Το διάστημα 12-22 Απριλίου θα διεξαχθεί η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2021». Εκτός από την Ελλάδα στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (Rafale, Mirage-2000D), τα ΗΑΕ (F-16), οι ΗΠΑ (F-16, MQ-9, KC-135), η Ισπανία (F/A-18), το Ισραήλ (F-15, F-16), ο Καναδάς (Air Weapon Managers) και η Κύπρος (AW-139), καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία. Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, μέσω της ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.

Η άσκηση την οποία σχεδίασε το ΓΕΑ και διεξάγει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 2021» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετέχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων ως ακολούθως:

1/ Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης (Offencive Counter Air Operations).

2/ Αμυντικές Επιχειρήσεις (Air Defence Operations).

3/ Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις (Counter Surface Force Operations including Air Power Contribution to Land Ops and Air Power Contribution to Maritime Ops).

4/ Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).

5/ Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

6/ Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).

7/ Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων (Dynamic Targeting).

8/ Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).

9/ Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover).

Η προστιθέμενη αξία της άσκησης και η εκτίμηση που απολαμβάνει μεταξύ συμμάχων, εταίρων και φίλων χωρών την καθιστά πόλο έλξης και πεδίο ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών. Η δε σχεδίαση και διεξαγωγή της για το 2021 συνιστά αντικείμενο εργώδους προσπάθειας του ΓΕΕΘΑ και των 3 Κλάδων των ΕΔ, συνυπολογιζομένων των περιορισμών που προκύπτουν λόγω της πανδημίας COVID-19 για την προστασία των συμμετεχόντων, παράλληλα με την απαίτηση επίτευξης μέγιστου εκπαιδευτικού αποτελέσματος.

Comments

  1. Θα ήταν ενδιαφέρον αν συμμετείχαν και ΗΑΕ, Αίγυπτος και Αραβία (ειδικά η πρώτη) καθώς και καμιά χώρα με Eurofighter, για να μην πω και καμιά χώρα με F-35, έστω με ανακλαστήρες αν και με το τελευταίο, και λόγω αισθητήρων, fushion και στέλθ, νομίζω ακόμη δυσκολεύονται πως να το εντάσσουν σε ασκήσεις με άλλα αεροσκάφη καθώς τότε χάνει λίγο το νόημά της όλη η άσκηση (για τους υπόλοιπους)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *