Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας «RAFAEL», κ. Μicha Ron (Corporate Regional Director) με αρμόδιους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του Air Defense System (ADS) «SPYDER», που κατασκευάζει.

SPYDER Family

Το SPYDER (Surface-to-air PYthon and DERby) είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού έως μεγάλου βεληνεκούς της Rafael που χρησιμοποιεί τους εξελιγμένους ισραηλινούς πυραύλους αέρος-αέρος μικρού και μέσου βεληνεκούς Python 5 και Derby αντίστοιχα. Το SPYDER προσφέρεται από την Rafael σε τρεις διαμορφώσεις, το SPYDER SR/ER, το SPYDER MR/LR και το SPYDER AiO. Οι δύο πρώτες διαμορφώσεις αναφέρονται σε πυροβολαρχίες με έως έξι αυτοκινούμενους εκτοξευτές, κινητό ραντάρ και κινητή μονάδα διοίκησης και ελέγχου ενώ η τρίτη διαμόρφωση αναφέρεται σε καθαρά αυτόνομη μονάδα πρόσκτησης στόχου και βολής. Σύμφωνα με την εταιρία η οικογένεια SPYDER περιλαμβάνει κινητά συστήματα αεράμυνας μικρής έως μεγάλης εμβέλειας (20-80 km) που μπορούν να υπερασπιστούν μεγάλες περιοχές έναντι ενός ευρέος φάσματος απειλών, όπως επιθετικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, βομβαρδιστικά, πύραυλοι κρουζ, UAV και όπλα stand-off.

Το SPYDER SR/ER είναι αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς. Μια πυροβολαρχία διαθέτει 3-6 εκτοξευτές των τεσσάρων βλημάτων οι οποίοι φέρονται επί φορτηγού οχήματος υψηλής ευκινησίας. Τα βλήματα βάλλονται σε κλήση. Ο τετραπλός εκτοξευτής (MFU) έχει δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής 360 μοιρών. Το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με δύο τρόπους λειτουργίας: κλείδωμα στόχου πριν από την εκτόξευση (LOBL) και κλείδωμα στόχου μετά την εκτόξευση (LOAL). Η μέθοδος εκτόξευσης με κλήση, σε αντίθεση με την κατακόρυφη εκτόξευση, επιτρέπει το LOBL έτσι ώστε ο εποχούμενος ανιχνευτής του πυραύλου να είναι κλειδωμένος στον στόχο πριν από την εκτόξευση.

Η λειτουργία LOBL επιτρέπει στον Διοικητή της Μοίρας να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι κλειδωμένος στον καθορισμένο στόχο πριν από την εκτόξευση, δίνει μεγάλη πιθανότητα προσβολής έναντι στόχων υψηλών ελιγμών μικρής εμβέλειας και επιτρέπει την εμπλοκή καθορισμένων στόχων με πρόσθετους οπτικούς αισθητήρες. Την πυροβολαρχία συμπληρώνουν ένα αυτοκινούμενο όχημα διοίκησης και ελέγχου, οχήματα μεταφοράς και επαναφόρτωσης βλημάτων και όχημα επισκευών. Στο όχημα διοίκησης και ελέγχου (CCU) φέρεται και το ραντάρ της πυροβολαρχίας. Το ραντάρ που μεταφέρεται είναι το EL/M-2106 ATAR (Advanced Tactical Acquisition Radar) της ELTA. Πρόκειται για ένα στερεάς κατάστασης ραντάρ τριών διαστάσεων στην μπάντα L με ενεργή ηλεκτρονική συστοιχία διεύθυνσης για την καθ’ ύψος έρευνα. Διαθέτει μέγιστη εμβέλεια στα 180 χλμ, εμβέλεια εντοπισμού μαχητικών αεροσκαφών στα 70-110 χλμ, ελικόπτερα σε αιώρηση και UAV στα 40 χλμ. Διαθέτει ενσωματωμένο IFF mode 1,2,3/A,C & 4 και υψηλές δυνατότητες αντι-αντιμέτρων. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι προσβολή εναέριας απειλής σε εμβέλεια στα 1-40χλμ και υψόμετρο 20μ – 12χλμ.

Το SPYDER MR/LR είναι αντιαεροπορικό σύστημα μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς. Μια πυροβολαρχία διαθέτει 3-6 εκτοξευτές (MFU) των οχτώ βλημάτων οι οποίοι φέρονται επί φορτηγού οχήματος υψηλής ευκινησίας. Τα βλήματα βάλλονται κάθετα επιτυγχάνοντας δυνατότητα βολής 360 μοιρών. Επίσης στον κάθε εκτοξευτή υπάρχει ενσωματωμένος ηλεκτροπτικό σύστημα TopLite. Την πυροβολαρχία συμπληρώνουν ένα αυτοκινούμενο όχημα διοίκησης και ελέγχου, οχήματα μεταφοράς και επαναφόρτωσης βλημάτων, όχημα επισκευών και όχημα μεταφοράς ραντάρ. Το ραντάρ που μεταφέρεται είναι το EL/M-2084 της ELTA.

Το συγκεκριμένο ραντάρ ανήκει σε μια ομάδα ραντάρ 4D AESA με πομποδέκτες Νιτριδίου του Γάλιου πολλαπλών λειτουργιών στις μπάντες S/C. Οι κύριες αποστολές του ραντάρ είναι, Επιτήρηση Αέρος, Αντιαεροπορική Άμυνα – Ραντάρ ελέγχου πυρός, Έγκαιρης προειδοποίησης και Ραντάρ αντιπυροβολικού και C-RAM. Το MMR ανιχνεύει υψηλά και χαμηλά ιπτάμενους στόχους, παρακολουθεί, ταξινομεί και δημιουργεί μια εικόνα κατάστασης αέρα σε πραγματικό χρόνο όλων των εναέριων στόχων όπως πλατφόρμες χαμηλής διατομής ραντάρ, UAV, τακτικά εναέρια όπλα, πυρομαχικά περιπλάνησης, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, βλήματα πλεύσης και βλήματα πυροβολικού καμπύλης τροχιάς.

Το ραντάρ διατίθεται σε δύο διαμορφώσεις περιστρεφόμενο και στατικό. Το πρώτο έχει κάλυψη 360 μοιρών, μέγιστη εμβέλεια 475χλμ και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 70 μοίρες και έρευνα σε ύψος τα 30 χλμ. Το δεύτερο κάλυψη (+/-) 65 μοίρες στο οριζόντιο και κάλυψη καθ’ ύψος -7 έως 90 μοίρες μέγιστη εμβέλεια 650χλμ και σε ύψος τα 30 χλμ. Οι δυνατότητες του συστήματος είναι προσβολή εναέριας απειλής σε εμβέλεια στα 1-80χλμ και υψόμετρο 20μ – 12χλμ.

Το νεότερο μέλος της οικογένειας είναι το SPYDER AiO. Το SPYDER AiO (All in One) είναι ένα πλήρως ευέλικτο και αυτόνομο μέσο αεράμυνας το οποίο αναπτύχθηκε για να καλύψει τις κρίσιμες επιχειρησιακές ανάγκες του σύγχρονου πεδίου μάχης, ικανό για γρήγορη ανάπτυξη μέσα σε λίγα λεπτά, σε δύσκολα εδάφη και με σύντομους χρόνους αντίδρασης. Το AiO παρέχει αξιόπιστη αεράμυνα με ελαχιστοποιημένο αποτύπωμα υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Τα κύρια εξαρτήματα του συστήματος είναι:

  • Ένα 8×8 υψηλής κινητικότητας τροχοφόρο φορτηγό όχημα που περιλαμβάνει όλα τα συστήματα.
  • Σύστημα Command & Control.
  • Δύο σταθμοί εργασίας καμπίνας (CWS).
  • Οχταπλός εκτοξευτής με πυραύλους I-Derby SR, I-Derby ER, & PYTHON-5 SR.
  • Αισθητήρες επιτήρησης & ελέγχου πυρός σε ιστό εκτεινόμενο καθ’ ύψος.
  • Ραντάρ 3D AESA σταθερών στοιχειοκεραιών.
  • Ηλεκτροπτικό σύστημα TopLite.
  • Σύστημα τροφοδοσίας.

Οι δυνατότητες του συστήματος είναι προσβολή εναέριας απειλής με εμβέλεια στα 1-40χλμ και υψόμετρο 20μ – 12χλμ. Μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα τέσσερις στόχους και χρειάζεται τρία λεπτά να μεταβεί από λειτουργία κίνησης σε λειτουργία εκτόξευσης πυραύλου.

Έχει δυνατότητα λειτουργίας αυτόνομα ή διασυνδεδεμένο σε υψηλότερο κλιμάκιο (C2), τα ραντάρ SPYDER AiO εντοπίζουν απειλές εν κινήσει και μεταβαίνουν γρήγορα στη λειτουργία πυροδότησης. Όταν εντοπιστεί μια απειλή ή δοθεί εντολή, το όχημα σταματά, οι γρύλοι σταθεροποίησης εκτείνονται, το ραντάρ εκτείνεται σε πλήρες ύψος και ο εκτοξευτής φτάνει σε σχεδόν κάθετη θέση, έτοιμος για βολή, πυροδότηση – όλα ελέγχονται από το σταθμό εργασίας καμπίνας χωρίς να απαιτείται από το πλήρωμα να εγκαταλείψει την καμπίνα του οχήματος. Το βάρος του φορέα μαζί με το σύστημα αγγίζει τους 30 τόνους.

Πύραυλοι Python 5 & Derby

Όλα τα ανωτέρω συστήματα SPYDER χρησιμοποιούν τους πιο προηγμένους πυραύλους αέρος-αέρος: τον μικρής εμβέλειας PYTHON 5 με διπλή ζώνη και ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης Imaging Infra-Red (IIR) & ερευνητή CCD, τον I-DERBY – με ενεργό ραντάρ αναζήτησης και τον I-Derby ER, με πυραυλοκινητήρα διπλού παλμού για μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα SPYDER-MR και SPYDER-LR χρησιμοποιούν τους ίδιους πυραύλους με ένα πρόσθετο ενισχυτικό συγκρότημα πρόωσης. Όλοι αυτοί οι πύραυλοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αποστολές αέρος-αέρος. Οι αεροεκτοξευόμενες εκδόσεις πετυχαίνουν ταχύτητα της τάξης των 4 mach.

Ο πύραυλος Python 5 είναι ο νέος πύραυλος αερομαχίας πολύ υψηλής ευκινησίας της Rafael. Ο Python 5 είναι μια εξέλιξη του Python 4 με συστοιχία εστιακού επιπέδου διπλής ζώνης και ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) που παρέχει ένα πολύ ευρύ οπτικό πεδίο. Ο Python 5 διατηρεί την ίδια διαμόρφωση κατασκευής –  έλεγχο βήματος και εκτροπής, πτερύγια Canard σε σχήμα δέλτα και δύο πτερύγια ελέγχου περιστροφής και τον ίδιο κινητήρα πυραύλων, κεφαλή και πυροκροτητή – με τον πύραυλο Python 4. Το ευρύ οπτικό πεδίο επιτρέπει το LOAL σε γωνία μεγαλύτερη από 100° εκτός σημείου θέασης. Η αναζήτηση διπλής ζώνης παρέχει αυξημένο εύρος ανίχνευσης, βελτιωμένη διάκριση στόχων έναντι θορύβου του φόντου και χαμηλότερο ποσοστό πρόσκτησης ψευδούς στόχου.

Στη λειτουργία LOAL, τα δεδομένα στόχου μεταφέρονται από τη μονάδα διοίκησης και ελέγχου μέσω του εκτοξευτήρα στον πύραυλο. Τα συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου του πυραύλου είναι ενεργά για τρεις φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι για τον προηγούμενο Python, επιτρέποντας στον πύραυλο να αντιμετωπίσει στόχους που κάνουν ελιγμούς αποφυγής. Η κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας είναι εφοδιασμένη με ενεργό πυροκροτητή εγγύτητας με λέιζερ. Ο πύραυλος έχει μήκος 3,1μ, διάμετρο 16 εκατοστά, εκπέτασμα 64 εκατοστά, βάρος 105 κιλών και φέρει γόμωση 11 κιλών.

Πύραυλος Derby

Ο πύραυλος Derby είναι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, ενεργής καθοδήγησης που αναπτύχθηκε αρχικά για τον ρόλο αέρος-αέρος. Ο πύραυλος αεράμυνας έχει δυνατότητα παντός καιρού και πέρα από την οπτική εμβέλεια.

Ο Derby έχει παρόμοια σχεδίαση με τον πύραυλο Python. Ένα ενεργό ραντάρ ραδιοσυχνοτήτων / ανιχνευτής υπερύθρων, που αναπτύχθηκε από την IAI, είναι εγκατεστημένο στη μύτη του πυραύλου. Ο πύραυλος ενσωματώνει ένα προηγμένο προγραμματιζόμενο σύστημα ECCM. Το Derby λειτουργεί σε λειτουργία LOBL για εμπλοκή στόχων μικρής εμβέλειας και σε λειτουργία LOAL για εμπλοκές μεσαίου βεληνεκούς. Ο πύραυλος έχει μήκος 3,62μ, διάμετρο 16 εκατοστά, εκπέτασμα 64 εκατοστά, βάρος 118 κιλών και φέρει γόμωση 23 κιλών.

Και οι δύο πύραυλοι θεωρούνται Fire and Forget δίνοντας τη δυνατότητα στο σύστημα να εμπλέξει περισσότερους στόχους και να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις κορεσμού.