Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση της ένταξής τους χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.

Ενώ η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την τελευταία διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας και θα την υπογράψει στις αρχές του έτους, η Άγκυρα ακόμη συνεχίζει να εγείρει εμπόδια.

Η Άγκυρα έχει τονίσει ότι η Σουηδία ιδιαίτερα πρέπει πρώτα να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων θεωρεί η Τουρκία τρομοκράτες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Είπαμε, κοιτάξτε, οπότε αν δεν μας παραδώσετε τους τρομοκράτες σας, δεν μπορούμε να το περάσουμε (την έγκριση του αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ) από το κοινοβούλιο ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ερντογάν χθες το βράδυ, αναφερόμενος σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον τον περασμένο Νοέμβριο.

«Για να περάσει αυτό από το κοινοβούλιο, πρώτα από όλα πρέπει να μας παραδώσετε περισσότερους από 100, περίπου 130 από αυτούς τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν. Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σήμερα, ο Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του βρίσκεται σε «καλή θέση» για να εξασφαλίσει την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Από το Σάββατο όμως είχε διαφανεί η οπισθοχώρηση της Άγκυρας στο ζήτημα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καλίν να δηλώνει ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει η κατάσταση.

Αιτία ή αφορμή της συνέχισης της διατήρησης της ακαμψίας της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα ήταν ένα περαστικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα που προκάλεσε τριβές μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης.

Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία», δήλωσε ο Καλίν, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της.

Σήμερα ωστόσο, Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε πως δεν θα διενεργηθεί επίσημη έρευνα για το συμβάν στο δημαρχείο της Στοκχόλμης, ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet. Ένα μέλος του PKK έχει απελαθεί από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου-και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.