Αμείωτη και ακάθεκτη συνεχίζεται η παράνομη δράση των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο πέλαγος με το Υπουργείο Ναυτιλίας να αδρανεί ως προς την ανακοπή της δράσης των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο. Το θέμα το έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν δεν φαίνεται όμως να άλλαξε κάτι. Είχαμε τονίσει πως το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους εν πλω και νηοψίες ώστε να ανακοπεί η παρουσία των τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Αιγαίο.

Αντιπρόεδρος Αλιέων Αλεξανδρούπολης: «Το Θρακικό Πέλαγος κινδυνεύει να τουρκοποιηθεί»

Ο Αντιπρόεδρος Αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ τονίζει πως υφίστανται μεγάλη αλιευτική από τον Τουρκικό αλιευτικό στόλο στη περιοχή του Θρακικού πελάγους.

Καταστροφική και παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες στο ΒΑ Αιγαίο τονίζει με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου «στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου εντοπίσαμε δύο τουρκικές μηχανότρατες, 1,5 μίλι από τις ελληνικές ακτές. Είχαν μόλις ξεκινήσει να αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σέρνοντας στο βυθό τα βαριά αλιευτικά τους εργαλεία (σε μία εποχή μάλιστα που απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατες στην Ελλάδα, για να δοθεί στα ιχθυοαποθέματα μία ευκαιρία να ανακάμψουν από την υπεραλίευση)». Όπως αναφέρουν «τα συγκεκριμένα τουρκικά αλιευτικά σκάφη είναι γνωστά τόσο σε εμάς, όσο και στις αρχές για την “πειρατική αλιεία” που διεξάγουν στα ελληνικά νερά. Και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καταγράψει τις γρήγορες διεισδύσεις τους στα χωρικά ύδατα, ενώ σε προηγούμενα περιστατικά είχαν φτάσει μέχρι και το κεντρικό Αιγαίο. Πάντοτε διατηρούν κλειστό το σύστημα εντοπισμού AIS, αξιοποιώντας παράλληλα τη μεγάλη κυκλοφορία σκαφών κατά τους θερινούς μήνες».

«Έπειτα από την κοντινή προσέγγιση του ερευνητικού σκάφους Aegean Explorer, γνωρίζοντας ότι η έντονη παρουσία μας σημαίνει την άμεση διακοπή της καταστροφικής αλιείας, οι τουρκικές μηχανότρατες ανέκτησαν άμεσα τα αλιευτικά τους εργαλεία και αποχώρησαν γρήγορα προς τα τουρκικά νερά» κάνει γνωστό το Ινστιτούτο τονίζοντας πως ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και οι λιμενικές αρχές, οι οποίες δεν χρειάστηκε να μεταβούν στην περιοχή λόγω της άμεσης αποχώρησης των τουρκικών σκαφών. Τα στοιχεία των περιστατικών καταστροφικής και παράνομης αλιείας, κοινοποιούνται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος προς τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές». Τέλος τονίζεται ότι «για άλλη μία φορά ότι η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία εθνικιστική προσέγγιση από πλευράς του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος. Μοναδικός σκοπός μας είναι η προστασία και συνεχής άμυνα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που πότε δεν ήταν τόσο αναγκαία όσο σήμερα».