Είναι οι άγρυπνοι φύλακες εγκαταστάσεων και ταυτόχρονα άριστα εκπαιδευμένοι, ώστε να ακινητοποιούν εισβολείς. Ο λόγος για τους στρατιωτικούς σκύλους οι οποίοι μαζί με τους συνοδούς (Στρατιωτικά Εκπαιδευμένοι Σκύλοι και Συνοδοί – ΣΕΣ-Σ)  αποτελούν –κυριολεκτικά- έναν αληθινό πολλαπλασιαστή ισχύος για τη φρούρηση εγκαταστάσεων. Η άκρως επιτυχημένη επίδειξη των δυνατοτήτων τους πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ 2018», σηματοδοτώντας την αρχή για περαιτέρω επέκταση των δυνατοτήτων που παρέχει ο σύνδυασμός αυτός στον ΕΣ.

Ήταν η πρώτη φορά που άσκηση τέτοιας μορφής πραγματοποιήθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και αποτέλεσε το επιστέγασμα σκληρής και ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

H άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Λιτόχωρου (ΙΠΒΑΛ) την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 σχεδιάστηκε από τη Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) και παρουσιάστηκε ενώπιον του Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, του Διοικητή της ΜΕΡΥΠ Υποστράτηγου Γρηγόριου Γρηγοριάδη, προσωπικού και Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αλλά και Διοικητών Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων, που διαθέτουν στοιχεία ΣΕΣ- Σ για τη φύλαξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Σχεδιασμός – σκοπιμότητα

Η ΤΑΜΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018» είχε διπλό σκοπό. Πρώτον την πρακτική εξάσκηση του προσωπικού της ΜΕΡΥΠ στην τακτική χρησιμοποίηση ΣΕΣ-Σ και ακολούθως την επίδειξη στους σπουδαστες της ΣΜΥ των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την πλήρη εκμετάλλευση από την υπηρεσία των δυνατοτήτων τους για τη φύλαξη μονάδων, ανίχνευση ουσιών, ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών, κατάδειξη – ακινητοποίηση εισβολέα καθώς και επιτήρηση παραμεθόριων περιοχών.

Η άσκηση περιελάμβανε, επίδειξη των δυνατοτήτων και της τακτικής χρησιμοποίησης, των στοιχείων ΣΕΣ- Σ, για την αντιμετώπιση απειλών και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής φρούρησης Μονάδων και εγκαταστάσεων Διοικητικής Μέριμνας, τόσο σε περίοδο ειρήνης, όσο και σε περίοδο επιχειρήσεων.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε προκειμένου να αναδειχτεί η σπουδαιότητα τόσο των στρατιωτικών σκύλων όσο και του έργου και την αποστολή των Μονάδων Διοικητικής Μέριμνας. Την παρουσίαση της ασκήσεως στο Πεδίο Βολής Λιτοχώρου ανέλαβε ο Σχής (ΠΖ) Θεόδωρος Ανεσιάδης Α Βοηθός Επιτελάρχη της ΜΕΡΥΠ και εν συνεχεία ο Δντής ΔΥΓ της Μεραρχίας, Γενικός Αρχικτηνίταρος Κωνσταντίνος Τερψίδης, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την εκπαίδευση και τις δυνατότητες των Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Τα αντικείμενα που εξετάστηκαν στην άσκηση ήταν:

Α) Ο τρόπος αντίδρασης των στοιχείων ΣΕΣ-Σ για την αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας

Β) Αντίδραση ΣΕΣ-Σ σε ρόλο αποκοπής για την αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας

Γ) Ενέργειες ΣΕΣ-Σ σε σενάρια επιτήρησης ευαίσθητων περιοχών

Συνολικά συμμετείχαν 55 στελέχη τα οποία κατανέμήθηκαν ως εξής αναλόγως του ρόλου και της αποστολής τους: 15 στοιχεία ΣΕΣ-Σ, 8 στελέχη σε ρόλο απεικόνισης απειλής, 1 Τμήμα Άμεσης Επέμβασης από 4 οπλίτες, 1 κλιμάκιο φύλαξης καυσίμων, 2 Τμήματα άτακτων δολιοφθορέων με 8 οπλίτες, 1 περίπολο επιτήρησης, 2 στοιχεία ασφάλειας – αποκοπής και 8 σκοποί.

Εκτέλεση                     

Η έναρξη της ΤΑΜΣ «ΠΕΡΙΤΑΣ-2018» περιλάμβανε επίδειξη υπακοής του ΣΕΣ στον συνοδό του-εκπαιδευτή του. Ακολούθησε η ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών από στρατιωτικό σκύλο (με ειδική εκπαίδευση για αυτό το σκοπό) που ήταν κρυμμένα στην οροφή οχήματος 290GT καθώς και σε σάκους ιματισμού στρατιωτικού προσωπικού. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η διέλευση διαφόρων εμποδίων, στίβου εκπαίδευσης διαδοχικά από 2 ΣΕΣ και επίθεση εξουδετέρωσης εισβολέα από ΣΕΣ κατόπιν εντολής του Συνοδού – Εκπαιδευτή του.

Κατόπιν οι σπουδαστές της ΣΜΥ παρακολούθησαν μια ιδιαίτερα θεαματική επίθεση-εξουδετέρωση εισβολέα από εκπαιδευόμενο κυνάριο προτού συνεχιστεί το πρόγραμμα με την αναπαράσταση τεσσάρων Ειδικών Καταστάσεων. Μεταξύ αυτών εκτελέστηκε  αντιμετώπιση δολιοφθορέων σε συνεργασία με Τμήμα Άμεσης Επέμβασης και ακινητοποίηση εισβολέων σε διαφορετικά σενάρια.

Στα σενάρια Ειδικής Κατάστασης ανίχνευσαν σε όλες τις περιπτώσεις και κατέδειξαν την παρουσία εισβολέων, ενώ τα στελέχη που είχαν το ρόλο της εχθρικής απεικόνισης δεν υπάκουσαν επίτηδες στις υποδείξεις των συνοδών για αναγώριση, επιχειρώντας είτε να «διαφύγουν» είτε να «βλάψουν» το συνοδό. Στις περιπτώσεις αυτές τα Στρατιωτικά Εκπαιδευμένα Σκυλιά επιτέθηκαν ακινητοποιώντας την απειλή ενώ σε ορισμένα επεισόδια, η όλη διαδικασία έγινε υπό πυρά που ουδόλως επιρρέασαν την απόδοση των ΣΕΣ.

Να σημειωθεί οτι η ονομασία της άσκησης εμπνέυστηκε από το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Περίτα που τον συνόδευε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του εκστρατείας. Το όνομα φαίνεται οτι το έδωσε ο Αλέξανδρος από την λέξη περιττός = εξαιρετικός (Πλούταρχος, Βίοι παράλληλοι, Αλέξανδρος 61). Λέγεται οτι ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. Ο Περίτας ήταν εκείνος που δάγκωσε έναν ελέφαντα στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας εναντίον του Δαρείου του Γ΄, όταν ο Αλέξανδρος είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση σε κάποια στιγμή στη μάχη. Εκεί ήταν που μάλλον σκοτώθηκε ενώ θεωρείται ένα από τα 10 σκυλιά που άφησαν το αποτύπωμα τους στην ιστορία. Η φυλή του είναι δύσκολο να εξακριβωθεί και παραμένει άγνωστή αλλά πιθανότατα να ήταν Μολοσσός Ηπείρου.

Γιατί οι ΣΕΣ είναι «Πολλαπλασιαστές ισχύος»

Σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν στο σύνολο τους 596 στρατιωτικά σκυλιά από τα οποία 310 ανήκουν σε μονάδες της ΜΕΡΥΠ.

Το όφελος της υπηρεσίας από τη χρήση στοιχείων ΣΕΣ-Σ στην υλοποίηση μέτρων ασφάλειας μονάδων είναι τεράστο καθώς για κάθε χρήση 3 στοιχείων ΣΕΣ-Σ εξοικονομούνται κατ εκτίμηση ημερησίως και ανά στρατόπεδο περί τα 45 άτομα. Συνολικά η χρήση ΣΕΣ-Σ αναλογεί στο έργο φύλαξης χιλιάδων στελεχών και οπλιτών που θα έρπεπε να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση για ανάγκες σκοπών και περιπόλων στις μονάδες του ΕΣ.

Στα πλεονεκτήματα αυτά όσο και στο πολύτιμο έργο που πραγματοποιούν τα στελέχη που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση Στρατιωτικών Σκύλων, είχε αναφερθεί εκτενώς προ 6 μήνου και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του θεσμού των ΣΕΣ-Σ. Τότε σε ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο ΥΕΘΑ, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το παράδειγμα σχετικά με στρατιωτικό σκυλί αναπαραγωγής, ράτσας γερμανικού ποιμενικού, το οποίο χάρις την εκπαίδευση και –ιδίως – τη φροντίδα του συνοδού του είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμιση 213.000 ευρώ για το Στρατό Ξηράς! Με ποιό τρόπο; Με την γέννηση συνολικά 43ών κουταβιών που όλα μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα φύλαξης ισάριθμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την ελληνική επικράτεια!

Σε αντίθετη περίπτωση αυτές θα ήταν οι δαπάνες προκειμένου να αποκτηθούν εκπαιδευμένα σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας.  «Εμείς βραβεύσαμε και τον συνοδό αυτού του σκυλιού, για το έργο του και την προσφορά του στην εξαιρετική φροντίδα για το σκυλί-σύντροφό του, αλλά και το ίδιο το στρατιωτικό σκύλο για την προσφορά αυτή. Τότε κάποιοι μας χλεύασαν, αλλά ο λόγος είναι αυτός» είχε δηλώσει με νόημα ο Α/ΓΕΣ.