Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T SLM τα οποία το Βερολίνο είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στο Κίεβο, σύμφωνα με πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας που επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.
Η παράδοση του πρώτου IRIS-T SLSM επισπεύστηκε στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε ο ρωσικός στρατός χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας, προκαλώντας τον θάνατο αμάχων και καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, ως αντίποινα για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.
Το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T SLM είναι μέσου βεληνεκούς με 40 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές και μέγιστο ύψος εμπλοκής 20 χιλιόμετρα. Το IRIS-T SLM, όπως και το αδελφό σύστημα μικρού βεληνεκούς IRIS-T SLS (12 χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές και μέγιστο ύψος εμπλοκής 8 χιλιόμετρα), αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές με τα γνωστά και στην Ελλάδα βλήματα IRIS-T, υπέρυθρης καθοδήγησης, μέγιστου βεληνεκούς 40 χιλιομέτρων.
Μια τυπική πυροβολαρχία IRIS-T SL αποτελείται από τους εκτοξευτές, ένα τρισδιάστατο ραντάρ πολλαπλού ρόλου τεχνολογίας AESA και ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Όλα τα συστήματα της πυροβολαρχίας διασυνδέονται μέσω ραδιοζεύξης ή με οπτική ίνα. Το Δεκέμβριο του 2020 η Diehl ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια νέα έκδοση του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T-SLS. Πρόκειται για την έκδοση IRIS-T-SLS Mk.3. Στη νέα του έκδοση το σύστημα ενσωματώνει, σε όχημα Eagle (6 x 6) της General Dynamics European Land Systems, τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης, σύστημα IFF, σύστημα διοίκησης και ελέγχου και τέσσερα βλήματα IRIS-T.
Τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου και IFF είναι ίδια μ’ αυτά της έκδοσης IRIS-T SLM, ενώ για το ραντάρ η επιλογή είναι μεταξύ του σουηδικού Giraffe-1X της Saab και μιας έκδοσης του Spexer της γερμανικής Hensoldt.