Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η νέα συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου, υφυπουργού της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις εξοπλιστικές ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η συνέντευξη δόθηκε στον διαχειριστή του ιστολογίου «Αμυνα και Γεωστρατηγική» Θεόδωρο Νικολοβγένη.

«Οι Αμερικανοί κατά κανόνα δεν αποδεσμεύουν στρατηγικού χαρακτήρα όπλα σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη μεταξύ τους. Δεν τα αποδεσμεύουν ούτε για την Ελλάδα ούτε για τη Τουρκία. Είναι κάτι δεδομένο. Δεν είναι δηλαδή ότι οι Αμερικανοί δεν μας δίνουν εμάς κάποια όπλα και τα δίνουν στους Τούρκους. Αποφεύγουν να δώσουν οπλικά συστήματα τέτοια τα οποία θα δώσουν στη μια ή στην άλλη πλευρά τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος. Αυτό το είχαμε διαπιστώσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τότε είχαμε προμηθευτεί τους Exocet.

Οι Exocet τη δεκαετία του 1980 ήταν ότι καλύτερο υπήρχε στην αγορά. Ήταν πύραυλος και χτύπημα. Το τέλειο όπλο. Και τώρα είναι μεγάλης ακρίβειας.

Όταν πήραμε τους Exocet τη δεκαετία του 1980 οι Αμερικανοί δεν μας έδιναν αντίστοιχα συστήματα. Έτσι και τώρα δεν έχουμε τέτοια οπλικά συστήματα από τους Αμερικανούς οι οποίοι δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαμάχη Ελλάδας – Τουρκίας ρίχνοντας στην αγορά υποστρατηγικού χαρακτήρα όπλα. Η Γαλλία μας έδωσε υποστρατηγικού χαρακτήρα όπλα. Αυτά τα όπλα είναι υποστρατηγικού χαρακτήρα.

Το επίμαχο σημείο στο δέκατο λεπτό του βίντεο: