«Σκάνδαλο» το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας χαρακτήρισε την αποδοχή του αιτήματος ασύλου του δεύτερου από τους Τούρκους στρατιωτικούς ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας και από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν.
Γράφει ο Βασίλης Νέδος για την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί υψηλούς τόνους, αν και παρά τη μεγάλη άσκηση «EFES ’18» που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο, η κατάσταση στο αρχιπέλαγος είναι σχετικά ήρεμη. Χθες, πάντως, το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε την ακύρωση της απόφασης για αποδοχή ασύλου, μια μέθοδο που είχε ακολουθήσει και στην περίπτωση του πρώτου Τούρκου στρατιωτικού. Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκφράζει μεν την ανησυχία του για την ένταση στο Αιγαίο, τηρεί δε, εκ νέου, ίσες αποστάσεις κάνοντας λόγο για διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Καλίν, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να μείνουμε χωρίς αντίδραση». Και προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι οκτώ «είναι άτομα που μετέβησαν στη Μαρμαρίδα με σκοπό να σκοτώσουν τον πρόεδρο και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε δεκάδες φακέλους και κατηγορητήρια αναφορικά με αυτούς και δημοσιοποιήσαμε όλες τις πληροφορίες. Παρά τις όλες προσπάθειές μας, η αποφυλάκισή τους και η αποδοχή του αιτήματος ασύλου τους είναι ένα σκάνδαλο για το δίκαιο».
Ο κ. Καλίν επισήμανε ότι «αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι σύντομα λήγει η διάρκεια κράτησης των οκτώ. «Αν εμείς κρατούσαμε για 1,5 έτος και προστατεύαμε κάποιους που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα στην Ελλάδα ή στη Γερμανία ή στη Γαλλία και να σκοτώσουν τον πρόεδρο της χώρας αυτής, και αν αποδεχόμασταν το αίτημα ασύλου τους, πώς θα αντιδρούσαν αυτές οι χώρες; Εμείς αναμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την Ελλάδα», είπε.
«Γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», ανέφερε χθες (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ. Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι υπάρχει απευθείας διάλογος σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες. «Είναι πάντα ένας λόγος ανησυχίας για μένα και για το ΝΑΤΟ όταν υπάρχουν διαφωνίες, διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, μάλιστα, αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό της επακούμβησης τουρκικού εμπορικού με την κανονιοφόρο «Αρματωλός».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ότι έχει επαφές προκειμένου να βοηθήσει στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Και σε αυτή την περίπτωση ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκανε λόγο για διμερή διαφορά, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ως προς την αίτηση, τέλος, του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ακύρωση της απόφασης ασύλου για τον δεύτερο, από τους οκτώ, Τούρκους στρατιωτικούς, αυτή στοχεύει, κυρίως, στην καθυστέρηση της αποφυλάκισης πριν από την επικείμενη λήξη του 18μήνου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο τουρκικός Τύπος γνωστοποίησε το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου F-35 στην Αεροπορία της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για το γνωστό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει παράδοση του πρώτου F-35 στις 21 Ιουνίου στις ΗΠΑ. Το πρώτο αεροπλάνο, όπως και τα επόμενα δύο που θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ έως τον Νοέμβριο του 2019, όταν θα απογειωθούν για την αεροπορική βάση της Μαλάτειας στην ανατολική Τουρκία.
Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»