Στην απόκτηση των κορυφαίων βλημάτων επιφανείας επιφανείας K-300P Bastion-P προσανατολίζονται οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις. Το σύστημα χαρακτηρίζεται ως στρατηγικό αφού είναι σε θέση να χτυπήσει εχθρικές μονάδες επιφανείας σε μεγάλες αποστάσεις διαθέτοντας υψηλή ταχύτητα και ένα ιδιαίτερο προφίλ πτήσης που το καθιστά εξαιρετικά δύσκολη απειλή ως προς την αντιμετώπιση της. To παρόν χρονικό διάστημα διεξάγονται συζητήσεις με τους Ρώσους.   

Το Bastion (K-300P) είναι το νεότερο ρωσικό σύστημα παράκτια άμυνας και εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος ένταξης σε υπηρεσίας των νεότερων συστημάτων παράκτιας άμυνας Bal και Bastion, προς αντικατάσταση όλων των παλαιών πυραυλικών συστημάτων παράκτιας άμυνας σε υπηρεσία. Με τα νέα βλήματα το Bastion θα μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 600 χιλιομέτρων.

Από το 2015, που έγινε γνωστή η ένταξη σε υπηρεσία του Bastion, αμερικανικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης είχαν εκφράσει την πεποίθηση ότι το σύστημα αποτελεί πρόβλημα για τη ναυτική ισχύ των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην Άπω Ανατολή, καθώς, με βεληνεκές 600 χιλιομέτρων, η Ρωσία θα μπορεί να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς, από τη Βερίγγειο Θάλασσα μέχρι τη νήσο Σαχαλίνη, δηλαδή σε μια περιοχή που συνδέει τον Αρκτικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι περιοχές αυτές είναι κρίσιμες για την εθνική άμυνα και ασφάλεια του Καναδά (βόρεια ακτογραμμή στον Αρκτικό Ωκεανό) και των ΗΠΑ (δυτικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό), ενώ αποτελεί κίνδυνο και για την Ιαπωνία, σύμμαχο στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ.

Το βλήμα P-800 Onyx ζυγίζει 3,1 τόνους εκ των οποίων τα 300 κιλά είναι το βάρος της πολεμικής κεφαλής. Η πολεμική κεφαλή μπορεί να είναι υψηλής εκρηκτικότητας ή πυρηνική. Το βλήμα ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου, κατά την εκτόξευση η οποία γίνεται με τον εκτοξευτή σε κάθετη θέση. Στη συνέχει το βλήμα μεταπίπτει σε κατάσταση οριζόντιας τροχιά και επιταχύνει σε υπερηχητικές ταχύτητες (2-2,6 Mach) με τη χρήση κινητήρα τύπου ramjet και καύσιμο κηροζίνης (T-6).  Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ανάπτυξης βελτιωμένης έκδοσης του P-800 Onyx με βεληνεκές 800 χιλιόμετρα (P-800 Onyx-M).

Αναλυτικά έχουμε τοποθετηθεί επί αυτών των στρατηγικών συστημάτων στη παρακάτω ανάλυση: