Ο πρώην Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο κύριος συντελεστής της μεγάλης αναβάθμισης της Αεροπορίας Στρατού. Κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να ενισχυθεί η Αεροπορία Στρατού. Έπειτα από πολλά χρόνια υπήρξε εξοπλιστική κινητικότητα με έμφαση στην Αεροπορία Στρατού αφού εξασφαλίστηκε σύγχρονο υλικό με ελάχιστα χρήματα.

Χαρακτηριστική η περίπτωση των ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior τα οποία έχουν ονομαστική αξία 550 εκατομμύρια δολάρια και ο Ε.Σ τα αποκτά με ψίχουλα με λιγότερο από 50 εκ. δολάρια. Ένα όπλο που έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρόσφατες επιχειρήσεις σε διάφορα πεδία μάχης και έχει αποδείξει την επιχειρησιακή του αξία. Η συμβολή των Kiowa κρίνεται καθοριστική για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων σε βραχονησίδες και μικρονήσια. Η κατακόρυφη βελτίωση της αεροκίνησης με την απόκτηση των 10 Chinook έδωσε μεγάλη ανάσα στον Ε.Σ και στη βελτίωση της τακτικής ευελιξίας.

Ο πρώην Α/ΓΕΣ οραματίστηκε ένα νέο Ε.Σ επίκεντρο του οποίου θα είναι η Αεροπορία Στρατού. Στις καθημερινές επαφές του πρώην Α/ΓΕΣ με το επιτελείο του στο ΓΕΣ το θέμα των Kiowa Warrior ήταν πάντα στο επίκεντρο. Μολονότι το θέμα είχε ξεκινήσει επί ημερών Μανωλά εντούτοις οι προηγούμενες ηγεσίες το φρέναραν και ο άνθρωπος που έδωσε τη μέγιστη ώθηση και το ολοκλήρωσε ήταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Επιπρόσθετα κοβμικός ήταν ο ρόλος του πρώην Διευθυντή ΑΣ Ταξίαρχου Αντώνιου Δάρα και του νυν Διευθυντή ΑΣ Ταξίαρχο Χρήστο Ηλιόπουλου. Αμφότεροι έχουν δαπανήσει πάρα πολλές εργατοώρες για να δούμε το παρακάτω αποτέλεσμα.

Και τα γράφουμε όλα αυτά γιατί επιτέλους πρέπει να πιστωθούν τα εύσημα σε συγκεκριμένους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν αυτό το υπέρ πολύτιμο υλικό και όχι σε ανθρώπους που αποστράτευσαν τη μισή ανώτατη στρατιωτική ηγεσία εξυπηρετώντας ιδιοτελείς σκοπούς. Οι φετινές κρίσεις στον Ε.Σ ήταν πραγματικό πογκρόμ. Άριστοι αξιωματικοί όπως ο πρώην διοικητής της ΑΣΔΕΝ Μανωλάκος ή ο πρώην διοικητής 1ης Στρατιάς Δημόκριτος Ζερβάκης αποστρατεύτηκαν. Αντίθετα άλλοι των οποίων προσωπικό αιχμαλωτίστηκε εν καιρό ειρήνης προήχθησαν. Κάποιοι άλλοι που άνηκαν στο περιβάλλον του πρώην Α/ΓΕΣ τιμωρήθηκαν σε δυσμενείς μεταθέσεις. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο νυν Α/ΓΕΣ βρέθηκε σε αντιφασιστική εκδήλωση ανθρώπων που βάλουν μύδρους κατά του Ε.Σ.

Με αφορμή αυτό το σύντομο σχόλιο θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior δίνουν μεγάλες ανάσες στην Α.Σ σε συνδυασμό με τα 25 Chinook προσδίδουν πολύ σημαντικές επιχειρησιακές ικανότητες και κυρίως μετουσιώνουν σε πράξη τη ταχεία αντίδραση.

Ο λόγος που τα γράφουμε όλα αυτά είναι γιατί υπάρχουν πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί με όραμα, με ιδέες και πρωτοβουλίες. Και ο σκοπός μας είναι να αναδεικνύουμε αυτές τις προσπάθειες.

Comments

 1. Μπραβο στην κυβέρνηση που έτρεξε και πέτυχε την αποκτηση τους. Μακαρι να λειτουργήσουμε αναλογα και για αλλες ελλειψεις που έχουμε. Πάντα τετοια…

 2. Μπράβο στον Αλκιβιάδη Στεφανή που έτρεξε το όλο θέμα και φτασαμε με ελάχιστο κόστος να έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Το μπράβο και το εύγε πρέπει να δωθεί στην κυβέρνηση που ανταπόδωσε αυτό το «μπράβο» στον Αλκιβιάδη Στεφανή με την αποστράτευσή του.

 3. Μη μπερδεύεστε κύριοι το μεγάλο μπράβο πρώτα πρέπει να το πούμε στον πρώην ΑΓΕΣ Χρήστο Μανωλά και μετά σε όλους τους άλλους! Στην κυβέρνηση δεν ξέρω αν πρέπει γιατί το θέμα με τα ελικόπτερα είχε πάρει τον δρόμο του για την παραλαβή εδώ και χρόνια…

 4. Όποιος και να συνέβαλε, μπράβο του. Ας τα έφερε και ο ….Βούδας λέω εγώ.
  Γερή προμήθεια αυτή. Ας ελπίσουμε να συνεχιστούν ανάλογες προμήθειες σε άλλα όπλα.

 5. Χρήστος Μανωλάς και Αντώνιος Δάρας λέγετε ο »συντελεστής», αλλά τες πα… Σημασία έχει το δημόσιο συμφέρων και όχι το προσωπικό. (Λέω εγώ τώρα…???)

 6. Εντάξει! Τώρα πάρτε τα 40 MLRS και μαζί με τα 36 που ήδη έχουμε αναβαθμίστε τα! Θα φτιάξω κίνημα «πάρτε τα MLRS» σε λίγο!!!

 7. Θα διαφωνήσω σε αρκετά σημεία !

  Για τον πρώην αρχηγό έχω εκφράσει τη γνώμη μου σε σχόλιο στο:

  https://defencereview.gr/apotimontas-to-ergo-toy-a-ges-alkiviad/

  Όπως γραφουν και οι παραπάνω τα CH47D και KIOWA είχαν ξεκινήσει από προηγούμενους αρχηγούς

  Περί ένοπλης αναγνώρισης:

  Οι αποστολές αυτές πλέον αναλαμβάνονται από UAV/armed UAV
  Ας δούμε τι έχουν διαθέσιμα οι γείτονες:

  https://defencereview.gr/paradosi-exi-bayraktar-tb2s-stin-toyrkia/

  Περί κόστους απόκτησης:

  Έχουμε τα NH90 καθηλωμένα λόγω έλλειψης FOS και τα AH64A τελείως απαξιωμένα με χαμηλές διαθεσιμότητες:
  Ο τύπος δεν υποστηρίζεται πλέον εδώ και αρκετά χρονια από τη κατασκευάστρια εταιρία

  Έχει δημοσιευτεί πως πετάνε κάπου 36 ώρες κατά μέσος ορο τον χρόνο

  Ακόμα και το πρόγραμμα ελαχιστης υποστήριξης / αναβάθμισης τους με τους Ισραηλινούς δεν προχωράει λόγω έλλειψης κονδυλιων.

  Με αυτά τα δεδομένα φοβάμαι πως τα KIOWA θα αντικαταστήσουν πρακτικά τα AH64A μέχρι να μείνουν και αυτά από ανταλλακτικά .

  Ανάλογα προβλήματα υποστήριξης αντιμετωπίζουν και τα πολύτιμα CH47 D ιδιαιτερα με τους κινητήρες τους

  Με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε τα ελάχιστα διαθέσιμα κονδύλια να κατευθυνθούν στη υποστήριξη των υπαρχόντων τύπων παρα στην εισαγωγή ενός νέου τύπου.

  Θα συμφωνήσω με το άρθρο για τις κρίσεις στον στρατό

  Απαράδεκτες λες και ήταν η ASDEN που έπιασε τους ομηρους στον εvρo.
  Ο δε διοκητής τους έγινε αρχηγός ΓΕΣ

  Τραγελαφικές καταστάσεις!!!

  1. Μπορούν drones να κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν τα kiowa με τα mms και με τις χαμηλές πτήσεις τους κ την ικανοτητα απόκρυψης;δεν χρειάζεται να τα υποτιμάμε τοσο πολύ

   1. Είμαστε σίγουροι πως τα MMS είναι λειτουργικά?

    Και πως θα μεταδίδουν τα ευρήματα τους ?
    μέσω φωνητικών ασυρματων?

    ενώ είμαστε στο 2019 και ολoi πάνε για data link networks from sensor to shooter?

    δουλεύουν άραγε οι ασύρματοι σε όσα είναι εφοδιασμένα με ασυρμάτους?

    άμα είσαι χαμηλά ιπτάμενος δεν βλέπεις και πολύ μακρυά άλλωστε!!!

    Εάν δεν έχεις τα λεφτά να συντηρήσεις το αυτοκίνητο σου δεν πας να αγοράσεις ένα άλλο
    έστω και αν στο δίνουν πολύ φθηνά και με μερικά ανταλλακτικά

  1. Ωραίο παιχνίδι. Έχω φτιάξει κι εγώ κάτι φοβερά σενάρια με F-16 να πιάνουν στον ύπνο OHP και να τις στέλνουν στον πάτο μαζί με τα αποβατικά αγήματα που υποστήριζαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *