Αλλάζουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα στον χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με την ανακοίνωση της υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Η ανακοίνωση θα γίνει σήμερα Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα κατά την 1η σύνοδο Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ με την συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Ισραήλ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ για το HUFFPOST

Οι Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την υπογραφή του EastMed εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Και τα τρία κεφάλαια των συζητήσεων βάζουν την Ελλάδα στο κέντρο της ενεργειακής ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε., δημιουργώντας νέες, ευνοϊκότερες για την Ελλάδα, συνθήκες και ισορροπίες στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για τμήμα της πολιτικής στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας που ακολουθείται από το 2015, όταν ανέλαβε το υπουργείο εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς.

Όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στην τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, ελληνικές πηγές επεσήμαναν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της οικονομίας και μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: HUFFPOST