Σε εκτενή ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής εξοπλιστικών συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων προχώρησε σήμερα το απόγευμα η πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε και συζητήθηκε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS M-270 του Στρατού Ξηράς. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης αντί του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκου Δένδια.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό ενός μέρους των εκτοξευτών (συγκεκριμένα 24 από τους 36) καθώς και της απόκτησης πυρομαχικών GMLRS και GLMRS ER. Το συνολικό κόστος με βάση τις ενημερώσεις της LM και τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Πυροβολικού ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό του € 1.081.000.000. Το κύριο κόστος αφορά τη προμήθεια μεγάλου όγκου πυρομαχικών ενώ περί τα 370 εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το Πυροβολικό θα εκσυγχρονίσει 24 από τους 36 εκτοξευτές είναι προκειμένου το υφιστάμενο απόθεμα όπλων (ρουκετών Μ26) να συνεχίσει να αξιοποιείται. Και τούτο διότι με βάση το πακέτο εκσυγχρονισμού το νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (CFCS) δεν βάλει τις εκδόσεις των ρουκετών Μ26 που διαθέτει το Ελληνικό Πυροβολικό.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης ετέθηκαν διάφορα θέματα από την αντιπολίτευση, τα οποία έχουμε επισημάνει πολλάκις και η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει ευθέως. Συγκεκριμένα:

Το σύνολο των εργασιών εκσυγχρονισμού θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και δεν περιλαμβάνεται ουδεμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Παραμένει αμφίβολο και άγνωστο κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν νέους πυραύλους όπως τα Precision Strike Missile (PrSM). Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν στέλνει εξ αρχής μια LoR (Letter of Request) προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα Precision Strike Missile (PrSM) είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας;

Να τονιστεί πως τα Precision Strike Missile (PrSM) είναι ακόμη σε φάση δοκιμών και αξιολόγησης από τον Αμερικανικό Στρατό.

Εξακολουθεί να μην υπάρχει πρόβλεψη για το υφιστάμενο απόθεμα MGM-140 ATACMS Block 1, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει παράτασης ορίου ζωής και να συνεχίσει να αξιοποιείται από το Πυροβολικό. Σημειώνεται πως ο Αμερικανικός Στρατός υλοποιεί το πρόγραμμα SLEP επέκτασης ορίου ζωής.

Γιατί η γερμανική πρόταση εκσυγχρονισμού των MLRS ύψους μόλις 75 εκατομμυρίων ευρώ αντί των 370 εκατομμυρίων που ζητά η Lockheed απορρίφθηκε πλήρως;

Γιατί το απείρως οικονομικότερο πρόγραμμα των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 ύψους μόλις 170 εκατομμυρίων ευρώ αγνοείται ενώ έχει εγκριθεί από τη Βουλή και τη στρατιωτική ηγεσία;

Μήπως τελικά αξίζει να οδηγηθούμε στη προμήθεια νέων πυραυλικών συστημάτων δεδομένου πως το κόστος εκσυγχρονισμού είναι ασύμφορο; Γιατί δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού και προκρίνεται απευθείας η Lockheed;

Μήπως αξίζει αυτό το ποσό να διατεθεί για τη συνολική αναβάθμιση του Πυροβολικού σε άλλα οπλικά συστήματα και με έμφαση στα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τα οποία και επιβάλλεται να ενταχθούν σε επίπεδο Μοιρών ΠΒ και Διοικήσεων ΠΒ;

Κανείς δεν αμφιβάλει ή δεν αναιρεί την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS. Όμως το τελικό ζητούμενο είναι να γίνει σε κάποια λογικά πλαίσια και κυρίως με ένα λογικό κόστος τηρουμένου του επιθυμητού αποτελέσματος.