Με μια προκλητική ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Αίγυπτο, στον απόηχο του φαιδρού και νομικά ανυπόστατου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης, που οι δύο χώρες υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες.
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας». Σε άλλο σημείο της η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά … δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά».
Στη συνέχεια αναφέρεται ρητά στην Ελλάδα και το Καστελόριζο, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα και της Κύπρο για «μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική». Για το Καστελόριζο συγκεκριμένα αναφέρει: «ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
Όπως προείπαμε η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται κατόπιν την απόφασης Ελλάδας και Αιγύπτου να επιταχύνουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Στην Αίγυπτο, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε και συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε, στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, ότι θα θέσει το θέμα των τουρκικών προσκλήσεων στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί, κατάφωρα, την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας. Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.