Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο κ. Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) στο Militaire.gr

Καθηλωτικός και με συγκεκριμένες προτάσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, υπήρξε ο κ. Νίκος Παπάτσας, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.), μιας Ένωσης με 43 μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 95% της ΕΑΒΙ και δραστηριοποιούνται κυρίως στην άμυνα και όχι σε άλλες (άσχετες) δραστηριότητες.

Τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για να στηρίξει την ΕΑΒΙ ώστε οι ξένες εταιρείες να μην παίρνουν μεγάλες αναθέσεις χωρίς καν να δημιουργούν ουσιαστικές ευκαιρίες μόνιμης και μακροχρόνιας συνεργασίας στην ΕΑΒΙ. Χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και στο ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να συμπεριλαμβάνει με ουσιαστικό τρόπο την εγχώρια συμμετοχή. «Δυστυχώς, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν βρήκαν απέναντι τους την ελληνικη πολιτεία και ΕΑΒΙ, ως μια ομάδα. Η ίδια μάλιστα η ΕΑΒΙ παρουσιάζεται διαιρεμένη».

«Μπορεί οι ξένες εταιρείες να υπέγραψαν κάποια υπόσχεση για 30% ελληνικής προστιθέμενης αξίας,  χωρίς όμως  θεσμικό και νομικό πλαίσιο, το οποίο στην πράξη τελικά είναι ανέφικτο. Η συγκεκριμένη μας πρόταση ως ΕΕΛΕΑΑ είναι να έχουμε ενα στόχο για 30% προστιθέμενης ελληνικής αξίας με αρχική προτεραιότητα, ναι, στην συμπαραγωγή για πχ φρεγάτες, αεροσκάφη. Όμως, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οικονομίες κλίμακος,  η πρόταση της ΕΕΛΕΑΑ είναι η μεγάλη μόνιμη μακροχρόνια ελληνική προστιθέμενη αξία (ΕΠΑ) να έρθει από αλλού, και συγκεκριμένα από το να βοηθήσουν αυτές οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες μια πληθώρα μικρών και μεσαίων ΕΑΒΙ, στο να εισχωρήσουν στις αγορές της ίδιας τους της χώρας (και στις χώρες που έχουν επιρροή, π.χ. μια γαλλική εταιρεία στις γαλλόφωνες χώρες), στα διεθνή τους δίκτυα και οπωσδήποτε και στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

Μια τέτοια πρόταση, σαφέστατα πιο ρεαλιστική, δεν θα έδινε τη δικαιολογία στην ξένη αμυντική εταιρεία να πει ότι δεν είναι εφικτή η συμπαραγωγή με ποσοστό 30%. Θα έδινε παράλληλα την ευκαιρία σε πολλές μικρές και ανερχόμενες εταιρίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ξένες αγορές και εφοδιαστικές αλυσίδες, «εκμεταλλευόμενες» την τεχνογνωσία και δίκτυα των ξένων αμυντικών εταιριών – κολοσσών.

Και προς απόδειξη του εφικτού της πρότασης αυτής, έδωσε το εξής παράδειγμα:  Συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία που μέσα από πλαίσιο υποχρέωσης  βιομηχανικής συνεργασίας με συμβόλαια αξίας 4.2 δις δολλαρια, επέστρεψε άμεσα 1.2 δις δολλάρια σε παροχές, εξαγωγικό έργο, επενδύσεις και πρόσβαση σε διεθνή δίκτυα.  Δημιουργήθηκαν από κάποιες εταιρείες,  όπως και από τον όμιλο EFA GROUP στη διοίκηση του οποίου είναι και ο κ. Παπάτσας,  εξαγωγές που μέχρι τα μέσα του 2023, θα υπερβούν τα 1.2 δις δολλάρια. Δηλαδή επιστροφή μέχρι σήμερα ήδη στην ελληνική οικονομία 52% συνολικά.

Έδωσε επίσης και ένα ελληνικό παράδειγμα, το παράδειγμα του ίδιου του Ομίλου EFA GROUP. O Όμιλος έχει δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιριών, άλλοτε επενδύοντας σε μειοψηφικά πακέτα για να ενδυναμώσουν μικρές ΕΑΒΙ και δίνοντάς τους πρόσβαση στα δικά τους διεθνή δίκτυα, άλλοτε απλά χρησιμοποιώντας τους ως υποκατασκευαστές για εξαγωγικά πρότζεκτς. Έδωσε το παράδειγμα της UCANDRONE και της  AETHER, που από τζίρους 600κ και 100κ αντίστοιχα,  μέσα σε ένα χρόνο έκλεισαν δουλειές 6 εκ στο εξωτερικό,  όπως στη Χιλή, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία. Μάλιστα, αυτές οι δύο μικρές εταιρείες ετοιμάζουν τα καινούργια UAVs χωρίς ένα ευρώ βοήθεια κρατική ή ευρωπαϊκη!

Χρησιμοποιούν για τις εξαγωγές τους ένα αριθμό εταιρειών όπως την Πρίσμα, τα ΕΑΣ, την SSA, τη Signal Hellas, την ΕLFON, την BOSA. Οι τζίροι, π.χ. από Πρίσμα και ΒΟSA, εκτινάσσονται ήδη,  και από μικρές τοπικές εταιρείες γίνονται εξαγωγικοί πρωταθλητές είτε άμεσα, είτε έμμεσα μέσω του EFA GROUP.

Άρα,  «αν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό, γιατί να μην μπορεί να το κανεί αυτό μια ξένη αμυντική εταιρεία που είναι αρκετά πιο μεγάλη και δυνατή από αντίστοιχο ελληνικό όμιλο»;

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.) ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συνεργασίας με τις εταιρείες που είναι μέλη της και θα το παρουσιάσει στην πολιτεία και στις μεγάλες εταιρείες που μας προμηθεύουν με συστήματά τους.

Ως προς το να έχει ενιαίο μέτωπο η ΕΑΒΙ, και σχετικά με τις 2 ενώσεις, Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. και ΣΕΚΠΥ, ο κ. Παπάτσας απάντησε ότι ως Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.  έχουν κάνει πολλές προσπάθειες να συγχωνευτούν οι δύο ενώσεις και περαιτέρω έχουν ενθαρρύνει  ως πρώτο βήμα τα μέλη του Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.  να είναι και μέλη στο ΣΕΚΠΥ. Δυστυχώς ομως δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια. Από τη στιγμή όμως που τα 44 μέλη της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α.  αντιστοιχούν στο 95% της ΕΑΒΙ, θα προχωρήσουν μόνοι τους ως ΕΕΛΕΑΑ με συγκεκριμένο όμως πρόγραμμα για όλη την ΕΑΒΙ, ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία από καμία ξένη εταιρεία ότι δεν έχουν να δώσουν κανένα βιομηχανικό έργο.

Ο κ. Παπάτσας κατέστησε σαφές ότι ως Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, αλλά και ως όμιλος EFA GROUP, προσανατολίζεται  στη δημιουργία ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, όχι μόνο από μεγάλες εταιρείες, αλλά κυρίως από μικρές δυναμικές εταιρείες. Αυτό θα είναι το κέρδος και το στοίχημα το μεγάλο. Γιατί  «καμία μεγάλη εταιρεία, όπως το EFA GROUP, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, και βέβαια τα Ναυπηγεία Ελευσίνας & Σύρου της ΟΝΕΧ δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά χωρίς αυτές τις μικρότερες Ελληνικές επιχειρήσεις ή αν θέλετε ένα οικοσύστημα. Έχει σημασία και για μας τις μεγαλύτερες εταιρείες, η δημιουργία ισχυρού Greek Defense Industry brand name».

Τέλος, ενημέρωσε ότι σύντομα η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α θα ανοικοινώσει τη σύμπραξή της με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), δηλ. τον κλάδο της αεροδιαστημικής που είναι απόλυτα συναφής με τον αμυντικό, ώστε η πολιτεία και οι ξένες εταιρείες να έχουν μια μεγάλη γκάμα από εταιρείες να επιλέξουν τις καλύτερες από αυτές σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα επαναβιομηχανοποίησης στη χώρα μας και δημιουργίας νέων εξαγωγών. Έκανε γενικό «κάλεσμα» τόσο στα μέλη της Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α, όσο και  στις άλλες Ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να δραστηριοποιηθούν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προς άμεση επεξεργασία, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α θα ετοιμάσει άμεσα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συνεργασίας με τις εταιρείες που είναι μέλη της για να το παρουσιάσει στην πολιτεία και στις μεγάλες εταιρείες που μας προμηθεύουν με τα συστήματά τους.