Συρία Πόλεμος

Έντονος είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα, ότι μονάδες του έχουν εισέλθει στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη της Μανπίτζ.

Η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί διαχρονικό στόχο και διακαή πόθο της Άγκυρας προκειμένου να επιδιώξει να φέρει εις πέρας τα γεωστρατηγικά της σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας.

Η είδηση, την οποία μετέδωσε το Reuters, έγινε γνωστή έπειτα από τις ανακοινώσεις που έγιναν μέσω της συριακής κρατικής τηλεόρασης. Να θυμίσουμε ότι κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη προσπάθεια και εκκλήσεις από πλευράς των Κούρδων μαχητών για βοήθεια, καθώς τα πράγματα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ , κάνουν την περιοχή να «μυρίζει μπαρούτι»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές κάνουν λόγω για μεγάλη ανησυχία από πλευράς Κούρδων, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις αφέθηκαν εκτεθειμένες μετά την ξαφνική απόφαση του Ντ. Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

«Η κρισιμότητα των Κουρδικών δυνάμεων και η βλέψεις της Τουρκίας»

Σε αυτή τη δύσκολη γεωστρατηγική εξίσωση δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός, πως οι Μονάδες Προστασίας των Κούρδων (YPG) αποτελούν το κύριο στοιχείο της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, και η οποία αγωνίζεται εναντίον του ISIS και μια ενδεχόμενη καταστροφή τους θα έθετε εν αμφιβόλω όλες τις ενέργειες των προηγούμενων ετών.

Συρία Πόλεμος

Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο δεν θα μπορούσε να μην αφήσει χαρούμενη τη Άγκυρα, η οποία διαχρονικά θεωρεί πως το YPG είναι ένα παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και στοχεύει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση του.

«Η αντίδραση της Ρωσίας»

Εν κατακλείδι κάτι το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα, καθώς όλοι ασχολήθηκαν με τη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, είναι η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία μέχρι και πριν λίγες ώρες διατηρούσε «σιγή ιχθύος».

Τελικλα το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η άφιξη συριακών στρατευμάτων στην Μανπίτζ, «είναι μια θετική εξέλιξη» αφήνοντας αρκετές υπόνοιες σχετικά με την σκοπιμότητα αλλά και τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.