Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «Air2030», προμήθειας 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών για την αντικατάσταση των 53 παλαιών F-5E/F Tiger II, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει σε κόστος το ποσό των $ 5,95 δισεκατομμυρίων. Υπενθυμίζουμε ότι ο προηγούμενος προϋπολογισμός έκανε λόγο για συνολικές πιστώσεις ύψους $ 8 δισεκατομμυρίων, αλλά για δύο προγράμματα: Αυτό του νέου μαχητικού και του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Πλέον τα δύο προγράμματα διαχωρίζονται. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλλον δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα έτσι ώστε να επιταχυνθεί (σε προγενέστερο δημοψήφισμα οι Ελβετοί είχαν αποφασίσει ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέο μαχητικό αεροσκάφος).

Τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρούν παράλληλα με τα 30 F/A-18C/D Hornet, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2030, οπότε θα αντικατασταθούν. Απαράβατος όρος του προγράμματος είναι ο νικητής του διαγωνισμού να αποδώσει αντισταθμιστικό όφελος στην ελβετική αμυντική βιομηχανία σε ποσοστό 100% της σύμβασης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2025. Οι δοκιμές των πέντε (5) υποψήφιων αεροσκαφών έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020. Οι πέντε (5) υποψηφιότητες είναι το ευρωπαϊκό Eurofighter, το γαλλικό Rafale, τα αμερικανικά F/A-18E/F Super Hornet και F-35A Lightning II και το σουηδικό JAS-39 Gripen.

Comments

  1. Ε, η Ελβετία με τέτοιους εχθρούς δίπλα της, δικαιολογείται για τέτοια προγράμματα.
    Έλα …… στον τόπο σου. Η μάσα πάει σύννεφο σε κάθε χώρα τελικά.

    1. Δεν έχετε άδικο, αλλά παρά την οικονομική ισχύ και την ουδετερότητα, σαν σοβαρή χώρα φροντίζει να έχει ισχυρή αποτροπή. Έχει στρατό κληρωτών με υποχρεωτική θητεία, μεγάλη βασική εκπαίδευση, συχνή επανεκπαίδευση ισχυρή πολιτοφυλακή και η σκοποβολή είναι «εθνικό άθλημα». Αναλογικά εμείς με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε θα έπρεπε να είμαστε όλοι σαν τον Τσακ Νόρις… 🙂
      Τώρα για το οικονομικό κομμάτι των εξοπλιστικών ίσως οι πειρασμοί να μην είναι αποκλειστική μας ιδιότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *