη τι ακριβως αμφισβητεις? Τον ΜΚ41 με 32 κελια τον εχει η εταιρια στην ιστοσελιδα της μαζι με το πυροβολο 127 χιλιοστων ως διαθεσιμες επιλογες, το APAR το φερει ΗΔΗ η Iver Huitfeldt εδω και 10 χρονια, η οποια ειναι κατα 99% το ιδιο ακριβως πλοιο με την Arrowhead.

     «The ability to fit the existing systems and equipment from the parent design is retained to provide flexibility in the capability supplied at build and through the life of the platform. For example, this retained capability means that the 32 cell Mk41 Strike Length silo can be fitted to incorporate a combination of a larger number of anti-air missiles, vertical launch anti-surface missiles, precision land strike missiles or ASW weapons such as ASROC.

     This particular adaptability feature, alongside the ability to install a 127mm (5”) medium calibre gun, host an organic medium naval helicopter or lighter helicopter such as AW-101 Merlin, install sensors such as a towed array/variable depth sonar and re-introduce a magazine-launched torpedo system, amongst other proven features, will allow the platform to be tailored on build and through-life to suit operational requirements from low-threat maritime security to warfighting in task group operations.»

     https://www.arrowhead140.com/wp-content/uploads/2019/02/Arrowhead-140-EXPORT-brochure.pdf

     1. Δεν το παίρνω προσοπικα το θεμα » να έχω δικιο» και μετά να λέω πόσο έξυπνος ήμουν..

      Νομιζο το καλό για το ΠΝ θελουμε όλοι μας εδώ.

      Πόσο θα χαρώ αμα εσείς έχετε δίκιο και εγώ άδικο δεν μπορείτε να φανταστείτε.Να πάρουμε διλαδι φρεγατες με Apar2/NS200/24xLRSAM & 32xMRSAM για 500εκ full κομπλέ;;

      Μέσα!!

      Αλλά άμα δεν το πιστεύω διλαδι τι θα κάνετε;

     2. @ Aγγελος

      Φυσικα να ΜΗΝ το παρεις προσωπικα το θεμα.

      Δεν εχουμε κατι να χωρισουμε μεταξυ μας, ο καθενας υποστηριζει την λυση που πιστευει οτι ειναι καλυτερη για το ΠΝ.

      Οπως και εσυ, ετσι και εγω ειμαι καπως παθιασμενος με το θεμα.

      Παντως ΣΙΓΟΥΡΑ συμφωνουμε σε κατι.

      Οτι οι αλουμινατρες ειναι το χειροτερο πλοιο παγκοσμιως.

  1. https://www.navylookout.com/babcock-offers-the-arrowhead-140-frigate-design-to-greek-navy/
   στο συγκεκριμενο λινκ ….αναφερεταο το παρακατω ….για τους γαλλους

   They would also provide 4 ex-French navy frigates as an interim solution…..
   αυτο σημαινει οτι οι γαλλοι δινουν +2 λαφαγιετ ….σαν μια 1η λογικη ερμηνεια……μαζι με τις υπεροπολυτιμες cassard που δεν θελει να κανιβαλισει ο CK ..γιατι δωρεαν εξοσετ 40+μισταλ ..σμαρτ-σ ..πληρη οπλισμο πυραυλακατου σχεδον δηλαδη ….ειναι απλας προτιμα να πλερωνει 280εκ για μη ολοκληρωμενες πυραυλακατους ….το τζαμπα τον χαλαει ειναι απλας και εχει και ιματζ ..αγγλοσαξονικο ….

   1. @DV-1GR- HANIBAL

    Τι να κανιβαλισεις δεν μας λες!!!!
    Οι MISTRAL έχουν αμελητέο φάκελο εμπλοκής
    για περιπολικό χρήσιμοι είναι όχι για τίποτα άλλο
    Exoset old version

    Και πες πως τα έβγαλες πως θα τα περάσεις στις MEKO?
    δεν μας λες?
    Θα βάλεις το SMART, SONAR? και μετά
    Δεν πρέπει να είναι όλα διασυνδεδεμένα στο CMS?
    Το target data fusion, target allocation πως θα γίνετε??
    Προφορικά η με σημειωματάκια??

 63. δεν κανεις αναβαθμιση ..στα γερμανοσαπακια μεκο …δεν πληρωνεις ενδιαμεση ..(αντε κανα ψιλο για τις λαφαγιετ ) χανιμπαλ λεκτερ τις κασσαρντ …που εχουν κατι κονσολες να σου πεσει το σαγονι …κοτσαρισμα σε 1-2 μεκο ..και οσο πανε μεχρι να ψοφησουν…. στα παπακια μας ….και λεφτα αναβαθμισης-ενδιαμεσης τα κανεις 2 iver ….και αγαλι αγαλι πετραδακι πετραδακι κανεις 2 βαπορια …με seafire 48+ sylver ..αστερ και 4αδες μικα-καμμ…..και εγινες …δεστε μου τα ματια και φερτε το στυλο …..

  1. Δεν θα πάρει χαμπάρι κανείς την κίνηση που θα κάνουν οι Γάλλοι στο τέλος
   Αφήστε τους άλλους να σουλατσάρουν οι Πρέσβηδες , να παρίστανται σε εκδηλώσεις και να το
   παίζουν καμπόσοι και αβέρτοι τάζοντας Perry.
   Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, όπως το γλέντι που έγινε στην Κροατία με τα σίγουρα F-16

 64. Άλλος ένας εγκάθετος της Austral

  Sébastien Roblin, αρθρογράφος στο national interest κ’ War Is Boring

  The Navy knows it should decommission these combat ships. Will Congress let it?

  Sometimes the least wasteful course of action is to discard things, even ones dearly paid for, that over time will cost you much more than they’re worth.
  ….
  ….
  While the Navy has spent years trying to address the littoral ships’ problems — and it may be making progress on some fronts — excessive operating costs and maintenance requirements endure. Defense News reported in April that littoral combat ships cost $70 million a year to operate, compared to $81 million for the much larger and more capable missile destroyer.

  The Navy contests that figure, claiming the annual operating cost is around $50 million. But even that lower number is scandalous …

 65. 4 Sigma10514 με Mica/Exocet block3/Captas2-οι δυο πρώτες παράδοση μέχρι το 2024-κόστος 1,4δις€.
  4 FDI με Aster30/Mica NG/Exocet block3/Captas4-παράδοση από 2025 έως 2029-κόστος 4,3δις€.
  4-6 EPC με τα ίδια όπλα μετά από το 2027(Αν το πρόγραμμα δεν προχωρήσει,επιπλέον S10514).
  Έτσι γίνεται πλήρης ανανέωση των φρεγατών του ΠΝ στα επόμενα 10-12 χρόνια.
  Προμήθεια SAMP/T με Aster30,α/α συστήματα Mica NG,επακτιες συστοιχίες Exocet block3,Mica NG για τα Rafale και τα Mirage2000-5,ώστε να αυξηθεί η ομοιοτυπία όπλων στις ΕΔ.

 66. 3 mk41 τελικά η αγγλική Α140.
  Τίγκα στους camm er… (φέρτε χάπια στο ck)
  Tο apar μάλλον το ψάχνουμε οι camm/camm er δεν το χρειαζονται.
  Ram21, bofors40 και 76αρι (strales?? ) όχι 127.
  Υπόθεση κάνω για το ραντάρ βλέπω NS200.

  1. Δεν λέει Mk.41 φίλε μου. Πολύ φοβάμαι ότι ο ποιητής εννοεί 24 «μανιτάρια» για απλούς CAMM. Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση της Babcock. Θα δείξει… Με 24 CAMM όλους κι όλους δεν λέει, ακόμα κι αν γίνουν CAMM-ER.

  2. Οι άνθρωποι είναι ’ΧΡΗΣΤΟΙ ως ΗΛΊΘΙΟΙ
   Ο ένας αντιγραφει το λάθος του αλλου!!

   Στο αγγλικό κείμενο του navylookout αναφέρεται:

   The accompanying image appears to show a 32 cell-VLS and 8 canister-launched Anti-ship missiles amidships. The aft Bofors 40mm gun is retained but the forward mount is replaced by a RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM) launcher which is already in service with the Hellenic Navy.

   ’Aλλοι πρέπει να τα πάρουν τα χαπάκια!!

   ΤοBofors μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από ΌΤΙ γουστάρουμε
   Από PHALANX μέχρι OTO 76!!!

   Αν και το BOFORS είναι φοβερό όπλο με τα σύχρονα πυρομαχικά!!

   1. Πραγματικά! Κανείς δεν κατάφερε να αντιγράψει σωστά τα λεγόμενα του navylookout που κι αυτό απλά κάνει υποθέσεις από μια απεικόνιση του πλοίου.

    Το άρθρο (όπως φαίνεται και στην απεικόνιση) γράφει για 4 ΜΚ-41 και Leonardo Sovraponte 76/62 gun στην πλώρη, ένα πυροβόλο απαράδεκτο για τέτοιου μεγέθους πλοίο. Το Sovraponte είναι μια light έκδοση του Strales κατάλληλη για μικρά εκτοπίσματα.

 67. Aρθρο κολαφος για τις LCS / MMSC / HF2 απο το Αμερικανικο NBC.

  Αλλα τι να ξερουν αυτοι, το περιοδικο-αντιπροσωπος της Πρεσβειας μαλλον ξερει καλυτερα.

  «littoral combat ships were intended for coastal operations facing weaker navies like those of North Korea or Iran, rather than China and Russia. They were devised two decades ago to be small, fast and inexpensive corvettes that could slot in different equipment modules (anti-submarine, anti-mine or anti-ship) depending on their missions.

  However, the costs of the two designs the Navy settled on — the Independence class and the Freedom class — more than doubled, while many of the technologies they were built around failed to work. A decade later, the Navy found itself locked into buying lots of overpriced ships with non-interchangeable mission modules (the anti-submarine and anti-mine mission modules still aren’t even ready) that were badly under-gunned compared to the similarly sized vessels of other navies.

  While the Navy has spent years trying to address the littoral ships’ problems — and it may be making progress on some fronts — excessive operating costs and maintenance requirements endure. Defense News reported in April that littoral combat ships cost $70 million a year to operate, compared to $81 million for the much larger and more capable missile destroyer

  https://www.nbcnews.com/think/opinion/navy-knows-it-should-decommission-these-combat-ships-will-congress-ncna1269548

  1. Λογική η αξιολόγηση με βάση όσα συζητάμε και εμείς οι ναύαρχοι του πληκτρολογίου
   Όλα δείχνουν πως θα πάει μετά τη συνοδο του ΝΑΤΟ η ανακοίνωση

   1. του μιχελακη ειναι

    εμενα μου φαινεται μεγαλο ρισκο να ειναι πρωτη επιλογη η ολλανδικη

    θα πηγαινα σε μπελαρα ή αροου που ειναι επιλεγμενα πλοια

    και απο ποια ναυτικα επελεγμενα…

    παντως ακομα και ετσι αν καναν αυτη την επιλογη και βαλαν τελευταια την τρατα μπραβο τους

    1. Ωραια, τα φουμαρα πρωτα και τελευταιος ο θειος ακομα
     να ελπιζει οτι οι εσχατοι εσονται πρωτοι.
     Ωραια αξιολογιση που εκοψε τους Γερμανους, αντι τον θειο,
     για να λεει πως εκοψε καποιον.
     Ποσο μυαλο χρειαζεται για να καταλαβει καποιος οτι η
     μικρη Ολλανδεζα ειναι αερα πατερα προταση ;
     Αλλα οταν εχεις εθιστει στα παραμυθια το μυαλο παει περιπατο.
     Εκτος αν οι ναυταιοι τα εχουν 400 αλλα ειναι απλα ΔΥ
     και τα μετρησαν και τα ζυγισαν και ειπαν φυγε μπελα απο
     το κεφαλι μου κορβετες θελουμε, οταν γινει η κριση,
     δωστε τα ολα στους απεναντι, ποια Κυπρο, ποιο Καστελοριζο,
     ο μισθος να πεφτει και ο μηνας εχει 9, ετσι και αλλιως
     η Κυπρος κειται μακραν.

 68. Λοιπόν έχουμε τελικό.
  Ολλανδική
  Γαλλική.
  Βρετανική

  Λογική η σειρά και αν ισχύει η διαμόρφωση της ολλανδικής που αναβασανε προχθές με 2mk41+apar2.
  H μπελά με 4×8 sylver η μόνο A 50 η μίξη Α50 με Α70 για Scalp (η 3+1 η 2+2) που όμως εδώ είναι το ζουμί λόγω του συστήματος itr οι Α70 θα ρίχνουνε και aster30 εναλλακτικά.
  Και τέλος πάμε στη πιο αδύναμη πρόταση σαν ποιότητα κατασκευής (εμπορικές προδιαγραφές για να ρίξουν το κόστος)
  Την Α140 που το navy out λέει το βλέπουμε 32 vls και το δικό μας το onalert γράφει ότι οι πληροφορίες μας λένε 24 vls.
  Λογική απορία?
  Θα είχε το πλοίο 3 η 4 mk41 + apar2 και θα αξιολογουνταν 3ο και η ολλανδεζα με 2mk41+apar2 θα αξιολογουνταν 1ο?
  Συμλερασμα.
  apar στην αγγλική τέλος.
  Απόλυτα λογικό καθώς 99% προωθούν τον camm er που δίνει δουλειά σε αγγλικά χέρια σε τοπικά εργοστάσια γιατί να βάλουν αμερικανικό essm που μόνο αυτός και ο SM2 θέλουν apar.
  Μιλάμε η για 3mk41 η για 24 η 32 μανιτάρια για camm/camm er. Όπως έγραψε και ο Νικόλας παραπανω.
  Ας δεχτούμε 3mk41 χωρίς apar?
  Αν έχει mk41 λογικά θα έχει και ns200
  An έχει μανιτάρια θα έχει NS110 και πάει ξεκάθαρα για μια υπερκυβισμενη κορβετοφρεγατα από οπλισμο με σκοπό να πετύχει πολύ χαμηλή τιμή.
  3 mk41 χωρίς Apαr με NS200
  Συνδιασμοι?
  Ξεχναμε τους SM2 iiiB και το πλοίο θέλει μόνο iiiC (αποδεσμευονται)?? και ένα σκασμό camm er.
  Αν στο μέλλον αποδεσμευτουν sm2iiiC το πλοίο θα μπορεί να πάρει 12 SM2 και 48 camm er
  Η 10 SM2 + 4 asroc+ 40 camm er.
  Καθόλου άσχημα αν δεχτούμε πως το NS200 με τη βοήθεια των 2 stir/fcr μπορεί να καθοδηγήσει SM2 iiiC με ενεργό ανιχνευτή.
  Γιατί βγήκε 1η τότε η ολλανδική?
  Γιατι έχει το apar και θεωρώ πως οι δικοί μας ναυταιοι πάνε με το apar να κάνουν κάτι έξυπνο.
  Να ξεπεράσουν το Σκόπελο την μη αποδέσμευσης SM2 iiiC με την αγορά μεταχειρισμένων Sm2iiiB από τους ίδιους τους Ολλανδόυς από τις de zeven που αυτοί με τη σειρά τους θα τους αντικαταστησουν με. iiiC
  Αυτοί δεν έχουν πρόβλημα αποδέσμευσης ετσι κι αλλιώς.
  Και πάλι χρειάζετε η έγκριση των ουσιών βέβαια αλλά είναι πολύ πιο εύκολο για έναν πιο παλιό τεχνολογικά πύραυλο και σε μικρές ποσότητες 8-10 ανά πλοίο.
  Η ολλανδική τώρα όπως παρουσιάστηκε θέλει 2 αλλαγές θεωρώ.
  Απαράδεκτο Οτι θα έχει αμερικανικές τορπίλες mk 46,50,54 δε ξέρω τι από όλα αυτά και δεν βάζουμε MU 90 με. Διπλάσια εμβελεια και δυνατότητα βολης αντιτορπιλης που οι αμερικανικές δεν έχουν.
  Και έναν μικρό φτηνό που δεν πιανει πάρα ελάχιστο χώρο 3πλο exls που θα προστεθεί στα 2mk41 και το πλοίο θα μπορεί έτσι και 10 SM2 iiiB και 36 essm που και εδώ μπορούν να αγοραστούν μεταχειρισμένοι και να πέσει πολύ το. Κόστος αφού υπάρχει το apar και καθοδηγεί και τους παλιότερους μια χαρά μέχρι το στόχο.
  Αξίζει η ολλανδεζα τη πρώτη θέση έτσι?
  Για πλοίο πολλαπλόυ ρόλου και με τη δεδομένη υπέροχη της σαν asw με το captas 4 compact και την. ηλεκτρική προωση ναι.
  Σαν πλοίο πολλαπλόυ ρόλου βγαίνει δίκαια πρώτη (αν βάλει και τον επιπλέον 3πλο exls και MU 90).
  Βεβαια να δούμε που θα πάει και η τιμή γιατί με NS200 αντι 110 captas 4, Αντί 2, apar επιπλέον κτλ κτλ και ας πούμε ότι θα ρίξει το κόστος αν. Βρει και μερικους μτχ, SM2 και essm κάτω από 850 τελική τιμή με τιποτα ίσως και 900.
  Ανωτερη και σε τιμή της μπελάς αν δεχτούμε ότι θέλουμε πλοίο πολλαπλόυ ρόλου.
  Αν θέλουμε Αντιτορπιλικο ΑΑ όμως η μπελά δεν έχει αντιπαλο.
  Καμία θυσία στα κελια ακόμα και αν στο μέλλον βαλλουν camm er η mica σε 4αδες η 2αδες.
  Θέλουμε 32 aster30 ακατεβατους και αυτή είναι η δύναμη του πλοίου που το κάνει εφαμμιλο των type 45 και των γαλλικών και ιταλικών horizon που προς το παρόν και τα 3 αυτά πλοία έχουν φόρτο μαχης 32 aster30 και 16 aster 15 χωρίς Ram ομως που η μπελά έχει.
  Η μπελά θέλει ένα πολύ απλό πράγμα.
  Μία 2η, Ram αλλά bremen class το έχω γράψει εδώ και μήνες με μια αναδιάταξη κεραιων και 20 Αρίων πυροβολων πολύ εύκολα το πετυχαίνει καθώς είναι και πολύ πολύ φαρδύτερη της! bremen να πάρει 2 Ram 21 στις 2 γωνίες του υπόστεγου.
  Με 42 πυραύλους της έκδοσης bl2, των 15 χιλρων άνετα αντιμετωπίζεις επίθεση κορεσμού αντιπλοικων.
  Εξτρα πιστοποίηση δεν θέλει η 2η πληρώθηκε στη 1η άρα επιπλέον κόστος μαζί με τους πυραύλους το πολύ 30 εκρια €.

  Τώρα τα 2 nexter γιατί να μην γίνουν 2, Seasnake σν της ολλανδεζας και να ριχνουν 30αρια αντί για 20αρια με διασπωμενα πυρομαχικα.
  Σιγουρα έτσι είναι ciws και απέναντι σε MAM Τ βόμβες ανεμοποριας των μεμμετηδων έχουν πολύ καλές πιθανότητες.
  Αν το πρόβλημα των Γάλλων είναι ότι η nexter θα χάσει 10 εκρια ευρώ από τις πωλήσεις των πυροβολων της και θα τα πάρουν οι γερμανοι της rein mental Ας αγοράσουμε 10εκ οβιδες για. Το πυροβολικό μας από τη, nexter που έχει πολύ καλές ετσι κι αλλιώς.
  Και πάμε στο βρώμικο πολεμο της πτώσης ότι.! το πλοίο δεν θα έχει, strales και ecm.
  Αν πας. Στο σαιτ της Leonardo! γράφει ότι το super rapido 76/62 με. Μια μικρή τροποποίηση γίνετε εύκολα, strales.
  Μια ενσωμάτωση στο κουβουκλιο του πιάτου κεραίας είναι πόσο να κοστίζει δηλαδή.
  Έλεος με το βρώμικο πόλεμο τους στη μπελά.
  Τώρα το ecm αναπτυσετε και θέλει πολλές δοκιμές και με το EW sentinel παράλληλα.
  Κάπου γράφτηκε ότι στο 2ο η 3ο πλοίο το 2026 (γιατί θα έχουμε τα πλοία. Νωρίτερα?) θα ειναι έτοιμο και θα είναι λογικά ότι.πιο.ανωτερο σε τζαμερς σε. Συνεργασία με. Το sentinel από όσα, ecm ξέρουμε μέχρι στιγμής που τα έχουν τα. Χρονάκια τους.
  Κατά τα άλλα δεν θα εχει ecm το πλοίο.
  Αλήτες σε διατεταγμένη υπηρεσία από εξωγενη κέντρα να μην αποκτήσει η χώρα πλοία φουλ ΑΑ.
  Ξεχάσαμε ότι αν επιλέγει μιξη συλβερ Α50+70
  Μελλοντικά μπορούν να αγοραστούν και., mdcn και να φορτωθούν ανάλογα την αποστολή και. Αλλά μεγάλα μελλοντικά όπλα που θα αναπτυχθούν καθώς το πλοίο. Θα τ έχουμε 40+χρόνια.
  Η μπελά με όλα. αυτά 2η Ram κτλ.αντε να πάει από τα 1,08 δις στα. 1,15 δις όταν η ολλανδεζα
  Θα. Πάει το πολύ στα 900?
  Αυτο το 1+ δις κέρδος στα 4 πλοία δικαιολογεί την επιλογή της?
  Τι θα το κάνουμε?
  1μιση υποβρύχιο ακόμα με fos και οπλα. Η μία 5η ολλανδεζα σίγμα.
  Σε κάθε περίπτωση γλυτώσαμε την τρατα και η επιλογή η της γαλλικής η της ολλανδικής είναι ιδανικές.

  1. Στου Καρβουνόπουλου λένε πως το ΑΝΣ πρόκρινε Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία! (Δεν νομίζω να υπάρχει σειρά προτίμησης). Εσύ το Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία (πιο λογικό βέβαια), που το διάβασες;

   Για μένα Γαλλία το φαβορί, γιατί συμπαθητική κι η sigma αλλά πολύ lego πλοίο το κάνανε και paper project, εκτός κι αν οι Ιταλοί αθόρυβα και κάτω από τη μύτη των Αμερικανών προτείναν +2 μτχ. FREMM.

  2. Αυτά τα 20-άρια με ενοχλούσαν απ την αρχή στις FDI, γι αυτό και έλεγα για το oto marlin 40mm. Ίσως όμως είναι λίγο ογκώδες για να χωρέσει σε τόσο μικρό πλοίο. Τα seaSnake όμως έχουν πολύ μικρότερο όγκο, σχεδόν όσο τα Narwhal 20.

   Νομίζω σε όποιο πλοίο πάρουμε τα 20-άρια πρέπει να γίνουν 30-άρια και να είναι όχι δύο αλλά τρία ή τέσσερα.

   Ο βασικός λόγος είναι πως λόγω της δυνατότητας να φέρουν Air-burst πυρομαχικά μπορούν ευκολότερα να καταστρέψουν όχι μόνο βόμβες ανεμοπορίας, αλλά και σμήνος μικρών εκρηκτικών δρόνων πρόσκρουσης.

   Για να φανταστεί κανείς να σου στείλουν καμιά εικοσαριά τερακόπτερα φορτωμένα με εκρηκτικό υλικό απο ένα εμπορικό καράβι που θα πλεύσει μερικά χιλιόμετρα απο σένα.

   Οι FDI κάποια στιγμή θα έχουν σίγουρα ECM και decoys και πιο μοντέρνο COMINT αφού είναι προγράμματα που τρέχει η Γαλλική DGA, αλλά κλασσικά θα μας τα χρεώσουν.

   1. Συμφωνώ απόλυτα για τα πυροβόλα.
    Δεν συμφωνώ να πάρουμε πλοίο με ελλέιψεις. Ζούμε στην Ελλάδα και ξέρουμε καλά ότι αν δεν μπει κάτι απ’ την αρχή δεν θα μπει ποτέ. Οι πολιτικοί έχουν άλλες προτεραιότητες.

   2. @ npo

    ΑΚΡΙΒΩΣ

    Το γραφω και εγω εδω και μηνες, πως πρεπει να παμε σε διαμετρημα 30-40 χιλιοστων, τοσο στο ΠΝ οσο και στον Ε.Σ., ωστε να κανουμε χρηση πυρομαχικων Air burst οπως τα AHEAD, και τα 3P της Bofors για την αντιμετωπιση των εξης:

    1) Βληματων κατα πλοιων

    2) Περιφερομενων πυρομαχικων

    3) Βομβων ανεμοποριας

    4) Μικρων ντροουνς

    Οι φρεγατες πρεπει να εχουν 3-4 τετοια συστηματα ωστε να καλυπτουν 360 μοιρες και να μπορουν να αντιμετωπισουν επιθεσεις κορεσμου. Αυτος ειναι ενας απο τους λογους για τους οποιους πιστευω οτι η Αrrowhead-140 ειναι η καλυτερη επιλογη, επειδη μπορει να φερει πολλαπλα συστηματα χωρις προβλημα, εχει μεγαλο εμβαδον.

    Στον Ε.Σ. εχουν τα πυροβολα του ΑΡΤΕΜΙΣ, ας τα χρησιμοποιησουν επιτελους μαζι με ρανταρ και ηλεκτροοπτικα Ελληνικων εταιριων συν ενα λογισμικο ελεγχου πυρος, πανω σε καποιο οχημα. Δεν προκειται για τεχνολογια warp drive, ας ζητησουν απο τις Ελληνικες εταιριες να ολοκληρωσουν ενα συστημα.

  3. @Romeo60
   Πολύ Ωραία η ανάλυση σου
   το θέμα είναι οτι εαν μπλέξουμε και τα ναυπηγεία στην όλη ιστορία η τιμή και οι χρόνοι παράδοσης είναι άγνωστοι Χ…. (η δε αναβάθμιση των ΜΕΚΟ είναι θεωρητικά και μόνο σωστη ενέργεια διότι στην πράξη θα θα αποδειχθεί λάθος ενέργεια).
   Επομένως , όπως έχουν γράψει και αλλοι φιλοι εδω, είναι προτεραιότητα να εξοπλίσουμε τα νησιά , με αεράμυνα περιοχής , και πρόσθετο πυραυλικό πυροβολικό, επάκτιες συστοιχίες. Γνωρίζω οτι κατι τέτοιο προυποθέτει σχεδιασμό, αλλα θα μπορέσει να δώσει πιο γρήγορα αποτελέσματα.

  4. και οι μεταχειρισμενοι σμ2 θελουν και αυτοι αδεια απο τους αμερικανους.

   επισης 8 σμ2 ειναι αστεια ποσοτητα ανα πλοιο δεν ειναι?

   κατα τα λοιπα και ιδιως για τις μπελες φοβερη αναλυση

 69. Ιταλοί & Γερμανοί δεν υπέβαλαν πρότασης.Πως μπήκαν οι Ιταλοί;

  Αυτά όλα εναι χαζομάρες.Αλλιος οντος κατι παραπανο απο «έκπληξη».Γράφει πολλές χαζομάρες τελευταία ο Καρβουνοπουλος.

  Γαλλία,Αγγλία,Ολλανδία οπος λέει το pressroom λογικα ακαουγαιτε για να δουμε.

 70. Αν ισχύει η είδηση για την κατάταξη, στην Φτύση θα έχουν κυρήξει 3ήμερο πένθος, σημαίες μεσίστιες, κλπ.
  Και κλαααάμα οι ψεκασμένοι με το paper project των Ολλανδών που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, δεν παίρνει APAR, δεν χωράνε τα κελιά, κλπ,κλπ.

  1. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Αμα το νημα κοψει η μικρη Ολλανδεζα, που δεν,
   θα αρχισουν οι εκπτωσεις με το καλημερα.
   Η πρωτη τους κουβεντα θα ειναι οτι μιλαμε για
   μικροτερο μεγεθος απο την αρχικη προταση,
   που για λογους οικονομιας ειναι περισσοτερο στα μετρα του ΠΝ.
   Σιγα μην δεις APAR και πανω απο 2 Mk41.
   Πιθανον ξεχνα και το captas 4 και να αναψεις κερι αν
   μεινει η ηλεκτρικη προωση.

 71. βερυκιος λεει Γαλλοι ολλανδοι

  πρωτο θεμα Γαλλοι ολλανδοι γερμανοι με τυχαια σειρα!

  και πρωτο θεμα λεει τρατες δεν τις θελει το ναυτικο

  αλλοι λενε γερμανοι εκτος

  1. τι διαγωνισμος αλλος να γινει?

   εγινε τωρα διαγωνισμος?

   κατεθεσαν προτασεις αξιολογηθηκαν

   ο πρωθυπουργος θα αποφασισει ο υπουργος αμυνας μια αποψη θα πει μονο ειτε ειναι αυτος ειτε αλλος.

   εχουν περασει τοσα χρονια ελεος

  1. Εδώ είναι η ώρα των Αντιναυάρχων και Ναυάρχων να σταθούν ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ στο ύψος της ιστορίας του Ναυτικού:Όλα δείχνουν πως το MMSCrap ΔΕΝ είναι στη short list
   Εάν παρόλα αυτά αποφασιστεί να πάμε προς αυτό η να αναβληθεί η απόφαση για …αργότερα που πάλι κίνηση προς αυτό είναι πρέπει να κάνουν αυτό που ΠΡΈΠΕΙ :
   Ομαδική παραίτηση με ανοικτή επιστολή και να δούμε πως θα κρατηθεί στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση
   Ο νέος διαγωνισμός για σκαραμαγκά λήγει 7 ιουλίου
   Οποτε μέχρι τότε θα δούμε που θα πάει το πράγμα

 72. εντωμεταξυ η ολλανδικη ειναι ταμαμ πλοιο για τον ρολο που μας θελουν οι αμερικανοι

  παρατηρητης με συγχρονα ρανταρ και σοναρ

  να ψαχνουμε κανα ρωσικο υποβρυχιο

  αλλα απο οπλα…φουλ αμυντικη τακτικη

 73. Για να γραφουν ολοι οτι το ΠΝ θεωρει καλυτερη την Ολλανδικη λυση ενος σχεδον ανυπαρκτου τεντωμενου πλοιου, μαλλον συμβαινει το εξης.

  Το ΠΝ ισως να αρχιζει να βλεπει τον Ανθυποβρυχιακο πολεμο ως μεγαλυτερη αναγκη απο τον Αντιαεροπορικο πολεμο περιοχης. Και αυτο λογω της εισαγωγης σε χρηση των 6 Τουρκικων υποβρυχιων Type-214.

  Η Ολλανδικη Sigma εχει ηλεκτρικη μεταδοση που παραγει μικρο θορυβο, επομενως ειναι πολυ καλυτερη για ανθυποβρυχιακες επιχειρησεις. Ηλεκτρικη μεταδοση εχουν επισης οι Ιταλικες FREMM, και οι Ισπανικες F110, αλλα η πρωτη εχει εντελως ξενα ηλεκτρονικα συστηματα, ενω η δευτερη θα ειναι πανακριβη.

  Ετσι η Sigma συνδυαζει λογικο κοστος, αθορυβη προωση, καλες επιδοσεις σε ανθυποβρυχιακο πολεμο, πολεμο επιφανειας και αεραμυνας περιοχης, με λογικο κοστος ανα μοναδα.

  Βεβαια υπαρχει το μειονεκτημα οτι το πλοιο δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη, και ισως να χρειαστει να πληρωσουμε κοστος Ερευνας & Αναπτυξης, και να αναλαβουμε τεχνολογικο ρισκο.

  Μια επισης λογικη λυση θα ηταν να ελεγαν στην Babcock οτι θελουμε ηλεκτρικη μεταδοση, και μειωση κραδασμων για τους ντιζελοκινητηρες, μπορειτε να τα βαλετε ενα συστημα ? Η Ιταλικη Leonardo για παραδειγμα πουλαει το ιδιο συστημα που εχουν στις FREMM στη διεθνη αγορα, θα μπορουσε να τοποθετηθει στις Arrowhead-140. Ειναι πολυ ευκολοτερο να γινουν αλλαγες σε ενα πλοιο 7 χιλιαδων τονων με 2 μεγαλα μηχανοστασια, σε σχεση με ενα πλοιο 4 χιλιαδων τονων.

  Ουσιαστικα, αντι η ενεργεια να πηγαινει μηχανικα στις προπελες, μετατρεπεται κατευθειαν σε ηλεκτρικη ενεργεια, και η ηλεκτρικη ενεργεια κατοπιν μετατρεπεται σε μηχανικη στις προπελες. Ειναι το συστημα ηλεκρο-ντιζελ που χρησιμοιουν στα τρενα εδω και 100 χρονια.

  1. Επισης, ολες οι φρεγατες εχουν θετικα και αρνητικα, αλλα οποιαδηποτε και να επιλεγει θα αναβαθμισει το ΠΝ, με μια εξαιρεση φυσικα, την HFF, MMSC.

   H MMSC / HF2 / HFF / LCS ειναι το χειροτερο πλοιο, και ενδεχομενη επιλογη του θα καταστρεψει το Πολεμικο Ναυτικο. Θα πληρωσουμε ενα σκασμο χρηματα και θα ειμαστε σε χειροτερη θεση απο σημερα, καθως τα πλοια αυτα δεν θα μπορουμε να τα συντηρησουμε, εχουν κοστος χρησης οσο ενα καταδρομικο 10 χιλιαδων τονων με 380 ναυτες προσωπικο και παθαινουν ζημιες συνεχως. Εχουν μεινει ακυβερνητα στη θαλασσα χωρις ηλεκτρικο ρευμα, και επρεπε να στειλουν ρυμουλκα για να τα φερουν πισω. Οι Αμερικανοι θελουν να αποσυρουν μεχρι τα πλοια που ειναι 5-6 ετων καθως τα θεωρουν προβληματικα και αναξιοπιστα, ουσιαστικα βαρος για το Αμερικανικο Ναυτικο. Εμεις θα παμε να αγορασουμε καινουρια τετοια πλοια??

   1. Ασε που ειναι θορυβωδες ελεω υδροτζετ και χωρις σοναρ τροπιδος οποτρ παπαλα ο asw πολεμος. Νταξ για τον οπλισμο τα ξερουμε…

   2. @G_P
    Η ηλεκτρική πρόωση έχει πολλά αρνητικά, κόστος, βάρος, μειωμένη αξιοπιστία, αλλά για ανθυποβρυχιακό αγώνα είναι προτιμότερη, και σε παράκτιο περιβάλλον σαν του Αιγαίου που υποθέτω μπορεί να υπάρχουν «στιγμιαίες» επαφές με εχθρικά υποβρύχια σε κοντινές αποστάσεις υποθέτω είναι σαφώς προτιμότερη.

    Για μένα, αυτό συν τα 30-άρια αντί για 20-άρια είναι σημαντικό πλεονέκτημα των sigma.

    Απ την άλλη η δυνατότητα των FDI για συνεργατική εμπλοκή μεταξύ 2 FDI και ίσως στο κοντινό μέλλον συνεργατική εμπλοκή με τα Rafale F4 δεν μ’ αφήνει καθόλου αδιάφορο.

    Κι οι Αγγλικές φοβερά πλοία, δεν ξέρω με τι κριτήριο βγήκαν τρίτες (αν αληθεύει η πληροφορία)

    Δύσκολη η επιλογή.

    [*] Το οτι οι MMSC βρίσκονται στην λίστα είναι ντροπή.
    Χωρίς εμπρόσθιο σόναρ θα σου φυτεύουν το βράδυ τα υποβρύχιά τους νάρκες στα περάσματα και θα πέφτεις πάνω τους σαν γκάβακας. Χώρια που σε περιβάλλον Αιγαίου ίσως να είναι συχνές οι «στιγμιαίες» επαφές κοντινής απόστασης.

  2. αν τους ενοιαζε και ο ανθυποβρυχιακος αγωνας θα βαζαν και ασροκ θα βαζακ και σιγουρα mu

   το μονο που θελουν ειναι να εχουν τον ρολο που τους αφηνουν οι αμερικανοι του παρατηρητη με τα καλα ρανταρ

   1. @ Δημήτρης Λ

    Οι ASROC μπαινουν στον καθετο εκτοξευτη ΜΚ41 μαζι με τους αντιαεροπορικους πυραυλους. Γι αυτο ειναι αναγκη το πλοιο να εχει πολλα κελια.

    Δεν τους πουλανε οι Ολλανδοι μαζι με τις φρεγατες. Ειναι Αμερικανικο οπλο.

    1. το ξερω αλλα με 2 μκ41 και συμφωνα με αυτους που παρουσιασαν την ολλανδικη προταση δεν χωρανε και ασροκ πλεον

 74. Υπάρχει είδηση (newsbomb) οτι οι Γάλλοι προσφέρουν 4xA70.

  Άμα (!) είναι αυτο αλήθεια τότε σίγουρα μιλάμε για game changer..εννοώ ότι σίγουρα όχι μόνο για Scalp αλα και για Aster30/Mica Dual pack κλπ).

  Για να δουμε.

 75. μη κουραζεστε αδικα και μην αλοιθωριζεται απο ψευδη δεξια και αριστερα …..εχει επιλεγει απο το 2017 η fdi …
  1, οι γαλλοι εβγαλαν το ναυτικο απο την μιζερια και αρχισε η κουβεντα ανανεωση του στολου …συνολικα παρουσιαζοντας συγκεκριμενα πραγματα
  2. απο το 2015-16 ξεραμε την εξελιξη που ετοιμαζουν οι γαλλοι συνολικα …fdi-pesco-sylver-itr-mica ng-sea fire-quad pack missiles – και αλλα πολλα
  3, το πολεμικο ναυτικο εχει συμμετασχει ενεργα και σημαντικα στην σχεδιαση της fdi …σχεδιο που τελειωσε το 2019 κατοπιν και ελληνικων υποδειξεων και απαιτησεων …
  4.οι γαλλοι θα παρασχουν δωρεαν το σχεδιο για την ευρωκορβετα οπως την θελει το ΠΝ με την εγγυση της state of art ποιοτητας που τους χαρακτηριζει και την πληρη υποστηριξη υλοποιησης …
  5, οι γαλλοι οι μονοι που ενδιαφερονται για συνεργασια και σε αλλα προτζεκτ …
  6. αυτοι ηρθαν σε εμας και απλωσαν χερι την στιγμη που ειμασταν να μας κλαινε και οι ρεγγες ,,,και δεν πηγαμε εμεις σε αυτους σαν κελεμπιες με πετροδολλαρα αραδα να κανουμε τον απαιτητικο πελατη …
  7. το πλοιο ειναι εντος και περα των δυνατοτητων που θελει το ναυτικο …και η τελικη του διαμορωση θα εκπληξη πολλους ευχαριστα ..θα ελεγα σοκ και δεος που ελεγαν καποιες ψυχες ….
  8. την ιδια στιγμη καπιοι αλλοι συμμαχοι …που μας εχουν πιει το αιμα …θαυμαζαν τις σκακιστικες ικανοτητες του κυριου ερντογαν …..
  9. η μοναδικη προταση ξεκαθαρη για αναταση συνολικα της εθνικης αμυντικης τεχνολογιας-βιομηχανιας ειναι των γαλλων ….
  10. μπορω να φτασω στο μεχρι το 1000 οχι απλα το 10 ….

  welcome to family bella…….για να το καταλαβουν και οι πρεσβιες …..και τελος …μερσι μποκου….

  1. @ DV-1.GR

   Αν υπηρχε ιχνος πατριωτισμου στο ανθρωπακι θα ειχε υπογραψει απο περυσι.
   Δεν το εκανε και το πιθανοτερο ειναι να μην το κανει και τωρα.
   Το συμφερον της οικογενειας του ειναι προσκολλημενο σε αντιθετη κατευθυνση
   και θα πρεπει να πιεστει πολυ για να κανει το σωστο και σιγουρα στην καλυτερη
   θα κανει μιση δουλεια.
   Μιση δουλεια με τα Rafale, αλλα καθε μερα δεν ειναι Πασχαλια για να γινεται εστω
   και μιση δουλεια,τωρα ή θα προσπαθησει να κανει την μεγαλη πατατα
   ως κυκνειο ασμα του ως δεδομενος των εξω ή θα κανει εναν εντιμο συμβιβασμο
   μια που ειναι καραμελα στο στομα τους για το οτιδηποτε.
   Εντιμος συμβιβασμος στα μετρα τους, ειναι οτι μας απομακρυνει απο τους Γαλλους,
   αλλα δεν παυει να ειναι αξιολογη προταση, αλλα με λιγη βοηθεια απο μερους μας,
   μη αξιοποιησημη στο σωστο χρονο.

  2. @ DV-1.GR

   Οι φρεγατες FDI Belharra ειναι πανακριβες, δεν μπορουμε να αντεξουμε εμεις τετοια πλοια. Θα ηταν καλυτερα να αγορασουμε συστοιχιες SAMP/T με Aster και να τις τοποθετησουμε σε Αιγαιο, Θρακη και Κυπρο και να ελεγχουμε ετσι το Αιγαιο, Θρακη και Κυπρο.

   Για το ΠΝ θα μπορουσαν να αποκτηθουν φθηνες φρεγατες οπως οι Sigma, Gowind, Type-31 με κοστος 400-500 εκατομμυρια το καθε πλοιο, κυριως για ανθυποβρυχιακο πολεμο και πολεμο επιφανειας και με δυνατοτητες αντιαεροπορικου πολεμου μεσου βεληνεκους και ισως καμποσα βληματα μεγαλου βεληνεκους.

   Το να ξοδευουμε 1 δισεκατομμυριο για την καθε φρεγατα ειναι εξωφρενικο ποσο, καθως εαν χτυπηθει το πλοιο κινδυνευει να παει στον πατο. Δεν μπορουμε να βαζουμε ολα τα αυγα σε 4 καλαθια.

   Ναι στους Aster αλλα καλυτερα σε συστοιχιες διεσπαρμενες στα νησια, σε συστοιχιες SAMP/T που ειναι πανω σε νταλικες και μπορουν να μετακινηθουν ευκολα.

    1. Εδώ δεν έχουμε FOS για τα PATRIOT με αποτέλεσμα να είναι σε μη πω κατάσταση και ονειρευόσαστε SAMP μετά το 23 όταν θα επανέρθουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί!!

    2. Τουλάχιστον ο DV-1.GR είναι πιο διασκεδαστικός από τα άλλα τρολ της κυβέρνησης που κραύγαζαν για τις ΜΜΣΨ.

   1. ναι, αν και φίλος των Γαλλίδων, αν το κόστος έχει τέτοια διαφορά, προσωπικά είμαι υπερ των πολλών πλοίων κι ας είναι μέτρια παρά των σούπερ αλλά λίγων. Εκτός αν το σούπερ είναι κάτι σαν Αβέρωφ, που δεν νμίζω.

 76. εγω ειμαι πεπεισμενος οτι η τελικη αποφαση και επιλογη ειναι αναμεσα σε μπελα και των υπολοιπων

  αν θα εχει αεραμυνα περιοχης το ναυτικο αν θα αλλαξει κατηγορια και γινει ενα επικινδυνο ναυτικο στην περιοχη

  οι αμερικανοι δεν θα το ηθελαν

  οι γερμανοι σιγουρα οχι

  οι τουρκοι το ιδιο με τους Γερμανους

  τωρα παμε στα νεακια

  ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΠΤΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ

  https://www.kathimerini.gr/politics/561389623/fregates-paremeine-ektos-i-ispaniki-protasi/

  ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΣΑ

  αρα μηπως ο καρβουνοπουλος δεν λεει αρλουμπες για την δικη του τριαδα?

  1. ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΣΑ

   ΤΡΕΙΣ ΜΠΕΛ ΤΡΕΙΣ ΦΡΕΜ ΙΤ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

   αλλα οταν λεγαμε η ισπανικη ειναι εκτος μπατζετ μας ελεγαν σε συνεντευξεις οχι ειναι

  2. Εάν αληθεύει τότε είναι ’AΣΧΗΜΑ νέα
   Οι πληροφορίες για short list με 3 πλοία σε καμια περίπτωση δεν περιλάμβαναν τη MMSCrap
   Τώρα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ μιλάει για 5 πλοία με την MMSCrap και την Ισπανική εκτος
   Καθόλου καλά νέα !!!

 77. Μερικοί κυνηγάτε λαγούς …
  (Εκτός του ότι είναι εκτός budget ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ…)
  16 Φεβ !!
  https://twitter.com/arrow_silent/status/1361661251097608202

  Ο Rob Palm τα έλεγε, εσείς συνεχίζεται και πιστεύεται πως θα πάρουμε αεράμυνα περιοχής.
  Στην καλύτερη θα έχουμε εξοπλιστικό χωρίς ΟΠΛΑ.

  Φυσικά κουβά πήγανε όσοι έλεγαν για shortlist 3 χωρών που μετά έγιναν 5 και στο τέλος μέχρι και η ανύπαρκτη προσφορά της Ιταλίας είναι μέσα!
  Ας μιλήσουμε λίγο για το paper project που παίρνει 16+16 cells ESSM ΜΟΝΟ APAR SM και ότι άλλο θέλουμε ενώ θα γίνεται ναυπήγηση στην Ελλάδα …
  Όταν η Βρετανική προσφόρα θα είναι ΜΟΝΟ CAMM, ελπίζω να ξυπνήσετε μερικοί που θέλετε και αεράμυνα περιοχής. Ας δώσουμε 4 +δις για 4 φρεγάτες που δεν θα έχουν ούτε SM2 ούτε ASTER γιατί 32 ASTER είναι λίγα ή θα πρέπει η FDI να αντιμετωπίσει ολόκληρο το οπλοστάσιο της Τουρκίας.

  Το φιάσκο είναι τεράστιο και το πρόγραμμα 500millions για P3 και 4+ billions για 4 φρεγάτες θα κοστίσει ακριβά σε ΣΞ και ΠΑ.

  1. Από που ξέρεις πως η Βρετανική προσφορα είναι ΜΟΝΟ CAMM??

   Για δώσε reference/link!!

   Έγραψε ο ένας MPMP μια κοτσάνα αντιγράφοντας …λάθος το τι έγραφε το NAVYLOOKOUT και το επαναλαμβάνουν όλοι!!

   1. Ακόμα την αγαπάς βρέ την αγγλίδα.
    Τοσα χρονια μας λες οτι η γαλλίδα κάνει ντουγκου ντουγκου για την αγγλιδα που εχει την ιδια προωση τσιμουδια.
    Ολα τα γραφηματα του πλοιου δείχνουν φαρμες μανιταριων.
    Το πιο πιθανον η 32 η 24 μανιταρια οταν ολοι γραφουν 24 η 32 vls
    Αλλωστε οι εγγλεζοι τους δικους τους πυραυλους τους camm προωθουνε για να στηριξουν την τοπικη βιομηχανια?
    Αιωνια τους η μνημη τους αγαπημένους σου essm στην αγαπημενη σου Α140
    Oi ολλανδοι πιο ευελικτοι που τους προσφερουν.
    Oi εγγλεζοι μαλλον εχουν στοχο να προσφέρουν το φτηνοτερο πλοιο με διαφορα.

    Σε βλεπω να μασουλάς τιποτα παράξενα παραισθησιογόνα μανιτάρια στο τέλος μπας και δεις το πλοιο με 4 ΜΚ41 και apar2 γιατι στη πραγματικότητα δεν θα το δεις σίγουρα.

    1. Για κλείσε κάνα ραντεβού σε οφθαλμίατρο για check up!!
     Για δες εδώ την εικόνα στο navylookout:

     https://www.navylookout.com/babcock-offers-the-arrowhead-140-frigate-design-to-greek-navy/

     Σου φαίνονται για μανιτάρια οι εκτοξευτές??
     Για κανε λίγο ZOOM IN!!

     Ο άλλος το 32 cell VLS το έκανε 24 !!

     Μπερδεύεται εξεπίτηδες η λόγο ασχετοσύνης και B λάκiaς τις TYPE31 με τις AH!!

    2. @ Romeo60

     Βρε φιλε, για ποιο λογο προσβαλλεις τον εαυτο σου και τη νοημοσυνη σου γραφωντας ανοησιες?

     Νομιζεις οτι αν αρνηθεις την πραγματικοτητα, αυτη θα αλλαξει?

     Προσπαθεις να δειξεις μηπως οτι εισαι ανοητος η απλα δεν καταλαβαινεις Αγγλικα?

     Eνταξει, ισως να μην ξερεις Αγγλικα, θα σου βαλω μεταφραση απο google translate για να ενημερωθεις και να μην συνεχισεις να γραφεις κοτσανες.

     «Η ικανότητα προσαρμογής των υπαρχόντων συστημάτων και εξοπλισμού από τη μητρική σχεδίαση διατηρείται για να παρέχει ευελιξία στην ικανότητα που παρέχεται κατά την κατασκευή και κατά τη διάρκεια ζωής της πλατφόρμας. Για παράδειγμα, αυτή η διατηρούμενη ικανότητα σημαίνει ότι το σιλό Mk41 Strike Length 32 κελιών μπορεί να τοποθετηθεί για να ενσωματώνει έναν συνδυασμό μεγαλύτερου αριθμού πυραύλων κατά αεροσκαφών, πυραύλων κατακόρυφης εκτόξευσης, πυραύλων ακριβείας εδάφους ή όπλων ASW όπως το ASROC.

     Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προσαρμοστικότητας, παράλληλα με τη δυνατότητα εγκατάστασης ενός όπλου μεσαίου διαμετρήματος 127 mm (5 ”), φιλοξενεί ένα οργανικό μεσαίο ελικόπτερο ναυτικού ή ελαφρύτερο ελικόπτερο όπως το AW-101 Merlin, εγκαταστήστε αισθητήρες όπως μια συρόμενη συστοιχία / σόναρ μεταβλητού βάθους και να εισαγάγει ένα σύστημα τορπιλών, μεταξύ άλλων αποδεδειγμένων χαρακτηριστικών, θα επιτρέψει στην πλατφόρμα να προσαρμοστεί στην κατασκευή και σε όλη τη ζωή, ώστε να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις από τη θαλάσσια ασφάλεια χαμηλής απειλής έως την καταπολέμηση των πολέμων σε επιχειρήσεις ομάδων εργασιών»

     σελιδα 7 και 8 απο το παρακατω

     https://www.arrowhead140.com/wp-content/uploads/2019/02/Arrowhead-140-EXPORT-brochure.pdf

     1. Βλαμμένε τις προσβολές βάλτες στο πάτο σου δεν με ξέρεις και απο χτές, εγώ με τον ck πειραζόμαστε και έχουμε όρια.
      Μην ξανασχοληθείς μαζί μου ούτε να με προσβάλεις.

     2. @ Romeo60

      Για ποιο λογο να σε προσβαλω εγω, οταν το κανεις πολυ καλυτερα μονος σου γραφωντας συνεχως αρλουμπες και παραμυθια.

      Συζητηση τελος.

   2. @ CK

    Απο το δημοψηφισμα του 2015 καταλαβαμε οτι το 61.31% της χωρας αδυνατει να σκεφτει με βαση τη λογικη. Ειναι κυριως προιον του εκπαιδευτικου συστηματος που δεν διδασκει κριτικη σκεψη στα παιδια.

    Δεν ειναι τυχαιο που ο «σοφος» λαος εφερε τον Τσιπρα στην εξουσια λιγο πριν απο την εξοδο απο το μνημονιο επειδη πιστευε οτι υπαρχουν λεφτοδεντρα. Ουτε ειναι τυχαιο οτι εχουμε το μεγαλυτερο ποσοστο καπνιστων στην Ευρωπη.

    Ελπιζω να καταλαβαινεις γιατι ποιο λογο χρεοκοπησαμε ως χωρα.

    Νομιζω ειναι αδικος κοπος να περιμενεις να σου βαλει και reference απο πανω. Ε θα σου πει, αφου ειναι Βρετανικη, αρα παιρνει μονο CAMM, παει απο την αριστερη λωριδα κυκλοφοριας και στο ΚΨΜ της φρεγατας δεν μπορει να φτιαξει καφε, μονο τσαι θα σερβιρουν, επειδη ειναι Αγγλικη. Τι δεν καταλαβαινεις?

    1. I GIVE UP…..
     Μπερδεύουν εξεπίτηδες η λόγω βλακείας και ασχετοσύνης τις TYPE31 που πράγματι έχουν CAMM με τις AH!!

     Οι AH είναι κομμένες από γεωπολιτκής άποψης οποτε δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά ούτε αυτοί με εμάς ούτε οι Nautaioi με αυτά

     Ας φάνε τώρα τα MMSCrap!!

   3. @G_P
    Μερικοί πέσατε να με φάτε …
    Αυτό που αποκλείω (εγώ προσωπικά) είναι η αποδέσμευση SM2. Τις πληροφορίες για CAMM ESSM τις ξες.Πληροφορίες όμως για SM2 επίσημα δεν έχουμε!
    Eίμαι της άποψης Arrowhead ή FDI και με την SIGMA εκτός. Ας πληρώσουμε την διαφορά από το MLU των 900-1billion.
    Μακάρι να μην έχουμε 2 radar με ESSM μόνο.

    Μερικοί μείνατε στο «μόνο CAMM» επειδή υπάρχει speculation για το τι έχει η πρόταση των Arrowhead.
    Το «μόνο CAMM» ήταν για το γεγονός ότι δεν υπάρχει πουθενά το SM2. Επίσης όλοι ξέρουμε πως εάν δεν πάρουμε τώρα SM2/Aster ή τα +2 MK41, δεν πρόκεται να τα πάρουμε ποτέ! Λέμε για τορπίλες στα υποβρύχια … Τώρα θα λέμε και SM2 στις φρεγάτες.

    Επίσης 2 παραμέτρους που μερικοί αγνοούν
    1) Αποδέσμευση SM2 για εμάς σημαίνει και αποδέσμευση για την Τουρκία. Όντως το θέλουμε αυτό;
    2) Σε περίοδο πολέμου, υπάρχει μία πιθανότητα να μας φέρουν οι Γάλλοι Aster …
    Θα κάνουν το ίδιο και οι άλλοι ή θα πρέπει να αγοράσουμε φόρτους από πριν;
    Food for thought.

  2. Δεν σε φτάνουν τα 4x32Aster30b1nt;
   Κάντο όπως η Σιγκαπούρη που συμπλήρωσε τις 6 Formidable (6x32Aster) με 2 πλήρη συστήματα με 200Aster30 για €651εκατ.
   Η FDI συνεργάζεται τέλεια με το SAMP/T-NG και δεν θα τους ξεφεύγει τίποτα!
   Πείτε όχι στα άκυρα πλοία παγίδες και στα paper projects.
   Αν θέλεις οπωσδήποτε 48vls τότε περιμένεις FDI-XL για δεύτερη παραγγελία, η πας στους Ιταλούς για FREMM (FFGX ) η οποία σύμφωνα με τα πρακτικά του κογκρέσου των ΗΠΑ επιδέχεται εύκολα μικρη αύξηση του μήκους, του εκτοπίσματος(200t), και του κόστους, και μπορεί να έχει 48vls.

  3. @ Shadow

   Ποιος σου ειπε εσενα οτι η Αrrowhead-140 εχει μονο CAMM ??

   Συζηταμε για τις φρεγατες εδω και 1-2 χρονια και 2 χρονια τωρα, ακομη και δεν πηρες χαμπαρι οτι δεν μας πουλανε την εκδοση Type-31, αλλα την εξαγωγικη Arrowhead-140.

   Ζειτε στην κοσμαρα σας ορισμενοι χωρις καμια επαφη με την πραγματικοτητα.

   Η Αrrowhead-140 φερει ΜΚ41 των 32 κελιων που μπορει να φερει οποιο συνδυασμο οπλων επιθυμει το ΠΝ. Το τι θα βαλει το ΠΝ μεσα στα κελια ειναι θεμα του ΠΝ. Εαν θελει βαζει CAMM, ESSM, SM-2, ASROC, αν θελει βαζει και βεγγαλικα για να ριχνει το Πασχα.

   Πλοιο σου πουλανε βρε ανθρωπε με ΜΚ41 και οχι πυραυλους, ποσο δυσκολο ειναι το καταλαβεις???? ΕΛΕΟΣ με την ασχετοσυνη ορισμενων.

   Αγγλικα ΔΕΝ ξερεις να διαβαζεις???

   «The ability to fit the existing systems and equipment from the parent design is retained to provide flexibility in the capability supplied at build and through the life of the platform. For example, this retained capability means that the 32 cell Mk41 Strike Length silo can be fitted to incorporate a combination of a larger number of anti-air missiles, vertical launch anti-surface missiles, precision land strike missiles or ASW weapons such as ASROC.

   This particular adaptability feature, alongside the ability to install a 127mm (5”) medium calibre gun, host an organic medium naval helicopter or lighter helicopter such as AW-101 Merlin, install sensors such as a towed array/variable depth sonar and re-introduce a magazine-launched torpedo system, amongst other proven features, will allow the platform to be tailored on build and through-life to suit operational requirements from low-threat maritime security to warfighting in task group operations.»

   https://www.arrowhead140.com/wp-content/uploads/2019/02/Arrowhead-140-EXPORT-brochure.pdf

   1. Κάνεις συσχετίσεις για πράγματα που δεν αναφέρω καν!

    Πως να περιμένω άλλωστε κάτι παραπάνω από άνθρωπο που δεν βάζει τόνους στις λέξεις.
    Υπάρχει πάνω σχόλιο μου για αυτά που είπατε εσύ και ο CK.

    «Όταν η Βρετανική προσφόρα θα είναι ΜΟΝΟ CAMM …»
    Εάν τελείωνες το σχολείο, θα ήξερες πως σε αυτήν την πρόταση έκανα μία ΥΠΟΘΕΣΗ.
    Και ESSM να έλεγα, δεν θα άλλαζε το νόημα της πρότασης. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ SM2 (μέσα σε πρόταση!).
    Πουθενά δεν έγραψα για Type31, πουθενά δεν έγραψα για το τι μας έχουν αποδεσμεύσει και τι όχι γιατί προφανώς δεν υπάρχουν οι επίσημες προσφορές στη δημοσιότητα!

    Τελείωσε το σχολείο και μετά τα ξαναλέμε… Και τέλος δεν σε έβρισα. Δεν σε είπα ζαίο ή βλάκα Παπαδραχμούλη του 63%.

 78. οι ισπανοι ειναι εξω γιατι αυτα που προτιναν μπορουν να εκπληρωθουν με τα λεφτα που εχουμε κατα 35% ..αλλα 214-sv-και παπα3 …δεν θελουμε …βεβαια ο υπεραναλυτης μητσοπουλους εδινε την ιδια ωρα συνεντευξη και ελεγε κανενας δεν μπορει να κατεβασει προταση περα απο το μπατζετ …..δεν ξερω απο ποιον πλανητη ηρθε αλλα παντος σιγουρα στην ελλαδα προσγειωθηκε συντομα …….δωρο βιντεακι 10514….το πλοιο απο το οποιο προκυπτει με ενα προσθετο στοιχειο η 11515…..δειχνει κομματια και τις κατασκευσης …δειτε πως γεφυρα και ιστος ειναι μικρο και φιξ κομματι ……αυτος εκει ο χωρος δεν φτανει ουτε για σκετη βαση για sea fire …επισης φαινονται και διαμερισματα του πλοιου και το ποσο μικρα ειναι ….το μονο που ειναι για επιλογη ειναι ns-100 η ns200 ….τιποτα ..16 μκ και τους παντρευεσε θες δεν θες ..τωρα για φιξ ρανταρ….ειτε ανεκδοτο ειτε επιστημονικη φαντασια με μπολικο χολυγουντ ….διαλεγεις και περνεις

  https://www.youtube.com/watch?v=shmgbr_emrw

  1. Μητσοπουλος…Αλλος ενας ναυαρχος του καναπε (οκ, πιο ενημερωμενος απο εμας) που απ’ οτι φαινεται ειναι κ αυτος στο payroll της ομαδας που βασικη αποστολη εχει να θαβει τις μπελεςς με καθε κοστος….Απλα, τωρα, επειδη εκτεθηκαν ανεπανορ8ωτα με τις τρατες, εχουν ριξει τα ρεστα τους στην ολλανδικη. Μιλαμε για 5η φαλαγγα.

 79. .. Κι εκεί που νόμιζα πως οι Ιταλοί δεν κατέβασαν φάκελο, κι η λίστα έχει τρείς (με την Γερμανία εκτός) τώρα διαβάζω …

  «…να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία….». Εκτός για κάποιο λόγο Ισπανία..

  Δλδ «back to square one» που θα έλεγε κι η ΠΤΗΣΗ…

  Να πω κάτι?
  Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μετατρέψει ένα πολύ σημαντικό θέμα σε τσίρκο.
  Και το χειρότερο, έχουν μπεί στον αγώνα και διάφορα κομματικά τουτερικά και μη λαγουδάκια, «influencers» στα ελληνικά (ΠΤΗΣΗ, e-amyna, εύψυχοι, Σνίπς, Μιπς κλπ) …
  Της ΝΔ κυρίως Καραμανλικοί vs Μητσοτακικοί, όχι Συριζαίϊκα, αυτοί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν φρεγάτα απο σαλάτα…

  Θλιβερά εξελίσσεται η φρεγατιάς..
  Να δούμε πως θα τελειώσει. Αν τελειώσει…

 80. Φρεγατιάδας συνέχεια

  Διαβάζαμε περί sort list του ΠΝ ναυτικού που θα δοθεί στην πολιτική ηγεσία και βλέπουμε όλοι να είναι μέσα τελικά ακόμα και η παντελώς ακατάλληλη MMSC.

  Άρα sort list στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και το Πολεμικό Ναυτικό έχει το ρόλο του κομπάρσου δυστυχώς.

  Την απόφαση θα πάρει ο Μητσοτάκης ανάλογα με το τι βολεύει τον ίδιο πολιτικά και από που θα λάβει πολιτική στήριξη.

  Μακάρι να κάνω λάθος και στο τέλος το ΠΝ να πάρει αυτό που πρέπει.

  Πάντως ως διαδικασία είναι γελοία.

  Στην ουσία

  Φαντάζομαι οι «φωστήρες» του Μαξίμου θα έχουν πάρει εγγυήσεις από τους Αμερικάνους για την αποδέσμευση των SM-2 ώστε να δούμε και τις άλλες εναλλακτικές εκτός του Aster-30.

  Πιστεύω πως η LOR που στάλθηκε πρόσφατα θα είχε και αυτό το ερώτημα δηλαδή την αποδέσμευση των SM-2 προς τη χώρα μας.

  Κατά τη γνώμη μου οι νέες φρεγάτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και πυραύλους μακράς ακτίνας είτε SM-2 είτε Aster-30.

  Θεωρώ αδιανόητο να αγοράσουμε φρεγάτες εν έτη 2021 μόνο με μέσης ακτίνας όπως essm2 είτε camm er κτλ.

  Αν είχαμε σύνορα με το Βέλγιο την Ιταλία και την Πορτογαλία ναι θα μπορούσαμε να πάρουμε φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 16 κελιά όμως από τη στιγμή που έχουμε απέναντί μας μια απρόβλεπτη Τουρκία που είναι ισχυρός αντίπαλος η αγορά φρεγατών με 16 κελιά είναι καθαρά αυτοκτονία.

  Τα νεοελληνικά τυχόν τόσα τώρα και μελλοντικά θα προσθέσουμε και άλλα κελιά τα ακούω βερεσέ.

  Τα γνωρίζουμε χρόνια τώρα.

  Οι νέες φρεγάτες εξ αρχής θα πρέπει να έχουν τουλάχιστο 32 κελιά ή και περισσότερα που θα περιλαμβάνουν είτε SM-2 είτε Aster-30.

  Αν δεν αποδεσμεύονται οι SM-2 τότε είναι μονόδρομος η φρεγάτα που θα φέρει Aster-30.

  Μια τέτοια επιλογή εκτός από την Belharra θα μπορούσε να είναι και η FREMM IT και η Arrowead 140 και η Sigma 11515 με πιστοποίηση του Aster-30 αν το κόστος πιστοποίησης είναι λογικό.

  Belharra και FREMM IT είναι ήδη πιστοποιημένος ο Adster-30 ενώ και για τον camm er δεν νομίζω πως οι Ιταλοί θα είχαν πρόβλημα να τον πιστοποιήσουν.

  Στην περίπτωση που όντως αποδεσμεύετε ο SM-2 και οι άλλες προτάσεις είναι πολύ καλές λόγω του πλεονεκτήματος των Mk-41 να δέχεται και τετράδες (essm2) που σημαίνει περισσότερες επιλογές.

  Η πρόταση των Ολλανδών με τη Sigma 11515 (σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές) περιλαμβάνει APAR 2 και SM-400 το Captas 4, RAM και 16 κελιά.

  Ο βασικός εξοπλισμός είναι όντως εντυπωσιακός απλός τα κελιά θα πρέπει να είναι 4 Mk-41 αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο κατά τη γνώμη μου.

  Οριακά θα μπορούσαμε να πάρουμε μέχρι και έξι νέες φρεγάτες 11515 αν το κόστος είναι ανάμεσα στα 600-650 εκατ.

  Παράδειγμα 6Χ650 = 3,900 δις.

  Ένα δις για όπλα και αρχική υποστήριξη, 200 εκατ. για τις δύο Μ, δύο ναρκοθηρευτικά και πιθανόν 24 Pzh 2000 από τα αποθέματα τους και 400 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των Meko σύνολο 5,5 δις.

  Η περίπτωση της Arrowhead 140 επίσης είναι πολύ δελεαστική.

  Παρένθεση

  Όταν κάποιοι από εμάς λέγαμε πριν ακόμα ξεκινήσει το πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών πως η I.H είναι πειρασμός με προσιτή τιμή και μπορεί να είναι μια πάρα πολύ καλή λύση για το ΠΝ τότε κάποιοι εδώ μέσα έλεγαν πως θα βγει ακριβή και πως με APAR 2 και 4 Mk-41 κτλ θα βγει κοντά στο ένα δις και υπολογίζανε πληθωρισμούς και τρεις το λάδι τρεις το ξύδι έλεγαν μην κοιτάτε την Δανική φρεγάτα που κόστισε φθηνά σήμερα αν την πάρεις και την εξοπλίσεις θα κοστίζει ένα δις.

  Είναι οι ίδιοι που έλεγαν πως οι Γάλλοι δεν παραχωρούν μεταχειρισμένα Rafale και πως τα καινούργια Rafale κοστίζουν πάνω από 100 εκατ. το ένα.

  Κλείνω την παρένθεση

  Arrowhead 140

  Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της εταιρίας η AH 140 μπορεί να πάρει ότι θέλει ο πελάτης και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

  Στο σάιτ της εταιρίας λένε πως η AH 140 μπορεί να πάρει το εξοπλισμό την μητρικής I.H κανένα περιορισμό δηλαδή 32 κελιά για SM-2 και 24 ESSM2 στον διπλό Mk-56.

  Μιλάμε για 6000+ τόνους καράβι.

  Το κόστος με βασική διαμόρφωση (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) είναι κοντά στα 500 εκατ. συν πλην.

  Η Arrowhead-140 μπορεί να πάρει άνετα το APAR Block 2 το Sea Master 400, τέσσερις Mk-41 (για 32 SM-2) και Mk56 για 24 essm2 είτε εναλλακτικά έναν Mk-41 για camm er σε τετράδες σύνολο 32 camm er, όπως και RAM φυσικά και captas 4 και ότι τραβάει η ψυχή σου.

  Δηλαδή στη μια περίπτωση 32 SM-2 και 24 ESSM2 συνολικά 56 πυραύλους.

  Χώρους ένα σωρό και για τώρα να βάλεις πάνω ότι θέλεις και μελλοντικά σε αναβαθμίσεις.

  Με τον παραπάνω εξοπλισμό θεωρώ πως κάθε AH-140 θα κοστίζει μάξιμουμ 650 εκατ. ανά μονάδα.

  Οπότε και εδώ μπορούμε οριακά να πάρουμε έξι πλοία.

  6Χ650= 3,900 δις.

  Να προσθέσουμε 1 δις για όπλα και αρχική υποστήριξη 400 εκατ για τον εκσυγχρονισμό των Meko και με τα υπόλοιπα 200 εκατ αγορά των δύο Ολλανδικών Μ και ισάριθμες T-23 είτε συνδυασμό.

  ΄Και στην περίπτωση των Ολλανδών με την 11515 και στην περίπτωση των Άγγλων με την ΑΗ-140 οριακά μπορούμε να πάρουμε έξι πλοία με τον εξοπλισμό που περιγράφω λίγο παραπάνω.

  Όλες οι άλλες υποψηφιότητες είναι ακριβότερες.

  Όσον αφορά τα ναυπηγεία.

  Με 4 νέα πλοία καμία εταιρία είτε η Ολλανδική είτε η Αγγλική κτλ δεν θα έρθει να επενδύσει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Χρειάζεται προγραμματισμός σε βάθος χρόνου από τη δική μας πλευρά.

  Οι ανάγκες του ΠΝ είναι πολύ μεγαλύτερες συνολικά από τις τέσσερις νέες φρεγάτες.

  Και με αποσπασματικές αγορές των τεσσάρων πλοίων ούτε το πρόβλημα του ΠΝ λύνεις ούτε και έχεις ναυπηγεία σε λειτουργία.

  Ποια είναι η λύση κατά τη γνώμη μου;

  Μακροχρόνιος προγραμματισμός ώστε και οι εταιρίες να δελεαστούν και να έρθουν να επενδύσουν στα ναυπηγεία μας.

  Παράδειγμα

  Σε πρώτη φάση έξι νέες φρεγάτες με αυξημένες δυνατότητες AAW είτε η 11515 (με τουλάχιστον 32 κελιά) είτε η AH-140 επίσης με 32 κελιά για 32 SM-2 και διπλό Mk-56 για 24 ESSM-2.

  Το κόστος είναι εντός μπάτζετ συν πλην όπως ανέφερα λίγο παραπάνω.

  Σε δεύτερη φάση άλλες έξι φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 2 Mk-41 για 64 ESSM2 είτε συνδυασμό ώστε και η εταιρία να έχει κίνητρο να αγοράσει ένα ναυπηγείο και να το τρέξει η ίδια.

  Στην περίπτωση των Ολλανδών έξι 11515 (πειρασμός η πρόταση τους για την 125μετρη και πυροβόλο 127mm) επίσης με 32 κελιά για 24 SM-2 και 32 ESSM2 και σε δεύτερο χρόνο άλλες έξι γενικών καθηκόντων με σαφώς μικρότερο κόστος και εξοπλισμό σε σχέση με τις έξι αρχικές.

  Η Damen συμμετέχει και στην κατασκευή του Σουηδικού υποβρυχίου A-26 οπότε στο άμεσο μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες συνεργασίες προμήθειας υποβρυχίων μιας και έχουμε πολλά υποβρύχια που χρειάζονται αντικατάσταση.

  Σίγουρα θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον και νέες πυραυλακάτους.

  Όταν έχεις ένα ναυπηγείο ανοιχτό που λειτουργεί έχεις άλλα περιθώρια να υλοποιήσεις προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού και με προστιθέμενη αξία για την πολεμική βιομηχανία.

  Θα έδινα ένα αβαντάζ στην Ολλανδική Damen γιατί είναι κολοσσός γιατί τους γνωρίζουμε και μας γνωρίζουν και γιατί η εμπειρία του ΠΝ από Ολλανδικά πλοία είναι πολύ καλή.

  Προσωπική μου άποψη

  Θα ζητούσα από την Damen να αγοράσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είτε της Ελευσίνας να επενδύσει και από την πλευρά μας ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για 6+6 Sigma 11515 με τις αρχικές έξι AAW με 32 κελιά συν APAR2 συν SM-400 συν RAM συν captas 4 κτλ με προτίμηση στην πρόταση τους για την 125μετρη Sigma 11515 και 127αρι πυροβόλο.

  Και σε δεύτερο χρόνο άλλες έξι 11515 γενικών καθηκόντων με μικρότερο εξοπλισμό και όπλα και προφανώς μικρότερο κόστος.

  Θα τους δελέαζα και με ένα πρόγραμμα νέων υποβρυχίων μιας και η εταιρία συμμετέχει στο Σουηδικό νέο υποβρύχιο A-26 και σε ένα πρόγραμμα νέων πυραυλακάτων.

  Όλα τα παραπάνω σε βάθος χρόνου φυσικά.

  Σε μια τέτοια περίπτωση πολλές εταιρίες θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν ένα ναυπηγείο.

  Το παραπάνω μπορεί να συμβεί και με την Αγγλική εταιρία και με τη Γαλλική και πιθανόν με την Ιταλική σε περίπτωση που προσφέρει μια καλή και προσιτή FREMM IT.

  Με αποσπασματικές αγορές τεσσάρων νέων φρεγατών ούτε το πρόβλημα του ΠΝ λύνεις ούτε και θα έχουμε ποτέ ναυπηγεία λειτουργικά.

  Όπως είπα και λίγο παραπάνω δίνω ένα αβαντάζ στην Ολλανδική εταιρία Damen γιατί πρόκειται για ένα κολοσσό στον ναυπηγικό τομέα με τεράστια εμπειρία συμμετέχει και στο πρόγραμμα του A-26 όπου θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να μας δώσει λύση και εκεί ενώ έχει και την καλύτερη λύση στην ενδιάμεση λύση με τις 2 Μ ενώ θα μπορούσε να γίνει και μια συμφωνία εξ αρχής και με συμφωνημένη τιμή και χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση των δύο αρχικά LCF και των άλλων δύο μελλοντικά.

  Κλείνοντας

  Δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος με αποσπασματικές αγορές που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο θάνατο της πολεμικής μας βιομηχανίας.

  Μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (όπως έλεγα πάντα) για να μπει στρατηγικός επενδυτής στα ναυπηγεία εφόσον διαθέτει και αξιόλογες λύσεις όπως π.χ η Ολλανδική εταιρία η Αγγλική κτλ.

  Όλα τα παραπάνω με την προυπόθεση πάντα ότι αποδεσμεύετε ο SM-2.

  Σε διαφορετική περίπτωση οποιαδήποτε λύση που θα περιέχει Aster-30.

  Τυχόν επιλογή που θα περιλαμβάνει μόνο essm2 ή camm er θα είναι τραγική.

  Η διαφορά και η πραγματική αναβάθμιση στο ΠΝ θα γίνει μόνο στην περίπτωση που περιλαμβάνει είτε των SM-2 είτε με Aster-30.

  Από την επιλογή θα φανεί αν η κυβέρνηση όντως θέλει να ενισχύσει το ΠΝ ή αν απλός θέλει να αγοράσει πολιτική στήριξη για την ίδια.

  Υ.Σ Ελάχιστα αμυντικά σαιτ ενημερώνουν σωστά και δεν υπηρετούν σκοπιμότητες είτε εταιριών είτε της κυβέρνησης και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών.
  Πλέον τα περισσότερα αμυντικά σάιτ και ιστολόγια δεν τα διαβάζω πλέον και ησύχασα.
  Προτιμώ χαλαρά twitter όπως του Τρίαινα όπου συνδυάζει γνώσεις λογική και αφάνταστο χιούμορ.
  Δεν έχω λογαριασμό στο twitter απλός τον διαβάζω.

  1. @Μιχάλης

   Συμφωνώ στα περισσότερα και ειδικά για το τελευταίο σημείο. Πολύ κρίμα χώροι όπως ο e-amyna να μετατρέπονται σε πολιτικά μαγαζάκια.

   Ως προς τα ναυπηγεία, αν μπορούσαμε αξιόπιστα να εξαγγείλουμε πρόγραμμα ναυπηγήσεων σε βάθος χρόνου τόσων πλοίων όσων χρειαζόμαστε (δλδ πολλών) θα έρχονταν μόνες τους οι ξένες εταιρίες να τα πάρουν, δεν θα χρειάζεται να τους το ζητήσουμε ή να παρακαλάμε..

   Θα ζητούσα από την Damen να αγοράσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *