Κατά τη διάρκεια συνέντευξη του στο CNN, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμμορφωθούν με τη συμφωνία για τα F-35 και ότι η Τουρκία θα παραλάβει κανονικά τα δύο πρώτα μαχητικά στις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου για το «Hellas Journal» η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στην Τουρκία ότι «η πώληση των F-35 θα ολοκληρωθεί εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Εάν δεν την ακυρώσει η πώληση των αμερικανικών αεροπλάνων δεν θα γίνει».

Αυτή η στάση των Αμερικανών πηγάζει από την ανησυχία τους για το πιθανό ενδεχόμενο να διαρρεύσει η αμερικανική τεχνολογία προς ξένες χώρες, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Λίγες μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν στην προβλεπόμενη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, τότε οι σχέσεις των δύο χορών θα ζημιωθούν.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 21 Ιουνίου η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει τα δύο πρώτα F-35A Lightning II από τα 30 που θα παραλάβει συνολικά μέχρι το 2023. Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, και εφόσον δεν υπάρχουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την προμήθεια των S-400, το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει επιπλέον δύο αεροσκάφη ενώ το 2020 άλλα τέσσερα.

Τα επόμενα τρία χρόνια (2021, 2022 και 2023) θα παραλαμβάνει από οκτώ αεροσκάφη κάθε χρονιά συμπληρώνοντας τον αριθμό των 30 αεροσκαφών που προβλέπει η αρχική σύμβαση. Η πρώτη Μοίρα αναμένεται να χαρακτηριστεί επιχειρησιακή το 2021 με 16 αεροσκάφη αρχική δύναμη και 30 αεροσκάφη τελική δύναμη.