Τα ναυτικά ραντάρ χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στα περιστρεφόμενα και εκείνα της σταθερής κεραίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ραντάρ νέας τεχνολογίας είναι διάταξης φάσης. Τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των ραντάρ διάταξης φάσης σε σχέση με τα περιστρεφόμενα είναι η συνεχής κάλυψη τομέα 3600 καθώς και η δυνατότητα αλλαγής μη λειτουργικών ή κατεστραμμένων πομποδεκτών εν πλω. Τα ραντάρ διάταξης φάσης χωρίζονται σε παθητικά και ενεργητικά η κύρια διαφορά τους είναι ότι ενώ τα παθητικά έχουν μία κεραία πομπό που στέλνει το ραδιοσήμα και πολλούς δέκτες που λαμβάνουν τις αντανακλάσεις από τους στόχους, τα ενεργητικά αποτελούνται από πολλά στοιχεία TRM (Transmitter-Receiver Module) όπου κάθε στοιχείο είναι και πομπός και δέκτης ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη αξιοπιστία, μικρότερο μέγεθος και βάρος και μικρότερο κίνδυνο ανίχνευσης λόγω της χρήσης πολλαπλών συχνοτήτων. Στο παρόν άρθρο θα κάνουμε μια παρουσίαση των ραντάρ σταθερής κεραίας τόσο των φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της προοπτικής απόκτησης των ιταλικών φρεγατών Bergamini που εξοπλίζονται με το περιστρεφόμενο ραντάρ KRONOS Naval.
Ζώνες συχνοτήτων ραντάρ
Οι συχνότητες των σετ ραντάρ σήμερα κυμαίνονται από περίπου 5 megahertz έως περίπου 130 gigahertz. Ωστόσο, ορισμένες συχνότητες προτιμώνται για συγκεκριμένες εφαρμογές ραντάρ ανάλογα με την αποστολή. Τα συστήματα ραντάρ πολύ μεγάλης εμβέλειας λειτουργούν συνήθως σε χαμηλότερες συχνότητες από 0,5 έως 2 GHz και τα συστήματα μέσης εμβέλειας από 2 έως 12 GHz παρέχοντας και μεγαλύτερη διάκριση. Οι συχνότητες που απαντώνται στα σύγχρονα ναυτικά ραντάρ είναι οι D, G, E/F και X.

H ζώνη συχνοτήτων D (παλιά ονομασία L) είναι ιδανική για σύγχρονα ραντάρ εναέριας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας έως 250 ναυτικών μιλίων (≈400 km). Οι σχετικά χαμηλές παρεμβολές από τη λειτουργία των πολιτικών ραδιοεπικοινωνιών και επιτρέπουν την ευρυζωνική ακτινοβολία με πολύ υψηλή ισχύ. Μεταδίδουν παλμούς με υψηλή ισχύ, μεγάλο εύρος ζώνης και ενδοπαλμική διαμόρφωση για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας. Λόγω της καμπυλότητας της γης, ωστόσο, η εμβέλεια που μπορεί να επιτευχθεί πρακτικά με αυτά τα ραντάρ είναι πολύ μικρότερη σε χαμηλά υψόμετρα.
H ζώνη συχνοτήτων E/F (παλιά ονομασία S). Τα ραντάρ που λειτουργούν σε αυτή τη συχνότητα απαιτούν πολύ υψηλότερη ισχύ παλμού για την επίτευξη μεγάλης εμβέλειας λόγω του ότι στη ζώνη συχνοτήτων από 2 έως 4 GHz η ατμοσφαιρική εξασθένηση είναι υψηλότερη σε σχέση με τη ζώνη D.
H ζώνη συχνοτήτων G (παλιά ονομασία C). Αυτήν τη ζώνη συχνοτήτων χρησιμοποιούν στρατιωτικά κινητά ραντάρ πεδίου μάχης με μικρή και μεσαία εμβέλεια. Οι κεραίες είναι αρκετά μικρές ώστε να τοποθετούνται γρήγορα και έχουν υψηλή ακρίβεια για τον έλεγχο των όπλων. Η επίδραση των καιρικών φαινομένων είναι πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και τα στρατιωτικά ραντάρ είναι συνήθως εξοπλισμένα με κεραίες με κυκλική πόλωση.
H ζώνη συχνοτήτων I/J (παλιά ονομασία X και Ku). Μεταξύ 8 και 12 GHz, η αναλογία μήκους κύματος προς μέγεθος κεραίας έχει πιο ευνοϊκή τιμή. Με σχετικά μικρές κεραίες, μπορεί να επιτευχθεί επαρκής γωνιακή ακρίβεια, η οποία ευνοεί τη στρατιωτική χρήση ως αερομεταφερόμενο ραντάρ. Αυτή η ζώνη συχνοτήτων χρησιμοποιείται κυρίως σε πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές για συστήματα ραντάρ θαλάσσιας πλοήγησης. Μικρές φθηνές και γρήγορα περιστρεφόμενες κεραίες προσφέρουν επαρκή εμβέλεια με πολύ καλή ακρίβεια. Οι κεραίες μπορούν να κατασκευαστούν ως απλές θύρες ραδιοσυχνοτήτων ή σταθερές κεραίες. Όσον αφορά τα στρατιωτικά ναυτικά ραντάρ η ζώνη Χ προσφέρει υψηλή ευκρίνεια και διάκριση στόχων σε παράκτια ύδατα καθώς και ακριβή έλεγχο των όπλων του πλοίου φορέα.
Στη παρούσα ανάλυση θα επικεντρωθούμε στα ραντάρ KRONOS και SEA FIRE δεδομένου πως παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεράμυνα Περιοχής στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το ραντάρ KRONOS είναι μια οικογένεια ραντάρ για χρήση από την ξηρά και από θαλάσσιες πλατφόρμες. Σήμερα πάνω από πενήντα ραντάρ KRONOS έχουν παραδοθεί και λειτουργούν σε θαλάσσιες πλατφόρμες και σε αντιαεροπορικά συστήματα για τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις και άλλων χωρών. Η ανάπτυξη έγινε από την ιταλική Selex ES η οποία σήμερα ανήκει στον όμιλο Leonardo. Το ραντάρ Kronos είναι ένα ραντάρ ενεργής ηλεκτρονικής σάρωσης και πολλαπλών ρόλων με ικανότητα να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να αναγνωρίζει στόχους και να παρέχει στοχοποίηση στο οπλικό σύστημα. Είναι τεχνολογίας AESA με πομποδέκτες GaAs οι παλαιότερες εκδόσεις και GaN οι νεότερες. Κατασκευάζεται δύο εκδόσεις, περιστρεφόμενη έκδοση (rotational) ή σταθερή (fixed plates) και σε τρεις ζώνες εκπομπής. Στη ζώνη εκπομπής L για μεγάλες αποστάσεις, στη ζώνης εκπομπής C για μεσαίες-μεγάλες αποστάσεις και στη ζώνη Χ για μικρές αποστάσεις.
Η πρώτη έκδοση της οικογένειας ήταν το ραντάρ Kronos σε έκδοση Naval και Land. Η ανάπτυξή του βασίστηκε στο ραντάρ EMPAR, παθητικής διάταξης φάσης (PESA), το οποίο είχε αναπτύξει η ίδια εταιρία στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκου προγράμματος PAAMS πριν από περίπου 20 χρόνια για την υποστήριξη και βολή του αντιαεροπορικού βλήματος Aster 15/30 και έχει τοποθετηθεί στα ιταλογαλλικά αντιτορπιλικά AAW τύπου Horizon και στο ιταλικό αεροπλανοφόρο κλάσης Cavour. Η ιταλική εταιρία χρησιμοποίησε την κεραία του ραντάρ EMPAR και διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες δυνατότητες εισήγαγε νέους πομποδέκτες TRM (Transmitter-Receiver Modules) τεχνολογίας GaAs και δημιούργησε το νέο ραντάρ AESA Kronos MFRA (Multi-function Radar Active) το οποίο εκπέμπει στη ζώνη C. Οι εφαρμογές του KRONOS NAVAL περιλαμβάνουν άμυνα σημείου, επιτήρηση αέρα και θάλασσας, παράκτιο πόλεμο και υποστήριξη πυραύλων και πυροβόλων. Το νέο ραντάρ έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε ναυτικές μονάδες εκτοπίσματος από 400 τόνους και άνω. Όσον αφορά την έκδοση KRONOS LAND το ραντάρ έχει επιπλέον τη δυνατότητα να λειτουργήσει και ως C-RAM προσφέροντας δυνατότητα εύρεσης αντίπαλων στοιχείων πυροβολικού και κατεύθυνση φίλιων πυρών. Το βάρος της κεραίας είναι 970 κιλά και τα κύρια χαρακτηριστικά του ραντάρ τόσο στην έκδοση Naval όσο και στην έκδοση Land είναι: Μέγιστη εμβέλεια για έρευνα αέρος στα 250 χιλιόμετρα και δυνατότητα διαχείρισης έως 300 ιχνών. Έχει ρυθμό μηχανικής περιστροφής στις 60 σ.α.λ. και μετατόπιση ακτίνας AESA κατά +/- 45 μοίρες στο αζιμούθιο και κατά +/-60 μοίρες σε ανύψωση. Υποστήριξη IFF Mode 1,2,3/A,C,S και δυνατότητες ECCM. Ο μέσος χρόνος μεταξύ εμφάνισης βλαβών (MTBCF) είναι άνω των 2000 ωρών λειτουργίας και ο χρόνος αλλαγής ενός TRM μικρότερος των 45 λεπτών.

Σε συνέχεια η Leonardo προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη του KRONOS παρουσιάζοντας τη νέα έκδοση του ραντάρ μερικά χρόνια αργότερα τόσο για ναυτικές πλατφόρμες όσο και για αντιαεροπορικά συστήματα στην ξηρά. Το νέο KRONOS GRAND MOBILE & KRONOS GRAND NAVAL είναι το κύριο ραντάρ της εταιρίας για το σύστημα PAAMS και έχει τοποθετηθεί στις φρεγάτες FREMM του ιταλικού ναυτικού από το 2013 και στις κορβέτες/ ελαφριές φρεγάτες FCX-30 του ναυτικού του Κατάρ. Παράλληλα, στη νεότερη έκδοσή του, KRONOS GRAND MOBILE ΗΡ, είναι το κύριο ραντάρ έρευνας και στοχοποίησης της ιταλικής έκδοσης του αντιαεροπορικού/ αντιπυραυλικού συστήματος SAMP/T NG. Το KRONOS Grand Naval έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι το μοναδικό ραντάρ σε μονάδες κρούσης πρώτης γραμμής και να μπορεί να εκτελεί επιτήρηση μεγάλης εμβέλειας για την εκτέλεση προστασίας περιοχής και εκτεταμένης αυτοάμυνας, είναι πλήρως συνδεδεμένο με το σύστημα PAAMS και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τις ακόλουθες κύριες εργασίες:
• Επιτήρηση αέρος και επιφανείας, αναζήτηση και αποκλειστική παρακολούθηση με κάλυψη πολύ μεγάλου υψομέτρου για την αντιμετώπιση απειλών όπως καταδυόμενων πυραύλων.
• Αξιολόγηση απειλών με διαφορετικά ποσοστά ενημερώσεων παρακολούθησης στόχων
• Αναθέσεις προτεραιοτήτων ανάλογα με τον κίνδυνο των απειλών
• Ταυτόχρονη δυνατότητα πολλαπλής παρακολούθησης για ενεργή καθοδήγηση πυραύλων (π.χ. καθοδήγηση πυραύλων έως και 16 ASTER ταυτόχρονα) έναντι απειλών και επιθέσεων κορεσμού
• Αποκλειστική παρακολούθηση κατά μικρών και στόχων χαμηλλής ορατότητας ή αναδυόμενων στόχων, όπως πύραυλοι Sea Skimmer
• Έλεγχος εκπομπών (EMCON)
Σε σύγκριση με το απλό KRONOS NAVAL εκπέμπει επίσης στη ζώνη C, έχει μέγιστη εμβέλεια για έρευνα αέρος άνω των 300 χιλιομέτρων και δυνατότητα διαχείρισης έως 300 ιχνών. Έχει ρυθμό μηχανικής περιστροφής στις 60 σ.α.λ. και μετατόπιση ακτίνας AESA κατά +/- 45 μοίρες στο αζιμούθιο και κατά +/-60 μοίρες σε ανύψωση. Υποστήριξη IFF Mode 1,2,3/A,C,S και δυνατότητες ECCM. Ο μέσος χρόνος μεταξύ εμφάνισης βλαβών (MTBCF) είναι άνω των 3000 ωρών λειτουργίας και ο χρόνος αλλαγής ενός TRM μικρότερος των 45 λεπτών. Το KRONOS Grand Naval όπως και η προηγούμενη έκδοση, εκτελεί αποκλειστική παρακολούθηση με περίοδο ενημέρωσης 1 δευτερολέπτου για απειλές που ταξινομούνται ως HPT (High Priority Tracking), φτάνοντας την ακρίβεια που απαιτείται από ένα ραντάρ παρακολούθησης ελέγχου πυρός σε πολύ σύντομο χρόνο συνδυάζοντας δέσμες μέσω της ικανότητας σάρωσης. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παρέχουν αυξημένη ικανότητα αντίδρασης μειώνοντας τους χρόνους στη συνολική αλυσίδα εμπλοκής του συστήματος μάχης.
Η επόμενη έκδοση ναυτικού ραντάρ της οικογένειας KRONOS είναι το KRONOS DBR (Dual Band Radar), τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array), το οποίο λειτουργεί στις ζώνες συχνοτήτων C και X (συνολικά οκτώ πάνελ). Πιο συγκεκριμένα το σύστημα διαθέτει τέσσερα πανελ του ραντάρ KRONOS QUAD που εκπέμπουν στη ζώνη C και τέσσερα πάνελ του ραντάρ KRONOS Starfire που εκπέμπουν στη ζώνη Χ. Ο συνδυασμός αυτός προσφέρει στο πλοίο φορέα τη δυνατότητα επιχειρήσεων σε παράκτια ύδατα και ταυτόχρονα παροχή αντιαεροπορικής προστασίας περιοχής και αντιβαλλιστική προστασία ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους. Επίσης η χρήση των πάνελ δημιουργεί έναν αδιαπέραστο θόλο έρευνας γύρω από το πλοίο φορέα σε τόξο 360 μοιρών στο αζιμούθιο, 90 μοιρών στο κατακόρυφο και σε εμβέλειες άνω των 300 χιλιομέτρων απόσταση και 30 χιλιομέτρων σε ύψος.

Το κάθε πάνελ του KRONOS QUAD αποτελείται από 2000 στοιχεία TRM. Το είναι KRONOS QUAD είναι ιδανικό για έρευνα μεγάλης εμβέλειας, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής με την καθοδήγηση πυραύλων ASTER 30 και έχει δυνατότητα αυτόνομης έρευνας και παρακολούθησης τακτικών βαλλιστικών πυραύλων και βαλλιστικούς πυραύλους κλάσης έως 1300 χλμ. Επίσης χρησιμοποιείται για αυτοάμυνα και παροχή δεδομένων βολής για τα πυροβόλα του πλοίου.

Από την άλλη το KRONOS Starfire για έρευνα σε μικρές αποστάσεις και δημιουργία εικόνας υψηλής ευκρίνειας ιδανικό για την ανιχνευση στόχων μικρής διατομής και επιχειρήσεις σε παράκτια ύδατα. Εκτός των συνηθισμένων λειτουργιών ενός ραντάρ όπως έρευνα αέρος-θαλάσσης, καθοδήγηης πυραύλων, παροχή δεδομένων για πυροβόλα και αυτοάμυνα του πλοίου, το συγκεκριμένο ραντάρ έχει τη δυαντότητα έρευνας, αποκάλυψης περισκοπίων και κατηγοριοποίηση και στοχοποίηση υποβρύχιων στόχων. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ραντάρ έχει τοποθετηθεί στα μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης PPA ενώ πρόκειται να εγκατασταθεί και στις νεότερες FREMM Evo που έχουν παραγγελθεί από το ιταλικό ναυτικό.
Τα επόμενα δύο μέλη της οικογένειας και τα νεότερα είναι το KRONOS GRAND MOBILE ΗΡ και το KRONOS POWER SHIELD LAND. Η κύρια διαφορά των δύο αυτών ραντάρ σε σύγκριση με τα προηγούμενα είναι η τεχνολογία των TRM τα οποία είναι GaN και όχι GaAs με αποτέλεσμα να προσφέρουν 30% μεγαλύτερη εμβέλεια έρευνας σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα. Βέβαια η εταιρία δεν διευκρινίζει εάν τα KRONOS GRAND NAVAL και KRONOS DPR είναι επίσης τεχνολογίας GaN. Πιο συγκεκριμένα το KRONOS GRAND MOBILE ΗΡ, το οποίο έχει επιλεχθεί και από την ελληνική πολεμική αεροπορία για να τοποθετηθεί στο πεδίο βολής Κρήτης, εκπέμπει και αυτό στη ζώνη C και διατηρεί όλες τις δυνατότητες του προηγούμενου μοντέλου KRONOS ΜOBILE. Μέγιστη εμβέλεια για έρευνα αέρος άνω των 300 χιλιομέτρων σε εμβέλεια και 30 χιλιομέτρων καθ’ ύψος και δυνατότητα διαχείρισης έως 500 ιχνών. Έχει ρυθμό μηχανικής περιστροφής στις 60 σ.α.λ. και μετατόπιση ακτίνας AESA κατά +/- 45 μοίρες στο αζιμούθιο και κατά +/-60 μοίρες σε ανύψωση. Υποστήριξη IFF Mode 1,2,3/A,C,S,4 & 5 και δυνατότητες ECCM. Ο μέσος χρόνος μεταξύ εμφάνισης βλαβών (MTBCF) είναι άνω των 3000 ωρών λειτουργίας και ο χρόνος αλλαγής ενός TRM μικρότερος των 45 λεπτών. Το ραντάρ φέρεται επί κλωβού στάνταρ διαστάσεων 20 ft και έχει τη δυνατότητα να μπει σε λειτουργία από κίνηση σε στάση μέσα σε 15 λεπτά. Το σύστημα λειτουργεί με μόνο δύο χρήστες ενώ έχει τη δυνατότητα και για απομακρυσμένη λειτουργία.

Το KRONOS POWER SHIELD είναι ένα πλήρως ψηφιοποιημένο πολυλειτουργικό ραντάρ που λειτουργεί στη ζώνη L και χρησιμοποιεί μια κεραία AESA με μονάδες υψηλής απολαβής GaN Tx/Rx για ανίχνευση σε μεγάλη εμβέλεια ABT (Air Breathing Targets) και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων. Μπορεί να λειτουργήσει ως περιστρεφόμενο ραντάρ, στις 15 σ.α.λ. ή σε λειτουργία ως σταθερό με στόχο την αναμενόμενη κατεύθυνση της εισερχόμενης απειλής.

Το KRONOS POWER SHIELD, παρόλο που παρέχει υποστήριξη σε εκτεταμένες αεροπορικές επιτηρήσεις μεγάλης εμβέλειας και εναέριες επιχειρήσεις μαχητικών, είναι επίσης σε θέση να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση και δεδομένα υπόδειξης σε συστήματα SAM (Surface to Air Missile) για MRAD (Medium Range Air Defence).
Τα κύρια χαρακτηριστικά του KRONOS® Power Shield είναι:
• Ανίχνευση στόχου αναπνοής αέρα (ABT) έως 500 χλμ εμβέλεια και 30 χλμ. Καθ’ ύψος.
• Ανίχνευση βαλλιστικών πυραύλων κλάσης έως 1500 km
• Υψομετρική κάλυψη έως 90°
• Αζιμούθιο γωνία διεύθυνσης έως 90°
• Ρυθμός σάρωσης 4 δευτερόλεπτα (σε λειτουργία περιστροφής)
• Δυνατότητα διαχείρισης στόχων > 1000 στόχοι
Το Sea Fire της Thales France πρόκειται για ένα ραντάρ 4-D τεχνολογίας AESA, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «E/F». Η διαφορά του 4-D και του 3-D ραντάρ έγκειται στη διάταξη αυτών των στοιχείων της κεραίας. Ένα τρισδιάστατο (3-D) σύστημα ραντάρ έχει κεραίες διατεταγμένες οριζόντια, ενώ το 4-D ραντάρ έχει στοιχεία τοποθετημένα τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Το Sea Fire συνδυάζει τέσσερις (4) κεραίες σε σταθερή διάταξη. Κάθε μια μπορεί να ενεργοποιήσει 100 διαφορετικές δέσμες (Beam), κάτι που εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ανανέωσης των δεδομένων και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ανίχνευσης στόχων.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Sea Fire μπορεί να παρακολουθεί 800 στόχους ταυτόχρονα, εικόνα την οποία μπορεί να μεταδώσει σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων. Το Sea Fire αναπτύχθηκε με τη φιλοσοφία της υποστήριξης μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την αυτοπροστασία του πλοίου, ιδιαίτερα έναντι απειλών όπως βλήματα κατά πλοίων και υπερηχητικών βλημάτων.
Το μέγιστο βεληνεκές του Sea Fire, σε λειτουργία έρευνας αέρος, είναι της τάξεως των 350 χιλιομέτρων για στόχους επιπέδου βαλλιστικού πυραύλου, αεροσκάφους μεγέθους F-16 και UAV, ενώ το μέγιστο βεληνεκές, σε λειτουργία έρευνας επιφανείας, είναι 80 χιλιόμετρα (φυσικά υφίστανται περιορισμοί λόγω της καμπυλότητας της γης). Εκτός από τη λειτουργία του ως σύστημα έρευνας αέρος και επιφανείας, το ραντάρ λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός για τα αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster-30. Επίσης λειτουργεί και ως ραντάρ καιρού. Μεγάλη μέριμνα έχει δοθεί και στην ευκολία συντήρησης του, έτσι ώστε το κόστος τους, στον κύκλο ζωής του, να είναι ανταγωνιστικό.
Κάθε μια από τις τέσσερις επιφάνειες αποτελείται από 12 τμήματα και κάθε ένα από τα 12 τμήματα αποτελείται από οκτώ υπό-τμήματα. Κεραία, τμήμα και υπό-τμήμα μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και γρήγορα, αν παραστεί ανάγκη, ακόμα και εν πλω. Το Sea Fire έχει την ικανότητα να πολλαπλούς εναέριους στόχους ταυτοχρόνως σε συνεργασία με τα βλήματα ενεργού καθοδήγησης Aster 30. Πρακτικά η ικανότητα αυτή πολλαπλασιάζει την ικανότητα του πλοίου να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ικανότητα του Sea Fire να αποκαλύπτει στόχους με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, απόρροια των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην κατασκευή των τεσσάρων κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου.
Συμπερασματικά τόσο το ραντάρ Sea Fire όσο και το Kronos προσφέρουν στο Πολεμικό Ναυτικό κορυφαία επιχειρησιακά και τακτικά πλεονεκτήματα συνδυαστικά με τους πυραύλους Aster 30. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Sea Fire είναι ένα ραντάρ νεότερης γενιάς έναντι του Kronos ενώ ο φόρτος πυραύλων των FDI HN είναι μεγαλύτερος των ιταλικών Bergamini. Συνδυαστικά τόσο οι φρεγάτες FDI HN όσο και οι Bergamini μπορούν να δημιουργήσουν πανίσχυρες ομάδες μάχης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο ικανές να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.