Στη χθεσινή κύρωση από τη Βουλή προβλέπεται το πλέον σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης νέου υλικού για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Ειδικότερα όπως είχαμε αναφέρει και κατά το παρελθόν ο ΕΣ θα αποκτήσει περί τα 25 συστήματα έναντι τελικού κόστους 270 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί πως αρχικώς είχαν προβλεφθεί λιγότερα συστήματα (20) έναντι κόστους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης. Τα συστήματα αναμένεται να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

Κάθε εκτοξευτής φέρει 4 βλήματα SPIKE NLOS μέγιστης εμβέλειας 32 χιλιομέτρων ικανά να πλήτουν με χειρουργική ακρίβεια στόχους όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ ή αποβατικές λέμβους. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τη πορεία των βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα ταυτόχρονα με την μεγάλη εμβέλεια του οπλικού συστήματος το καθιστά ιδανικό για τη προσβολή κινουμένων στόχων όπως αποβατικά σκάφη ή άρματα μάχης.

Τα Spike NLOS ενσωματώνουν ηλεκτροπτικό αισθητήρα και μπορούν να πραγματοποιούν βολές ημέρα και νύχτα και υπυ οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα με την απόκτηση των εκτοξευτών, ο ΕΣ προμηθεύεται και αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου ORBITER ώστε να εκτελούνται οι διαδικασίες στοχοποίησης και πρόσκτησης στόχων σε βάθος και με ακρίβεια και ακολούθως να μεταβιβάζονται δεδομένα στοχοποίησης στους εκτοξευτές.

Φυσικά η απόκτηση των παραπάνω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών εκτός των υψηλών δυνατοτήτων στοχοποίησης για τα SPIKE NLOS προσφέρει ένα νέο μέσο συλλογής πληροφοριών σε βάθος για τον εκάστοτε τακτικό διοικητή του σχηματισμού. Ως εκ τούτων, πρόκειται για προμήθεια με διττό όφελος: αφενός της αναβάθμισης της ισχύος πυρός (αντιαρματικές και αντιαποβατικές δυνατότητες) και αφετέρου την αναβάθμιση της στοχοποίησης των σχηματισμών με παρατήρηση σε βάθος.

Εκτός των SPIKE NLOS ο ΕΣ προχωρά στην αξιοποίηση των ισραηλινών βλημάτων και για τα ελικόπτερα AH-64A Apache για τα οποία προβλέπεται η απόκτηση βλημάτων SPIKE NLOS ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ και η αναβάθμιση των σκοπευτικών- ηλεκτροπτικών των ελικοπτέρων ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ από την ELBIT Systems.

Το πακέτο αναβάθμισης της ισραηλινής ELBIT Systems που έχει εφαρμοστεί στα Apache του Ισραηλινού Στρατού καθιστά τα ελικόπτερα αξιόμαχα ενω η προσθήκη των νέων βλημάτων (σχεδόν τετραπλασιάζεται το βεληνεκές συγκριτικά με τα υφιστάμενα) πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες τους ειδικά κατά ναυτικών στόχων στο περιβάλλον επιχειρήσεων της ΑΣΔΕΝ.

Παράλληλα με την απόκτηση Spike NLOS για τον Ελληνικό Στρατό, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αποκτά σε πλαίσια μιας συνολικής προμήθειας εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) αναναβαθμίζοντας την ισχύ πυρός των παραπάνω μονάδων.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ΠΝ υλοποιεί ένα ουσιαστικό βήμα αναβάθμισης της ισχύος πυρός των κανονιοφόρων καθώς και των ΣΑΠ των βατραχανθρώπων.

To προσεχές χρονικό διάστημα (μέσα στο επόμενο εξάμηνο) ανοίγει ο δρόμος των υπογραφών των συμβάσεων για την απόκτηση των υπερσύγχρονων ισραηλινών βλημάτων, οι δυνατότητες των οποίων τα καθιστούν απαραίτητα για το ελληνικό οπλοστάσιο.