Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κάιρο, στις 27 Απριλίου, οι ΗΠΑ και οι Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης για αμοιβαίες διευκολύνσεις στον τομέα της λογιστικής υποστήριξης, του εφοδιασμού και της παροχής υπηρεσιών (ACSMOU : Acquisition and Cross-Servicing Memorandum of Understanding). Μολονότι το Μνημόνιο δεν είναι δεσμευτικό, εντούτοις δημιουργεί έναν μόνιμο μηχανισμό υποστήριξης μεταξύ των Αμερικανικών και των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, όταν αυτό απαιτηθεί.

Αν και η Αίγυπτος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στην Μέση Ανατολή, για τις ΗΠΑ, η πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών αγορά οπλικών συστημάτων, που εφαρμόζει η Αίγυπτος, αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών, αλλά όχι σε σημείο τέτοιο που να απειλεί τη σχέση τους. Ο λόγος είναι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, την οποία οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη και δεν θέλουν, σε καμία περίπτωση, να σπρώξουν την Αίγυπτο στην αγκαλιά της Ρωσίας, ασκώντας έντονες πιέσεις.

Εκτός των ΗΠΑ, παραδοσιακοί προμηθευτές οπλικών συστημάτων για την Αίγυπτο είναι η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία. Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα-αγορά 100 εκατομμυρίων ανθρώπων και διαθέτει τις μεγαλύτερες Ένοπλες Δυνάμεις στον αραβικό κόσμο. Επίσης, από το 2013 και μετά, η χώρα υλοποιεί ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της.