Μια μέρα μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Στρατού και την έγκριση προς επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη γερμανική πλευρά ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντηση τον Γερμανό Καγκελάριο.

Κύρια θέματα στην ατζέντα ήταν η στήριξη στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και την κλιμακούμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.

Tην ίδια στιγμή στη συζήτηση βρέθηκαν και τα εξοπλιστικά. Όπως γράψαμε το πρωί νωρίτερα σήμερα το πρωί ο ΕΣ προχωρά στην έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης καθώς και τη προμήθεια νέου ΤΟΜΑ.

Έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση χθες το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ενέκρινε τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5 καθώς και την απόκτηση του ΤΟΜΑ LYNX σε συνδυασμό με τη προμήθεια μεταχειρισμένων Marder 1 A3. H εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο τη σύναψη σύμβασης αρχικά για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης και ακολούθως για το νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) Lynx KF-41.

Η πρόταση περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard 2 A7 (εναλλακτικά προτείνεται και το Trophy με επιπλέον κόστος περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων) και 190 Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου βάσης στην Ελλάδα.

Το κόστος του εκσυγχρονισμού με βάση τα όσα ζήτησε ο ΕΣ των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 και των 190 Leopard 1 A5 ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ εάν τοποθετηθεί από τη Rafael το Trophy στα 183 άρματα έχει κοστολογηθεί δαπάνη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύνολο 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γράφοντος η επίσημη γερμανική πρόταση η οποία εγκρίθηκε από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΓΕΣ περιλαμβάνει τη προμήθεια συνολικά 205 TOMA Lynx προκειμένου να εξοπλίσουν συνολικά 5 μηχανοκίνητα τάγματα.