Σε μια ομιλία με πολλούς αποδέκτες προχώρησε ο διοικητής του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς από το πεδίο ασκήσεων – βολών του ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ στα Λάβαρα του Έβρου όπου το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ίσως η πλέον εντυπωσιακή άσκηση του Ελληνικού Στρατού. Η άσκηση με την ονομασία ΤΑΜΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ πραγματοποιήθηκε στη Περιοχή Ευθύνης της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας όπου μαζί με την 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία και τη 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο πρώτων αποτελούν τους σχηματισμούς πρώτης γραμμής του  Δ Σώματος Στρατού.

Όπως τόνισε ο ο διοικητής του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς πρόκειται για μια άσκηση υψηλού ρίσκου καθώς απαιτούσε τεράστιες δυνατότες συντονισμού δυνάμεων ελιγμού καθώς και δυνάμεων υποστήριξης όχι μόνον του Δ ΣΣ αλλά και της Π.Α. Η άσκηση κατέδειξε προς πάσα κατεύθυνση πως το Δ ΣΣ αποτελεί τη χαλύβδινη αποτροπή της χώρας δίνοντας τα εχέγγυα στη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πως η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας είναι στα πλέον ικανά χέρια.

Από πλευράς επιτελικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε ένας άθλος στο πεδίο ασκήσεων – βολών του ΨΗΛΟΥ ΣΤΑΛΟΥ καθώς πέρα από το εντυπωσιακό της άσκησης αποδείχθηκε η ικανότητα 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας να σχεδιάσει και να υλοποιεί σύνθετες ενέργειες που αρχικά περιλάμβαναν κινητή άμυνα και εφελκυσμό του αντιπάλου σε κατάλληλο χώρο και ακολούθως εξαπόλυση αντεπίθεσης με στόχο τη τελική καταστροφή του. Η άσκηση ήταν εξ ολοκλήρου νυχτερινή και απαίτησε ένα μεγάλο δίκτυο ελέγχου και συντονισμού δυνάμεων από τα τακτικά στρατηγεία των σχηματισμών που την υλοποιούσαν επί του πεδίου. 

Η εικόνα μίλησε από μόνη της: το Δ ΣΣ αποτελεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας.

Η ομιλία του Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά απέδειξε πως το Δ ΣΣ βρίσκεται σε άριστο επίπεδο ετοιμότητας και είναι ικανό να πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις και φυσικά όχι μόνον άμυνας. Όπως είπε υπάρχει και η θέληση αλλά και οι δυνατότητες. Φυσικά άξιος συγχαρητηρίων είναι και ο διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαδόπουλος καθώς και το επιτέλειο του αφού υπό συνθήκες σκότους εκτέλεσαν μια άψογη άσκηση με πραγματικά πυρά και άρτιο συντονισμό.

Τα παραπάνω δεν είναι τυχαια: επί ημερών του Αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά, το Δ Σώμα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ασκήσεις επιπέδου ΤΑΜΣ και εκατοντάδες συναγερσμούς κάνοντας το προσωπικό του και τα επιτελεία να αισθάνονται ικανοί και έτοιμοι ακόμα και στις πλέον απαιτητικές επιχειρήσεις όπως είναι οι νυχτερινές επιχειρήσεις. 

Πάντως αξίζει να τονιστεί πως εκτός της ΤΑΜΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ μια ακόμα ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα ήταν η νυχτερινή διάβαση ευκαιρίας του ποταμού Νέστου από την 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία στα πλαίσια της ΤΑΜΣ ΝΕΣΤΟΣ και ειδικότερα της 25η ΤΘΤ και 24η ΤΘΤ με παράλληλη και ταυτόχρονη κίνηση εφαρμόζοντας τακτικές κεραυνοβόλου πολέμου στις περιάδες της Ξάνθης με τελική κατάληξη το πεδίο βολών αρμάτων Ξάνθης τη Παρασκευή το πρωί. 

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν τρεις κύριες ΤΑΜΣ από τους τρεις πανίσχυρους σχηματισμούς του Δ ΣΣ: την 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία, την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία και την 20 Τεθωρακισμένη Μεραρχία. Αμφότερες ασκήσεις ήταν διπλής ενεργείας δίνοντας έμφαση στον ρεαλισμό και τον πόλεμο ελιγμών. Σε όλες τις ασκήσεις έλαβαν χώρα πραγματικά πυρά ενώ πήρε μέρος μεγάλος όγκος δυνάμεων ελιγμού και υποστήριξης. 

Τις παραπάνω ασκήσεις παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής όπου έμεινε εξαιρετικά ικανοποιημένος και συνεχάρη όλο το προσωπικό έναν προς έναν. 

Το μήνυμα σαφές: Το Δ Σώμα Στρατού δεν κάνει μόνον άμυνα.  Κι αυτό διότι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, η κατοχή υλικού και μέσων υψηλής ποιότητας και η ανωτερότητα τακτικών εγγυάται την επιτυχία.