Ένα από τα γνώριμα συστήματα στα δυτικά οπλοστάσια είναι οι κάθετοι εκτοξευτές Mk.41 VLS (Vertical Launch System). Ωστόσο, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον την ενσωμάτωση συμπαγέστερων και με μικρότερες διαστάσεις κάθετους εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων σε πλοία και σκάφη μικρού εκτοπίσματος, πολλαπλασιάζοντας έτσι την ισχύ πυρός τους. Πρόκειται για τους εκτοξευτές JQL (JAGM Quad Launcher) της Lockheed Martin, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τα νέα βλήματα προσβολής AGM-179A JAGM (Joint Air-to-Ground Missile), διάδοχο των AGM-114 Hellfire. Τους JQL και την επιχειρησιακή τους αξία αναλύει η ιστοσελίδα «The Drive» με τον άρθρο «This Mini Vertical Launch System Can Give Small Ships And Trucks Huge Firepower» του συντάκτη Joseph Trevithick. (Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο κείμενο, στα αγγλικά, ΕΔΩ)

Εκτός των μικρών σκαφών, ο εκτοξευτής JQL μπορεί να ενσωματωθεί και σε τακτικά οχήματα του Στρατού. Υπενθυμίζουμε ότι η ανάπτυξη του JAGM βασίστηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του βλήματος AGM-169 Joint Common Missile (JCM), το οποίο τερματίστηκε το 2007. Σύμφωνα με τη Lockheed Martin ο JAGM παρουσιάζει ποσοστά αξιοπιστίας, που κυμαίνονται μεταξύ 95% και 97%, και είναι μια οικονομική λύση για προσβολές ημέρα και νύχτα, κατά στατικών ή κινούμενων στόχων, σε στεριά και θάλασσα, υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ή συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Το βλήμα ενσωματώνει διπλό σύστημα καθοδήγησης αποτελούμενο από ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος τεχνολογίας Fire-and-Forget (FFMWR : Fire-and-Forger Millimeter Wave Radar) και από σύστημα καθοδήγησης ημί-ενεργού λέιζερ (SAL : Semi-Active Laser), πολεμική κεφαλή πολλαπλού ρόλου και κινητήρα στερεού καυσίμου. Το μέγιστο βεληνεκές ξεπερνά τα 8 χιλιόμετρα.

Συγγενές πρόγραμμα είναι και το SSMM (Surface to Surface Missile Module), το οποίο συνδυάζει κάθετο εκτοξευτή βλημάτων AGM-114 Hellfire (24 θέσεων). Το SSMM θα επιτρέχει σε πλοία επιφανείας, μεγάλου ή μικρού εκτοπίσματος (φρεγάτες, αποβατικά, περιπολικά) να προσβάλουν στόχους επιφανείας ή εδάφους. Επίσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάπτυξη και μιας έκδοσης εγγύς παράκτιας άμυνας επί ελαφρών τροχοφόρων οχημάτων ή επί του εδάφους, σε σταθερή θέση εκτόξευσης, για την προσβολή της επερχόμενης αποβατικής απειλής. Ο JQL έλκει την καταγωγή του από τους εκτοξευτές Mk.41 VLS, ενώ ενσωματώνει την ίδια αρχιτεκτονική ηλεκτρονικών (LEA : Launcher Electronics Assembly) του εκτοξευτή M-299 των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache. Τα δύο αυτά συστήματα διασυνδέονται μέσω της μονάδας LMA (Launcher Management Assembly).

O JQL έχει αναπτυχθεί σε δύο διαμορφώσεις: Μια για ενσωμάτωση κάτω από το κατάστρωμα του πλοίου και μια για τοποθέτηση πάνω στο κατάστρωμα ή σε όχημα. Επίσης οι υποδομές LEA/LMA μπορούν να διασυνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Η χρήση του JQL, σε συνδυασμό με τα βλήματα JAGM, προσφέρει στα πλοία φορείς ένα ακόμα επίπεδο ισχύος πυρός, μεταξύ των μεγάλων βλημάτων κατά πλοίων και/ή προσβολής στόχων εδάφους και των πυροβόλων, μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος. Η χρήση του συνδυασμού JQL/JAGM θα επιτρέπει στα μεγάλα πλοία επιφανείας να προσβάλουν, με χαμηλό κόστος, ασύμμετρες απειλές στην άμεση περιφέρεια του πλοίου (μικρά ταχύπλοα σκάφη). Επίσης, τα αποβατικά πλοία θα μπορούν να υποστηρίζουν αποβατικές ενέργειες. Ωστόσο, το μεγάλο κέρδος θα το έχουν τα μικρά περιπολικά σκάφη, τα οποία θα αποκτήσουν πολλαπλάσια ισχύ πυρός.

Ομοίως, ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον συνδυασμό JQL/JAGM για να υποστηρίξουν καλύτερα την επιθετική τους ενέργεια. Οι παράκτιες δυνάμεις θα αποκτήσουν ένα επιπλέον εφόδιο αντιμετώπισης αποβατικών ενεργειών, με το οποίο θα μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την εγγύς παράκτια ζώνη της φίλιας νήσου και να προσβάλουν τις επερχόμενες αποβατικές δυνάμεις αποτελεσματικά και με μεγάλη ισχύ πυρός. Αλλά και οι χερσαίες δυνάμεις, θα αποκτήσουν ένα επιπλέον μέσο προσβολής, σε τακτικό επίπεδο. Ο συνδυασμός JQL/JAGM, ενταγμένος στους ΛΥΤ για παράδειγμα, θα επέτρεπε σ’ ένα Τάγμα να αμύνεται και να προσβάλει διάφορους στόχους, εκτεθειμένους ή υπό κάλυψη, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, στοιχεία όλμων, βομβιδοβόλων και πολυβόλων, από σχετικά μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα βλήματα JAGM, όπως και οι Hellfire έχουν την ικανότητα εφαρμογής της τακτικής pop-up.

Comments

 1. Η εμβέλεια όμως των Hellfire είναι μικρή, άρα που θα χρησιμεύουν? Αν ένα drone είναι στα 6 χλμ ύψος και 6 χλμ απόσταση, αυτό δεν το πιάνει αλλά το drone μπορεί να το προσβάλει.

  Θα ήταν χρήσιμο αν είχε κάτι με εμβέλεια 15χλμ plus, τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται…

 2. Σε ναυτικές εφαρμογές δεν βλέπω ιδιαίτερη χρηστικότητα για τον συγκεκριμένο πύραυλο. Τα 8+ χιλιόμετρα εμβέλειας δεν παρέχουν και ιδιαίτερη προστασία, αφού και τα μικρά σκάφη που υποτίθεται θα αναχαιτίζει εύκολα μπορεί να έχουν βλήματα αντίστοιχης ή μεγαλύτερης. Τα ναυτικά πυροβόλα με σύγχρονα βλήματα (όπως AHEAD κ.α) είναι μάλλον καλύτερη λύση σε αυτές τις αποστάσεις από θέμα λόγου επιδόσεων/κόστους. Σε πυραυλικά συστήματα οι Ισραηλινοί (και όχι μόνο) φαίνεται να έχουν καλύτερες λύσεις όπως π.χ με τους Spike NLOS. Η Lockheed έχει καταντήσει ο «μεγάλος ασθενής» της πολεμικής βιομηχανίας μου φαίνεται….

 3. Καλο σαν concept αλλα τι να τον κανεις τον hellfire οταν εχεις brimstone και spike nlos με τουλ. 25 χιλ. βεληνεκες. Στο ιδιο αρθρο απο το war zone μπορειτε να διαβασετε για εναν αντιστοιχο πυραυλο (με παρομοιο βεληνεκες, εννοω 25 χιλ.) που ειχαν κατασκευασει οι Αμερικανοι το 2009 στο πλαισιο του προγραμματος FCS αλλα τερματιστηκε προς χαριν αλλων προγραμματων, παροτι θεωρουταν «promising». Με την προοδο της τεχνολογιας σε τηλεπικοινωνιες, στοχευση και υπολογιστικη δυναμη τωρα θα μπορουσαν να ειχαν ενα κουτι με 15 πυραυλους που θα μπορουσαν να εμπλεκουν 15 στοχους ταυτοχρονα. Αλλα τι να πεις τους εφαγαν οι αιωνιοι πολεμοι που δεν απαιτουνταν τετοια οπλα επειδη δεν θεωρουνταν πρακτικα για τον τυπο πολεμου στην ερημο.

 4. Πραγματι,ενα βασικο προβλημα των πολεμικων πλοιων ειναι ο περιορισμενος αριθμος κελιων που αυτα φερουν(φρεγατες-κορβετες συνηθως 16-32 κελια)..ετσι ο αριθμος των οπλων που δυναται να φερουν ειναι περιορισμενος και αυτο δρα δυσμενως στην μαχητικη ικανοτητα του πλοιου..η προσπαθεια της Lockheed ειναι προς τη σωστη κατευθυνση ομως θα πρεπει να υοθετηθει ενας πυραυλος με μεγαλυτερη εμβελεια..

 5. Για τις δικές μας ανάγκες είναι μεγάλη πολυτέλεια και μιλάμε σαφέστατα για όπλο αυτοάμυνας και μόνο, εναντίον μικρών σκαφών. Ίσως σε πολλές περιπτώσεις το OtoMelara ή ενα RWS 2-=3-mm να έιναι απολύτως επαρκή.

  Το Spike-NLOS που αναφέρουν οι συνφορουμίτες θα μπορουσε να έχει ευρύτερη χρήση καθώς δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως επιθετικό όπλο. Βέβαια ως SSM έχει περιορισμούς λόγω της χαμηλής ταχύτητα του.

  Κατά την γνώμη μου αν κάποιος θέλει ένα ελαφρύ SSM είναι πολύ καλύτερο να στραφεί στον (υπεηχητικό) Brimestone ή στον SeaVenom.

 6. Εμένα πάντως μου φαίνεται σαν να προσπάθησαν να φτιάξουν ένα RAM χωρίς τις ικανότητες του RAM, ακόμη δεν καταλαβαίνω σε τι θα χρησιμεύει, άντε σε κανα χαμηλά ιπτάμενο drone και σε κανένα ελικόπτερο που να έχει έρθει κοντά (και γιατί να έρθει κοντά και τι να κάνει στην θάλασσα).

  Για να κάνεις κάτι και να έχει εμπορική επιτυχία, πρέπει να καλύπτει μια ανάγκη, και να το κάνει καλύτερα από άλλα συστήματα. Εδώ ούτε καλύπτει κάποια μεγάλη ανάγκη στην θάλασσα, ούτε το κάνει καλά.

 7. Το SSMM θα επιτρέχει σε πλοία επιφανείας, μεγάλου ή μικρού εκτοπίσματος (φρεγάτες, αποβατικά, περιπολικά) να προσβάλουν στόχους επιφανείας ή εδάφους. Επίσης, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ανάπτυξη και μιας έκδοσης εγγύς παράκτιας άμυνας επί ελαφρών τροχοφόρων οχημάτων ή επί του εδάφους, σε σταθερή θέση εκτόξευσης, για την προσβολή της επερχόμενης αποβατικής απειλής. Η χρήση του συνδυασμού JQL/JAGM θα επιτρέπει στα μεγάλα πλοία επιφανείας να προσβάλουν, με χαμηλό κόστος, ασύμμετρες απειλές στην άμεση περιφέρεια του πλοίου (μικρά ταχύπλοα σκάφη)… Αλλά και οι χερσαίες δυνάμεις, θα αποκτήσουν ένα επιπλέον μέσο προσβολής, σε τακτικό επίπεδο. Ο συνδυασμός JQL/JAGM, ενταγμένος στους ΛΥΤ για παράδειγμα, θα επέτρεπε σ’ ένα Τάγμα να αμύνεται και να προσβάλει διάφορους στόχους, εκτεθειμένους ή υπό κάλυψη, όπως τεθωρακισμένα οχήματα, στοιχεία όλμων, βομβιδοβόλων και πολυβόλων, από σχετικά μεγάλες αποστάσεις, καθώς τα βλήματα JAGM, όπως και οι Hellfire έχουν την ικανότητα εφαρμογής της τακτικής pop-up.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *