Στην απόκτηση των κορυφαίων βλημάτων επιφανείας επιφανείας K-300P Bastion-P προσανατολίζονται οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Το σύστημα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικό αφού είναι σε θέση να χτυπήσει εχθρικές μονάδες επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις διαθέτοντας υψηλή ταχύτητα και ένα ιδιαίτερο προφίλ πτήσης που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολη απειλή ως προς την αντιμετώπιση της. To παρόν χρονικό διάστημα διεξάγονται συζητήσεις με τους Ρώσους.   

Το Bastion (K-300P) είναι το νεότερο ρωσικό σύστημα παράκτια άμυνας και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος ένταξης σε υπηρεσίας των νεότερων συστημάτων παράκτιας άμυνας Bal και Bastion, προς αντικατάσταση όλων των παλαιών πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας σε υπηρεσία. Με τα νέα βλήματα το Bastion θα μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 600 χιλιομέτρων.

Από το 2015, που έγινε γνωστή η ένταξη σε υπηρεσία του Bastion, αμερικανικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι το σύστημα αποτελεί πρόβλημα για τη ναυτική ισχύ των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην Άπω Ανατολή, καθώς, με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων, η Ρωσία θα μπορεί να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς, από τη Βερίγγειο Θάλασσα μέχρι τη νήσο Σαχαλίνη, δηλαδή σε μια περιοχή που συνδέει τον Αρκτικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι περιοχές αυτές είναι κρίσιμες για την εθνική άμυνα και ασφάλεια του Καναδά (βόρεια ακτογραμμή στον Αρκτικό Ωκεανό) και των ΗΠΑ (δυτικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό), ενώ αποτελεί κίνδυνο και για την Ιαπωνία, σύμμαχο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Το βλήμα P-800 Onyx ζυγίζει 3,1 τόνους εκ των οποίων τα 300 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής. Η πολεμική κεφαλή μπορεί να είναι υψηλής εκρηκτικότητας ή πυρηνική. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου, κατά την εκτόξευση η οποία γίνεται με τον εκτοξευτή σε κάθετη θέση. Στη συνέχει το βλήμα μεταπίπτει σε κατάσταση οριζόντιας τροχιά και επιταχύνει σε υπερηχητικές ταχύτητες (2-2,6 Mach) με τη χρήση κινητήρα τύπου ramjet και καύσιμο κηροζίνης (T-6).  Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ανάπτυξης βελτιωμένης έκδοσης του P-800 Onyx με βεληνεκές 800 χιλιόμετρα (P-800 Onyx-M).

Αναλυτικά έχουμε τοποθετηθεί επί αυτών των στρατηγικών συστημάτων στη παρακάτω ανάλυση:

Comments

 1. Η δύση γιατί δεν έχει κάτι αντίστοιχο? (έχει είτε κρουζ που είναι αργοί, είτε τα αντίστοιχα της Δύσης δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια). Η Ρωσία έχει ήδη 2-3 τέτοια συστήματα, και πουλάει προς τα έξω και το Brahmos.

  Τουλάχιστον σε εμάς κάτι με εμβέλεια έστω 350 χλμ θα μας έλυνε τα χέρια, γιατί πλέον να έχεις πλοία και να κάνεις ναυμαχίες αν απλά μπορείς να πατάς κουμπάκια από την ενδοχώρα και να στέλνεις συστημένα πυραυλάκια στα πλοία των άλλων.

  1. Εμείς περιμένουμε να παρουσιάσουν οι σύμμαχοι ένα ανάλογο όπλο για να λέμε ότι η Αμερική μπορεί να φτιάχνει ανώτερα συστήματα στα οποία δεν έχουμε όμως πρόσβαση για να μη διαταράσσονται οι ισορροπίες στην περιοχή όπως λένε, και αν είχαμε θα πληρώναμε τα πολλαπλάσια χρήματα για να πάρουμε ένα όπλο μάρκας εμβέλειας -που θα κάνε ίσως το ίδιο που μπορεί το Μπαστιόν- με στάμπα FMS και made in USA για να το παίζουμε μοντέρνοι και προοδευτικοί.

   Η Αίγυπτος προφανώς δεν έχει πρόβλημα με τις μάρκες και τις προελεύσεις όπλων και έτσι έχει Σηφάκη ευελιξία στις επιλογές όπλων. Ενώ εμείς θελουμε να έχουμε την υποχρέωση να ψωνίζουμε απο συγκεκριμένα μαγαζιά με ότι αυτό συνεπάγεται για τον σχεδιασμό αποτροπής.

   1. -διόρθωση-

    …δεν έχει πρόβλημα με τις μάρκες και τις προελεύσεις όπλων και έτσι έχει μεγάλη ευελιξία στις επιλογές όπλων.

 2. Δεν είναι κι αυτά χωρίς προβλήματα. Οι παρά πολυ υψηλές ταχύτητες που είναι και μη ανασχεσιμες έχουν θέματα με την ευστοχία. Στις ταχύτητες κοντά στα 2-2,5 μαχ οπως του bastion αναπτύσσεται ο Perseus απο τους Γάλλους για χρήση από τον sylver A70 που θα διαθέτουν οι Belharra.

 3. Τα βλήματα είναι για ανοιχτή θάλασσα χωρίς «εμπόδια». Με την ταχύτητα που έχουν ( χωρις να γνωρίζω αν περνουν waypoints ) τουλάχιστον για Ελλάδα είναι προβληματικά – δεν θα αποφύγουν νησιά ή βραχονησίδες ακόμα- ( εκτός για Κρήτη να στοχέυει προς Κύπρο ). Τα υποηχητικά βλήματα έχουν την δυνατότητα ελιγμών αυτών – έχω την εντύπωση για παλαιότερες εκδόσεις harpoon ότι είχαν το ίδιο πρόβλημα διάκρισης και γι αυτό δεν είχαν προτιμηθεί στις αεροεκτοξευόμενες εκδόσεις.
  Στον αντίποδα ο Exocet είχε δυνατότητες αποφυγής εμποδίων και μετέπειτα waypoints navigation.

 4. Είναι και sea skimming διαλέγεις διαμόρφωση. Αν είναι high-low trajectory γίνονται ανασχέσιμα έυκολα ειδικά από βλήματα standard… καλα από τα δικά μας ούτε λόγος με τα AA που έχουμε εκτός από συστοιχίες s300 ή patriot αν βρίσκονται τα πλοια κοντα στο μέσο βεληνεκές ( Κρητη κλπ ) των συστημάτων.
  Σε Low low θεωρούνται μη ανασχέσιμα.

 5. Το πρόβλημα σε αυτές τις εμβέλειες είναι η στοχοποίηση και ο ορίζοντας ραντάρ. Για να δει ένα ραντάρ πλοίο στα 350 χλμ θα πρέπει να είναι στα 21.000 πόδια, δηλαδή εναέριο και αυτό εφόσον δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια.

  Στοχοποίηση στα 600 χλμ απλά δεν είναι δυνατή. Στην πραγματικότητα συστήματα με εμβέλειες άνω των 200 χλμ έχουν οριακή χρησιμότητα και αυτή σε ανοικτές θάλασσες όπως η Αν. Μεσόγειος και με σημαντικές ικανότητες εντοπισμού και στοχοποίησης απειλών.

 6. Εδω επικρατει ο μεγαλος υπνος .Και καλα απο Ρωσια δεν παιρνουμε και κατανοητο. Απο Κινα η Ινδια οπως το CX-1 η το Brahmos γιατι οχι;
  Αλλα οταν σκοπευεις να τα μοιρασεις ολα τι να τα κανεις τα οπλα;

 7. Έλα μωρέ τώρα πυραύλους εδάφους εδάφους με 600 ψωροχιλιόμετρα εμβέλεια.

  Εμείς πληρώνουμε την σφηκοφωλιά ΕΡΤ για να βολεύονται τα «δικά» μας παιδιά διορίζουμε την Παναγιωταρέα ειδικό σύμβουλο στο υπουργείο πολιτισμού (φαντάσου για τι πολιτισμό μιλάμε) και ειδικό σύμβουλο σε άλλο υπουργείο επειδή η Παναγιωταρεα είναι πολύ εργατική.
  Δίνουμε 400,000 ευρώ διαφήμιση για τον κορονοιό στον Μαυρίδη (Φιλελεύθερος) για να παοκλαεί το Μητσοτάκη ως Μωυσή.
  Δίνουμε 970,000 ευρώ στη realnews του Χατζηνικολάου επίσης για τους ίδιους λόγους 860 χιλιάδες στον Ευαγγελάτο για τους ίδιους λόγους σε ένα ανύπαρκτο site του Φουρθιώτη και γενικά 20 εκατ. ευρώ σε ημέτερους φερέφωνα.

  Μετά τρέχουμε στην Αμερική παρακαλώντας για σκάφη ακτοφυλακής και σαν επαίτες παρακαλάμε για στήριξη των συμμάχων για την προκλητική Τουρκία.

  Γελοία χώρα γελοίος λαός.

  1. Σιγά μην συγκινηθούν απο τις επιδόσεις του όπλου, όταν τους ενδιαφέρει αποκλειστικά η πολιτική ορθότητα για να μη εκνευριστεί ο θείος Σαμ που θέλει να έχει και όλη την αγορά όπλων δικιά του αφού μόνο αυτός έχει κόσμο να ταΐσει στα εργοστάσια.

   Ο τούρκος που έχει γράψει την πολιτική ορθότητα και τον CAATSA μαζί με όλη την γερουσία στην Αμερική στα παλιά του τα παπούτσια, αγοράζει S-400 και διακηρύσσει ΑΟΖ όπου θέλει απειλώντας και με πολέμους και εισβάλλοντας όπου γουστάρει με γεωτρύπανα και στρατό επειδή έτσι τον συμφέρει.

   Ο Σίσι που παίρνει και οικονομική στήριξη απο την Αμερική επενδύει δυναμικά και σε ευρωπαϊκά και ρωσικά όπλα, χωρίς να έχει πρόβλημα.
   Ενώ ο δουλοπρεπείς Έλληνας πολιτικός παραμένει αιώνια αχαΐρευτος, επειδή ασπάζεται την ειδωλολατρεία, εφαρμόζοντας κατά γράμμα οποιαδήποτε εντολή του αφέντη όσο υποκριτική και ηλίθια να είναι, αφού την εφαρμόζει όποιος θέλει να παραιτείται απο τα εθνικά του συμφέροντα για να εξυπηρετεί τα ξένα.

   Λογικά οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτή την στάση και τις συνεχόμενες ζητιανιές, αλλά ποιός έχασε την ντροπή να την βρουν οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί που υποστηρίζουν διαχρονικά αυτή την πολιτική και πρακτική.

   1. Έτσι ακριβώς!
    Ο Σίσι παίρνει οικονομική στήριξη από την Αμερική κάθε χρόνο δις δολάρια και πάει και αγοράζει ότι χρειάζεται και από Ρωσία και από Κίνα χωρίς να λογαριάζει τίποτα αγοράζει και τα Κινέζικα UAV Wing Loong παρόλο που τον απείλησαν οι Αμερικάνοι με διακοπή της βοήθειας, βέβαια ούτε βοήθεια του έκοψαν ούτε τίποτα.
    Τα ίδια και με τους Τούρκους δήθεν με κυρώσεις για τους S-400 και στο τέλος μια χαρά κουβεντιάζουν και κλείνουν συμφωνίες Τράμπ και Ερντογάν τα γράφει ο Μπόλτον στο βιβλίο του μια χαρά.
    Εδώ οι παντελώς ανίκανοι και δουλοπρεπείς πολιτικοί δεν τολμάνε να πατήσουν πόδι και να ζητήσουν τα αυτονόητα και να κάνουν ανεξάρτητη πολιτική.
    Βουτυρόπαιδα που μας έχουν φορτωθεί στην πλάτη συμπεριφέρονται λες και η Ελλάδα είναι το τσιφλίκι τους.
    Τσιράκια συμφερόντων των μέσα και των έξω.

 8. Πάντως από την κουβέντα έμαθα πολλά (και δεν το λέω ειρωνικά). Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι όντως σε ταχύτητες 3 mach το να έχει νησιά ανάμεσα να κάνεις ζιγκα ζαγκ δεν είναι εύκολο (φυσικά μπορεί να πετάει πιο ψηλά και να κατέβει όταν φτάνει στον στόχο).

  Όπως ενδιαφέρον είναι και το θέμα στοχοποίησης, δεν ξέρω πως πάει αυτό, δεν νομίζω ότι κάποιος θέλει ραντάρ, υποθέτω ότι στοχοποιεί κάποιος άλλος (πχ Erieye ή για έστω P3 για να τρολάρω και λίγο), φεύγει ο πύραυλος από μακριά και ή τον κατευθυνει στον στοχο ή πάει για ένα διάστημα με gps και μετά με τυχόν δικό του ραντάρ? Το ίδιο θέμα και λύσεις υποθέτω δεν θα έπρεπε να έχουμε και με τον σκαλπ?

  Και έμαθα και για τον Περσεύς. Βρε μπας και θέλουν τον Α-70 για αυτό και όχι για τον σκαλπ?

  1. Η καθοδήγηση των SCALP είναι εντελώς διαφορετική ( έχει πολλαπλούς αισθητήρες για την πτήση την αποφυγή αναγλύφου σύγκριση τοπογραφικών δεδομένων / συντεταγμένες gps κλπ)
   Θεωρητικά ο/οι στόχοι προ-φορτώνονται στο βλήμα πριν την εκτόξευση ή ακόμα και από το έδαφος.
   Το πρόβλημα για τα περισσότερα ευρωπαϊκά / δυτικά γενικώς όπλα θα είναι η στέρηση του GPS κατά ένα μαγικό Αμερικάνικο τρόπο…. γι αυτό και χρησιμοποιούνται πλέον και άλλοι μέθοδοι καθοδήγησης μαζί με αυτό.

   Για το Bastion αντίστοιχα παίζει το glonass και ενεργού/παθητικού ραντάρ καθοδήγησης στην τελική φάση θεωρητικά… λογικά σκεπτόμενος η αρχική στοχοποίηση για στόχο θαλάσσης θα ναι ή παθητική ή ενεργητική μέσω ραντάρ ξηράς/αέρος για συντεταγμένες πτήσης.
   Για βολή σε στόχο ξηράς πιστεύω το ίδιο ή με απευθείας ενημέρωση συντεταγμένων βολής.

   Για την περιοχή που θέλει να καλύψει η Αίγυπτος είναι τέλειο όπλο.
   Στην δική μας πλευρά οι παράκτιοι Exocet ειδικά και με μια επιπλέον αναβάθμιση στο τελευταίο block ( δεν θυμάμαι αν την έχουμε δρομολογήσει ή όχι) και μια αγορά επιπλέον συστοιχιών καλύπτουν τις ανάγκες βάσει δυνατοτήτων του εχθρού.
   Μεγαλύτερη προτεραιότητα έχουν οι Τορπίλες και φυσικά νέα / μεταχειρισμένα πλοία (φρεγάτες / κορβέτες) από το να μας τρέχουν τα σάλια με ρώσικα συστήματα… τους λόγους δεν τους αναφέρω και είναι πρακτικοί και όχι αγάπης-μίσους.

 9. Ο Περσεύς όπως και ο οπλίτης CVS 302 είναι μελλοντική μουσική.

  Αν δεν έχει ο Μπαστιόν με active and passive inertial navigation system εφαρμογή πέραν των 200 χιλιομέτρων για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα είναι π.χ. και ο Scalp EG που πήραμε τυφλός και άχρηστος αφού στα 250 – 500χμ που φτάνει το όπλο δεν θα έχει υποστήριξη ραντάρ, για τον Mdcn που ονειρεύονται μερικοί ούτε λόγος για τα 1000 εμβέλειας.

  Περίεργο είναι πάντως το φαινόμενο των kalibr που βρήκαν στόχους στα 2500 χιλιόμετρα αφού εκτοξεύτηκαν στην Κασπία Θάλασσα για να χτυπήσουν στόχους στην Συρία. Οι αμερικάνοι και οι άλλοι στην Βαλτική θεωρούν τους Μπαστιόν σαφή απειλή. Ενώ ο Έλληνας που έχει μεγαλώσει και συνηθίσει στα υπέροπλα τους θεωρεί άχρηστους και άμπαλους σαν όπλο αποτροπής και άρνησης πρόσβασης θαλάσσιας περιοχής… 😉

  1. Οι ρωσικοί πύραυλοι που χτύπησαν στόχους στην περιοχή Ράκκα στη Συρία διένυσαν απόσταση 1500 χιλιομέτερων, αυτό είναι σαφώς λιγότερο απο τα 2500χμ που ανέφερα επάνω, αλλά είναι πολύ περισσότερο απο τα 600 χιλιόμετρα.

   1. Ξεχνάς μια άλλη καθοδήγηση που έχουν οι kalibr αντίστοιχο του glonass και δικαιολογεί αυτές τις αποστάσεις. Και οι SCALP/Storm Shadow μια χαρά φτάνουν τις διαφημιζόμενες αποστάσεις…. ίσως και μεγαλύτερες αρκεί να ισχύουν κάποια βασικά πράγματα στοχοποίησης που συνήθως υπάρχουν.

    1. Χρήστος

     Γνωρίζω για το ρωσικό δορυφορικό σύστημα αντίστοιχο του GPS και για την δυνατότητα αυτή του kalibr που δεν ισχύει μόνο για αυτόν, όπως και για την περίπτωση των SCALP/Storm Shadow, όσο και για τις προϋποθέσεις για την στοχοποίηση σε αυτές τις αποστάσεις.

     Αυτό που αμφισβήτησα είναι η αναφορά ότι ο Μπαστιόν δεν μπορεί να στοχοποιήσει σε αποστάσεις πέραν των 200χμ ενώ πρόκειται για εξελιγμένο όπλο που είναι και μέρος ολοκληρωμένου συστήματος παράκτιας άμυνας που λειτουργεί και ανεξάρτητα απο τα υπόλοιπα συστήματα -στα οποία περιλαμβάνονται και στοιχεία A-222 Μπερέγκ για μικρότερες αποστάσεις- ως stand alone σύστημα.

     Εκεί θέλησα να καταλήξω με τα παραπάνω.

 10. kkalev
  Στην Κρητη θα μπει ραντάρ που βλέπει πέρα από τον ορίζοντα οπότε δε θα υπάρχει προβλημα στοχοποίησης.
  Η Κρητη είναι το ιδανικό σημείο για άρνηση περιοχής καθώς ελέγχει τις εισόδους στο Αιγαίο από Νότο Δυτικά και Ανατολικά καθώς μπορεί να πλήξει και μονάδες μέχρι ανοικτά της Κύπρου.
  https://www.youtube.com/watch?v=TgRFXPdMAs4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *