Στα 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται, περίπου, τα καθαρά έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση, σε βάθος 18ετίας, του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με ΜΜΕ της Κύπρου.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι πρόκειται για την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τερματικό υγροποίησης Ιτκού της Αιγύπτου, με βάση την τελική συμφωνία του υπουργείου Ενέργειας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek.

Οι υπολογισμοί αφορούν σε μέση διεθνή τιμή πετρελαίου brent –που αποτελεί τον βασικό συντελεστή διαμόρφωσης των τιμών πώλησης φυσικού αερίου– της τάξης των 70 δολαρίων το βαρέλι και πωλήσεις που θα διαρκέσουν για 18 χρόνια –δηλαδή περίπου από το 2024 έως το 2042. Όσο πιο ψηλά θα είναι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου τόσο θα αυξάνονται –και μάλιστα αισθητά– τα έσοδα του κράτους, ενώ όσο μειώνεται η διεθνής τιμή πετρελαίου, θα μειώνονται ελαφρά τα έσοδα αυτά.

Το κράτος θα εισπράττει, κατά τα 18 χρόνια που θα διαρκέσουν οι πωλήσεις φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», κάθε έτος κατά μέσο όρο 525 εκατ. δολάρια περίπου. Στην πράξη –πάντα με μέση τιμή πετρελαίου τα 70 δολάρια το βαρέλι- τα πρώτα χρόνια και μέχρι την κάλυψη των επενδύσεων για τις υποδομές το κράτος θα εισπράττει περίπου 200 εκατ. δολάρια έως 250 εκατ. δολάρια ετησίως, ενώ τη μερίδα του λέοντος θα λαμβάνουν οι εταιρείες ώστε να αποσβεστεί η επένδυση.

Τα επόμενα χρόνια η μερίδα του λέοντος θα πηγαίνει προς όφελος του κράτους και τα κρατικά έσοδα θα φτάνουν τα 750 εκατ. δολάρια ετήσια.