Έξι (!) ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να επισκευαστεί ένα F-22A Raptor της USAF, που είχε υποστεί σημαντικές ζημίες όταν σύρθηκε χωρίς να έχουν προλάβει να εκταθεί τα σκέλη προσγείωσης του στον διάδρομο.

Το Raptor με serial number 02-4037 υπέστη ζημιές στις 31 Μαΐου 2012, όταν ένας ασκούμενος πιλότος πραγματοποιούσε εκπαιδευτικές προσγειώσεις- απογειώσεις (touch-and-go) στην Tyndall Air Force Base της Φλόριντα. Σύμφωνα με το πόρισμα του συμβουλίου διερεύνησης ατυχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πιλότος απέτυχε να επιταχύνει επαρκώς το αεροσκάφος ανασύροντας πρόωρα τα σκέλη προσγείωσης, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος χωρίς επαρκή ισχύ, να συρθεί για σχεδόν 900 μέτρα στο διάδρομο προσγείωσης. Ο πιλότος κατάφερε να βγει με ασφάλεια από το αεροσκάφος, με μικρούς μόνο, τραυματισμούς.

Το κόστος επισκευής του 02-4037 ανήλθε στο ποσό των 35 εκατομμυρίων δολαρίων και το αεροσκάφος θα επανέλθει σε πτητική κατάσταση μέσα στο 2018.

Συγκεκριμένα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων επισκευών της USAF, Lockheed και Boeing έκρινε ότι έπρεπε να επισκευαστούν φθορές στην επιφάνεια της πτέρυγας, του σταθεροποιητή, αντικατάσταση τμημάτων της κεντρικής και οπίσθιας ατράκτου καθώς και εγκατάσταση  επιδιορθώσεων μεταλλικών και ανθρακούχων ινών σε λυγισμένα πλέγματα του διαφράγματος της ατράκτου.

Το αεροσκάφος ακόμα και όταν επανέλθει σε πτητική κατάσταση, δεν αναμένεται να ενταχθεί στα 137 Raptor «πρώτης γραμμής» καθώς ανήκει στο περιορισμένων δυνατοτήτων αρχικό block 10, που υπολείπεται κατά πολύ των πιο εξελιγμένων block παραγωγής 30 και 35. Το πιθανότερο, θα ενταχθεί στην ομάδα των Raptor που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση (31) και για δοκιμές (15) συστημάτων αφού δεχθεί μια αναβάθμιση στο block 20.

Το σίγουρο είναι ότι τα «stealth» αεροσκάφη είναι ένα πολύ ακριβό «sport» που ζητούν τεράστιους προϋπολογισμούς για την σωστή λογιστική και τεχνική τους υποστήριξη. Όχι μόνο τώρα, αλλά και στο εγγύς μέλλον, ελάχιστα κράτη θα μπορούν να υποστηρίζουν εξελιγμένα αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής με χαρακτηριστικά «stealth», χωρίς να κινδυνεύουν με κατάρρευση οι αμυντικοί τους προϋπολογισμοί.