Σε ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η χώρα μας θα παρέχει νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ στα πλαίσια των συμμαχικών της υποχρεώσεων.

Ερώτηση δημοσιογράφου Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μάθαμε ότι στην Ελευσίνα στήνεται μια νέα Σούδα, να μου επιτραπεί ο όρος, με στάθμευση μεγάλων στρατιωτικών αμερικανικών αεροσκαφών και εκατοντάδες στρατιωτικούς. Σας απασχολεί μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο μέσω της εξέλιξης αυτής στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023; Και προβλέπεται να δοθούν κι άλλες αεροπορικές βάσεις στους Αμερικανούς;

Απάντηση κυβερνητικού εκπρόσωπου, Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗ: Καταρχάς να πούμε, σε απάντηση συνολικά, με αφορμή την ερώτησή σας, δημοσιευμάτων: Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ως προς τα C-130, που γράφτηκε καταρχάς, είναι μεταγωγικά αεροσκάφη κι όχι μαχητικά κι, επίσης, δεν έχει μετατραπεί και σε αμερικανική βάση, όπως γράφτηκε, η 112 πτέρυγα μάχης. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η χώρα μας και ποια είναι η σαφής μας θέση για τις εξελίξεις. Και διατυπώνεται και από τον Πρωθυπουργό και από τους αρμόδιους Υπουργούς και νομίζω είναι μια συνεπής και διαχρονική στάση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, και ούτε εγώ από τη θέση που βρίσκομαι, επιχειρησιακά ζητήματα, που σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις μας. Ούτε, λοιπόν, μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, παρά μόνο αυτά που σας λέω με σαφήνεια, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε.