Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έλαβε χώρα χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Επίσης παρέστησαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος καθώς και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Στη σύσκεψη κύρια θέματα υπήρξε το πρόγραμμα των κορβετών καθώς και του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ που έχει αργήσει δραματικά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Είναι γνωστό πως η χώρα οδεύει σε προεκλογική περίοδο με τη κυβέρνηση να αποδίδει το μέγιστο δυνατό βάρος σε κοινωνικές παροχές λόγω της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων τιμών καυσίμων. Τα παραπάνω οδηγούν όμως φαίνεται σε αναβολή της λήψης απόφασης για τις κορβέτες τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Ταυτοχρόνως από πλευράς ΓΕΕΘΑ δρομολογούνται προγράμματα που ιεραρχικώς δεν είναι στις πρώτες θέσεις των εξοπλιστικών αναγκών. Τέτοια είναι η περίπτωση αμφίβιων τεθωρακισμένων οχημάτων για τη 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών καθώς και των MQ09B SeaGuardian παράλληλα με ενέργειες για επιπλέον MH-60R παρά το γεγονός πως η μέγιστη δυνατή μέριμνα πρέπει να δοθεί στον Στόλο και όχι στα εναέρια μέσα.

Επιπροσθέτως εκτός των παραπάνω εξετάζεται και η λύση από το ΓΕΕΘΑ για πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων. Εδώ ταιριάζει πολύ εύστοχα η σοφή λαϊκή ρήση: «Όλα τα ‘χε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε».

Ένθερμος υποστηρικτής όλων αυτών είναι ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος προωθεί και τη λύση των επικίνδυνων και ακατάλληλων LCS που αποσύρει το Αμερικανικό Ναυτικό. Πρόκειται για μια προοπτική η οποία υποσκάπτει και υπονομεύει το μέλλον του ΠΝ. Η θέση μας είναι γνωστή και ξεκάθαρη: τα LCS συνιστούν εθνικά μια επικίνδυνη προοπτική, όλεθρο για το ΠΝ. Την έχουμε διατυπώσει πολλάκις και θα συνεχίσουμε με το ίδιο τρόπο απέναντι σε όσους θέλουν να ναρκοθετήσουν το μέλλον του ΠΝ.

Σε κάθε περίπτωση το ίδιο το ΠΝ και η ηγεσία του έχει αποκλείσει κάθετα τη λύση των LCS απέναντι σε όσους εκτός ΠΝ προωθούν αυτή τη χείριστη λύση.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου το σύνολο των ανωτάτων του ΠΝ έχει δώσει θετική εισήγηση για τη 4η FDI. Πλην όμως αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα σε μια τιμή προνομιακή για το ΠΝ αφού μετά τη παρέλευση της άνοιξης του 2023 αυτό χάνεται και είναι σίγουρο πως οι τιμές για τη 4η FDI θα αυξηθούν.

Επισημαίνεται επίσης πως και στο μέτωπο του Εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ ορισμένοι εκτός ΠΝ προωθούν τη λύση της Lockheed Martin άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ όταν το ΠΝ προκρίνει ως βέλτιστη λύση τον συνδυασμό της γερμανικής TKMS και Thales Netherlands με προϋπολογισμό στα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Περίπου έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση των κορυφαίων FDI για το ΠΝ οι ίδιοι άνθρωποι που προωθούσαν τις επικίνδυνες MMSC για το ΠΝ επανέρχονται με τις ίδιες εμμονές και επιμονές για τα LCS και άλλα προγράμματα μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Πρόκειται άλλωστε περί εμμονής που προφανώς δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και το αξιόμαχο της εθνικής μας ναυτικής ισχύος. Το ΠΝ χρειάζεται νέα πλοία είτε λέγονται φρεγάτες είτε κορβέτες με μακρύ ορίζοντα επιχειρησιακού βίου και όχι εθνικά επικίνδυνες λύσεις.