Στο οικόπεδο 8 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο μεταφέρει έναν μικρό στόλο μαχητικά/βομβαρδιστικά τύπου Ραφάλ, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και UAVs.

Γράφει ο Βασίλης Νέδος για τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οπως είναι γνωστό, στο οικόπεδο 8 βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραβιάζοντας αφενός την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αφετέρου τα δικαιώματα που έχουν εκεί η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ. Τα Ραφάλ επιχειρούν κατά στόχων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το «Σαρλ ντε Γκωλ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chammal» και, μάλιστα, την Κυριακή κάποια από τα αεροπλάνα πέταξαν και πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα νότια της Κύπρου, δίχως να μετακινείται νοτιότερα, προς το Σουέζ, όπως είχε προγραμματιστεί, προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα, με βάση τουλάχιστον όσα έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες στον τουρκικό Τύπο. Η παρατεταμένη παραμονή του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις επίσημες γαλλικές αρχές, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πλεύσει στη Λεμεσό, επιστρέφοντας από την αποστολή του στα Στενά του Ορμούζ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Κύπρος προσελκύει το ενδιαφέρον και του αμερικανικού παράγοντα, όπως φαίνεται και από την επίσκεψη στη Λευκωσία του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον. Η επίσκεψη Φάνον, ο οποίος συνοδεύεται και από ομάδα αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα ασφαλείας, συνδέεται αφενός με τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Λευκωσίας, αφετέρου με την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Ο κ. Φάνον θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθεί και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στις ζώνες ευθύνης, αλλά και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των δύο προσώπων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, όταν εγκριθεί και σε υπουργικό επίπεδο από τους «27».

Η Λευκωσία, ιδιαιτέρως μετά την πρόσφατη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση της απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ από πλευράς αμυντικής συνεργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες (3 και 4 Φεβρουαρίου) πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Κρις Καβόλι (USAREUR), ο οποίος και επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και κατατοπίστηκε σχετικά με τις δυνατότητές της. Συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εθνικής Αμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον αρχηγό ΓΕΕΦ Ηλία Λεοντάρη, οι οποίοι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, παρουσίασαν στον στρατηγό Καβόλι και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο, φυσικά, την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι επαφές του κ. Καβόλι στην Κύπρο είχαν βασικό στοιχείο την αναζήτηση πεδίων στα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αμυντική συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments

 1. Με τη νέα κυβέρνηση βλέπουμε μια θετική εξέλιξη στη σκακιές της διπλωματίας, παρά τα τραγικά λάθη της προηγούμενης και τις μπουρδολογίες Κατακαϊμένου και μπαρμπα Φώτη παίζοντας το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου. Βλέπουμε στοευμένες δηλώσεις με το σταγωνόμετρο και πράξεις. Πιο σημαντικό βέβαια θεωρώ το γκολ που βάλαμε πρόσφατα με την Ιταλία. Μία χώρα που την είχε μαρκάρει στενά η Τουρκία βλέπουμε να αλλάζει και αυτή στάση ξαφνικά. Μακάρι τα πράγματ να συνεχίσουν έτσι.

  1. Προσωπικά διαφωνώ σε όλα.

   Οι δηλώσεις Ντόκου είναι στοχευμένες προς την Χάγη και την Εθνική ήττα οπότε είναι απαράδεκτες.

   Οι αμέτρητες δηλώσεις του ΥΕΘΑ αμέτρητες και παιδαριώδεις σε αντίθεση με την ανυπαρξία πράξεων…

   Οι δηλώσεις περί διπλωματικής στήριξης κι άλλα τέτοια, είναι παραδοχή απελπισίας και φόβου από την στιγμή που ηγεσία της κυβέρνησης, όπως κι αυτές της αντιπολίτευσης φυσικά, αδιαφορεί παγερά για οποιαδήποτε δυνατότητα στοιχειώδους αποτροπής.

   Αδιαμφησβήτα τα λάθη των προηγούμενων και η υπονόμευση της χώρας από τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, αλλά και οι νυν σύρονται πίσω από τις εξελίξεις υπό το καθεστώς τρόμου.

   Σ’ αυτή την σκακιέρα της διπλωματίας κάθισαν κι έβλεπαν τις εκ των προτέρων γνωστές κινήσεις των Τούρκων στη Λιβύη, στην Κύπρο και αλλού…

   Από αυτά που λένε μέχρι στιγμής, σημαντική είναι η επισήμανση πολλών εξ αυτών ότι στην Χάγη αν πάμε θα πρέπει να δεχτούμε «αλήθειες», με άλλα λόγια να αποδεχτούμε ήττες, προφανέστατα αφού κανείς δεν έχει ψελλίσει το παραμικρό για δικές μας διεκδικήσεις επί των Τούρκων…

   «NO FLAGS NO TROOPS» αγαπητέ! Ισχύει defacto για 180+ νησιά και νησίδες δυστυχώς, θα είναι ένα από τα (…) «ζητήματα» στη Χάγη όπου θα ζητηθεί να συμβιβαστούμε, αν αυτό λέγεται συμβιβασμός…

 2. Αν δεν υπάρχουν κότσια για πόλεμο οποιαδήποτε στιγμή η διπλωματία στην Άγκυρα είναι χαμένο χαρτί.
  Ας αρχίσουν με κατάρριψη UAV για αρχή ως μήνυμα… αλλά το πολύ το κοτ κοτ κοτ….
  Και στο ίδιο κοτ κοτ είναι και οι ένοπλες δυνάμεις που εμείς και καλά περιμένουμε να μας υπερασπιστούνε με τα χρήματα που δίνουμε στους φόρους…..
  Ας απειλήσουν όλοι η κατέχοντες υψηλές θέσεις με παραίτηση ή και να παραιτηθούν αντί να παίρνουν τα ευρουλάκια σε αποστολές εκτός έδρας (ΝΑΤΟ) και να μιλούν για ψύχραιμες αντιδράσεις ενώ εδώ και χρόνια βλέπουν ότι δεν λειτουργεί. Αν δεν χύσει αίμα ο Τουρκος δεν μαθαίνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *