Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Izvestia», ο Ρωσικός Στρατός εξετάζει και δοκιμάζει μεικτούς Λόχους, οι οποίοι θα αποτελούνται από άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης. Σύμφωνα με την «Izvestia» η νέα αυτή σύνθεση («Σπονδυλωτός Λόχος» ονομάζεται από τον Ρωσικό Στρατό) είναι απαραίτητη, λόγω της έλευσης των τεθωρακισμένων οχημάτων της οικογένειας Armata.

Η ιδέα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δοκιμών και αξιολόγησης και δεν έχει οριστικοποιηθεί το δυναμολόγιο των μεικτών Λόχων. Ωστόσο οι δοκιμές γίνονται με 1-2 άρματα μάχης, 2-3 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξης και τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ουσιαστικά ένας Λόχος Πεζικού, με τρείς Διμοιρίες, ενισχυμένος με άρματα μάχης), συν 1-2 οχήματα διοίκησης και ελέγχου συν αδιευκρίνιστο αριθμό οχημάτων υποστήριξης (ανεφοδιασμού, μηχανικού, διακομιδής τραυματιών κ.ά.). Στόχος είναι όλα τα οχήματα ενός «Σπονδυλωτού Λόχου» να μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα, την Armata, έτσι ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και κοινή υποδομή υποστήριξης.

Τα άρματα μάχης θα είναι τα T-14 Armata, ενώ τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης θα είναι τα T-15 Armata ή μια αναβαθμισμένη έκδοση του BMP-3. Για τα οχήματα υποστήριξης υπάρχουν δύο σκέψεις: Η το T-15 Armata με το πυροβόλο των 57 χιλιοστών και τα αντιαρματικά βλήματα Ataka, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων, έτσι όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση «Army 2018» στη Μόσχα ή το BMTP-72 Terminator-2.

Τα οχήματα υποστήριξης T-15 Armata θα χρησιμοποιούν συμβατικά, αλλά και κατευθυνόμενα πυρομαχικά θραυσμάτων, τα οποία αναπτύσσονται και βρίσκονται σε φάση δοκιμών για χρήση και από τα νέα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα 2S38 Derivatsiya (T-15 Armata και 2S38 Derivatsiya μοιράζονται το ίδιο πυροβόλο των 57 χιλιοστών).

Σύμφωνα με το TASS οι δοκιμές των δύο πυρομαχικών βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο με την πλέον σημαντική πρόκληση να είναι ο έλεγχος του χρόνου πυροδότησης του πυρομαχικού κατά την πτήση και ο προ-προγραμματισμός του πυρομαχικού να ακολουθήσει συγκεκριμένη τροχιά. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, η χρήση του κατευθυνόμενου πυρομαχικού θα επιτρέψει στο T-15 Armata να προσβάλει εχθρικές θέσεις, πάνω από ένα χαράκωμα, για παράδειγμα.

Τα BMPT-72 Terminator-2, βασίζονται στα άρματα μάχης T-72 και ενσωματώνουν πλούσιο εξοπλισμό μάχης ο οποίος αποτελείται από ένα (1) δίδυμο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 2 χιλιομέτρων (αναχορηγία 850 φυσίγγια), από τέσσερις (4) εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9M120 Ataka των 130 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 950 χιλιοστών συν της επιπρόσθετης θωράκισης ERA (Explosive Reaction Armor), δύο (2) αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D των 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 1,7 χιλιόμετρα (αναχορηγία 600 βομβίδες) και ένα (1) πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών με αναχορηγία 2.000 φυσιγγίων.

Το BMPT-72 Terminator-2 διαθέτει το ίδιο επίπεδο θωράκισης με ένα άρμα μάχης και έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί παράλληλα με τα άρματα μάχης τόσο σε ανοιχτό πεδίο μάχης όσο και εντός πόλεων. Σε τακτικό επίπεδο, και σύμφωνα με το δόγμα επιχειρήσεων του Ρωσικού Στρατού, σε ανοιχτό πεδίο μάχης, δύο (2) άρματα μάχης συνοδεύονται από ένα (1) BMPT-72 Terminator-2, ενώ εντός πόλεων η αναλογία αλλάξει και δύο (2) BMPT-72 Terminator-2 υποστηρίζουν ένα (1) άρμα μάχης.

Κατά την άμυνα το BMPT-72 Terminator-2 μπορεί να υποστηρίξει με πυρά το αμυνόμενο Πεζικό, δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός την οποία μπορεί να διανείμει σε τουλάχιστον δύο στόχους ταυτόχρονα (έναν στόχο εμπλέκει με τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή με τα βλήματα Ataka και έναν άλλο στόχο με τους εκτοξευτές βομβίδων των 30 χιλιοστών ή με το πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών). Έτσι, ένας Ουλαμός των τεσσάρων BMPT-72 Terminator-2 μπορεί να επέμβει στον αμυντικό αγώνα και με τα πυρά του και να αποσυμφορήσει την πίεση που δέχεται μια Διμοιρία ή ένας Λόχος, για παράδειγμα.

Οι «Σπονδυλωτοί Λόχοι» σχεδιάζονται προκειμένου να συνδυάζουν την ισχύ των αρμάτων μάχης με την ευελιξία του Μηχανοκίνητου Πεζικού. Έτσι, σύμφωνα με τους Ρώσους, δημιουργείται τακτικό πλεονέκτημα και μειώνονται οι απώλειες: Τα άρματα μάχης θα προπορεύονται και θα δημιουργούν μικρό ρήγμα, σε τακτικό επίπεδο Λόχου, το οποίο θα σπεύδει να εκμεταλλευτεί το Πεζικό με τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, υποστηριζόμενα από τα οχήματα υποστήριξης.

Εφόσον οι «Σπονδυλωτοί Λόχοι» αποδειχτούν αποτελεσματικοί, το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία «Σπονδυλωτών Ταγμάτων», έκαστο με τρείς (3) «Σπονδυλωτούς Λόχους» συν εξειδικευμένες Διμοιρίες υποστήριξης (αναγνωρίσεων, αντιαρματικής άμυνας, αντιαεροπορικής άμυνας, προστασίας από ραδιολογικές, βιολογικές και χημικές ουσίες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *