Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ. Εφόσον βρεθεί επενδυτής και μέχρι να ολοκληρωθεί η πώληση -το νωρίτερο περί τα τέλη Μαρτίου- θα ακολουθήσει μια δύσκολη περίοδος για τους εργαζομένους.

Η εταιρεία έχει στερέψει από μετρητά και δεν αποκλείεται να ζητήσει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πληρώσει τους μισθούς των 316 εργαζομένων.

Τα φορτηγά

Το μόνο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που μπορεί να ρευστοποιηθεί αυτήν τη στιγμή είναι 11 φορτηγά που παρήχθησαν για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης, στο πλαίσιο μιας μεγάλης παραγγελίας για 309 οχήματα διαφόρων τύπων, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση είχε υπογραφεί το 2008 και τα φορτηγά θα έπρεπε στο σύνολό τους να παραδοθούν στη διετία 2010-2012. Όμως, εκείνο το διάστημα η ΕΛΒΟ δεν μπορούσε να προσκομίσει εγγυητική επιστολή από ξένες τράπεζες (η γερμανική εταιρεία δεν αναγνώριζε τις εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών) για να αγοράσει τα πλαίσια των οχημάτων από τη γερμανική MANN. Κατόπιν τούτων η κυπριακή πλευρά κατήγγειλε τη σύμβαση λόγω καθυστερήσεων.

Στην πορεία η ΕΛΒΟ συγκέντρωσε τα απαιτούμενα μετρητά για να αγοράσει τα εξαρτήματα, ολοκλήρωσε την παραγωγή των οχημάτων, που όμως έμειναν στα αζήτητα, αφού η συμφωνία με την Κύπρο είχε ακυρωθεί και δεν υπήρχε άλλος αγοραστής, καθώς τα φορτηγά έχουν το τιμόνι στα δεξιά.

Πλέον γίνονται συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία της εταιρείας. Εκτός από τα φορτηγά δεν μένει καμία άλλη παραγγελία να παραδοθεί, επομένως η εταιρεία δεν έχει από πού αλλού να περιμένει την εισροή μετρητών για την πληρωμή των εργαζομένων. Στο μεταξύ, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, έχουν προθεσμία οι εργαζόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους να μεταταγούν σε άλλη υπηρεσία.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ θα προκηρυχτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ο στόχος είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί με διαδικασίες εξπρές, ώστε στα τέλη Μαρτίου να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στα τέλη του 2018 είχε προηγηθεί μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία ανταποκρίθηκαν τέσσερις εταιρείες. Οι δύο εξ αυτών είχαν συμμετάσχει και σε διαγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν κατά το παρελθόν, αλλά κηρύχτηκαν άγονες. Πρόκειται για τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (που πλέον συμπράττει με τον γαλλικό κολοσσό Nexter) και τη νοτιοαφρικανική Paramount.

Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν η Excalibur Army από την Τσεχία και η Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όσες εταιρείες ενδιαφέρονται θα πρέπει σε διάστημα 25 ημερών να καταθέσουν δύο φακέλους, έναν με τα νομιμοποιητικά έγγραφα και το business plan και έναν με την οικονομική προσφορά και την εγγυητική επιστολή. Η επιτροπή που θα εξετάσει τους φακέλους θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της εντός δεκαημέρου.

Σε περίπτωση που και ο τρίτος κατά σειρά διαγωνισμός κηρυχτεί άγονος, η ΕΛΒΟ, η οποία επί τέσσερα χρόνια βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, θα οδηγηθεί σε οριστικό κλείσιμο και τμηματική πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Πηγή: makthes.gr