Ο Γαλλικός Στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη βολή αντιαρματικού βλήματος MMP (Missile Moyenne Portée) από το νέο όχημα αναγνωρίσεων Jaguar, στο πλαίσιο σχετικών δοκιμών πιστοποίησης. To EBRC Jaguar (Engin Blindé de Reconnaissance et de Combat) είναι ένα τροχοφόρο όχημα (6 x 6), το οποίο αντικαθιστά τα οχήματα AMX-10RC και ERC-90 Sagaie. Συνολικά ο Γαλλικός Στρατός θέλει 400 οχήματα, εκ των οποίων 150 θα πρέπει να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2025. Το Jaguar και το Griffon, ένα ακόμα όχημα του προγράμματος SCORPION, μοιράζονται 70% κοινά συστήματα.

Το Jaguar υπηρετείται από τρία άτομα (οδηγός, αρχηγός πληρώματος και πυροβολητής). Έχει επίπεδο προστασίας STANAG 4569 Level 4, δηλαδή προστατεύεται από φυσίγγια διαμετρήματος έως 14,5 χιλιοστών, από θραύσματα βλημάτων όλμων και πυροβολικού και νάρκες με εκρηκτική ύλη ίση με 10 κιλά TNT. Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα πυροβόλο των 40 χιλιοστών με δραστικό βεληνεκές 1.500 μέτρα, από δύο διπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων MMP και από ένα πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών. Το βλήμα MMP ζυγίζει 15 κιλά.

Ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή σχεδιασμένη να προσβάλει τεθωρακισμένους στόχους, στόχους ενισχυμένους με θωράκιση ERA ή καλά προστατευμένους στόχους, όπως είναι οι οχυρώσεις. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 4 χιλιόμετρα. Στη χερσαία έκδοση, εκτός του βλήματος και του εκτοξευτή το σύστημα ΜΜΡ συνοδεύεται από σύστημα προσδιορισμού θέσης, προσανατολισμού και ψηφιακών επικοινωνιών, επιτρέποντας έτσι στο ΜΜΡ να εμπλέκει στόχους εκτός του οπτικού πεδίου (NLOS : Non-Line-Of-Sight).

Comments

  1. @gdmast
   Ειδικά αυτό το ΠΑΟ M40 των 106 χιλ. επάνω στο Μερσεντές θυμίζει έντονα εποχή Ινδοκίνα επάνω σε πιο σύγχρονο όχημα.
   Οι γείτονες προσπαθούν για αντίστοιχο του Kornet-D Tigr-M GAZ-233116 4×4 armoured anti-tank missile carrier με το PARS και η Ελλάδα να μην ασχολείται ούτε με ένα HOT/Mephisto x4 επάνω σε όχημα VAB που προσφέρει και μια προστασία απο ελαφρά πυρά.

   https://en.missilery.info/files/m/hot/mephisto.jpg

   1. Ποιό ΠΑΟ τώρα? Αυτός είναι εξοπλισμός για …. τρομοκρατική οργάνωση,
    Εντάξει δεν λέω κάθε φορά να έχουμε ότι καλύτερο κυκλοφορεί, ούτε μπορούμε να το πληρώσουμε, αλλά ρε παιδιά, πάρτε κάτι έστω και κάθε ….20ετία ή ανανεώνετε τα μουσειακά έστω κομμάτια.

 1. Αυτόν το MMP (και το ακόλουθο πρόγραμμα EU BLOS του pesco οπου συμμετέχει κι η Κύπρος) τον λιγουρεύομαι χρόνια τώρα, και θα ήταν ιδανική περίπτωση συνεργασίας με την Γαλλική MBDA ωστε να πάψουμε να είμαστε πελατάκια. … Ιδανική περίπτωση συνεργασίας αν δεν πάσχαν οι κυβερνήσεις μας από μια πρόσφατη παρενέργεια της Αμερικανολαγνείας που λέγεται Ισραηλολαγνεία..

  Τέλος πάντων.. Πελατάκια για πάντα..

  1. Το γράφω χρονια….πολυ σωστος φιλε μου.καποια στιγμή πρέπει να φύγουν και τα παπάκια και τα λεο m48molf κλπ
   Ένα πρόγραμμα αντικατάστασης θα πάρει 10 χρονια με συμπαραγωγη. Τότε τα παραπανω αρματα θα ναι 60 χρονών σχεδον
   Μαζί με τα griffon είναι πολύ καλή λύση για τα νησιά.
   Και χαμηλό κόστος απόκτησης και χρήσης και ευκινησία τεραστια…

 2. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΕΦΚΙΝΗΤΟ.ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ Μ1117 ΑΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ………ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ…….ΓΙΑ Ε.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *