Οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις συνεχίζουν να ενισχύονται με νέα οπλικά συστήματα, τα οποία μοιράζονται κοινά υπό-συστήματα σε ποσοστό 62%, όπως δήλωσε ο Διοικητής των αερομεταφερόμενων δυνάμεων της Ρωσίας, Αντιστράτηγος Αντρέι Σερντιούκοφ, στην εβδομαδιαία ρωσική εφημερίδα «Military-Industrial Courier».

Παράλληλα με την ανανέωση του εξοπλισμού οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή 400 ασκήσεων, εκ των οποίων 300 με τη συμμετοχή πυροβολικού και μαχητικών αεροσκαφών σε ρόλο εγγύς υποστήριξης, την πενταετία 2016-2020.

Οι ασκήσεις γίνονται με συγκριτικό βαθμό και οι μονάδες που αριστεύουν λαμβάνουν τον τιμητικό τίτλο «shock» στην ονομασία τους. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2017, 17 αερομεταφερόμενες μονάδες έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν τον τίτλο «shock» (1 Σύνταγμα,  9 Τάγματα και 7 Λόχοι).

Μέχρι σήμερα οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχουν παραλάβει 11.000 νέα όπλα και οπλικά συστήματα, μεταξύ των οποίων 120 οχήματα BMD-4M και BTR-MDM Rakushka και αριθμό αναβαθμισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S9-1M.

Στον τομέα της αναγνώρισης και της εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας, την περίοδο 2015-2017 παραδόθηκαν περί τα 500 νέα οχήματα αναγνώρισης, διοίκησης και ελέγχου, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων 9Κ333 Verba και πάνω από 30 ερπυστριοφόρα οχήματα εγγύς αντιαεροπορικής άμυνας εφοδιασμένα με το σύστημα 9Κ35 Strela-10MN, το οποίο ενσωματώνει βλήματα 9Μ333 μέγιστου βεληνεκούς 10 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν ανανεώνει μόνο τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις της, αλλά τις ενισχύει και με νέες δυνατότητες. Το 2018 όλες οι αερομεταφερόμενες μονάδες και σχηματισμοί θα διαθέτουν οργανικές υπό-μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου και UAV, ενώ για το μέλλον έχει προγραμματιστεί και η ενίσχυση τους και με άρματα μάχης.

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και ως προς τη σύνθεση του προσωπικού με έντονη στροφή προς το επαγγελματικό προσωπικό (σήμερα το 70% του προσωπικού των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων είναι επαγγελματίες). Τέλος, σε διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης βρίσκεται το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων αλεξίπτωτων, τόσο για το προσωπικό όσο και για τα οχήματα. Στόχος είναι η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αλεξίπτωτων, αξιόπιστων στην πλοήγηση και τον έλεγχο τους.